Skladi

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2821
Na forumu od: 29. 1. 2005
Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 19. Feb. 2007 22:42

No jaz sem bila v soboto s fantom dogovorjena z eno svetovlko, ki nama je razložia glede teh skladov.
Je zelo zaimiva tema in mislim, da se bom odločila za to, da bom vlagala v sklade...

Me pa zanima ima katera kake izkušnje že s tem oz. ali sploh kaj poznate?

En link kjer malo piše o tem in upam, da ni reklama
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 19. Feb. 2007 23:53

glede a to, da zdej delam na sektorju s skladi, morm rečt da sm se kar dost seznala s tem in jim mal več zaupam...
če hočeš neko dolgoročno varčevanje je pomoje sklad zlo dobra naložba...sicer odvisno od delovanja samega sklada in višanja njegove vrednosti..ponavad je najboljši tisti sklad ki je najbolj razširjen in oblegan in ta je ponavadi tud tisti tanajbolj siguren in praktično skorajda ne more propast (galileo, rastko-KD, modra kombinacija-Ilirika)..So pa v skladih tud večje obresti kot na banki seveda...
moj sodelavc je v petih letih podvojil vrednost začetne vrednosti ki jo je vložil v sklad (modra kombinacija-Ilirika) in je bil zlo zadovoljen seveda..Nevem vsote, ampak baje ni bila zanemarljiva :)
Ampak vedno pa preberi droben tistk, ker se je že dogajalo da so ljudje vlagali v kakšne sklade brez "licence" (DADAS)...
Uporabniški avatar
||MuCkAa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1286
Na forumu od: 1. 12. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ||MuCkAa » 20. Feb. 2007 2:27

Skladi so zate predvsem takrat, ko hoces dolgorocno varcevati. Sama sem zacela pred parimi meseci vlagati v sklade, preko njih sem se zavarovana. Ne vem, meni se zdi dobra ideja, da bom takrat, ko bom pac zacela kaj zidati, imela vsaj za osnovne stvari privarcevano in da se ne bom zapufala s krediti :)
And I''ll take you for who you are
If you take me for everything

I''ll do it all over again...
lara7
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 9
Na forumu od: 18. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lara7 » 20. Feb. 2007 15:01

Najboljše si je izbrati rentno mesečno varčevanje-življenjsko zavarovanje, kjer vlagaš v vzajemne sklade. S tem je vključeno tudi zavarovanje v primeru smrti-tako da so tvoji bližnji lahko preskrbljeni.S tem dobiš veliko več kot na banki, saj je na banki točno določeno koliko procentov obresti ti pripada. Upoštevati moraš tdi inflacijo-čez 20 let bo denar manj vreden kot danes. Sicer je nekaj tveganja pri skladih, samo se pa dolgoročno da privarčevati kar veliko. Boljše je vlagati v vzajemne sklade kot v delnice, ker pri delnicah vlagaš le v eno podjetje in če to podjetje propade izbubiš veliko denarja. Pri skladih pa se vlaga v recimo 100 podjetij in ne morejo kar vsa na enkrat propasti. Pri tem je priporočljivo izbrati tak sklad, ki vlaga ne samo v eno državo, ampak je boljše če je regionalno bolj razširjen-vlaga na različne konce; pametno je tudi izbrati takega, ki vlaga v več različnih industrij.
Mesečne rente so ponavadi od 25 evrov naprej. Samo preden začneš varčevati premisli koliko dejansko zmoreš na mesec plačati, ker če prekineš zavarovanje v prvih treh letih (oziroma nekaj podobnega)potem ne dobiš nič denarja.
Danes je dobro razmišljati o varčevanju, ker ko bomo mi upokojeni, bodo pokojnine bolj simbolične.
Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2821
Na forumu od: 29. 1. 2005
Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 20. Feb. 2007 15:41

Ja to sem že vse slišala kar ste povedale pri uni svetovalki...

Jaz samo nevem v kateri sklad nej dam (Galileo, Rastko,...) ali naj paket vzamem...kolega mi je priporočal, da nej vzamem tudi to, da sem zraven zavarvana...
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
lara7
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 9
Na forumu od: 18. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lara7 » 20. Feb. 2007 23:31

Galileo je uravnoteženi sklad (to pomeni da vlaga tudi v obveznice-to je kot neko posojilo državi in pol da država za to obresti, vlaga pa tudi v različne delnice)-je manj tvegan,
rastko-je bolj donosen in bolj tvegan (v preteklosti je bil zelo uspešen), maš pa še kd bond ki je najmanj tvegan
Pa veliko je tudi novih skladov-mal si na netu poglej. Pa najprej si poglej kako je v preteklih letih kotiral določen sklad.
Najboljše je vzeti življenjsko zavarovanje-s tem zavaruješ osebe (svoje bližnje), ki bi v primeru tvoje smrti v času trajanja zavarovanja dobile določeno vsoto denarja, ki pa je velika toliko kot je vplačan znesek v vseh letih zavarovanja. Najbolje, da vzameš za 30 let-to je boljše kot pa da vzameš za 10 let. To pa zato, ker je v primeru sklenitve za 10 let zavarovalna vsota nižja in tako bi ob primeru smrti dobili manj denarja, kot pa če bi se zavarovala za 30 let. Ker pomembno je da veš, da lahko skrajšaš zavarovanje!
Uporabniški avatar
*SweetGirl*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 660
Na forumu od: 24. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *SweetGirl* » 21. Feb. 2007 10:25

...
Zadnjič spremenil *SweetGirl*, dne 19. Mar. 2009 14:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Letting him prove
how much he
loves you
is SO today
Uporabniški avatar
*SweetGirl*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 660
Na forumu od: 24. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *SweetGirl* » 21. Feb. 2007 10:28

lara7 napisal/-a: Pa najprej si poglej kako je v preteklih letih kotiral določen sklad.


Seveda je dobro, da prečekiraš pretekle donose, sam nikoli, ampak res nikoli se ne smeš zanašat na pretekle donose in slučajno pričakovat ,da bo v prihodnosti isto.. Raje svojo energijo usmeri v raziskovanje kaj je aktualno in kje se v prihodnosti pričakujejo donosi :D
Letting him prove
how much he
loves you
is SO today
ded
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 99
Na forumu od: 9. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ded » 22. Feb. 2007 11:31

Vlagat se splaca cimprej in tudi "mali" zneski pocasi nekaj pomenijo (obrestno-obrestni racun). Imas na teh straneh tudi izracune kako se ti to pozna na X stevilo let.

Sam imam trenutno nalozeno nekaj kapitala samo v treh skladih:

KD Balkan
KD Galileo
KD Novi Trgi

Verjetno bo pri tem tudi za nekaj casa ostalo.

Seveda se ne mores zanasat na pretekle donose. Saj je situacija v gospodarstvu zelo razlicna, se posebej na razlicnih trgih.

Sicer se splaca tudi na krajsi rok dajat v sklade. Moras pac racunat z vstopno provizijo (3%), inflacijo in nato tudi to, da ti drzava od dobicka vzame cca 15%.

Samo kot primer. Lani je brat nalozil v en azijski sklad samo za pol leta. Imel je kar precej dobicka, tudi po tem, ko je drzava vzela svoj del :x

lp
Zdravo hujsanje in oblikovanje postave: http://www.cosmopolitan.si/forum/viewtopic.php?t=7048
Uporabniški avatar
inchy84
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1004
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a inchy84 » 30. Maj. 2007 17:57

Jst sm glih dons z eno kolegico govorila o teh stvareh in sm se odločila da bom poskusla tolo zadevo.

Triglav do 30. 6. 2007 izvaja naložbeno zavarovanje z jamstvom glavnice.

Sicer gre za ENKRATNO NALOŽBENO ZAVAROVANJE (trg balkana ter vzodne iz zahodne evrope) minimalni znesek, ki ga morš vplačat je 1000€ trajanje zavarovanja je najmanj 10 let (se pravi je to dolgoročno varčevanje)
Zajamčena je vsota, ki si jo položil (tko, da praktično nimaš kaj izgubit)
Zadeva ni obdavčena se pravi, da po 10ih letih dobiš celo vsoto nazaj + dobiček (razn v primerih, če iztopiš prej iz te pogodbe)


Tko, da grem zdej ta teden tole uredit :D
Somebody save me
I don't care how you do it
Just save, save me
Come on
I've been waiting for you
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2499
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 30. Maj. 2007 22:14

*purple* napisal/-a:ponavad je najboljši tisti sklad ki je najbolj razširjen in oblegan in ta je ponavadi tud tisti tanajbolj siguren in praktično skorajda ne more propast (galileo, rastko-KD, modra kombinacija-Ilirika)..


Tole sploh ni res. Če je sklad bolj razširjen, ne moreš iz tega sklepati na "sigurnost" oziroma nizko tveganje. Tveganje je odvisno od vrste sklada (obvezniški, delniški, mešani, skladi denarnega trga). Višje kot je tveganje, višja so nihanja v donosih. Lahko so torej izjemno visoki ali pa izjemno nizki. Sploh, če pomisliš, kako majhni so slovenski skladi v primerjavi s tujimi.

Tudi pretekli donosi niso jamstvo za naprej... lahko pa vseeno malo pogledaš pretekle donose, saj nekako lahko razbereš, kako "sposobni" so upravljalci. Če se pa trg sesuje, ti pa itak noben ne more pomagati.

Kaj je pomembno... česar ne boš potrebovala dlje časa (recimo 10let in več), daj v delniške sklade. Kar je srednji rok, se da v mešane sklade. Ko se bliža čas, ko boš denar dvignila, nekaj let prej višaš delež obvezniških skladov v celotnem portfelju. Ravno zato, ker so obveznice bistveno manj tvegane kot delnice in imajo bolj gotove, a zato nižje donose.

www.vzajemci.com
www.skladi.com
http://www.financna-tocka.si/ (<= tu si ustvariš račun, pa ti avtomatsko računa vrednost portfelja, ful luškana zadeva)

Tudi sama sem varčevala v skladih, pa se mi je splačalo. Sedaj sem bolj v fazi potrošnje, takoj ko bom lahko, bom pa spet varčevala.

AJA da ne pozabim: preden začneš varčevati v skladih, je fino imeti nekaj denarja recimo na banki na vpogled, če nujno kaj rabiš ;) (ponavadi naj bi bile tri mesečne plače)
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 30. Maj. 2007 23:10

jah ko sm jst delala so mi tko rekli v Iliriki...kaj ej res pa kaj ne, pa ne morem vedt ker se čist nč ne spoznam na to :)

bi pa vložila kej če bi mela, sam tud tle me je ful strah da nebi pol pušnla vsega dnarja :?
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2499
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 31. Maj. 2007 0:21

EVO: seznam diplom in ostalih zadev na temo vzajemni skladi, kar sem zelo na hitro našla, pa se mal pozanimajte:

*Delniški vzajemni skladi v Sloveniji: http://www.cek.ef.uni-lj.si/magister/basa3189.pdf

*Vzajemni skladi in odnos Slovencev do njih http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/smrtnik2348.pdf

*Priložnosti na trgu vzajemnih skladov v državah jugovzhodne in vzhodne Evrope
http://www.cek.ef.uni-lj.si/magister/umberger3139.pdf

*Kotirajoči indeksni vzajemni skladi
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/verdenik2370.pdf

*Delovanje vzajemnih skladov družbe za upravljanje KD Investments d.o.o.
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/bambic2380.pdf

*Mesto in vloga vzajemnih skladov med
finančnimi posredniki
http://www.cek.ef.uni-lj.si/magister/novak552.pdf

*Finančna svoboda
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/kvas1719.pdf

*Vzajemni skladi v Sloveniji in EU
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/subotic1349.pdf

*Vzajemni skladi v Sloveniji danes in v
prihodnje
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/bozovic1432.pdf

*Vzajemni skladi v Sloveniji
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/mesaric755.pdf

*Vzajemni skladi in alternativne oblike
varčevanja
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/jovanovic714.pdf

*Analiza donosnosti vzajemnih skladov v
primerjavi z bančnimi vlogami v Sloveniji
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/kesic889.pdf
Uporabniški avatar
cotkica
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 472
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a cotkica » 31. Maj. 2007 11:53

Kakšno pa je vaše mnenje o skladih BNP PARIBAS, če jih mogoče poznate?
Uporabniški avatar
*SweetGirl*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 660
Na forumu od: 24. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *SweetGirl* » 31. Maj. 2007 13:13

^^Dost razprav o tem imaš na forumu vzajemcev :D

Drugač pa zvončica na vzajemcih si tut vpisuješ nakupe/prodaje v svoj portelj (lahko imaš več vpisaniH) in imaš potem poleg dnevnega obračunavnja sklada še graf gibanja vrednosti portfelja, potem graf z deleži različne stopnje tveganosti naložb itd itd :D
Letting him prove
how much he
loves you
is SO today

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov