Samostojnost: najemnina + stroški
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- speaker1
- Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 7. 2009
Živjo
Zelo si želim postat samostojen, neodvisen od drugih, se odmaknit od domačih, da zaživim svoje življenje nasploh pa so me domači razočaral. Oče me podi in prav tako brat češ, če ne bom delal doma (farm 55 ha). Reče mladi prevzemnik-starejši brat, če boš delal doma lahko živiš doma, če ne pa pojdi ali pa plačaj 200 evrov/mesec to slišim vsaj 3x na mesec.
Me pa zanima, če bi recimo najel eno manjše stanovanje nekje v okolici Ljubljane ni problema tud Kranj, Radovljica, Postojna, Litija kolk bi me prišlo, kolk pa so kaj stroški in kaj vse se plačuje. Sem pa sam zračunal, da pojem doma za borih 80 evrov hrane.
Zelo si želim postat samostojen, neodvisen od drugih, se odmaknit od domačih, da zaživim svoje življenje nasploh pa so me domači razočaral. Oče me podi in prav tako brat češ, če ne bom delal doma (farm 55 ha). Reče mladi prevzemnik-starejši brat, če boš delal doma lahko živiš doma, če ne pa pojdi ali pa plačaj 200 evrov/mesec to slišim vsaj 3x na mesec.
Me pa zanima, če bi recimo najel eno manjše stanovanje nekje v okolici Ljubljane ni problema tud Kranj, Radovljica, Postojna, Litija kolk bi me prišlo, kolk pa so kaj stroški in kaj vse se plačuje. Sem pa sam zračunal, da pojem doma za borih 80 evrov hrane.
-
Mimi123 - Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 6. 2009
- Kraj: *somewhere over the rainbow*
vse je odvisno kaksno stanovanje si najdes. povem ti primer za celje, glih tok da dobis idejo: 1,5 sobno stanovanje je najemnina 250 eurov, plus stroski zdej poleti ni veliko je najvec 40 eurov (no potem se plus internet, pac odvisno od ponudnika), pozimi pa ze malo vec (odvisno kaksno gretje mas, pa ce ga lahko sam kontroliras) 100eurov. to sm ti napisala fantov primer. zdej pa ce pogledas malo po netu so najemnine v ljubljani pa okolici kr dost visje, odvisno kaj pac najdes. fant ima po zimi 390 eurov najemnina plus stroski, polet pa okrog 300.
no, ce ti je kej to pomagalo...

no, ce ti je kej to pomagalo...

Ut ameris, ama...
“I will never be the woman with the perfect hair, who can wear white and not spill on it.”
“I will never be the woman with the perfect hair, who can wear white and not spill on it.”
-
tani24 - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 1. 2007
No midva s fantom sva šla letos na svoje in je nekak tako:
- 210 € najemnina za enosobno stanovanje v Kamniku (to je najcenej aj sva najdla)
- elektrika 70 €
- komunala in ostali prispevki okol 70 € (vse na eni položnici)
- hrane okol 100-150 €, odvisno od meseca
- potem je tu še televizija in internet 40 €
- ter vsi ostali najini stroški
Mava oba plačo, pa ni panike s stroški, sam treba je mal preračunat vsak mesec, kaj si lahko privoščiva...če maš dobro plačo, ti verjetno ne bo problem....
- 210 € najemnina za enosobno stanovanje v Kamniku (to je najcenej aj sva najdla)
- elektrika 70 €
- komunala in ostali prispevki okol 70 € (vse na eni položnici)
- hrane okol 100-150 €, odvisno od meseca
- potem je tu še televizija in internet 40 €
- ter vsi ostali najini stroški
Mava oba plačo, pa ni panike s stroški, sam treba je mal preračunat vsak mesec, kaj si lahko privoščiva...če maš dobro plačo, ti verjetno ne bo problem....
-
renatka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 30. 1. 2006
Midva se bova zdaj za nekaj časa (vsaj za 1 leto) preselila v LJ (Moste). Za stanovanje bova dala 460€ (pred tem pa še varščine 800€). Mava pa kopalnico, hodnik, spalnico in skupen prostor za dnevno in kuhinjo. Je kr lep finančni zalogaj, ampak je stanovanje novo, precej dobro opremljeno - pa še do službe ne bova imela tako zelo daleč.
Če misliš oz. veš, da se ti bo shodlo, potem poišči stanovanje - ampak v primeru, da nimaš kaj prišparanega bo težko. Ne zaradi najemnine, ampak zato, ker večinoma moraš itak dat varščino/predplačilo za tolk pa tolk mesecev.
Midva upava, da nama bo šlo vredu skozi, na začetku bova pa vsekakakor morala mal stisnit in gledat na to, kaj si bova privoščila. V roku 1leta ali dveh pa zopet nazaj k meni domov, ker si bova usput zrihtala mansardo v novi, preveliki hiši.
Če misliš oz. veš, da se ti bo shodlo, potem poišči stanovanje - ampak v primeru, da nimaš kaj prišparanega bo težko. Ne zaradi najemnine, ampak zato, ker večinoma moraš itak dat varščino/predplačilo za tolk pa tolk mesecev.
Midva upava, da nama bo šlo vredu skozi, na začetku bova pa vsekakakor morala mal stisnit in gledat na to, kaj si bova privoščila. V roku 1leta ali dveh pa zopet nazaj k meni domov, ker si bova usput zrihtala mansardo v novi, preveliki hiši.

Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
a vas lahko vprasam koliko ste stare te ki zivite same/s tipi.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
js sm 19, on pa 22, bo pa ze kr vec kot eno leto kar sem pri njemu.
zivima pa sicer v njegovem (druzinskem) stanovanju, z njegovo placo in mojo stipendijo (+ 120€/mesec od mojih starsev, ker jst pridno studiram
) imama vec kot luksuzno zivljenje za dva tako mlada. zato bova zdej zacela malo vecje zneske sparat
mislim da se samostojnosti nekateri vseeno prevec bojijo, vsi strasijo z nekimi ogromnimi stroski...
1. ni treba zivet ravno v ljubljani - drugje so najemnine dosti, dosti nizje
2. jaz bi se raje marsicemu drugemu odpovedala na racun samostojnosti
pac ne sme se ravno ze takoj na zacetku pricakovat istega luksuza kot doma - pa ne samo z denarnega vidika, tudi dela v stanovanju je ogromno - ce ga kdo doma ni bil vajen. glede denarja se je treba pac mogoce dolocenim stvarem odpovedat. zase vem da bi raje na pol zivotarla, kot se vedno bla doma, ker je groza - so cist vredu in vse, ampak ce sem doma vec kot tri dni je norisnica, sploh se ne razumem s svojimi starsi, nismo za skup...
verjetno je motivacija za samostojno zivljenje tut dosti odvisna od odnosov doma
tako da tebi (avtorju teme) najbrz ne bo tako tezko, glede na to da te skoraj podijo od doma.
kar pogumno
zivima pa sicer v njegovem (druzinskem) stanovanju, z njegovo placo in mojo stipendijo (+ 120€/mesec od mojih starsev, ker jst pridno studiram

1. ni treba zivet ravno v ljubljani - drugje so najemnine dosti, dosti nizje
2. jaz bi se raje marsicemu drugemu odpovedala na racun samostojnosti

kar pogumno

-
vseenomiska23 - Komunikatorka
- Na forumu od: 24. 5. 2009
...
Zadnjič spremenil vseenomiska23, dne 27. Nov. 2009 10:52, skupaj popravljeno 1 krat.
-
[vanessa] - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 3. 2008
- Kraj: In your worst nightmare near hell :)
Živet sam, vsaj v LJ, je pomoje grozno kar se tiče denarja.. skorej da ne dobiš normalnega stanovanja za manj kot 250€, tisti pa k so celo za manj so taki da te prime da bi zbežau daleč daleč stran
Zapravit skor celo plačo sam za stanovanje pa more bit tudi grozno..
Sam mi pa ni jasno ku upate eni zapravit za hrano 100+ €?? Vem, da je hrana draga (še preveč
), sam js zapravim največ 60€ (do takega zneska pa mi rata prist mogoče 2x na leto), s tem da si kupim tudi enih 10 bonov na mesec. Za 2 100€ ni dosti, ma mene obkrožajo taki ljudje k dajo več za hrano ku pa za celo najemnino 

Zapravit skor celo plačo sam za stanovanje pa more bit tudi grozno..
Sam mi pa ni jasno ku upate eni zapravit za hrano 100+ €?? Vem, da je hrana draga (še preveč

Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
^^midva tut ful zapravima. pac se nabere. ti mogoce jes bolj po studentsko, pac testenine ipd, js pa konkretno kuham, to vkljucuje vse zacimbe, dodatke...skrinja je ves cas polna raznega peciva, rogljickov, polpetov, zelenjave...vedno imam tudi en kup sveze zelenjave pa ogromno sadja pojeva - lubenice, melone, nektarine, grozdje, to se vse tedensko ali se vec kupuje. potem cokolade, keksi, razne vrecke ala. vroca cokolada ipd., sok vedno kupujeva - ze to je 1-2€ na en tetrapak...pac, ce si lahko privoscis, se lahko u trgovinah ful zapravi. sej zdaj poskusava malo varcevat
ampak to sploh ni tak problem, velik zapravt na mesec za hrano...
mene tut mami vsakic sprasuje kaj tok kupujeva k ji ni jasno da tok zapravima, sam midva recimo rada zajtrkujeva rogljicke, vsake par dni sladoled - pa ne tak navadn, more bit milka al pa tiramisu sladoled
pol js sm vegeterijanka in te stvari tut ful kostajo - bio izdelki, zelenjavni namazi, vegi hrenovke, dostkrat pecem pecivo ali pa ga kupima...mah. se nabere
aja + tega da tut ven hodima dosti jest, pa ne samo na kosila ampak na take orng vecerje - pac kao nek fensi date 

- speaker1
- Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 7. 2009
Ste pa eni mladi in že na svojem, čeprav sem tud sam mlad - 23 let in še vedno doma pa zgleda, da bom še neki časa.
Znam pa dejansko poskrbet za sebe čist brez pomoči. Znam kuhat, prat, pospravljat, kupovat hrano za gospodinjstvo, ....mislim, da je to bolj žensko delo, ampak znamo tud fanti to delat.
Najbolj me skrbijo stroški, ki niso majhni.
Znam pa dejansko poskrbet za sebe čist brez pomoči. Znam kuhat, prat, pospravljat, kupovat hrano za gospodinjstvo, ....mislim, da je to bolj žensko delo, ampak znamo tud fanti to delat.
Najbolj me skrbijo stroški, ki niso majhni.
-
Libido. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 30. 7. 2007
speaker1 napisal/-a:Znam pa dejansko poskrbet za sebe čist brez pomoči. Znam kuhat, prat, pospravljat, kupovat hrano za gospodinjstvo, ....mislim, da je to bolj žensko delo, ampak znamo tud fanti to delat.

malo si poglej po internetu za cene, sej imaš dosti teh spletnih strani kjer oddajajo stanovanja ..

Let's swim to the moon .....
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Odvisno je kje in koliko prostora hočeš ... kar ni LJ je načeloma precej ceneje od LJ. Če si samski, je garsonjera povsem dovolj, če sta dva, pa odvisno, koliko vama znese. Midva se ravnokar seliva v enosobno stanovanje, plačevala bova 350 na mesec plus stroški, gre pa za stanovanje na Viču, oba imava zelo blizu do službe/faksa (avta nimava, zato bi bilo iti kam ven iz LJ kar problem). On dela, jaz sem študentka, z denarjem nama bo zneslo, ampak prav veliko pa tudi ne bo ostalo. ampak tako kot je red_rose rekla, raje sem brez denarja kot pa da sem še malo pri njegovih ...
Speaker, a se ti še redno šolaš? Dokler se redno šolaš so tvoji starši namreč dolžni skrbeti zate, tj. ti omogočati, da živiš pri njih ali pa izplačevati preživnino. To je sicer kar zoprna tema za načeti, sploh če te podijo od doma, ampak je edino prav, da se postaviš zase.
Speaker, a se ti še redno šolaš? Dokler se redno šolaš so tvoji starši namreč dolžni skrbeti zate, tj. ti omogočati, da živiš pri njih ali pa izplačevati preživnino. To je sicer kar zoprna tema za načeti, sploh če te podijo od doma, ampak je edino prav, da se postaviš zase.
Zadnjič spremenil *SunFlower*, dne 09. Sep. 2010 12:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Every rose has its thorn
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov