Same družboslovke ...

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 14. Dec. 2008 20:57

Po mojih izkušnjah (in tud, če mal okol sebe pogledam), pa niti ni tako velikega pomena, kakšen faks imaš narejen, če gre za potencialno službo nekje v gospodarstvu, z izjemo profilov, ki res zahtevajo določena specifična znanja - npr. kakšni inženirji, informatiki (pa še tu poznam punco, ki ima narejeno ekonomijo, pa jo je računalništvo od nekdaj veselilo in je že preko študenta na tem področju sem in tja pomagala in na koncu tudi dobila delo v informacijski službi)...
Bolj je pomembno, kako se znajdeš, kako široko si postaviš meje, kjer bi rad delal in pa če uspeš prepričat delodajalca.
Jaz si upam rečt, da bi to delo, ki ga opravljam, lahko dobila tud z narejenim FDV-jem alpa pedagošlim faksom, čeprav so imel zahteve nevemkakšne, moja formalna dosežena izobrazba pa je bila v času (in je še vedno) prijave na to delovo mesto gimnazijski maturant.
Če bi se danes lahko ponovno odločala, bi bil glavni kriterij definitivno to, za kateri faks bi verjela, da ga bom najlažje in najhitreje naredila :wink: .
Uporabniški avatar
Vermilion
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a Vermilion » 14. Dec. 2008 21:01

jst isto, študiram naravoslovno smer in sem super zadovoljna in ponosna na svojo izbiro... čeprav sem imela v štartu mišljeno neko bolj družboslovno smer, pa še to samo zaradi tega, ker pri nas veljajo naravoslovne fakultete za moške in potem večina punc niti ne pomisli na kaj drugega...

takrat v gimnaziji nisem mislila, da bi blo ql it na tak fax kjer so sami tipi... še danes slišim kakšnega pametnjakoviča, ki ve povedati, da to ni fax za punce... tko, da večina punc se enostavno pri izbiri faxa usmeri na fdv, ff, ef, pf... in tko jih usmerjajo tud razni poklicni svetovalci v šolah...

pa še naravoslovne smeri so ponavadi težje oz. veljajo za težje... samo rajši potrpim teh 5 let težkega ampak zanimivega faxa...

itaq si pa danes sploh ne predstavljam študirat kaj družboslovnega, ker mi zadeve, ki niso logične sploh ne ležijo in če samo pomislim, da bi se morala učit razne definicije, toorije ipd se mi kar želodec obrača...
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 14. Dec. 2008 21:52

Vermilion napisal/-a:itaq si pa danes sploh ne predstavljam študirat kaj družboslovnega, ker mi zadeve, ki niso logične sploh ne ležijo in če samo pomislim, da bi se morala učit razne definicije, toorije ipd se mi kar želodec obrača...

Meni pa grejo na živce naravoslovci s predsodki o družboslovcih. In stereotipi o tem, kako družboslovne teorije niso logične. Mogoče niso enopomenske, mogoče niso dokazljive in vedno in povsod preverljive, je pa marsikaj logičnega in izjemno koristnega v njih, če te take zadeve zanimajo :wink:
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 14. Dec. 2008 23:06

Mah, čist brezveze delat neke primerjave, ker faks je težji in ker lažji. Sama sem na tehničnem faksu (fgg), pa vem, da verjetno nikol nebi naredila prava, kokr nikol ne bi naredila elektro, fri, fkkt, al pa karkol druzga naravoslovnega ali tehničnega. Pa tud kakšne sociologije ne, ker mi je stvar blazno duhamorna.
Tko da je posploševanje težje-lažje dost iz trte zvito. Je pa res, da je količina snovi na medicini verjetno neprimerno večja od tiste na fdvju.
Edini kokrtkok objektiven kriterij bi lahko bla prehodnost, povprečje, pa kok ljudi obupa. Se mi zdi, da na podlagi tega družboslovni faksi zgledajo lažji. Je pa tud res, da se na naravoslovne ponavad vpisujejo dijaki s slabšim uspehom (ne na vse, kokr ne na vse družboslovne tisti z dobrim).
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 14. Dec. 2008 23:14

MsN napisal/-a:
Vermilion napisal/-a:itaq si pa danes sploh ne predstavljam študirat kaj družboslovnega, ker mi zadeve, ki niso logične sploh ne ležijo in če samo pomislim, da bi se morala učit razne definicije, toorije ipd se mi kar želodec obrača...

Meni pa grejo na živce naravoslovci s predsodki o družboslovcih. In stereotipi o tem, kako družboslovne teorije niso logične. Mogoče niso enopomenske, mogoče niso dokazljive in vedno in povsod preverljive, je pa marsikaj logičnega in izjemno koristnega v njih, če te take zadeve zanimajo :wink:

Dejstvo je, da kot naravoslovec lažje dobiš službo. Večinoma še preden končaš faks. Pa nima veze težavnost faksa!
Sam smešno mi je, kako se folk pritožuje čez državo zarad delovnih mest- sej ni država kriva, da toliko folka na družboslovnih faksih, pa da jih večji % naredi kot naravoslovne.
Pač se splača pred vpisom pomislt na kak naravoslovni faks, če te vsaj malo zanima.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 15. Dec. 2008 0:12

Meni je predvsem zanimivo koliko predsodkov imajo ljudje pred določenimi faksi, tipičen primer FDV. Včasih se mi je kar naježila koža, ko sem poslušala o mojem krožek faksu, zdaj pa mi je že čist vseeno. Sama vem koliko dela imam in mi noben 'naravoslovec', ki ima 4 izpite za celo leto, ne bo pametoval, na kako lahkem sem jaz.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 15. Dec. 2008 0:14

Vermilion napisal/-a:
itaq si pa danes sploh ne predstavljam študirat kaj družboslovnega, ker mi zadeve, ki niso logične sploh ne ležijo in če samo pomislim, da bi se morala učit razne definicije, toorije ipd se mi kar želodec obrača...

Se strinjam in pri teh nelogičnih, nakladaških družboslovnih predmetih, ki jih mam js tako trpim in se čudim, kako ženska enih stvari ne zna preprosteje povedat.. ampak družboslovci so dobri sm za eno.. nakladanje, prepričevanje vgl. besede so kao njihovo orožje, če se ti jih da poslušat

Js osebno družboslovcev ne spoštujem ravno.. sploh tist fdv z enimi xy smermi.. :roll: brez zamere, ampak če se kaj spoštuješ, na tist fax ne boš šel študirat kulturologijo npr.

Pa ne da je fax FDV lahek... kar nekaj je;) nič konkretnega po končanem študiju ne znaš..:oops: :lol: vgl. moje mnenje, nimam namena nič žalit, sm ne vidim smisla v obstoju fdv-ja.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 15. Dec. 2008 7:21

g00fy_qa napisal/-a:Meni je predvsem zanimivo koliko predsodkov imajo ljudje pred določenimi faksi, tipičen primer FDV. Včasih se mi je kar naježila koža, ko sem poslušala o mojem krožek faksu, zdaj pa mi je že čist vseeno. Sama vem koliko dela imam in mi noben 'naravoslovec', ki ima 4 izpite za celo leto, ne bo pametoval, na kako lahkem sem jaz.

Veš, sam ti 4 izpiti so ponavadi precej obsežni. Bi raje imela 12 manj obsežnih predmetov, kjer bi pri vsakem predelala eno knjigo, ne pa da moram to kar se naučim dejansko razumet. Lažje se je naučit nekaj, kar imaš po 2 uri na teden, kot pa nekaj kar imaš tud po 8 ur na teden.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 15. Dec. 2008 8:19

kok ste primitivne

moj fax je boljši! ne, moj je boljši!! moj je težji! ne, moj je težji!!

dejte se mal zamislt no kok posplošujete

...js sm za to, da vsak študira tisto, kar si želi in če je dovolj aktiven, priden in iznajdljiv bo tudi službo brez problema dobil. če bi vsi stremeli k temu, da v življenju delamo tisto kar nas veseli, potem nebi po svetu hodilo toliko tečnih in nestrpnih ljudi.

js študiram socialno pedagogiko in pri kakšnem predmetu se mi res marsikaj zdi napihovanje in mešanje zraka kot pravite, ampak niso vsa predavanja taka in to, da se učim nekaj, kar včasih nima praktične vrednosti je pač cena, ki jo bom plačala da bom mela nek naziv s katerim bom dobila službo, ki si jo želim. vsak fax ma dobre in slabe strani, ampak dokler študiramo tisto, v čemer bomo ko doštudiramo uživali, potem ni ovir.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 15. Dec. 2008 9:47

*mala* napisal/-a:
MsN napisal/-a:

Dejstvo je, da kot naravoslovec lažje dobiš službo. Večinoma še preden končaš faks. Pa nima veze težavnost faksa!
Sam smešno mi je, kako se folk pritožuje čez državo zarad delovnih mest- sej ni država kriva, da toliko folka na družboslovnih faksih, pa da jih večji % naredi kot naravoslovne.
Pač se splača pred vpisom pomislt na kak naravoslovni faks, če te vsaj malo zanima.

In kje sem napisala karkoli o službi?

Sama sem mnenja, da se za faks odločiš na podlagi interesa, ne potencialne službe, ker po končani srednji šoli je vsaka služba, ki naj bi prišla v najboljšem primeru čez 3 ali 4 leta, zgolj ideja, ideal, možnost, potencial (pustimo ob strani možnost zaposlitve v domačem podjetju) in nobena garancija. In tudi tole o naravoslovcih in lažjem dostopu do službe je lari fari, ki ga je sporducirala Janševa vlada, natančneje minister Zupan. Prav tam se je začelo favoriziranje naravoslovnih faksov, ki prejmejo veliko več finančne podpore s strani države kot družboslovni itd. To se mi ne zdi prav - država lahko izda seznam deficitarnih poklicev, nikakor pa se nima pravice s kakršnimikoli ukrepi vtikovati v izbiro posameznika in ga, če ne izbere naravoslovnega, prikrajšati za manj kvaliteten študij ali študij, ki bo v očeh javnosti manjvreden.

In to o lahkoti, neumnosti in brezsmiselnosti družboslovnih ved v očeh naravoslovcev, je zame en slab predsodek ljudi, ki želijo sebe povzdigniti v višave z zelo slabimi argumenti.

In še zanimivost - ne vem, zakaj imajo prav naravoslovci zmeraj nekaj povedati čez družboslovce, medtem ko ne poznam nobenega družboslovca, ki bi naravoslovne fakse dajal v nič.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 15. Dec. 2008 9:55

marypa napisal/-a:Se strinjam in pri teh nelogičnih, nakladaških družboslovnih predmetih, ki jih mam js tako trpim in se čudim, kako ženska enih stvari ne zna preprosteje povedat.. ampak družboslovci so dobri sm za eno.. nakladanje, prepričevanje vgl. besede so kao njihovo orožje, če se ti jih da poslušat

Js osebno družboslovcev ne spoštujem ravno.. sploh tist fdv z enimi xy smermi.. :roll: brez zamere, ampak če se kaj spoštuješ, na tist fax ne boš šel študirat kulturologijo npr.

Pa ne da je fax FDV lahek... kar nekaj je;) nič konkretnega po končanem študiju ne znaš..:oops: :lol: vgl. moje mnenje, nimam namena nič žalit, sm ne vidim smisla v obstoju fdv-ja.

Ah joj, če ne bi bilo družboslovnih smeri, ti še do faksa ne bi prišla. Kdo bi te pa učil v osnovni in srednji šoli, če ne bi obstajali pedagoška fakulteta in filofaks? Bi te dipl. inžinir strojništva učil prilastke? :lol: In kdo bi prodal izdelke, ki jih izdelajo naravoslovci? Sami pravgotovo ne, ker je že kristalno jasno, da taki ponavadi nimajo pojma o marketingu in potrošnikih-ne žalim, to so dejstva, ki so čisto razumljiva, saj so delali drug faks in se usmerili v drugo stroko.
In ti ne vidiš smisla v obstoju FDV-ja? Potemtakem ne vidiš smilsa na nobeni univerzi, kjer obstajajo smeri kot na fdvju? Takih univerz je pa na svetu mnogo in ja v tujini nikjer ni tak faks označen za butastega.
Mislim pa, da so fdvjevci tudi sami krivi, ker so že sami prevzeli ta stereotip in drugim govorijo kako lahek je faks. Pa saj je logično, če ti nekdo skos govori kakšen si in kakšen je tvoj faks, to tudi ponotranjiš. Ampak to so seveda itak prazna družboslovna nabijanja. Naravoslovje študirajte, pa boste postali dobri, razgledani ljudje in takoj boste dobili službo. :lol: :)
Pa da ne bo spet nekega nepotrebnega napadanja, jaz spoštujem vse študije in poklice in nimam nič proti naravoslovcem.
Uporabniški avatar
Vermilion
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a Vermilion » 15. Dec. 2008 10:03

g00fy_qa napisal/-a:Meni je predvsem zanimivo koliko predsodkov imajo ljudje pred določenimi faksi, tipičen primer FDV. Včasih se mi je kar naježila koža, ko sem poslušala o mojem krožek faksu, zdaj pa mi je že čist vseeno. Sama vem koliko dela imam in mi noben 'naravoslovec', ki ima 4 izpite za celo leto, ne bo pametoval, na kako lahkem sem jaz.

verjetno niso samo 4 predmeti brez razloga oz. zato, ker je full lahko...

jst mam povprečno 9 izpitov na leto... pa še zraven pol za vsak predmet ustni izpit, ki definitivno ni zgolj formalnost pa tud čist druge stvari se moraš naučit zanj...tko, da se moram, da en izpit naredim najprej ornk naučit računski del oz. karkoli v tem smislu, pol pa še kakšnih 200-300 strani teorije(izpeljave enačb, razni zakoni itd)... tko, da je praktično 2x več snovi kot izgleda....torej mam za narest ne 9 izpitov ampak 18... da ne omenjam, da imamo potem še pri nekaterih predmetih razne laboratorijske vaje in projekte... zato, da lahko sploh greš na izpit...

tko, da ob taki obilici dela kot ga mam je težko spoštovat krožkarje, ki imajo cele dneve cajta...pa k napišejo eno bogo seminarsko pa majo kr izpit narejen itd... pa ne mislim s tem vseh družboslovcev razni jeziki na ff se mi definitivno ne zdijo lahki...
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 15. Dec. 2008 10:23

^^

Ti ljudi spoštuješ glede na to kako težek/lahek faks delajo? Potem imaš pa pa resen problem... :lol: Lepo, da si zagnana, da ti je všeč na faksu in si ponosna na svoj trud in ocene, vendar ti pa še veliko manjka do spoštovanja soljudi. Zakaj te ubistvu sploh zanima, kaj delajo drugi na svojih faksih? Ti se osredotoči na svojega in pusti ostale. Če ti grejo pa v nos tisti, ki hodijo kot si se sama izrazila na krožek, ti pa že takoj povem, da bi si ti tudi lahko izbrala "lažji" faks. Nobeden te ni silil.
Mi je pa zanimivo to, da se veliko več pljuva po fdvju kot po drugih tudi kao lažjih faksih, npr. uprava, socialno delo, turizem, ekonomija...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 15. Dec. 2008 10:28

Mene je recimor čist vseen kam se kdo vpiše. Ne presojam ljudi na podlagi tega. Me pa moti, ko nekdo konča faks, ne nujno da lažji, ampak faks, kjer jih letno veliko diplomira in takim je večinoma težje dobiti službo. Potem je pa država kriva, ker ne zagotavlja službo in jo iščejo po par let. Njihov problem, mene se ne tiče...

Ampak če pogledamo realno, kolk novih ekonomistov/upravnikov/komunikologov pa potrebuje naša država vsako leto? Definitivno ne toliko, kot jih konča faks.
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 3. 6. 2008
Kraj: ankaran

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 15. Dec. 2008 12:35

Vermilion napisal/-a:jst mam povprečno 9 izpitov na leto... pa še zraven pol za vsak predmet ustni izpit, ki definitivno ni zgolj formalnost pa tud čist druge stvari se moraš naučit zanj...tko, da se moram, da en izpit naredim najprej ornk naučit računski del oz. karkoli v tem smislu, pol pa še kakšnih 200-300 strani teorije(izpeljave enačb, razni zakoni itd)... tko, da je praktično 2x več snovi kot izgleda....torej mam za narest ne 9 izpitov ampak 18... da ne omenjam, da imamo potem še pri nekaterih predmetih razne laboratorijske vaje in projekte... zato, da lahko sploh greš na izpit...

:sleeping:
iz tvojega posta, v katerem skušaš dokazat, kako si ti boga in pridna in koliko moraš delat za faks, je razbrati, da se dejansko smiliš sama sebi, ker moraš toliko delati, medtem ko lahko drugi na nekaterih faksih uživajo, žurajo, kofetkajo cele dneve in napišejo eno bogo seminarsko in nardijo izpit. ti pa si za to prikrajšana. naj te potolažim, da niso samo naravoslovni faksi "težki". če poznaš koga, ki študira jezik, al pa ima celo dvopredmeten študij na FF, ti bo lahko povedal, da mora bit na faksu vsak dan, osebno sem bla včasih tud po 12 ur, torej zabušavanja ni, pa nisem bla na naravoslovnem faksu. in nekdo, ki študira pravo, ti lahko tudi z veseljem opiše, kolk se mora naučit za en izpit, poleg tega, da so profesorji z ljubljanske pravne znani kot precej neprijazni in tvoj rezultat ni vedno odraz tvojega dejanskega znanja.
in res ne vem, zakaj si eni dajete toliko opravka z drugimi? če imate na faksu polno dela, se s tem sprijaznite, ne pa dajat drugih v nič. ker sem že enkrat napisala, niso študentje krivi, če jim ni treba nič delat, kriva je zasnova študija in profesorji, ki od njih ne zahtevajo dovolj. pa tud meni se zdi, kot je napisala že ena zgoraj, da so naravoslovni študiji precenjeni. kao takoj dobiš službo, pa to preprosto ni res. mikrobiologi na primer težko dobijo kar takoj službo, pa je to naravosloven poklic. poleg tega pa službo dobiš takoj tudi, če si zidar, polagaš ploščice in podobno, torej brez naravoslovnega poklica. in največ del na raznoraznih agencijah ponujajo ravno profilom iz pretežno ekonomije, prava, prodaje itd.
in naj še enkrat omenim, da so nekateri poklici manjvredni samo v SLO (socialni delavci so že tak poklic), medtem ko so v tujini eni izmed zelo želenih kadrov.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov