Same družboslovke ...

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

ca_t
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 8. 2005
Kraj: Med oblaki :)

Neprebrana objavaNapisal/-a ca_t » 19. Apr. 2007 17:17

Mimi_M napisal/-a: in si včasih mislim, kako smo nevedni, ko se odločamo za študij že pri rosnih 18 letih..in da se morda včasih odločamo čisto na podlagi napačnih predstav.

Tukaj se čisto strinjam s tabo. Pri 18. letih je malokdo lahko 100% prepričan, da ve, kaj hoče delat v življenju. Jaz sem se za študij odločila samo na podlagi tega, kar me je zanimalo (tuji jeziki) in v čemer sem bla dobra. Nisem pa sploh pomislila, kaj bom s tem delala.

Mogoče bi si mogli vsi po srednji šoli vzet 1 leto premora, nekaj delat, it v tujino al whatever, in bi potem mogoče lažje izbrali pravi študij. Ne pa, da je tako, da si skoraj prisiljen takoj po maturi vpisat en študij, tudi če sploh ne veš, kaj bi rad v življenju.
aja evita
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a aja evita » 19. Apr. 2007 17:35

Ja, po eni starni se strinajm s tabo glede tega. ne verjamem, da vseh ki se vpisujejo v družboslone študije ne interesira fizika in matematika ipd

Vendar pa me je zmotila izjava, da ti za družboslovne študije ni treba biti preveč pameten,nevem sicer kako je z drugimi, ampak na psihologiji je bila v nekaterih letih višja omejitev kot na medicni
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 19. Apr. 2007 20:51

hmmm, a medicina sod pod naravoslovje? :D (č n pridm gor bom šla itaq najbrž mto)

drgač pa jst sm naravoslovka - rada mam mto, bajlo, fizo, razn kema mi ne diši preveč (no, odvisn od snovi, sam n splošno ne); drgač pa obožujem zgodovino, sam to jemlem bl kot hobi (prebiranje zgodovinskih knjig)
:P
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 19. Apr. 2007 21:35

Tukaj je nekoč že letelo perje na to temo :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 19. Apr. 2007 23:30

...
Zadnjič spremenil sončk, dne 04. Nov. 2010 18:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Shannon
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Shannon » 20. Apr. 2007 14:52

aja evita napisal/-a:Ja, po eni starni se strinajm s tabo glede tega. ne verjamem, da vseh ki se vpisujejo v družboslone študije ne interesira fizika in matematika ipd

Točno tako. Jaz sem zdele na družboslovju, pa bom drugo leto vpisala še naravoslovno - tehničen faks, ker me blazno interesira mešanica kemije, fizike in biologije.

Avtor tele teme pa ... khm, se raje zadržim :D
jullia
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 20. Apr. 2007 20:20

Vermilion napisal/-a:
glede intelektualk, ki zanjo vse... mam pa jst še vseen mnenje, da nek naravoslovec lažje obvlada zraven še kakšen tuj jezik al pa recimo napiše dober esej itd... kot pa kakšen družboslovec raztura matematiko, fiziko itd... ne, da nebi bil družboslovec tok pameten oz. sposoben ...samo način razmišljanja je drugačen pri naravoslovju... mi se pa tako al tako skoz učimo jezike... če ne drugega pa tiste za programiranje

ne ne, fora je v tem, da vsak misli, da se spozna na družboslovje. vsi z veseljem razpravljajo o zakonodaji, pa še v življenju niso povohali ene knjige o pravu, vsak bi bil rad pameten o trenutni situaciji na bližnjem vzhodu, pa itak smo vsi strokovnjaki za sociologijo, psihologijo in kar je še podobnih kvaziznanosti, ki se niti primerjat ne morejo z matematiko ane.

moj profesor za zgodovino v srednji šoli je to lepo argumentiral. rekel je, da njemu nikoli ni na kraj pameti padlo, da bi šel kolegu, ki uči fiziko, solit pamet glede fizikalnih zakonom in teorije relativnosti, njega bi pa vsi radi prepričevali, da se neverjetno spoznajo na turške vpade, drugo svetovno vojno in propad rimskega imperija.

kar hočem povedat je, da je veliko lažje blefirat, da se spoznaš na politiko, kot pa na matematiko. ampak samo dokler ne naletiš na nekoga, ki se na stvar res spozna. takrat bo pa vsakemu matematiku, ki misli, da zna napisat en kvaliteten esej o odnosu med ameriko in njenimi protektorati lahko zelo nerodno.
Okrogla:)
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 25. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Okrogla:) » 20. Apr. 2007 21:11

smotkA napisal/-a:....torej danes res lahko študira res vsak, ki si tega želi. Pa ne mislim tle nikogar žalt, ampak jasno je, da ne more vsak vseh stvari počet.....
.... Roko na srce, pa lažje doštudiraš neko sociologijo na FDVju kot pa npr. farmacijo. Zato je tko, kot je....

Kaj je narobe, če gre lahko vsak, ki hoče, študirat? :roll: Zakaj neb mel vsi enake možnosti?Pa tut uspeh v srednji šoli marsikdaj ne odraža tistega česar smo v resnici sposobni...
Praviš, da je lažje doštudirat sociologijo na FDVju kot pa farmacijo? To ni res...če si sposoben...ti je dokaj useeno...pomembno je, da te stvar
zanima....sam v temu je point...recimo zgodovina naj bi bla ena izmed lažjih stvari....js je NIKOL neb naredila...NIKOLI...

Nekateri se ne zavedajo dejstva, da so na fdvju ali ffju precej visoke vpisne točke...kar pomeni, da ne študira to tak..."neumen" folk....

Družboslovcev pa sploh ni preveč...panike za zaposlitev sploh ne sme bit...edina stvar, ki je problematična je ta, da družboslovci niso pravilo razporejeni....krive so "višje sile" pa tudi pravniki, fdvjevci, ffjevci, ker se marsikdaj malce zmišljujejo, pa velik stvari niso dost dobre za njih :D
Uporabniški avatar
dd666
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 25. 7. 2005
Kraj: koper-ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a dd666 » 20. Apr. 2007 21:45

Vermilion napisal/-a:glede intelektualk, ki zanjo vse... mam pa jst še vseen mnenje, da nek naravoslovec lažje obvlada zraven še kakšen tuj jezik al pa recimo napiše dober esej itd... kot pa kakšen družboslovec raztura matematiko, fiziko itd... ne, da nebi bil družboslovec tok pameten oz. sposoben ...samo način razmišljanja je drugačen pri naravoslovju... mi se pa tako al tako skoz učimo jezike... če ne drugega pa tiste za programiranje :wink:

Jst študiram matematiko na FMF, govorim angleško, italijansko in francosko in mislim, da bi lahko napisala kakšen dober esej - seveda je pa vse odvisno od teme - zgodovina: ni šans; psihologija: jaaaa, takoj! :D

Vse je odvisno od posameznika in njegovih interesov.
Dejstvo pa je, da je 'naravoslovcev' bistveno manj kot 'družboslovcev'.
Uporabniški avatar
Vermilion
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a Vermilion » 21. Apr. 2007 8:33

kar se tiče tega, da je lažje nekemu naravoslovcu vedeti kej družboslovnega kot pa obratno...

verjetno kakšen naravoslovec za hobi bere zgodovinske itd... knjige... bolj mal pa je družboslovcev, ki bi se lotil v prostem času študirat razne matematične, fizikalne ipd... knjige...
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 21. Apr. 2007 10:42

Zato pa je skoraj na vsaki družboslovni smeri nekaj naravoslovja? Statistika, če drugega ne. In kaj imate naravoslovci družboslovnega? Mislim, da že to kaže na to, da menijo, da smo se družboslovci sposobni naučiti tudi nečesa naravoslovnega.

Kar se pa tiče prostega časa in tega, me pa zanima kdo sploh bi šel študirat matematične knjige v prostem času? Če se hočeš z matematiko ukvarjati, tega nekako ne moreš početi doma v fotelju, s knjigo v roki. Taka je pač narava te znanosti.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
Shannon
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Shannon » 21. Apr. 2007 11:03

Vermilion napisal/-a: pa je družboslovcev, ki bi se lotil v prostem času študirat razne matematične, fizikalne ipd... knjige...

Jaz sem že taka :wink:
Pa ne samo matematika in fizika, ukvarjam se s celo paleto naravoslovja - od mate, fizike, kemije, biologije; in to precej resno (kolikor mi pač znese s časom, ker moj faks ga zahteva precej, dragi naravoslovci - kljub temu, da je družbosloven :D ). Zato mi gre izredno na živce to posploševanje, da se družboslovci samo piflamo in ne znamo razmišljat itd. Primitivno.
Uporabniški avatar
tmis_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a tmis_ » 21. Apr. 2007 13:03

jullia napisal/-a:ne ne, fora je v tem, da vsak misli, da se spozna na družboslovje. vsi z veseljem razpravljajo o zakonodaji, pa še v življenju niso povohali ene knjige o pravu, vsak bi bil rad pameten o trenutni situaciji na bližnjem vzhodu, pa itak smo vsi strokovnjaki za sociologijo, psihologijo in kar je še podobnih kvaziznanosti, ki se niti primerjat ne morejo z matematiko ane.

moj profesor za zgodovino v srednji šoli je to lepo argumentiral. rekel je, da njemu nikoli ni na kraj pameti padlo, da bi šel kolegu, ki uči fiziko, solit pamet glede fizikalnih zakonom in teorije relativnosti, njega bi pa vsi radi prepričevali, da se neverjetno spoznajo na turške vpade, drugo svetovno vojno in propad rimskega imperija.

kar hočem povedat je, da je veliko lažje blefirat, da se spoznaš na politiko, kot pa na matematiko. ampak samo dokler ne naletiš na nekoga, ki se na stvar res spozna. takrat bo pa vsakemu matematiku, ki misli, da zna napisat en kvaliteten esej o odnosu med ameriko in njenimi protektorati lahko zelo nerodno.

Točno, to je bistvo.

Sama pa lahko rečem le to, da pustite ljudem naj grejo študirat kar hočejo, pa če je to mešanje zraka ali pa nevem kako znanost. Konec koncev je to posameznikova odločitev in posledično njihov problem zato ne razumem, zakaj gre nekaterim to tako fajn v nos.

sheik napisal/-a:Pa ne mi zdaj s kakšnimi "ja pa če to me veseliiiiiiiiiii" klišeji... Tudi mene veseli sprehajanje po Marsu, pa zaradi tega še ne skačem v vesolje.

Mogoče pa si nekateri lahko privoščimo prav to? :twisted:
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 21. Apr. 2007 14:51

sheik napisal/-a:Morda ste že slišale kaj o situaciji na trgu dela - iz leta v leto je bolj kritična, in to prav zaradi presežka tistih, ki v srednji šoli šutirajo pri matematiki in fiziki, pa kljub nižjemu IQ-ju rinejo na faks, ker je danes to pač "in", namesto da bi raje delali kaj konkretnega. Seveda vpišejo družboslovje, ker za tja ne rabiš bit pretirano pameten.

Mislim, da za noben faks koncat ni treba bit pretirano pameten, ampak le povprecno. Nekje je treba dlje sedet za knjigami, nekje manj. Nekateri sicer mislijo, da je druzboslovje nekaj vec, kajti naravoslovci so vecinoma "workers" oni pa so "thinkers" (Metropolis), drugi pa spet, da je druzboslovje za tiste, ki majo prenizek IQ, da bi znali uporabljat kalkulator. Hecno, ne? :D

Kar se tice pa naravoslovja in zensk - 80% zensk pac ne zanimajo naravoslovne vede. Pa koga to briga? :lach:
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 21. Apr. 2007 15:11

kepka napisal/-a:80% zensk pac ne zanimajo naravoslovne vede. Pa koga to briga? :lach:
Zafrustrirane fizike, ki jim očitno primankuje lepih sošolk :P :lach: (in ja to je bil đoke)

K da bi jst pa Smejkica zdej jokale, zakaj mave tok mal tipv za sošolce. Grow up.
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov