Same družboslovke ...
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
freaky - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 4. 2006
Tako kot je rekla MsN, težavnost meri vsak posameznik, zato ne moreš posplošit na celotno populacijo, kaj je težko in kaj lahko. 

How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
*mala* napisal/-a:freaky napisal/-a:Nič ti ne nuca diploma iz naravoslovja, če pa ne zmoreš enega spoštljivega odnosa do drugih ljudi, kar je pa za medčloveške odnose in na sploh življenje veliko bolj pomembno kot pa parcialni odvodi.![]()
Se pa spoštljivega odnosa lažje naučiš kot parcialne odvode (pa da ne omenim da so parcialni odvodi mala malca)
Glede na to temo, se meni glih ne zdi tako.

Kakorkoli, vidim, da imate ene ego do neba in mi res nikoli ne bo jasno zakaj se je treba prepirat o težavnosti faksov in dokazovat drugim na kako lahek faks hodijo. Vsak zase ve zakaj se je odločil za določen študij in kaj si želi v prihodnosti in ne vem zakaj nekatere (predvsem naravoslovce) tako skrbi kje se bomo družboslovci zaposlili, raje naj skrbijo zase in za svoje izobraževanje ... Tisti družboslovci, ki pa sami niso zadovolnji z družboslovnimi faksi, češ da so prelahki, naj se pa izvolijo prepisat drugam. Bo vsaj več prostora v predavalnicah.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
lorelaj napisal/-a:Glede na to temo, se meni glih ne zdi tako.Pomoje se je lažje naučiti katerokoli snov, kot pa postati drugačen človek, kot si bil prej.
In kje se dejansko naučiš biti drugačen človek? Kater faks je ta, kateri mi manjka?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
^^
No sej, glih o tem sem govorila. Na faksih se lahko naučiš veliko različnih stvari, najpomembnejšega znanja ti pa ne da noben faks, tudi naravosloven ne.
Torej, zakaj se sploh kregamo, itak je jasno, da je faks in kasneje služba samo delček našega življenja, ki še zdaleč (vsaj po mojem mnenju) ni najbolj pomemben.
No sej, glih o tem sem govorila. Na faksih se lahko naučiš veliko različnih stvari, najpomembnejšega znanja ti pa ne da noben faks, tudi naravosloven ne.

-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Ampak če nimaš denarja za čez mesec, oz. komaj preživiš, zna biti služba pomemben faktor.
Če imaš dobro službo, res ni pomemben del življenja, če pa jo nimaš, zna pa povzročit kar nekaj problemov.
Če imaš dobro službo, res ni pomemben del življenja, če pa jo nimaš, zna pa povzročit kar nekaj problemov.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
Saj služba ni v nobeni neposredni povezavi z dokončanim faksom
Jaz tudi ob dveh diplomah in nazivu profesor ne bi šla učit, ampak si upam trdit, da bi si prej ali slej lahko našla tudi kakšno službo v gospodarstvu, na področju marketinga recimo... Ful mojih kolegic ne
opravlja poklica, za katerega so študirale; pa to ni zasilni izhod, ampak jih to delo dejansko veseli; kateri faks imajo, nima veze.

Jaz tudi ob dveh diplomah in nazivu profesor ne bi šla učit, ampak si upam trdit, da bi si prej ali slej lahko našla tudi kakšno službo v gospodarstvu, na področju marketinga recimo... Ful mojih kolegic ne
opravlja poklica, za katerega so študirale; pa to ni zasilni izhod, ampak jih to delo dejansko veseli; kateri faks imajo, nima veze.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 4. 2006
- Kraj: ljubljana
js bi samo še komentirala ko je ena oziroma en reku, država ni kriva, da družboslovci ne dobijo služb... seveda država neposredno ni kriva, ''kriv'' je naš sistem, oziroma zaradi sistema, takega kot ga furamo, dobijo nekateri poklici manj možnosti, pa čeprav bi si jih morda zaslužili več. hočete konkreten primer? obstajajo različne ustanove, ki se npr. ukvarjajo z otroki in mladino, ki zaradi neurejenih družinskih razmer ali kakšnih drugih dejavnikov ne morejo živeti doma (recimo mladinski domovi, stanovanjske skupine ipd). taka ustanova pomeni veliko za nekega mladega človeka, ki mu ni bilo dano, da bi preživljal otroštvo kot vsi njegovi sovrstniki. nudi mu nove izkušnje, pomaga oblikovati medsebojne odnose, ga vzgaja in krepi, da bo nekoč postal odgovoren človek. a kaj se dogaja? zelo se omejuje kader zaposlenih, ustanove pogosto ne dobijo potrebnih finančnih sredstev, da bi mladim nudile tisto, kar je njihov namen ipd. zakaj? ker v naši družbi prevladuje naravnanost k produktu oziroma k temu, da so rezultati empirični in takoj vidni in vsem na očeh. učinkovitost takih ustanov je zelo težko meriti, le predstavljate pa si lahko, kako lahko nekemu majhnemu nedolžnemu otroku spremeni življenje in mu ponudi tudi drugačne življenjske izkušnje.
spet drug, mogoče tudi malo polemičen primer pa so zapori. tukej že paznikov primanjkuje, kaj šele strokovnega kadra, ki bi se s temi ljudmi ukvarjal. verjetno si marsikateri mislite, da te gnide v zaporih si pa že ne zaslužijo, da se bodo drugi z njimi ukvarjali. zaslužijo ali ne zaslužijo, to ni glavno vprašanje. vprašanje je, kaj sploh naredimo s tem, da nekoga zapremo, če se potem stroka ne ukvarja z njem in ga po odsluženi kazni spustijo nazaj med ljudi- po vsej verjetnosti še bolj nevarnega kot je že bil.. sej veste, zapor je šola kriminala. na tem področju bi se dalo zaposliti ogromno družboslovnega kadra (npr. psihologi, terapevti, pedagogi, socialni pedagogi, socialni delavci in še marsikdo drug). a kot vemo, je realnost daleč od tega, čeprav počasi se stvari premikajo. in ja, nekateri ''manjvredni'' poklici pri nad so v tujini še kako spoštovani. gre za problem našega okolja, kulture, sistema, ki prišteva take oblike poklicev med manjvredne.
to sem pač povedala primer za smer, ki jo jaz študiram in vsak dan sproti vidim, kakšna je situacija na tem področju. seveda pa nismo zato na družboslovnih faxih, da bomo jokali, kako nas nihče noče, ampak da se bomo znali prodati in dokazati, da smo tudi mi potrebni in lahko veliko doprinesemo.
spet drug, mogoče tudi malo polemičen primer pa so zapori. tukej že paznikov primanjkuje, kaj šele strokovnega kadra, ki bi se s temi ljudmi ukvarjal. verjetno si marsikateri mislite, da te gnide v zaporih si pa že ne zaslužijo, da se bodo drugi z njimi ukvarjali. zaslužijo ali ne zaslužijo, to ni glavno vprašanje. vprašanje je, kaj sploh naredimo s tem, da nekoga zapremo, če se potem stroka ne ukvarja z njem in ga po odsluženi kazni spustijo nazaj med ljudi- po vsej verjetnosti še bolj nevarnega kot je že bil.. sej veste, zapor je šola kriminala. na tem področju bi se dalo zaposliti ogromno družboslovnega kadra (npr. psihologi, terapevti, pedagogi, socialni pedagogi, socialni delavci in še marsikdo drug). a kot vemo, je realnost daleč od tega, čeprav počasi se stvari premikajo. in ja, nekateri ''manjvredni'' poklici pri nad so v tujini še kako spoštovani. gre za problem našega okolja, kulture, sistema, ki prišteva take oblike poklicev med manjvredne.
to sem pač povedala primer za smer, ki jo jaz študiram in vsak dan sproti vidim, kakšna je situacija na tem področju. seveda pa nismo zato na družboslovnih faxih, da bomo jokali, kako nas nihče noče, ampak da se bomo znali prodati in dokazati, da smo tudi mi potrebni in lahko veliko doprinesemo.
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
lorelaj napisal/-a:Vsak zase ve zakaj se je odločil za določen študij in kaj si želi v prihodnosti in ne vem zakaj nekatere (predvsem naravoslovce) tako skrbi kje se bomo družboslovci zaposlili, raje naj skrbijo zase in za svoje izobraževanje ...
Ce se lah mal posalim: najbrz zato, ker zaposleni placujejo davek, tisti, ki so pa na zavodu za zaposlovanje, pa prejemajo prispevek (no vsaj tistih par mesecev ob izpolnjevanju pogojev), ki se financira ...... le od kod?

Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
SSarchy - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Ljubljana
Jaz pa mislim, da je problem v tem, da danes lahko študira skoraj vsak. Število študentov se je v zadnjih desetih letih full povečalo, kar se vidi tudi pri čisto vsakodnevnih dogodkih/opravilih. Seveda je to pozitivno, vendar se ne čudit, da ljudje z diplomo potem ne dobijo zaposlitve. Določene študijske smeri so zelo popularne in imajo vsako leto velik vsip študentov. Mislim, da v Sloveniji primanjkuje 'tehničnih' delavcev in stroke, ki imajo po mojem mnenju ob koncu študija tudi več možnosti za zaposlitev. Pa nočem bit pametna..
Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad!
-
trapa - Kofetarica
- Na forumu od: 12. 8. 2005
- Kraj: Koper
^^ Preveliko število študentov pa po moje povzročajo ceneni študiji. Humanistika, management, organizacijski faksi in ne vem kaj še vse.
Pa prosim, sem tudi sama študentka enega cenenega faksa. Zato pravim, da take zadeve delajo več škode kot koristi.
A kaj, ko si na koncu srednje šole hudo sugestibilen in nasedeš lepim besedam. Se spomnim informativnega dne na FDVju, ko sem se šla pozanimat za študij sociologije in je gospa profesor rekla, da je FDV kader vedno zelo zaželjen in zaposljiv in da kot njihov sociolog lahko delaš kot profesor, v podjetjih (ker vsako podjetje rabi sociologa), v javni upravi,... Danes bi se ji na glas smejala v faco.
Je problem, da je družboslovje popularno. Tako mladina niti ne razmisli dobro, kaj bi zares študirala in kasneje počela. Zase vem, da bi z veliko težavo sfolgala tehnični faks. Matematika, geometrija in logika (razen algoritmov in kasnejših zadev) mi niso delali težav, ma kemijo in fiziko sem na gimnaziji vsakič komaj komaj spackala skupaj. Komaj komaj.
Medtem, ko z jeziki, psihologijo in sociologijo ni blo nikdar težav.
Kakorkoli obrneš nismo vsi za vse, je pa res, da trenutno vlada čisto preveliko nesorazmerje in to ni dobro.
Pa prosim, sem tudi sama študentka enega cenenega faksa. Zato pravim, da take zadeve delajo več škode kot koristi.
A kaj, ko si na koncu srednje šole hudo sugestibilen in nasedeš lepim besedam. Se spomnim informativnega dne na FDVju, ko sem se šla pozanimat za študij sociologije in je gospa profesor rekla, da je FDV kader vedno zelo zaželjen in zaposljiv in da kot njihov sociolog lahko delaš kot profesor, v podjetjih (ker vsako podjetje rabi sociologa), v javni upravi,... Danes bi se ji na glas smejala v faco.
Je problem, da je družboslovje popularno. Tako mladina niti ne razmisli dobro, kaj bi zares študirala in kasneje počela. Zase vem, da bi z veliko težavo sfolgala tehnični faks. Matematika, geometrija in logika (razen algoritmov in kasnejših zadev) mi niso delali težav, ma kemijo in fiziko sem na gimnaziji vsakič komaj komaj spackala skupaj. Komaj komaj.
Medtem, ko z jeziki, psihologijo in sociologijo ni blo nikdar težav.
Kakorkoli obrneš nismo vsi za vse, je pa res, da trenutno vlada čisto preveliko nesorazmerje in to ni dobro.
Imaš, da me vikaš!
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
Ja, nekateri programi res zbijajo ugled določene stopnje izobrazbe... Ker je vsako leto ogromno (npr) novih magistrov in kakšne smeri; med tem ko je to na nekaterih smereh skorajda čudež... Ampak vsak ima teoretično isti naziv.
Je pa res brezveze študirat nekaj, kar te odbija in niti približno ne veseli.
Enim mojim kolegicam je slabo že ob karirastih zvezkih, in si jih ne predstavljam na mojem faksu... In jaz niti najhujši mori nebi študirala kakšnih tujih jezikov, ker bi me minilo ob prvem intimnem dotiku s slovarjem...
Je pa res brezveze študirat nekaj, kar te odbija in niti približno ne veseli.
Enim mojim kolegicam je slabo že ob karirastih zvezkih, in si jih ne predstavljam na mojem faksu... In jaz niti najhujši mori nebi študirala kakšnih tujih jezikov, ker bi me minilo ob prvem intimnem dotiku s slovarjem...
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
Hja, jst vem, zakaj sm se dala na to smer in mi ni žou. Da bi delala u tem fohu me je sicer nekje na poti že minil, kasnej spet prjel, zdej pa binglam nekje umes (nism čist zihr, če si želim tok cajta posvetit službi
).
To, kako bom dobila službo, kje in kdaj, skor šest let nazaj pač nism razmišlala. In tut če bi, najbrž ne bi dost spremenil.
In če bi ostala na faksu, na kermu sm najprej začela študirat (čeprou isto družboslouni), bi zagrenila lajf tko seb (kr bi trpela do neba), staršem (kr bi ostala večna študentka) in na sploh vrgla stran leta. In delat tisto, za kar bi se izobrazla - bog, ne.
Še zmer sm mnenja, da se odločš za smer, k te (saj kokrtok) veseli in posledično veš (no, saj upaš
), da boš pršou do diplome (al pa naprej). Če je na isti smeri še taužnt enako mislečih, jebiga, zarad tega pač ne bi šla (recimo) na biokemijo, pa če že na dan upisa dobim garantiran šiht, kr mi slednje ne bi čist nč nucal, kr bi verjetno za zmer ostala u prvem letniku. Tko da -

To, kako bom dobila službo, kje in kdaj, skor šest let nazaj pač nism razmišlala. In tut če bi, najbrž ne bi dost spremenil.
In če bi ostala na faksu, na kermu sm najprej začela študirat (čeprou isto družboslouni), bi zagrenila lajf tko seb (kr bi trpela do neba), staršem (kr bi ostala večna študentka) in na sploh vrgla stran leta. In delat tisto, za kar bi se izobrazla - bog, ne.
Še zmer sm mnenja, da se odločš za smer, k te (saj kokrtok) veseli in posledično veš (no, saj upaš

Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov