Same družboslovke ...

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

sheik
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a sheik » 19. Apr. 2007 13:36

Malo pohajkujem po temi o vpisu na fakse in opazim, da se vas večina vpisuje na politologijo, pa psihologijo, pa sociologijo, pa novinarstvo, pa pravo, ekonomijo, upravno, socialno delo itd itd ...

Kje so tiste prave, seksi intelektualke, ki znajo napisat brilijanten esej o praktično čemerkoli, poleg tega pa odvajajo in integrirajo kot za šalo, znajo Newtonove zakone na pamet in rešujejo kemijske zagonetke za zabavo?

Morda ste že slišale kaj o situaciji na trgu dela - iz leta v leto je bolj kritična, in to prav zaradi presežka tistih, ki v srednji šoli šutirajo pri matematiki in fiziki, pa kljub nižjemu IQ-ju rinejo na faks, ker je danes to pač "in", namesto da bi raje delali kaj konkretnega. Seveda vpišejo družboslovje, ker za tja ne rabiš bit pretirano pameten.

Nič ne rečem, med vami so svetle izjeme, ampak dokler razmerje v primerjavi z naravoslovkami ne bo vsaj približno 50-50, bo stanje pač takšno, kakršno je.

Pa ne mi zdaj s kakšnimi "ja pa če to me veseliiiiiiiiiii" klišeji... Tudi mene veseli sprehajanje po Marsu, pa zaradi tega še ne skačem v vesolje.

Aja, veliko sreče vsem maturantkam na maturi. :D
jullia
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 19. Apr. 2007 13:49

haha, a to se zdi tebi smiselno in hvalevredno? it nekaj na silo študirat, zato ker je situacija na trgu dela takšna kot je? no, če te že zanima, ravno zato, ker verjamem v svoje sposobnosti, me ni popolnoma nič strah za službo v prihodnosti. eni grejo pa pač preračunljivo študirat nekaj, kjer je služba zagotovljena, pa je problem rešen, pa magari če z 6,0 faks delaš ane :P

in kaj nekaj bluziš, da ni potrebno biti posebno pameten za družboslovje? vpiši študij poljubnega jezika za eno leto, pa boš mogoče nehal klobasat o enostavnosti vsega, kar ni matematika.

mimogrede, znanje newtonovih zakonov na pamet za moje pojme ni znak kakšne posebne inteligence, ker si par stavkov še povprečen papagaj zna zapomnit.
za pravega intelektualca pa itak ni važno, kaj študira in če sploh kaj študira. če je tvoje edino branje študijska literatura, si pač fachidiot, ne glede na to, na katerem faksu si.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 19. Apr. 2007 14:18

sheik napisal/-a:Kje so tiste prave, seksi intelektualke, ki znajo napisat brilijanten esej o praktično čemerkoli, poleg tega pa odvajajo in integrirajo kot za šalo, znajo Newtonove zakone na pamet in rešujejo kemijske zagonetke za zabavo?

No, jaz potem pač nisem prava, seksi intelektualka, hehehe
Uporabniški avatar
MiLLy
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 17. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a MiLLy » 19. Apr. 2007 14:43

Tud js sem ena takih, ki bo šla na družboslovni faks. Zakaj? Ne zato, ker bi ga imela za ful lažjega, ne zato, ker za drugam nisem in ne zato, ker preprosto ne vem, kaj bi sama s sabo. Smo nekateri, ki nas družboslovje res veseli in si pač ne znamo predstavljati, da bi 4 leta študirali kemijo in celo življenje počeli nekaj, kar nas sploh ne zanima. To pač ne gre. Se pa sama dobr zavedam, kaka je situacija s službami. Ampak mislim, da če si res dober na svojem področju, se da najdet tud to.

Jezi me sam to, da mam takih somišljenikov res preveč :?
...
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 19. Apr. 2007 15:16

sheik napisal/-a:Kje so tiste prave, seksi intelektualke, ki znajo napisat brilijanten esej o praktično čemerkoli, poleg tega pa odvajajo in integrirajo kot za šalo, znajo Newtonove zakone na pamet in rešujejo kemijske zagonetke za zabavo?

Ah damn, ce bi le znala napisat briljantn esej o cemerkoli, pol bi bla pa prava seksi intelektualka, haha.

Obvladam matematko, fizko in kemijo pa kljub usemu studiram pravo. In zal je edini odgovor k ga lohk dam na uprasanje zakaj to studeram, "zato ker me veseli". K sm se upisvala ni blo nobenga dvoma, kaj bom dala na prvo mesto, drugo in tretje sm pa bl za salo izpolnla, ce bi se slucajno ne vem kaj groznga zgodil, da ne bi prsla na pravno :P

Aja, sej odgovor na tvoje uprasanje ... Kje so tiste, po tvojem mnenju, prave seksi intelektualke k use to obvladajo? Predusem u raznih ameriskih nadaljevankah - u usaki nadaljevanki k se dogaja na ksni high school mas usaj eno ;)
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 19. Apr. 2007 15:16

sheik napisal/-a:...Seveda vpišejo družboslovje, ker za tja ne rabiš bit pretirano pameten...

Najprej poskusi katerega od teh faksov, ki si jih naštel, narediti, potem pa posplošuj. Rade volje ti pa prinesem pokazat tudi kak izpit s FF, pa bomo videli za katerega je treba več pameti.

Različni faksi podpirajo različne vrste inteligentnosti. In če ima nekdo npr. najbolj razvito jezikovno, ne vem zakaj bi rinil na FMF.

Kar se pa tiče intelektualk, ki vse obvladajo... Če želiš določeno področje res obvladati se moraš precej poglobiti vanj. In dvomim, da imaš ob tem še čas reševati integrale in se ukvarjati s kemijo.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 19. Apr. 2007 15:24

In kakšno je stanje? Družboslovke (po tvoje)ne bomo dobile dela, ti pa. Kaj te torej že moti? :D
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
LaBonita
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a LaBonita » 19. Apr. 2007 15:25

sheik napisal/-a:...Seveda vpišejo družboslovje, ker za tja ne rabiš bit pretirano pameten...

mislim to je pa ena izjava od težkega intelektualca....mater si pameten da res človek ne ve, od kje ti to znanje....joj ne, nikar nikar ne hodi na družboslovne fakse a veš ker to je itak samo za budale a veš, res ne rinit tja...:roll:
mislim...halooooooooooooo???!!!

:?
Uporabniški avatar
smotkA
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a smotkA » 19. Apr. 2007 15:32

Problem je čist samo zato, ker je cca. 50% mladine na gimnazijah, od ekonomskih, tehničnih lalala. :) Včasih so bile gimnazije za 5-10 % najbolj bistre populacije.
In potem se velika večina od teh 50% spravi študirat, zato ker kot gimnazijski maturant dandanes lahko samo ceste pometaš, še za šalterjem v banki ne moreš delat. Da ne omenjam maturitetnih tečajev, pa tiste fore 5. predmet na poklicni maturi, torej danes res lahko študira res vsak, ki si tega želi. Pa ne mislim tle nikogar žalt, ampak jasno je, da ne more vsak vseh stvari počet.
Pol pa je to to, študira se 8, 9 let ali več, osip je ogromen, sploh pri družboslovju. Ne bom rekla, da za to, da si uspešen v družboslovju, posebej v jezikih, ne rabiš talenta, seveda da ga. Roko na srce, pa lažje doštudiraš neko sociologijo na FDVju kot pa npr. farmacijo. Zato je tko, kot je.
Pa ne me narobe razmet, tud js bom oktobra letos brucka na FFju. :wink:
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
Uporabniški avatar
Vermilion
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a Vermilion » 19. Apr. 2007 15:49

ni ravno res, da smo vse punce študiramo družboslovje... :cool:

jst študiram elektrotehniko, pa ne za to, ker bom po koncu študija z lahkoto dobla delo... pač pa zato, ker me to zanima in se niti slučajno ne vidim nikjer drugje kot na tem faxu pa tudi kasneje si želim delat na tem področju...

kar se pa tiče službe, pa nikjer ne bo padla z neba... študentje bi mogl več v svojo bodočo službo vlagat že v času študija... če pa se ti prikažeš s faxa, brez kakršnihkoli izkušenj pol pa logično da je težko dobit delo...

glede intelektualk, ki zanjo vse... mam pa jst še vseen mnenje, da nek naravoslovec lažje obvlada zraven še kakšen tuj jezik al pa recimo napiše dober esej itd... kot pa kakšen družboslovec raztura matematiko, fiziko itd... ne, da nebi bil družboslovec tok pameten oz. sposoben ...samo način razmišljanja je drugačen pri naravoslovju... mi se pa tako al tako skoz učimo jezike... če ne drugega pa tiste za programiranje :wink:

pa zdej spet vprašanje kdo se sploh šteje za intelektualca...nevem, če je ravno vsak ki je končal fax intelektualec... pa tud niso vsi faxi enako težki... bi rekla mogoče, da kakšni jeziki recimo nemščina, da so veliko bolj težki in primerljivi (po težavnosti) z naravoslovjem, kot pa recimo kakšna sociologija al pa teologija...
Uporabniški avatar
*Laura*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 28. 12. 2006
Kraj: Pariz

Neprebrana objavaNapisal/-a *Laura* » 19. Apr. 2007 15:55

Maychy napisal/-a:

Najprej poskusi katerega od teh faksov, ki si jih naštel, narediti, potem pa posplošuj. Rade volje ti pa prinesem pokazat tudi kak izpit s FF, pa bomo videli za katerega je treba več pameti.

Različni faksi podpirajo različne vrste inteligentnosti. In če ima nekdo npr. najbolj razvito jezikovno, ne vem zakaj bi rinil na FMF.

Kar se pa tiče intelektualk, ki vse obvladajo... Če želiš določeno področje res obvladati se moraš precej poglobiti vanj. In dvomim, da imaš ob tem še čas reševati integrale in se ukvarjati s kemijo.

se strinjam. jaz tudi hodim na FF smer sociologija in pedagogika. pa se meni to ne zdi ravno lahek faks. pač, intelektualke... lej, nismo vsi za vse...
sem pa prepričana, da bomo tudi me, ki študiramo družboslovje nekoč res dobre strokovnjakinje na svojem področju, pa zato še ne rabimo reševat kemijskih enačb na pamet. ja, smo jih pa znali, ko smo bli na gimnaziji :razz: glede Newtonovih zakonov... jaz jih znam na pamet :lol:
Uporabniški avatar
*Laura*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 28. 12. 2006
Kraj: Pariz

Neprebrana objavaNapisal/-a *Laura* » 19. Apr. 2007 16:16

aja, še to sem hotla rečt. kaj pa to, da poznaš temeljne teorije v sociologiji in jih znaš uporabiti ne vem v vsakdanjem življenju, to pa ni inteligentnost???
:evil:
ca_t
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 8. 2005
Kraj: Med oblaki :)

Neprebrana objavaNapisal/-a ca_t » 19. Apr. 2007 16:43

Madonca, ste se razburile nekatere punce :)
Mal preveč se sekirate. Tega posta ne smete jemat preveč resno in sploh pa ne osebno. :)
Sama študiram jezike in mislim, da s službo ne bo problem. Delam že 2 leti v svojem fohu in po diplomi imam že zagotovljeno službo.
Je pa tako, da večina dijakov v srednji šoli res ne ve, kaj bi šli študirat, in taki ponavadi vpišejo družboslovni faks in bluzijo. Potem si pa vsak misli, da se družbosloven faks nardi z levo roko. Je razlika med študenti, ki res študirajo in imajo visoko povprečje, pa med tistimi, ki s šestkami lezejo čez in tako pridejo tudi do diplome. Taki pa se najdejo tudi na nekaterih nedružboslovnih faksih - npr. na gradbeništvu!
Nekateri pa gredo v družboslovje zato, ker lahko potem delaš skor v vsaki panogi-od turizma do politike.
In kaj je s to neskončno lajno, da je družboslovcev preveč, pa da ne dobijo služb, pa ne vem kaj ... Sej ekonomistov je tud preveč, pa to zame ni družbosloven faks. Ampak tudi oni imajo neskončno velik spekter možnosti, kjer lahko delajo-od raznih institucij, v politiki, banke ... Samo treba si je nabrat izkušnje in že med študijem ustvarjat veze.
Ne zdi se mi, da bi bil pri nas ne vem kakšen primanjkljaj naravoslovcev, bolj primanjkuje fizičnih delavcev in natakarjev, kar pa si konec koncev lahko s končano osnovno oz. triletno srednjo šolo.
Zadnjič spremenil ca_t, dne 19. Apr. 2007 17:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 19. Apr. 2007 16:47

jah ne vem no.. kaj pa če greš študirat matematiko? kaj si pa pol lahko?

jst obladam matematiko, pa se nisem vpisala že zato, ker sploh nimam ideje kje bi pol lahko delala...
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 19. Apr. 2007 17:07

Jaz sem pa že nekam enkrat napisala, da šele zdaj, ko delam v podjetju, ki na veliko proizvaja in izvaža izdelke za različne panoge industrije (avtomobilska, bela tehnika, električni aparati...) vidim, kako je lahko tako delo dejansko zanimivo.

Pri nas je veliko žensk zaposlenih na področju razvoja novih izdelkov kot vodje določenih projektov in strategij, področju zagotavljanja kakovosti (laboratorijsko delo) in še kje, pa si včasih kar zaželim sodelovati pri omenjenih projektih namesto da delam v prodajnem sektorju.
Gledem te ženske, ki ful obvladajo zadeve in si včasih mislim, kako smo nevedni, ko se odločamo za študij že pri rosnih 18 letih..in da se morda včasih odločamo čisto na podlagi napačnih predstav.

Meni recimo pred 10 leti na kraj pameti ne bi padlo študirati kaj tehničnega, sedaj pa malo drugače gledam na stvari, ker sem tej stroki prišla malo bližje.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov