Same družboslovke ...

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 22. Dec. 2008 11:29

floribunda napisal/-a:načeloma naj bi ti gimnazija zagotovila dobre osnove za katerikoli faks (kar sicer ni res). strinjam se, da greš pri večini predmetov v nepotrebne podrobnosti. ampak kaj pa veš? mogoče se boš pa 10. marca odloču, da boš šel kemijo študirat, pa si se vse do takrat mislil vpisat na kulturologijo. nevem no. js sm se zmeraj pizdila, da se učimo vsa možna sranja, ki jih nikoli ne bomo rabli. potem sm pa ugotovila, da sem še prenekatero sranje rabla na faksu. predvsem pri matematiki so nas mučli v onemoglost. pa kaj. maturo sem nardila z levo roko (point gimnazije je dobro opravljena matura) in na faksu ugotovila, da mi vsa matematika še kako prav pride. nii blo malo sošolcev ki so 3krat padli statistiko zaradi slabih osnov iz matematike. nekateri niso vedli niti kako zgleda naravni logaritem. in se dosti je takih in podobnih primerov.
the main point je v tem, da js nisem prepričana, da se lahko srednješolci prav odločijo glede izbirnih predmetov. roko na srce, večina nas deluje po liniji najmanjšega odpora.
bi blo pa fajn ja, da bi lahko zbirali:)

Še najbolj se strinjam s tem.
Gimnazija bi morala dati zelo široko splošno izobrazbo in pripraviti folk na katerikoli faks (razen kakšnih umetniških, ki zahtevajo še dodatna znanja, nedosegljiva širši populaciji).
To, da gre danes 60% populacije na gimnazijo, je pa problem. Včasih je šlo tja 20% najinteligentnejših. Zato je normalno, da danes nivo na gimnaziji pada, pa še tako je polovici vse brezveze, pretežko, nezanimivo, ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 22. Dec. 2008 13:10

sončk napisal/-a:Mar so delovne navade le tisto prisiljeno učenje?

Problem je v tem, da učenje ne smeš (vsaj če želiš kaj odnesti iz srednje šole) jemati kot prisilo. Jaz sem vesela, da sem učila tudi "balast" (po tvoje), saj mi je znanje vsekakor prioriteta. Pa ne samo tisto znanje, ki ga bom uporabljala na delovnem mestu, temveč tudi splošno.

Tako kot je rekla kr.ena. Point gimnazije je v tem, da ti da splošno izobrazbo, ne pa že neko usmeritev v poklic. Za to so poklicne šole in faksi. Se pa definitivno strinjam, da se da sistem izboljšati. Predvsem z bolj zanimivimi predstavitvami snovi. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 25. Dec. 2008 15:11

Tezavnost izhaja iz vecih faktorjev:
1. kolicina snovi, ki se jo moras naucit
2. kolicina talenta zahtevanega
3. kompleksnost konceptov
4. pogoji opravljanja studijskih obveznosti in administrativne ovire

Pri druzboslovnih studijih faktorjev 2 in 3 prakticno ni in tezavnost temelji predvsem na 1. Jaz dvomim da je na celem FDVju studij, ki bi imel koncepte ki so kompleksni ali tezki za dojet. Niti filozofija mi ni izziv.

Verjamem pa da je tezek studij na podlagi tega, da je ogromno snovi, ki se jo je treba naucit.

Pri FRI tezavnost izhaja iz 3. in 4. tocke vecinoma.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Nass
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Nass » 25. Dec. 2008 16:27

^^ Najlažje se je delat pameten na področju, ki ga ne poznaš in v katerega se nisi poglobil... :roll:
Kot je ena že rekla, gre za to, da se je lažje delat pameten o ekonomiji, sociologiji, pravu... kot pa o kemiji. To pa še ne pomeni, da so te vede lažje, samo širši javnosti bolj dostopne, človeške in razumljive.
No saj ne rečem, gre tudi za to, da so družboslovne vede težje 'preverljive', kako veš, kdo ima prav in kdo ne? Tako se znajde cel kup kvazi strokovnjakov...
Če se pa že hočeš dajat Mahagonij, obstajajo tudi super informatiki, ki niso tega študirali...

Sicer pa koga briga, kateri faks je težji??!! Pa sej se ne vpišem na faks zato, da bi dokazovala svojo super-duper superiornost. Težko je tudi 50kg prenest na hrbtu na vrh gore pa tega tudi ne mislim it počet, da nekomu dokažem, kaj vse zmorem. Meni je pomembno, da sem najboljša tam, kjer mi gre in v tem, kar me zanima.

Kakorkoli, sama študiram ekonomijo. Faks je faks dokaj lahek - če si ga hočeš takega naredit. Odvisno od posameznika, kaj hoče vložit in dobit ven. Po drugi strani pa sama toliko DODATNO vlagam - vsaj še enkrat toliko, kot mi vzame faks. In tukaj je razlika med bluzači in družboslovci 's srcem' :)
Pa sej se nočem kregat, ampak ne vem zakaj enim naravoslovcem ta kompleks večvrednosti - vsi smo potrebni in eni brez drugega ne moremo.
O šolskem sistemu pa takole javno ne bom debatirala, ker ga ne poznam dovolj... ;)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov