s kakšno plačo bi bil/a zadovoljen/a?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 11. Jan. 2008 8:53

purple, ti razmišljaš kot fijakarski konj...

poglej...vzemimo tvojega dragega, ki je mizar...verjetno je končal šolanje pri 16-18 letih...nekdo, ki je fakultetno izobražen in bil na faksu priden, je končal pri 23-25 letih. reciva, da je tukaj 5 let vmes...
medtem ko je tvoj dragi delal in služil denar recimo, da ima 500€ plače, je v teh petih letih zaslužil 500€x12mesecevx5 let = 30.000€. poleg tega pa ima že 5 let delovne dobe. študent, ki je v petih letih doštudiral, je brez teh 30.000€ dohodka, je brez petih let delovne dobe, poleg tega pa je moral investirati denar za študij: stanovanje, hrana, itd, kar znese v petih letih...recimo 20.000€...se pravi, da je tvoj dragi tukaj prihranil 50.000€

drugič...tvoj dragi izdeluje npr. stole. pride v firmo, na delovni mizi ga čaka les, ki ga obdeluje, lepilo, načrti itd, itd... on izdela ta stol in zanj je zgodba končana...

si kdaj pomislila, da mora obstajati nekdo, ki ta les in lepilo nabavi, nekdo, ki izdela načrte kakšen bo stol, nekdo ki bo ta stol prodal??? kajti le iz dodane vrednosti se lahko črpa plača za tvojega dragega!

je tvoj dragi usposobljen in sposoben nabaviti les in lepilo? je sposoben izdelati dizajn stola, ki bo prodajen na trgu? je sposoben prodati stol po najvišji možni ceni???

poleg tega so direktorji majhnih in srednjih podjetij ponavadi tudi lastniki tega podjetja. investirajo denar ter tvegajo:
- da ne bodo sposobni biti konkurenčni na trgu, zato bodo propadli
- da ne bodo našli delavce, ki bi bili sposobni opravljati dela tako, kot delodajalec od njih pričakuje...

moraš se zavedati, da če imaš sistem s 100 zaposlenimi npr. in je samo eden od zaposlenih 99 procenten, je cel sistem 40 procenten...

poleg tega...da nekdo postane direktor, to prav gotovo ne postane zato, ker je lep... lastniki podjetja ga postavijo na direktorsko mesto zato, ker poznajo njegove zmožnosti in kvalitete ter ker od njega pričakujejo zaslužek, dobiček, večjo vrednost delnice...
direktor pa mora vse to doseči z ogromno različnimi prijemi, strateškimi odločitvami in podobnim. če mu to uspe s premetavanjem papirjev, odlično zanj!
praviš, da se dogovori za kakšen posel...si ti ali pa tvoj dragi sposobna komunicirati v angleškem ali kakšnem drugem jeziku tako kvalitetno, da bi bila sposobna narediti posel? sta sposobna najti dobavitelja, ki bi vama ponudil optimalno kvaliteten les po najnižji možni ceni? sta sposobna izdelati dizajn stola, ki bo prodajen? sta sposobna najti kupce, ki bodo to proizvodnjo pokupili? sta sposobna organizacijsko izpeljati vso logistiko okrog nabave in prodaje ter logistiko oz. organizacijo proizvodnje, da se bo ta stol proizvedel čimhitreje z najnižjimi stroški???

veš purple, za takšne vrste usposobljenost se človek izobražuje, najprej v šoli, nato s prakso v podjetju, poleg tega mora pa ta človek biti "talent" da ves ta sistem skapira...in to lahko vidiš in razumeš le takrat, ko si v tem...

veš, če si v ljubljani, ne moreš videti, kakšno je vreme na triglavu, nanj se moraš povzpeti! in verjemi mi, da če boš nekoč doštudirala (kot si to nekoč pisala na forumu), boš stvari videla iz drugačne perspektive in razmišljala povsem drugače. in takrat boš lahko začela sanjat o 1000+ € plače...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 11. Jan. 2008 9:06

no ja moj fant tud nabavlja, riše načrte, predstavlja ideje in tko.večinoma dela vse, razen prodaje in iskanja posla.

sicer te pa razumem, vse je res, ampak še vedno pač trdim da niso vsi direktorji po delovnem dnevu bolj zmatrani kot navadni fizikalci in da ni vsako direktorsko delo težko, kot tudi delavsko ne in da si vsako ne zasluži miljonskega plačila.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 11. Jan. 2008 9:17

poglej, vsak delavec, naj bo čistilka ali direktor dobi toliko, kolikor je delodajalec pripravljen plačat in kolikor je delavec pripravljen sprejet...

in dokler bodo trgovke, snažilke ali kdorkoli pripravljen delat za 300-400€, bodo plače takšne. ko pa delodajalec ne bo našel nobene snažilke, trgovke itd za 400€, bo moral plače povišati ali pa dejavnost zapreti, če ne bo mogel prenesti tega stroška.

veš, tole je vse skupaj ponudba in povpraševanje trga delovne sile! :)

kar se pa zmatranosti tiče, delavci so fizično zmatrani, direktorji pa psihično! :wink:

v glavnem vsak človek zasuži toliko, kolikor mu delodajalec ponudi in vkolikor to ponudbo sprejme!
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 11. Jan. 2008 9:22

ja sam marsikdo nima izbire in sprejme prvo ki mu je ponujeno, pa tud za zlo mal denarja, ker nekak pač more preživet.
No uglavnem, ne da se mi več kregat, še vedno pa mislim da vse to ni čist prav.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 11. Jan. 2008 9:33

purple, zakaj nima izbire???

vsakdo ima izbiro! jaz sem npr. pred nekaj meseci zavrnil plačo 1500€. te zanima razlog? ker mi je lastnik podjetja oddajal negativno energijo oz. mi je bil antipatičen... :wink:
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 11. Jan. 2008 9:40

če imaš recimo službo dvjst let, podjetje gre v stečaj, doma imaš družino za nahranit, drug partner im azelo slabo plačo..takrat pač izbereš ponavadi (če ne sediš in ne vlečeš od socialne) kar najprej pride, ker nimaš časa ne možnosti izbire.
jst sm tud enkrat zavrnila delo v lokalu, kjer bi mela jurja na uro plačano-ker mi je šel tist lokal na živce.zdej pa nimam lih jurja na uro, ampak vse odtehta najboljši kolektiv, možnosti za zmenit vsega in skratka najboljši pogoji, katere sem dolgo dolgo iskala.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 11. Jan. 2008 10:53

Vsekakor se strinjam, da mora biti intelektualno delo bolje plačano od fizičnega. Tudi zaradi razlogov, ki jih je Jochie navedel - čas in denar vložen v študij.
Ampak razlika med direktorjem in delavcem za strojem bi morala biti največ petkratna, ne pa dvajsetkratna in več plus privilegiji plus delnice itd.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 11. Jan. 2008 11:58

Vsak se mora tako ali tako sam znajti in dobro prodati, da si izbori tisto bogo plačico.
tadejusce
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 7. 2006
Kraj: MS

Neprebrana objavaNapisal/-a tadejusce » 11. Jan. 2008 14:34

Jochie napisal/-a:purple, ti razmišljaš kot fijakarski konj...

edini pameten komentar :oops: :oops:

brez zamere ampak stavim da višje od kake srednje nisi prlezla, bi pol vidla kaj so psihični napori :roll: :roll:
sicer je pa vedno blo tak da gre "delavski razred", ki samo benti kako ni keša pa koliko treba delat, pa kakšne plače majo direktorji, pa kako ti direktorji nič ne delajo sku, pa ostali, ki nekaj naredijo da pridejo do keša, pa se ne prtožujejo sam nad tem kok ni keša.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 11. Jan. 2008 15:14

Jochie napisal/-a:punce, prodajat se pojdite pa vam lahko znese, da boste zadovoljne... :roll: :roll: :roll: mislim...pogovarjate se o plači, kot da bi bilo 1500, 2000€ piece of cake za slovenske delodajalce... :roll: malo vprašajte naokoli, za koliko denarja ljudje delajo ter stopite na realna tla... ali pa postanite kurbe, če dobro zgledate, vam lahko še rata doseči 2000€!

Tale je pa kar malo huda, Jochie :lach: Tudi preko studentskega servisa se da zasluziti 1600 eurov / mesec, klasicni delovni cas, ce te le ni strah, da bo zato trpel faks.

Torej, ce bi rekla, s kaksno placo bi bila za zacetek zadovoljna, je pripravniska, kasneje pa se zagotovo, vsaj z ustrezno specializacijo, ki jo imam v mislih ne bi smela stevilka gibat pod 3000 eurov. Ampak nikoli se ne ve, trenutni casi so izredno negotovi se mi zdi, in kaj se bo se dogajalo v prihodnosti....... morda bomo nekoc srecne, da bomo lahko kje delale za hrano. Sploh pa mislim, da je denar skorajda nic vreden, ce pocnes nekaj, kar te v zivljenju ne dopolnjuje in na nek nacin bogati - ker potem lahko ves prigarani denar zapravljas samo zato, da se odpocijes od sluzbe, ki ti mori zivljenje.

Kot ponavadi se strinjam z kr.eno:
kr.ena napisal/-a:Vsekakor se strinjam, da mora biti intelektualno delo bolje plačano od fizičnega. Tudi zaradi razlogov, ki jih je Jochie navedel - čas in denar vložen v študij.
Ampak razlika med direktorjem in delavcem za strojem bi morala biti največ petkratna, ne pa dvajsetkratna in več plus privilegiji plus delnice itd.

Ni samo izobrazba tista, ki steje, predvsem steje znanje, ki ga prodajas.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 11. Jan. 2008 16:42

Se strinjam s predhodniki (ki niso Purple).

Ne vem od kje nekaterim, da je edino pravo delo fizično, intelektualno pa se z njim ne more primerjat. Oh, ja.

Od prelaganja škatel se ti ne bodo žiuci sfeclal, ko prideš domou, se ne rabš sekirat, kaj bo s tistimi škatlami, če ti ena odleti po tleh, ne bodo najebala žiulenja drugih (plače) in nenazadne, kako bodo škatle pršle na tekoč trak in z njega šle u svet, ni tvoja skrb ...

In ja, lenuhi, brezdelneži in kradliuci so vedno bli in bodo. pousod. U tovarni al pa u usnenem fotelčku. Neumnost je posplošvat, da so usi fizični delauci cele mraule, k nehumano garajo noč in dan, brez useh pravic in za premejhen dnar, usi direktorji pa z u leder fotelu, z nogami na miz berejo cajtng, enga skadijo, se zderejo na delauce in grejo ob štirih z doka odvezat svojo barkačo in brezskrbno odplujejo u sončni zahod ...

Purple, zate pa tole - če se ti delo direktorjeu zdi tok bl enostauno kt delo fizičnega garača, pa štarti u smer prvega ... in poročaj čez leta, do kje si prlezla. :wink:
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 11. Jan. 2008 19:49

ne Aloha, sem dobro povedala da ne vsi.še vedno pa menim da je trpljenje fizikalcev, težje.
Aloha, smeri v življenju se obračajo, nekako ne morem predvidit kej bom čez nekaj let, kaor tudi ti ne.Lahko si prepričana v dobro službo, pa je ne boš našla, kakor tudi jaz lahko ne.pa mava lohk nevemkakšne šole narjene :wink:

drgač pa je kr.ena povedala poanto:

in o tem jaz ves čas govorim.delavcem, ki so pripravljeni delat za mal denar dajat minimalca, seb v žep pa miljone.
je pa tud res, d amoraš imeti neko znanje za neko delo in da si tudi zaslužiš po dolgem šolanju in pridnem šolanju, dobro službo.Ampak, tukej ne šteje samo izobrazba, ampak tudi izkušnje, delovne navade, marljivost itd.Če tega nimaš, noben dokotrat ne pomaga.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 11. Jan. 2008 21:32

iiiiihhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :D
Uporabniški avatar
habibi7
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 13. 5. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a habibi7 » 12. Jan. 2008 1:30

Jaz poznam dobro obe strani tj. fizikalce in direktorje.
Mislim da je popolnoma brezzveze se tukaj prepirat kdo si bolj zasluži kaj in koliko.
Pošten direktor, recimo enega manjšega podjetja, ki je zadovoljen s svojim delavcem mu bo za pošteno delo izplačal pošteno plačo (primerno ali boljšo kot je pri konkurenci), saj je dobrega delavca v tem času tudi težko dobiti, sajj bo delavec če je dober dobil delo tudi drugje verjetno bolje plačano!
Direktorji niso preveč plačani, ampak so delavci plačani premalo.
Kdaj se bo stvar obrnila na bolje ne vem (nikoli?), ker je bedno živet s 400 € al koliko točno je minimalna. Vse skupaj je začaran krog zato ker

Jochie napisal/-a:in dokler bodo trgovke, snažilke ali kdorkoli pripravljen delat za 300-400€, bodo plače takšne. ko pa delodajalec ne bo našel nobene snažilke, trgovke itd za 400€, bo moral plače povišati ali pa dejavnost zapreti, če ne bo mogel prenesti tega stroška.

... če naši delavci ne bodo delali za 400 € bodo pa bosanci, bolgari, itd. Vsaj kar jaz poznam zadeve stojijo tako!

Evo pa smo spet tam kjer nič ni. Al boš delal za 400€ al pa še tistih ne bo.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 12. Jan. 2008 7:44

res je! :)

ampak...če bo bolgar delal za 400€, ima slovenec možnost, da se izobražuje ob delu... :wink:

kakorkoli, možnosti za vse je ogromno, ponavadi pa so vedno najbolj glasni tisti delavci, ki 5 do treh čakajo pred kapijo za iti domov, ki svoje delavske pravice bolj poznajo kot kakšen pravnik, itd...kolikokrat se je zgodilo, da sem imel npr. poslovnega partnerja na obisku, pa sem potreboval nekoga...odgovor je bil: na malici sem!!! ogromno drhali hodi na šiht le zato, da gredo ob treh domov ter da lahko izkoristijo čas malice...in buhnedej, da bi jim to skušal vzeti...in zaradi takih so tudi delodajalci zategnili pipe na minimum...

je pa res...taprav delodajalec bo dobrega delavca dobro nagradil!

tiho je treba bit pa delat pa bo tudi denar... :wink:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]