Prošnja za delo - nasveti
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
trapa - Kofetarica
- Na forumu od: 12. 8. 2005
- Kraj: Koper
Zadeva: prošnja za zaposlitev (ali kar je pač primerno)
Pozdravljeni. Sem (ime, priimek, rojena).
Zasledila sem, da iščete nekoga na področju (vstavi poljubno). Dobro leto dni delam pri vas prek študentskega servisa kot operaterka in menim, da sem za razpisano delovno mesto pravšnja, saj sem tekom operaterskega dela dodobra spoznala področje, ki ga prosto mesto obravnava. V tem času sem pridobila veliko uporabnih znanj (magari naštej kakšno konkretno) in menim, da sem zaradi svoje zanesljivosti, prilagodljivosti in delavnosti kandidat, ki ga iščete.
V upanju na osebni razgovor vas pozdravljam in prilagam CV.
^^
To naj bo na prvem listo, kjer napišeš naslove.
Na drugi list napipi zgoraj Curriculim vitae in napiši v alinejah:
osebne podatke
šolanje
izkušnje
osebne lastnosti (izpostavi kar bi ti lahko koristlo)
interesne dejavnosti (enako kot zgoraj)
kontakt ljudi, ki bi lahko bli referenca
Vse skupaj naredi precej kratko in jedrnato. Če nekoga prepričaš, ga prepričaš takoj, zato so dolgi spisi brezveze.
Pa naj te ne bo strah se malo samopromovirat.
Srečno!
Pozdravljeni. Sem (ime, priimek, rojena).
Zasledila sem, da iščete nekoga na področju (vstavi poljubno). Dobro leto dni delam pri vas prek študentskega servisa kot operaterka in menim, da sem za razpisano delovno mesto pravšnja, saj sem tekom operaterskega dela dodobra spoznala področje, ki ga prosto mesto obravnava. V tem času sem pridobila veliko uporabnih znanj (magari naštej kakšno konkretno) in menim, da sem zaradi svoje zanesljivosti, prilagodljivosti in delavnosti kandidat, ki ga iščete.
V upanju na osebni razgovor vas pozdravljam in prilagam CV.
^^
To naj bo na prvem listo, kjer napišeš naslove.
Na drugi list napipi zgoraj Curriculim vitae in napiši v alinejah:
osebne podatke
šolanje
izkušnje
osebne lastnosti (izpostavi kar bi ti lahko koristlo)
interesne dejavnosti (enako kot zgoraj)
kontakt ljudi, ki bi lahko bli referenca
Vse skupaj naredi precej kratko in jedrnato. Če nekoga prepričaš, ga prepričaš takoj, zato so dolgi spisi brezveze.
Pa naj te ne bo strah se malo samopromovirat.
Srečno!
Imaš, da me vikaš!
-
lakeesha - Kofetarica
- Na forumu od: 10. 11. 2004
- Kraj: domžale
full hvala, trapa :bussi:
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
and she didn't say where she was going
- linnka*
- Komunikatorka
- Na forumu od: 7. 8. 2006
To se strinjam s trapo, da naj bo CV po alinejah, čim bolj pregleden in samo bistvo. Me je pa zmotilo spremno pismo - čisto klasično, napisano po vzorcu in suhoparno. Takega spremenga pisma sama ne bi nikoli poslala, ker je preveč pogost. Sama sem zmeraj napisala čisto svoje, kreativno spremno pismo. Šla sem "izven meja okvirjev" in na enem razgorovu so mi celo priznali, da čeprav nisem imela tiste izobrazbe kot so želeli, jih je ravno spremno pismo prepričalo. Izstopala sem in so potem tudi mene izbrali.
Nočem se karkoli hvalit, samo dajte napisat nekaj svojega. Taka vzorčna spremna pisma povsod krožijo in predstavljajte si, da delodajalec dobi 100 prijav na delovno mesto in vsaka je napisana na enak način. Jaz vem, da ne bi šla brat.
Nočem se karkoli hvalit, samo dajte napisat nekaj svojega. Taka vzorčna spremna pisma povsod krožijo in predstavljajte si, da delodajalec dobi 100 prijav na delovno mesto in vsaka je napisana na enak način. Jaz vem, da ne bi šla brat.
- linnka*
- Komunikatorka
trapa napisal/-a:Lahko je bit takole pameten.
Raje napiši konkreten primer (recimo, kot repliko mojemu), da bomo vidli kaj imaš v mislih. Mogoče se pa še česa novega naučimo!
Nočem biti nič pametna, samo povem, da ni vse v tem, da nardiš copy/paste in dodaš svoje podatke. To je itak najlažje, sploh če je to copy/paste nečesa takega (ne bom rekla identičnega), kar kroži po netu.
Svojega spremenga pisma ne bom objavljala, ravno zaradi zgoraj napisanega razloga. Lahko samo povem, da je kreativnost ena izmed glavnih stvari, ki učinkujejo. Jaz sem se pri pisanju postavila v vlogo kadrovnika, kaj bi jaz želela prebrati in kakšen način pisanja bi mi bil zanimiv. Napisala sem atraktiven naslov in v uvodu napisala zakaj se sploh splača prebrati do konca. Jedro je vsebovalo bistvene stvari, ki so bile predstavljene na energičen in tudi rahlo duhovit način. Zaključila pa sem z nekakšnim "cliffhangerjem"... se pravi, da se nadaljuje na razgovoru. Vse skupaj slabe pol strani, brez suhoparnih in zlajnanih besed ala "Zadeva...", "Spodaj podpisana..." itd.
Vsak pa naj itak napiše po svoje, meni je vseeno. Jaz sem s svojim dobila zelo dobre feedbacke in želim samo pomagat. Pa se ne takoj razburjat in se počutit napadene
-
trapa - Kofetarica
- Na forumu od: 12. 8. 2005
Ne vem kje si zasledila, da se je kdo počutil napadenega.
Ampak, ponavljam, v teoriji so lahko vsi pametni. Pol to dokazat s prakso pa je že korak dlje, ki ga marsikdo ne zmore. Zato tudi moj izziv.
Evo, takole razmišljam... če bi bla delodajalec se mi pol strani dopisa k življenjepisu ne bi dalo brat. Bi me bolj pritegnili izvirni, a kratki in jedrnati dopisi. Ker se dobro blago samo hvali.
Bi blo treba kakega delodajalca malo povprašat kako je s tem....
Ampak, ponavljam, v teoriji so lahko vsi pametni. Pol to dokazat s prakso pa je že korak dlje, ki ga marsikdo ne zmore. Zato tudi moj izziv.
Evo, takole razmišljam... če bi bla delodajalec se mi pol strani dopisa k življenjepisu ne bi dalo brat. Bi me bolj pritegnili izvirni, a kratki in jedrnati dopisi. Ker se dobro blago samo hvali.
Bi blo treba kakega delodajalca malo povprašat kako je s tem....
Imaš, da me vikaš!
- linnka*
- Komunikatorka
Ok, itak ne bova skupaj prišle. Pol strani dopisa? Od tvojega je daljši samo za dva-tri stavke, z razmiki tako med uvodom, jedrom in zaključkom, kot tudi med vrsticami (1,5) - zato pa pride slabe pol strani. Zraven je pa še finta poudarjanja (odebeljevanja) ključnih stvari, tako da tudi če samo na hitro pogleda spremno pismo, mu pade bistvo v oči in mu tako rekoč sploh ni treba brati vsake besede posebej.
Res pa je, da so taka spremna pisma primerna in dobrodošla za tista delovna mesta, kjer se pričakuje neka originalnost, kreativnost, izstopanje od ostalih. Kjer moraš pri delu pokazat čim več izvirnosti, da boš pri istem poslu izstopal od konkurenčnega podjetja. Če se pa nekdo poteguje za delovno mesto natakarice, čistilke, uradnice itd., kjer ne rabijo "nič novega", potem pa dvomim da bodo kaj več dali na kreativnost. Pa nočem biti žaljiva ali nesramna.
V praksi vse skupaj dokazat? Jaz sem sama sebi dokazala, da učinkuje, ker govorim iz svojih izkušenj in ne nekaj na blef. Vse je pa tudi odvisno koliko je ta oseba sposobna in pripravljena (mnogi si mislijo, kaj bo delodajalec rekel ali si mislil, če bo dobil nekaj drugačnega) izstopat in napisat nekaj novega. Če ni, potem je pa res, da je eno teorija in drugo praksa. Kot sem že rekla, vsak naj naredi po svoje. Jaz zaključujem s to debato. Želela sem samo pomagat še s kakšnim drugačnim nasvetom.
Res pa je, da so taka spremna pisma primerna in dobrodošla za tista delovna mesta, kjer se pričakuje neka originalnost, kreativnost, izstopanje od ostalih. Kjer moraš pri delu pokazat čim več izvirnosti, da boš pri istem poslu izstopal od konkurenčnega podjetja. Če se pa nekdo poteguje za delovno mesto natakarice, čistilke, uradnice itd., kjer ne rabijo "nič novega", potem pa dvomim da bodo kaj več dali na kreativnost. Pa nočem biti žaljiva ali nesramna.
V praksi vse skupaj dokazat? Jaz sem sama sebi dokazala, da učinkuje, ker govorim iz svojih izkušenj in ne nekaj na blef. Vse je pa tudi odvisno koliko je ta oseba sposobna in pripravljena (mnogi si mislijo, kaj bo delodajalec rekel ali si mislil, če bo dobil nekaj drugačnega) izstopat in napisat nekaj novega. Če ni, potem je pa res, da je eno teorija in drugo praksa. Kot sem že rekla, vsak naj naredi po svoje. Jaz zaključujem s to debato. Želela sem samo pomagat še s kakšnim drugačnim nasvetom.
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
NUJNO!
zanima me, če kdo ve kakšna točno je oblika angleških oziroma mednarodnih prošenj ali formalnih oblik pisem.
kam pride moj naslov, kam njihov, v kateri kot datum ipd.
zanima me, če kdo ve kakšna točno je oblika angleških oziroma mednarodnih prošenj ali formalnih oblik pisem.
kam pride moj naslov, kam njihov, v kateri kot datum ipd.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Oops.
Nevermind me, sem mislila, da sprašuješ za CV.
Sicer pa, tko na hitro, desno zgoraj tvoj naslov, levo(ali v isti "ravnini" ali mal nižje) prejemnikov, datum pa pod enega od obeh..
*edit: mam pa Irske, če kej pomaga?
Nevermind me, sem mislila, da sprašuješ za CV.
Sicer pa, tko na hitro, desno zgoraj tvoj naslov, levo(ali v isti "ravnini" ali mal nižje) prejemnikov, datum pa pod enega od obeh..
*edit: mam pa Irske, če kej pomaga?
-
caly - Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 12. 2007
trapa
v prošnji za delo se že zdavnaj ne piše več...Pozdravljeni!moje ime je,,..in rojen/a.bla bla bla.
To je predpotopni vzorec prošnje in ne pride več v poštev, ker je tvoje ime napisano tako v glavi prošnje in v eventuelno priloženem življenjepisu. Kreativnost ima tudi glavno vlogo.
v prošnji za delo se že zdavnaj ne piše več...Pozdravljeni!moje ime je,,..in rojen/a.bla bla bla.
To je predpotopni vzorec prošnje in ne pride več v poštev, ker je tvoje ime napisano tako v glavi prošnje in v eventuelno priloženem življenjepisu. Kreativnost ima tudi glavno vlogo.
- *kristyna*
- Komunikatorka
- Na forumu od: 7. 1. 2006
Vprašanje
Če ti rečejo da jim pošlješ prošnjo oziroma prijavo na email, ali pošlješ kot priponko ali v samem emailu ?
Če ti rečejo da jim pošlješ prošnjo oziroma prijavo na email, ali pošlješ kot priponko ali v samem emailu ?
Love me or leave me. Hey! Where''s everybody going??
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
js Cvje zmeraj pošiljam kot priponko. smiselno poimenuješ fajl in to je to.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov