Prošnja za delo - nasveti

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 19. Nov. 2008 19:27

ampak jaz sploh ne vem, s kaksnim namenom je CV napisal! :D

no tisto sploh ni CV... :P

čeprav komplimenti fantu...je pameten, da mu kar škodi! :D
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 22. Nov. 2008 16:31

...
Zadnjič spremenil lakeesha, dne 10. Jun. 2009 7:33, skupaj popravljeno 1 krat.
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Nov. 2008 16:41

glede na izkušnje pri mojem prejšnjem šihtu (enako delo v klicnem, le vaša konkurenca) bi jst poslala CV vodilnim.
Pri nas je blo tko, da četudi je od zgorej prišla kakšna ponudba za delovno mesto in bi potem naša šefica nekoga izbrala in predlagala, se ni čist nč slišalo do nas.use je šlo čist na potihem, živ bog nam ni povedal nič.
In potem so smatrali, da smo kao nezainteresirani in so zbirali potem delavce prek razpisov.poleg tega je pa ponavad tko, da noče kr usak dat svojga delauca, sploh če jih ni dost in se nardijo neumne, v smislu da nimajo nobenga za gor.In to ti lahko tud vnaprej škodi, če kdo izvoha, da se ti kej pogovarjaš z unimi gor.
jst bi useeno Cv poslala na tvojem mestu, pa sodelavcem nebi povedala čisto nič, tudi vodji ne!
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 22. Nov. 2008 16:53

lakeesha, če delaš v podjetju, verjetno že imajo tvoje podatke, zato je smešno, če CV še enkrat pošlješ. Če imaš svoj službeni e-mail, je dovolj, da v kadrovsko službo pošlješ vlogo za premestitev ali pa se osebno zglasiš v kadrovski službi ter se informiraš o možnosti premestitve, oz. telefonsko kontaktiraš kadrovsko službo in jih vprašaš, kdaj bi se lahko osebno zglasila pri njih.
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 22. Nov. 2008 16:57

...
Zadnjič spremenil lakeesha, dne 10. Jun. 2009 7:32, skupaj popravljeno 1 krat.
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Nov. 2008 17:11

Jochie napisal/-a:lakeesha, če delaš v podjetju, verjetno že imajo tvoje podatke, zato je smešno, če CV še enkrat pošlješ. Če imaš svoj službeni e-mail, je dovolj, da v kadrovsko službo pošlješ vlogo za premestitev ali pa se osebno zglasiš v kadrovski službi ter se informiraš o možnosti premestitve, oz. telefonsko kontaktiraš kadrovsko službo in jih vprašaš, kdaj bi se lahko osebno zglasila pri njih.

Ponavad, če so dela popredalčkana in če s tabo ureja tvoja šefica, ki ni v kadrovski oziroma ena izmed "zgornjih", tisti zgoraj+kadrovska nič ne ve o tebi.
Pri nas je blo tko, da je use urejala šefica, delala obračune in to, obračun je podpisal šef, ki je bil isto v naši pisarni in to je bilo to.Zgoraj sploh niso vedeli kdo si kaj si zakaj si, če se nismo srečali ali na cigaretu ali kako drugače.
v sedanji službi je enako.Kadrouska in stuff so na čist drugi lokaciji in nč ne vedo o nas, sam ko podpišejo obračun ur, to je pa to.Pa takih podjetij je več, kjer za študente težko ve kdo od višjih.
nevem pa zakaj bi bilo smešno, če ma ambicije in če je pripravljena nekaj delat mislim, da če pošlje CV nima čist nč za zgubit.Drugače pa usaj kukr mam jst izkušnje, usi vodilni rajš kontaktirajo prek mejlou, kukr pa da se jim v pisarno uletavaš.
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 22. Nov. 2008 17:53

Glede na to, da sem zaposlena v kadrovski lsužbi in se vsakodnevno srečujem s prošnjami in različnimi drugimi kadrovskimi zadevami znotraj podjetja bom tukaj dodala svoj kometar. Kadrovska služba nikoli ne odloča o tem koga se bo zaposlilo. Končno besedo pri tem imajo vedno tisti, ki bodo vam neposredno nadrejeni. Pri nas je vedno tako, da so na razgovorih vedno zraven vodje tistih oddelkov, kjer se ima kandidat namen zaposliti. Je pa res, da kadroviki vedno delamo neko širšo selekcijo po določenih kriterijih, ki so pač že vnaprej dogovorjeni in niso nujno tudi objavljeni v oglasu. Kakšno prošnjo napisat je težko rečt, ker konec koncev smo tudi mi samo ljudje in če meni npr. ni všeč ročno napisana prošnja, bo mogoče komu drugemu pa to nekaj odločilnega. Vedno pa je potrebno pazit, da ni slovničnih napak, da je neka oblika in da poudarite tiste stvari, ki so pomembne za delovno mesto na katerega se prijavljate.

Primer prošnje, ki ga je dal Jochie ni najbolj primeren, ker deluje kot bi jo napisal nek osnovnošolec (pa brez zamere). Vsebuje premalo podatkov o sami osebi pa tudi samo besedilo je bolj tako tako. Potrebno je izpostavit kaj želite delati in zakaj in zaradi česa ste za to delo primerni. Če gre za ponudbo potem izpostavite enega ali več področij. Če pa se prijavjate na določeno delovno mesto se pa osredotočite na to.

Kadrovska služba resnično nima avtoritete odločanja, ko gre za premestitve, zaposlitve in kaj vem kaj še. Mi sicer lahko predlagamo kaj, ampak kadar gre za podaljševanje pogodb, spremembe plač, premestitve ipd. potem se morate vedno najprej obrniti na svojega nadrejenega. Oni namreč potem ukrepajo in dajo nam nek ukaz za določene spremembe. Je pa tudi res, da ima vsako podjetje svoj sistem. Večje kot je, večjo vlogo ima tudi sama kadrovska. Jaz delam v srednjem podjetju in sem edina na tem področju pa kljub vsemu še nimam kaj dost besede pri vsem :)
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 22. Nov. 2008 17:58

medvedka napisal/-a:
Primer prošnje, ki ga je dal Jochie ni najbolj primeren, ker deluje kot bi jo napisal nek osnovnošolec (pa brez zamere). Vsebuje premalo podatkov o sami osebi pa tudi samo besedilo je bolj tako tako. Potrebno je izpostavit kaj želite delati in zakaj in zaradi česa ste za to delo primerni. Če gre za ponudbo potem izpostavite enega ali več področij. Če pa se prijavjate na določeno delovno mesto se pa osredotočite na to.

napiši primer "idealne" prošnje oz. CV-ja! Me prav zanima! :wink: :D
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 22. Nov. 2008 18:16

Idealna prošnja ne obstaja :) Sej pri tvojem primeru sem skritizirala samo tekst. Oblika sama je vredu. Gre samo za pomankljivost podatkov, preskopost. Dobro je če so že v prošnji omenjene izkušnje, ker so bolj plastično prikazane kot pa v CV-ju. CV je v bistvu samo povzetek vsega v smislu naštevanja golih dejstev, tekst v prošnji pa mora stvari bolj orisat, kaj dodat, poudarit itd. Nekako se skozi prošnjo prikaže tudi sposobnost oblikovanja teksta, ki je lahko pomembna za določene poklice.

Pač dejstvo je da ne moreš poslat prošnje, kjer omeniš samo kako ti je ime, koliko si star, kaj si po poklicu in da bi rad delal v podjetju. Takšna prošnja je dobra, če iščeš delo na nižjem nivoju, kjer se od tebe ne zahteva kaj posebnega. Za delo na bolj pomembnih delovnim mestih pa pač moraš kaj bolj konkretnega napisat, že zato da boš izstopal. Izjema je lahko edino ta, če pač prošnjo napišeš kot predstavitveno pismo (v dveh stavkih) in pač potem CV tako dodelaš, da tam izpostaviš vse kar je pomembno. Samo potem je CV dolg par strani. V glavnem, tekst v prošnji naj bo dolg cca pol strani vendar ne več kot eno stran.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Nov. 2008 18:38

mislm, da nobena tuki ni kopirala direkt tistega kar je jochie napisal.Jst sm njegovo prošnjo vzela kot osnutek, potem pa itak popravljala na svoji.In je ven prišlo čist neki drugega kar je blo tle napisano, ampak je zgleda precej uspešno, glede na razgovore in službe, napisano.
zdej pa kot si rekla, usakmu je nekaj drugega ušeč, nekateri želijo kratko in jedrnato prošnjo, drugi pa dolgovezenje in v prošnji že opisanega pol CVja.
jst bi svoje izkušnje težko spravila v prošnjo, ker bi v tem primeru imela napisano pomojem več kot eno stvar, pa ne verjamem da se komu da to brat med vsem številom prošenj ki jih dobijo.
Lepo našteješ v CVju po alinejcah, napišeš bolj strokovno in ne po domače,letnice & stuff in je.
Uporabniški avatar
kizzy
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a kizzy » 11. Jan. 2009 9:16

mal OT:
za eno nalogo na faxu smo morali zbrati najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo na razgovorih ... mogoče bodo komu pomagala ;) - vprašanja so samo okvirna:

*Povejte mi kaj o sebi. Kako bi se opisali?
*Zakaj želite delati v našem podjetju? Zakaj naj zaposlimo vas in ne nekoga drugega?
*Kaj veste o tem delu ali podjetju in kaj lahko storite za nas?
*Kakšne so vaše izkušnje ali izobrazba povezane s tem delom?
*Kje (dejavnost) ste bili nazadnje zaposleni in kaj ste tam delali?
*Katere so vaše največje vrline?
*Povejte mi kakšno vašo slabost.
*Kakšne cilje ste si zadali za vašo poklicno kariero? Kje se vidite čez pet let?
*Kakšna so vaša pričakovanja v zvezi s plačilom?
*Kdaj bi lahko začeli delati?
Uporabniški avatar
GoldenEye
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a GoldenEye » 18. Mar. 2009 13:12

Baje zdaj to niso več prošnje, ampak prijave za delo. Nekateri delodajalci se vtaknejo tudi v takšne malenkosti... tko, da pod zadevo napište prijava, ne prošnja :)
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 31. Mar. 2009 12:30

...
Zadnjič spremenil lakeesha, dne 10. Jun. 2009 7:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 31. Mar. 2009 15:54

Ker se mi je ravno pred kratkim res posrečilo in sem bla izbrana za delo, povem tole: šefica mi je kasnej rekla, da se je zame odločila predvsem zarad oblikovne všečnosti mojega CV-ja - zgolj nanizani osebni podatki in pretekle delovne izkušnje.

Lahko se pa pri katerem drugem delodajalcu zgodi, da bi mu pa kaj takega bilo preveč suhoparno in bi celo želel mal daljši "roman"..
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 03. Apr. 2009 10:32

...
Zadnjič spremenil lakeesha, dne 10. Jun. 2009 7:03, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov