Prošnja za delo - nasveti

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 03. Okt. 2008 16:18

nikolivec napisal/-a:Ko napišem življenjepis in ga pripnem k prilogi me zanima naslednje:

ali res moram napisat besedo "življenjepis" pod angleško (CURRICULUM VITAE), ali pa lahko pustim kar slovensko?

:roll: :?:

Hvala za odgovor.

jsm mam skos napisano CURRICULUM VITAE. A ni to latinsko? :D
Uporabniški avatar
small_star
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 3. 2008
Kraj: made & heaven

Neprebrana objavaNapisal/-a small_star » 05. Okt. 2008 9:19

Še moja izkušnja s prošnjami za delo in razgovorom. Kot prvo, vse prošnje sem napisala na roke in oddala osebno. Samo eno sem poslala po pošti. Pa še do danes nisem dobila odgovora. Pisala sem prošnje za pripravništvo. Marsi kje se sploh niso želeli vzet prošnje. Obrazložitve pa so bile: država ne da denarja, sploh ne jemljemo pripravnikov, vse kadre imamo polne, nimamo mentorja in podobno. V enem domu upokojencev sem že mislila, da me bo tajnica s pogledom ven nagnala. Večinoma pa so mi svetovali, kje še naj poskusim. V nek dom upokojencev sem se prijavila preko razpisa (zavod za zaposlovanje). Pogojev za delo naj ne bi bilo (za razpis sem izvedela preko ene zaposlene na zavodu, videla ga nisem). Dobila sem negativen odgovor s poudarkom, da mora imeti zaposleni že opravljeno pripravništvo (halo?!, prej pa nobenega govora o pogojih za delo). Šla sem tudi na 2 razgovora (obakrat dom upokojencev, na različnih lokacijah). Celo sem bila na obeh v istem dnevu. Bom rekla, dom 1: prijeten razgovor, že na začetku me je direktorica vprašala kako sem, iz kod prihajam, če poznam njihov dom (mi smo imeli pri njih 2 mamini teti), kje si želim delat ipd; z mentorico pa sva klepetali skoraj uro (čist sva "not padli"), na koncu se je opravičila, da morava zaključit (imela je skupino za samopomoč). In še, dom 2: ajoj.... trajalo je 10 minut, spraševale se me čudno - kaj menima, ali morajo oni meni uredit mentorja ali si ga sama najdem, če gre kaj narobe, kdo odgovarja - jaz ali mentor, na katerem področju se bolj vidim (na faxu smo imeli premalo vaj, da bi se lahko opredelila), kdo ureja za kroženje in podobne. V domu 2 sem dobila občutek, da še nikdar niso imeli pripravnika (pa so ga že imeli). Naslednji dan me je klicala direktorica iz doma 1 in mi sporočila, da lahko začnem pri njih :). Tako 9.10. začnem... Iz doma 2 pa še nisem dobila nobenega odgovora.
Dobiti pripravništvo (za delovnega terapevta) je res težko. Imela sem srečo, da sem ga dobila hitro (kak slab mesec sem hodila od vrat do vrat). Srečno vsem, ki iščete in pišete prošnje za službo...
NiKoLi Ne ReCi NiKoLi
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 05. Okt. 2008 17:44

nefertit napisal/-a:Mene zanima naslednje - kakšen je smisel se prijavljati na oglase, kjer je pogoj xy let izkušenj, če jih nimaš? Ponavadi zahtevajo 2 ali 3 leta delovnih izkušenj. Sama jih pa imam kakšne leto (10 mesecev pripravništva in 2 meseca obvezne prakse). Je komu uspelo priti do službe, tudi če ni imel zahtevanih izkušenj?

Meni je uspelo iti preko vseh postavljenih pogojev v razpisu, ustrezala nisem skoraj nobenemu (delovne izkušnje - nič, nisem imela zahtevane izobrazbe, področje dela mi je bilo glede na moj študij bolj tuje kot ne), ampak očitno jih je moj nastop prepričal, da so se izmed vseh prijavljenih odločili zame in zdaj sem po 2 letih dobila pogodbo za nedoločen čas.
Tako da na podlagi svoje izkušnje vedno svetujem vsem, naj nikar sami sebi ne postavljajo nekih ovir v smislu "saj nimam tega, pa onega, itak me ne bodo vzeli..." in se pogumno prijavljajo na objavljene razpise :wink: , če si določeno delo res želijo!
Uporabniški avatar
*Kobilica*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Kobilica* » 12. Okt. 2008 20:02

Se lahko samo strinjam. Pri pisanju prošenj in prijav vedno mislite na to, kar imate, ne na tisto, česar nimate. In prvo močno poudarjajte.
Danes je pomembno, kaj znate, ne česa ne. Marsikaj se človek lahko nauči in bistvejo ne pokazati, česa ste se bile sposobne naučiti preden ste nalete na oglas in pokazati navdušenje nad nadaljnim učenjem in izpopolnjevanjem. Seveda, če to resno mislite. Sicer vas bodo prej ali slej 'pogruntali'.
Delodajalca, ki išče neke fiktivne pogoje, namesto delavca, ki se bo prilagodil zahtevanim nalogam, pa tako ali tako ne želite imeti! :wink:
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a delusional » 08. Nov. 2008 1:39

ok, jst sm pred časom prebrala tole kar je na začetku napisal Jochie in sem po tem vzorcu poslala kar nekaj prošenj (za administracijo) in nisem dobila niti enega odgovora.

ko zdaj še enkrat berem te prošnje, se mi zdijo totalno otročje in neprepričljive, tko da ne vem kaj je hotu svetovat ta Jochie.
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a delusional » 08. Nov. 2008 1:41

mislim da bi mogla napisat da mam joške 75C.
a kaj ko ponavadi te prošnje berejo ženske. :D
Uporabniški avatar
anoyel
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a anoyel » 08. Nov. 2008 10:20

včeri sm neki slučajno brskala o mednarodni poslovni fakulteti in sem na njihovi spletni strani pokukala mal pod studentski svet in pogled se mi je zaustavil na na dečku z imenom Žiga Vavpotič. men firbc ne da miru in sem mal poguglala in odkrila, da je sam mal genij. ubistvu klasičn geek letnik 1984. sam je tok uspel, neki IQ genij, lastno podjetje, študira na 3 koncih... blabla. skratka nek slovenski braniack. in najdla sm njegov CV. če pa ta genij nima do pikice izdelanega, potem ne vem kdo ga nima. sam je na 6 straneh, kr je mel zelo RAZGIBANO življenje (politika, novinarstvo, študentske organizacije, ekonomske organizacije jadijadi etc.)

link do magičnega življenjepisa: http://www.zigavavpotic.com/wp-content/ ... vslocv.pdf

mogoč bo komu v pomoč :wink: če ne pa žigi pište za nasvet :D (gre za hec, kr za osebo do včeri nism niti vedla). sam name je njegov življenjepis naredil vtis in dejstvo, da lahko neki junior tuki uspe že pr teh letih. supr :)

(zej pa dečve word v roke in pilit vaš CV, kr delusional vlke prjatlce niso neki atribut, če podjetje od tebe rabi neki feedback glede znanja in ne velikosti prsi, kr same prsi niso nobena prednost. vsaka da pushup gor pa je tu 75c) :D
Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 12. Nov. 2008 21:11

Res je nekaj posebnega, zdaj pa mi povejte koliko si nas lahko privošči izobrazbo v tujini???

Kaj naj napišemo tisti, ki nimamo nič izkušenj pa tudi možnosti za takšno izobraževanje?
Uporabniški avatar
anoyel
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a anoyel » 18. Nov. 2008 22:44

mimikad napisal/-a:Res je nekaj posebnega, zdaj pa mi povejte koliko si nas lahko privošči izobrazbo v tujini???

Kaj naj napišemo tisti, ki nimamo nič izkušenj pa tudi možnosti za takšno izobraževanje?

izobrazba v tujini tudi ni takšen finančen bavbav. v študentskih letih se da preko erasmus programa (+erasmus štipendija, +delo preko študenta) lih tko it v tujino študirat pa ne rabiš met ne vem kolk denarja.

nič izkušenj? hja biti bolj dejaven v študentskih letih in redno iskati dela. in pa ne samo polnjenje polic in podobna tipična študentska dela, ampak tudi kaj strokovnega, ki se lahko napiše v CV. :wink:
Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
Uporabniški avatar
*°mermaid°*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *°mermaid°* » 19. Nov. 2008 10:38

Hitro rabim en pameten nasvet!!!

Glede na to, da v zdajšnjem podjetju delam samo še nekaj dni, sem se odločila, da bom začela pošiljati prošnje v druga podjetja. Ravno sem našla eno zanimivo podjetje/ponudbo, zataknilo pa se mi je pri pisanju življenjepisa. Namreč letos sem se SAMO zaradi statusa vpisala na eno višjo šolo, ki pa je ne obiskujem. Sedaj pa ne vem, če moram v svoji prošnji to omeniti.......naj dodam samo, da v omenjenem podjetju iščejo kandidata za redno zaposlitev in ne za delo preko študentskega servisa. Ali naj napišem samo, da sem pač fakulteto katero končujem obiskovala od leta XX do leta XY? Ali moram omeniti tudi to, da sem se zaradi statusa vpisana na novo? Nočem pa, da bi bila ravno zaradi pretirane iskrenosti zavrnjena. Nekateri lahko namreč gledajo negativno na to, da sem se po domače povedano "znajdla" in iskoristla sistem do konca :D Sicer nimam več namena delati preko študentskega servisa, samo če pa ne bo redne službe, pa na žalost ne bom imela druge izbire. Kakorkoli že....rabim nasvet!!!
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 19. Nov. 2008 13:40

anoyel napisal/-a:včeri sm neki slučajno brskala o mednarodni poslovni fakulteti in sem na njihovi spletni strani pokukala mal pod studentski svet in pogled se mi je zaustavil na na dečku z imenom Žiga Vavpotič. men firbc ne da miru in sem mal poguglala in odkrila, da je sam mal genij. ubistvu klasičn geek letnik 1984. sam je tok uspel, neki IQ genij, lastno podjetje, študira na 3 koncih... blabla. skratka nek slovenski braniack. in najdla sm njegov CV. če pa ta genij nima do pikice izdelanega, potem ne vem kdo ga nima. sam je na 6 straneh, kr je mel zelo RAZGIBANO življenje (politika, novinarstvo, študentske organizacije, ekonomske organizacije jadijadi etc.)

link do magičnega življenjepisa: http://www.zigavavpotic.com/wp-content/ ... vslocv.pdf

mogoč bo komu v pomoč :wink: če ne pa žigi pište za nasvet :D (gre za hec, kr za osebo do včeri nism niti vedla). sam name je njegov življenjepis naredil vtis in dejstvo, da lahko neki junior tuki uspe že pr teh letih. supr :)

(zej pa dečve word v roke in pilit vaš CV, kr delusional vlke prjatlce niso neki atribut, če podjetje od tebe rabi neki feedback glede znanja in ne velikosti prsi, kr same prsi niso nobena prednost. vsaka da pushup gor pa je tu 75c) :D

najprej kapo dol za uspehe poba. ampak...

mene CV ni prepričal zaradi naslednjih razlogov:
- cv naj bi bil povzetek kariere znanj, ne pa pisanje poezije
- ne moreš pisat zadeve v 3. osebi ednine
- čeprav imaš veliko uspehov, glih ni potrebno pisat vsega, v tem "cv-ju" v bistvu manjka samo še stavek "Žiga vavpotič je spolno neaktiven - od rojstva"

meni je smešno, bodoči delodajalec pa verjetno tudi nima časa brati 6 strani uspehov...sploh pa...tale CV verjetno ni namenjen iskanju zaposlitve, glede na to, da ima tip svojo firmo ter poveljuje nekaj pasjim procesijam, ampak je verjetno namenjen iskanju spolne potešitve...morda bo pa katera impresionirana nad sposobnostmi...

edit: sem malo pogledal spletno stran, videl slike, ima tudi Moniko! :eek:
kakorkoli, bog mu dal zdravja in sreče ter uspehov, CV-ja pa le ne kopirat...

če pa že boste, pa da slučajno kot poezijo ne boste napisali tiste narodne: en hribček bom kupil bom trte sadil...
Uporabniški avatar
SSarchy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a SSarchy » 19. Nov. 2008 14:12

Jochie napisal/-a:- čeprav imaš veliko uspehov, glih ni potrebno pisat vsega, v tem "cv-ju" v bistvu manjka samo še stavek "Žiga vavpotič je spolno neaktiven - od rojstva"

meni je smešno, bodoči delodajalec pa verjetno tudi nima časa brati 6 strani uspehov...sploh pa...tale CV verjetno ni namenjen iskanju zaposlitve, glede na to, da ima tip svojo firmo ter poveljuje nekaj pasjim procesijam, ampak je verjetno namenjen iskanju spolne potešitve...morda bo pa katera impresionirana nad sposobnostmi...

:rofl: :rofl:
Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad!
Uporabniški avatar
Picaboo
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Picaboo » 19. Nov. 2008 17:42

Mimi_M napisal/-a:Meni je uspelo iti preko vseh postavljenih pogojev v razpisu, ustrezala nisem skoraj nobenemu (delovne izkušnje - nič, nisem imela zahtevane izobrazbe, področje dela mi je bilo glede na moj študij bolj tuje kot ne), ampak očitno jih je moj nastop prepričal, da so se izmed vseh prijavljenih odločili zame in zdaj sem po 2 letih dobila pogodbo za nedoločen čas.

A nisi ti delala v tem podjetju že prej 2 leti prek študenta?
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 19. Nov. 2008 18:57

*°mermaid°* napisal/-a:Hitro rabim en pameten nasvet!!!

Glede na to, da v zdajšnjem podjetju delam samo še nekaj dni, sem se odločila, da bom začela pošiljati prošnje v druga podjetja. Ravno sem našla eno zanimivo podjetje/ponudbo, zataknilo pa se mi je pri pisanju življenjepisa. Namreč letos sem se SAMO zaradi statusa vpisala na eno višjo šolo, ki pa je ne obiskujem. Sedaj pa ne vem, če moram v svoji prošnji to omeniti.......naj dodam samo, da v omenjenem podjetju iščejo kandidata za redno zaposlitev in ne za delo preko študentskega servisa. Ali naj napišem samo, da sem pač fakulteto katero končujem obiskovala od leta XX do leta XY? Ali moram omeniti tudi to, da sem se zaradi statusa vpisana na novo? Nočem pa, da bi bila ravno zaradi pretirane iskrenosti zavrnjena. Nekateri lahko namreč gledajo negativno na to, da sem se po domače povedano "znajdla" in iskoristla sistem do konca :D Sicer nimam več namena delati preko študentskega servisa, samo če pa ne bo redne službe, pa na žalost ne bom imela druge izbire. Kakorkoli že....rabim nasvet!!!

Ja to se moraš sama odločit...jaz najbrž tega ne bi napisala, bi pa potem omenila to na morebitnem razgovoru.
Uporabniški avatar
anoyel
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a anoyel » 19. Nov. 2008 19:12

Jochie uni CV sem prlimala gor bolj za foro kot pa za res, namreč kot si sam ugotovil se je poba pojavu na vseh možnih sranjih kot so neke konference, seminarji itd. Pa koga vse je vidu in objavu slike na svojmu portalu :D

edino koristnega na tem cv je to, da se mogoče kdo spomni na kej brihtnega kar je pocel v zivljenju pa je ze pozabil, ampak bi blo omembe vredno v cvju. itak pa 6 strani vsak človek ve, da je daleč preveč, kr nekteri namenijo pregledu življenjepisa le par sekund in če je to 6 strani človk ne bo mel niti cajta da ga una debela skripta imenovana cv impresionira. maximum 2 A4. bistvo je to, da je kratko in jedrnato. mnda :D
Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov