prepisi med študiji

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 09. Mar. 2009 20:20

hmmm...kako je pa pol s točkovanjem?
zase vem, da bi na poklicni maturi+ 1 predmet pokasirala ogromno točk, na splošni jih pa nisem mela glih ogromno.
a ma potem nekdo z istim številom točk na poklicni enake možnosti za vpis kot jaz?

sploh pa...naš šolski sistem je vsako leto lažji in vedno bolj orientiran k vzgoji pridnih pohlevnih in poslušnih ovac. pravijo tudi študentke pedagogike in moja draga mati z več desetletji izkušenj na tem področju.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 09. Mar. 2009 20:34

Tearjerker napisal/-a: Poleg tega je na gimnazijah itak vsega sama diktatura in rrežim - 4 leta nabijanja o pomembnosti in težavnosti mature, ki je vsako leto lažja. Na koncu so pri matematiki taki integrali, da se človek samo smeji.

Na poklicni jih pa sploh ni. ;) In da obvladaš lažje integrale se je treba tut naučit težje.

Sicer pa noben nima "plus kompleksov" in verjamem, da so poklicne šole oh in sploh zakon, ampak preprosto ni fer do nas gimnazijcev, da majo na koncu dijaki, ki so opravljali lažjo maturo, VEČ točk od nas in da je njihova matematika, angleščina, slovenščina, izenačena našim. Kot bi izenačil višješolski študij z univerzitetnim, potem bi pa nekdo rekel, da imaš "komplekse", ker trdiš, da je 7. stopnja več vredna od 6. in da se višješolci tut ful matrajo na faksu. :)
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 09. Mar. 2009 21:03

No ja, sej delno te razumem. Ne vem no, meni osebno dol maha kdo je mel koliko točk na maturi v primerjavi z na primer mojimi; jaz sem s svojimi prišla na izbran faks in tu se moja pot z maturo konča, basta.

Tud te stopnje na faksu, bla bla, ne vem, mene to ne gane. Jaz hodim na faks z namenom dobit tist en ceglc, ki mi bo omogoču šiht v želeni stroki, itak se pravo učenje začne šele takrat. Dol mi visi za stopnjo izobrazbe, dokler mi bo stopnja, ki jim dosegla, omogočala delo, ki ga želim. Koliko pa je doktorjev znanosti, ki imajo na različnih področjih 10 stopnjo, pa nimajo za burek? Kar precej. Da ne omenjamo raznih patronov na UNI, ki itak prešvinglajo pol faksa in si ne zaslužijo pol tiste stopnje, ki jo dobijo. Nikoli ni vse rožnato, vedno se najdejo ene luknje. :)

Racionalizacija, racionalizacija, racionalizacija... Ma hvala moji mami, ki mi že 1. razreda OŠ v glavo tupi, da se učim zarad sebe in ne zarad drugih. :D
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 09. Mar. 2009 21:50

Tearjerker napisal/-a:No ja, sej delno te razumem. Ne vem no, meni osebno dol maha kdo je mel koliko točk na maturi v primerjavi z na primer mojimi; jaz sem s svojimi prišla na izbran faks in tu se moja pot z maturo konča, basta.

Ja, to zdej govoriš, ko si že na faksu. Kaj pa če bi se sedaj vpisovala? Pa bi imela premalo točk, ker ti nekdo z poklicno maturo prevzel mesto? Bi ti blo pol vseeno?

Js sm pa raje gimnazijska maturantka, kot pa poklicna .... (karkoli že...).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 09. Mar. 2009 22:18

Ne, niti najmanj mi ne bi bilo vseeno, ampak vseeno, krivda bi bila pa moja ne, saj jaz ne bi zbdrala dovolj točk. Sej omejitev je omejitev, če jo dosežeš si not. To je pa pol stvar posameznika, ali se bo potrudil jo dosežit ali mu je vseeno.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 09. Mar. 2009 22:23

men je pa vseen ce so dali da poklicna matura isto velja...sej nism bla na gimnaziji zarad tega. dosti vec vem kot oni, ok pr men je se razlika da sm eno drugo maturo delala kot vi - prostovoljno, pa sm mela vec dela (kot na navadni slovenski maturi). in to zato da bi JS vec znala, da bi se bolj kvalitetno solala, da bi mi sola dala vse kar lahko...in tu pol ni vazno ce lahko nekdo ki se je mogu dosti manj potrudit pride na isti faks kot js - js sem se vseeno vec naucila delat, se bolj trudit in to za solo...vseeno nisva nikol na istem :P

to je isto kot to, da js pridno delam zapiske, zberem vso literaturo, zberem ven najpomembnejse, in potem to nekomu dam da se samo iz tega nauci/prekopira...meni je vseeno. ok razn ce se ne gre za plagiatorstvo...v glavnem ne cutim take konkurence pri teh receh, ker vsi vemo da to delamo zase, ne za druge, pa ce je se tako zlajnano... :D
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 09. Mar. 2009 23:48

No, delno se strinjam z red_rose, pač tudi meni je sličen pogled na celotno šolanje, da gre za znanje ne pa za neke številke, ki te ocenijo. Itak je celoten sistem ocenjevanja v k****.

Ne morem pa se strinjat s tem, da če hodiš na gimnazijo avtomatsko več veš oziroma te tam več naučijo. Nekdo, ki hodi na srednjo štromarsko, ve o elektroniki in energetiki bistveno več, kot vsak gimmnazijec, ki ima same 5tke pri fiziki. Dijak srednje zdravstvene obvlada anatomijo in fiziologijo človeškega organizma, ker so pač njihovi predmeti prilagojeni temu in ni isto kot biologija 3. letnika. Za mene osebno pač ''vedeti več'' ne pomeni biti razgledan na več področjih (zgd, geo, bio, fiz, kem, itd).

Sicer pa mi gre na živce to splošno prepričanje, da na gimnazije hodijo ''ta pametni''. Moj bratranec je na primer ful razgledan za svoja leta, dosti stvari ga zanima in jih oblada, tud ocene v OŠ je imel bleščeče, pa gre sedaj na srednjo zdravstveno. Potem pa sem gledala une luzerje ki so s popravci lezli komaj čez letnike na gimnaziji.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 10. Mar. 2009 0:23

Tle ni fora v pametnih al ne. Zarad mene so lahko na poklicnih šolah geniji. In tut noben ne ugovarja da je frizerstvo/ekonomija/elekrotehnika kj mn zajebano od gimnazij. Ampak fora je, da oni za to njihovo zajebanost v zahvalo dobijo POKLIC. Mat., slo. in ang. pa so pri njih povečini stranskega pomena, ker se pač ne predvideva, da bodo študirali katerega izmed teh predmetov. Teoretično se lahko zdej frizer vpiše na matematiko, jo piše na maturi 5 in ima več točk kot gimnazijec, vpisan na matematiko, ki se mu je zalomilo in jo je, sicer bolj zajebano, pisal 4.

red_rose, definitivno ni isto, kot da posodiš nekomu zapiske, ker oni pač so prava konkurenca, omejitve se bodo pomoje zelo zvišale, če bo kr naenkrat naval poklicnih z 90 točkami. :) Sej tut jst prvoščm, lepo, da bodo zdej lahko vsi študiral, ampak ne na račun drugih.

No, pa sej dojamem, da je nekaterim vseen, ker ste že dal to čez. Temu se sicer reče gledanje na lastno rit. Ampak je rahlo egoistično, no nevem, mogoče se vam pa na študiju vse obrne in se boste hotle km drugm prepisat. Ne bit tok zihr za vse.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 10. Mar. 2009 0:28

Če je to res uvedeno- zakaj? Kao preveč mest, pa premalo študentov. Mislim, da bodo tisti faksi, ki so zdej prosti, še naprej prosti. Tam kjer je pa omejitev, bo pa le še večja. In precej nezadovoljenega folka na faksih, katere dejansko niso želeli študirati.

Drgač pa sončk- lepo napisano!
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 10. Mar. 2009 0:52

Vsi faksi bi morali imet ustrezne sprejemce za smeri, matura pa samo zakljucek srednje sole. Potem tudi ne bi bili sikanirani tisti, ki se hocejo vpisat na umetnostno zgodovino ali recimo kumunikologijo, pa imajo res ful hude tezave z matematiko (ki za to podrocje res ni pomembna) in zaradi tega ne dosezejo dobrega stevila tock na maturi. Pa se bi se naslo razloge za sprejemce - le redko kdo bi se uspel vpisat zaradi stausa, ze na podlagi sprejemcev bi lahko ugotovil, al je to studij zate ali ne ipd. Sprejeti bi bili tisti, ki bi se dovolj dobro pripravili na sprejemce (ne Gauss, ampak 50%).

Brez skrbi, tko kot zdaj zgleda, se nikol ne bo nic tazga zgodil :D
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 10. Mar. 2009 13:43

kepka napisal/-a:Brez skrbi, tko kot zdaj zgleda, se nikol ne bo nic tazga zgodil :D

No, jaz pa še vedno upam, da bo kdaj kaj takšnega prišlo v veljavo. :D S tem bi zmanjšali število študentov, ki so vpisani zaradi statusa, poleg tega pa bi bil kriterij za vpis znanje, ne pa točke in ocene, katere velikokrat ne prikažejo dejanskega znanja. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 10. Mar. 2009 14:41

kepka napisal/-a:Vsi faksi bi morali imet ustrezne sprejemce za smeri, matura pa samo zakljucek srednje sole. Potem tudi ne bi bili sikanirani tisti, ki se hocejo vpisat na umetnostno zgodovino ali recimo kumunikologijo, pa imajo res ful hude tezave z matematiko (ki za to podrocje res ni pomembna) in zaradi tega ne dosezejo dobrega stevila tock na maturi. Pa se bi se naslo razloge za sprejemce - le redko kdo bi se uspel vpisat zaradi stausa, ze na podlagi sprejemcev bi lahko ugotovil, al je to studij zate ali ne ipd. Sprejeti bi bili tisti, ki bi se dovolj dobro pripravili na sprejemce (ne Gauss, ampak 50%).

Brez skrbi, tko kot zdaj zgleda, se nikol ne bo nic tazga zgodil :D
To bi pol pomenilo še enkrat več učenja kot za maturo. Ker bi se tisti, ki so si zbrali 3 čisto različne faxe (npr. medicina, na drugo mesto agrft in na tretje, nevem... pravo) mogli še več naučit.
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 10. Mar. 2009 14:47

choco.cat napisal/-a:To bi pol pomenilo še enkrat več učenja kot za maturo. Ker bi se tisti, ki so si zbrali 3 čisto različne faxe (npr. medicina, na drugo mesto agrft in na tretje, nevem... pravo) mogli še več naučit.

Am, če te študij zanima in si želiš študirat, pa ja menda ne bo problem se učit, glede na to da te na faksu čaka še veliko več učenja. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 10. Mar. 2009 17:21

Tearjerker napisal/-a:Uuu, gimmazijke s plus kompleksom, naaaaaaajs :)

Da ne bo nesporazuma, bom takoj povedala, da je meni po eni strani vseeno kdo se lahko vpiše na uni. Jaz sem itak že mimo, tako da se me to nekako ne tiče več. Spraševala sem samo zato, ker mi gre na živce, ker ena pove napačno informacijo in potem se takoj začnejo širiti neresnice o določeni zadevi, tokrat recimo o tem kdo se lahko vpiše na uni. In potem je posledica taka, da so nekateri zelo razočarani, ker so pač verjeli tem govoricam in naknadno izvejo da ta stvar ne drži.
Verjamem pa da se tisitm, ki se sedaj vpisujejo to ne bi zdelo fer. Mogoče bi sama razmišljala enako, če bi bila sedaj v tej godlji.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 12. Mar. 2009 19:48

sončk napisal/-a:No, pa sej dojamem, da je nekaterim vseen, ker ste že dal to čez. Temu se sicer reče gledanje na lastno rit. .

Ja mnde pa ja, mene briga najbolj za mojo... Oziroma edinole za mojo. Kaj pa en x Peter Klepec želi študirat, kam se bo spravil, kako se bo spravil do tja, ni moj biznis. Tudi s koliko točkami ne, dokler bom js svoje opravila (v tem primeru pač, dobila zadostno št. točk na maturi da bom nad omejitvijo za program, ki ga želim vpisati).

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov