prepisi med študiji
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
emanuela - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2005
hm.ja no, če bi delala mojo šolo, ne vem če bi rekla da je na easy narediti in 4 leta in maturo, pa še izbirni predmet zraven.tako kot jaz ne morem pametovati za gimnazijo,prav tako ti ne moreš podcenjevati vseh ostalih programov,ker navsezadnje niso tako lahki.pri meni npr. je bila srednja šola težja od faksa, ki ga obiskujem zdaj.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Vaše šole ne morem komentirat. Lahko pa komentiram poklicno maturo. Oz. jo lahko primerjam s splošno. Ene 3em osebkom sem se pomagala učit na poklicnih šolah, med letom in za maturo. Tak da lahko rečem, da ni primerjave.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Ne morem ciljat na specifične predmete določene smeri, ker jih nimam s čim primerjat. Lahko pa primerjam matematiko, slovenščino, angleščino.
Tud če ni bilo ravno lahko, ne pomeni da je blo ravno težko
Ni pravično, pa mislm da nisem edina, ki tako mislim!
Sploh pa, če so to naredl zarad premal vpisa na UNI fakse- k ni kao zmeri več gimnazijcev? Ti pa ne gredo pogosto na VSŠ.
Tud če ni bilo ravno lahko, ne pomeni da je blo ravno težko
Ni pravično, pa mislm da nisem edina, ki tako mislim!
Sploh pa, če so to naredl zarad premal vpisa na UNI fakse- k ni kao zmeri več gimnazijcev? Ti pa ne gredo pogosto na VSŠ.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
bombica - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 3. 2009
- Kraj: maribor
Se mi zdi, da se ene brezveze razburjate, ker nikjer niso izenačli poklicne in splošne mature. Na veliko uni faxov se še vedno lahko vpišeš SAMO s splošno maturo ( pravo, medicina,...), prav pa je tudi, da se tisti s poklicno maturo /+5. predmet lahko vpišejo na fax. Saj ni nihče nikogar silil, da gredo delat splošno maturo, če so nekateri prepričani, da je poklicna matura toliko lažja in bi z njo prišli na željen fax pa naj naredijo poklicno.
Samo ni prav, da govorite, da nekaj ni fer. Oba se bosta mogla zelo potrudit, da bosta fax končala - tisti s poklicno maturo še bolj, ker ima po vašem manj predznanja.
Samo ni prav, da govorite, da nekaj ni fer. Oba se bosta mogla zelo potrudit, da bosta fax končala - tisti s poklicno maturo še bolj, ker ima po vašem manj predznanja.
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
bombica napisal/-a:Se mi zdi, da se ene brezveze razburjate, ker nikjer niso izenačli poklicne in splošne mature. Na veliko uni faxov se še vedno lahko vpišeš SAMO s splošno maturo ( pravo, medicina,...), prav pa je tudi, da se tisti s poklicno maturo /+5. predmet lahko vpišejo na fax. Saj ni nihče nikogar silil, da gredo delat splošno maturo, če so nekateri prepričani, da je poklicna matura toliko lažja in bi z njo prišli na željen fax pa naj naredijo poklicno.
Če je ena na prejšni strani napisala, da se sedaj lahko s poklicno maturo (in plus enim predmetom) vpišeš na VSAK faks. Še vedno dvomim, da je to res. To, da se na nekatere lahko vpišejo tudi tisti s poklicno maturo, mislim da je vsem jasno. Zato se razuburjajo.
- rokica
- Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 7. 2008
bombica, nihče jih ni sili, da se vpišejo na gimnazijo in naredijo SPLOŠNO maturo, ampak takrat ko so se vpisovali na srednje šole, je bilo EDINO s splošno maturo mogoče priti na UNi programe. štekaš?....letos so spremenil, šele letos. tkoda tisti, ki so zdaj 4. letnik, takrat tega NISO vedeli.
samo da se razumemo. sprememba je ratala po 4 letih ko je nekdo že naredil štiri letnike, če tako gledamo.
kar se mene tiče, mi je čist vseen, mislim pa, da je danes premalo znanja, vsaj kar se tiče sklepanja, povezovanja in razgledanosti. šole spodbujajo učenje na pamet, ki ni efektivno(vsaj kar se tiče pravega znanja)..ti ap seveda priučijo delovne navade. ampak, to govorim za gimnazije. na srednjah šola ti mogoče dajo bolj specifična znanja in poglede, a so neprimerno manj zahtevne. raven sposobnosti razmišljanja ne samo na srednjih šolah, ampak tudi na malo manj zahtevnih gimnazijah je katastrofalna. če govorim iz lastinh izkušenj, hodila sem na precej zahtevno gimnazijo, in večina dijakov je maturirala uspešno in kar je najbolj pomembno, prišli so na željen faks. na sosednji gimnaziji, pa so zelo porazno maturirali ali pa jim sploh ni uspelo(pa je gimnazija!) in večina ni prišla na željen faks, se pravi, da so si to res želeli.
jaz mislim, da je veliko bolj vredno, če so profesorji zahtevni in želijo nek učinek, kajti profitiramo mi, učenci. in to nam da neko podlago za življenje.
pa tudi na faksu, vidim, da morajo nekateri res vložiti več dela, kajti niso navajeni bolj poglobljeno razmišljati in povezovati. njihovi rezultati pa se kljub ogromni količin vloženega dela ne morejo primerjati z rezultati tistih, ki prihajajo iz zahtevne gimnazije.
samo da se razumemo. sprememba je ratala po 4 letih ko je nekdo že naredil štiri letnike, če tako gledamo.
kar se mene tiče, mi je čist vseen, mislim pa, da je danes premalo znanja, vsaj kar se tiče sklepanja, povezovanja in razgledanosti. šole spodbujajo učenje na pamet, ki ni efektivno(vsaj kar se tiče pravega znanja)..ti ap seveda priučijo delovne navade. ampak, to govorim za gimnazije. na srednjah šola ti mogoče dajo bolj specifična znanja in poglede, a so neprimerno manj zahtevne. raven sposobnosti razmišljanja ne samo na srednjih šolah, ampak tudi na malo manj zahtevnih gimnazijah je katastrofalna. če govorim iz lastinh izkušenj, hodila sem na precej zahtevno gimnazijo, in večina dijakov je maturirala uspešno in kar je najbolj pomembno, prišli so na željen faks. na sosednji gimnaziji, pa so zelo porazno maturirali ali pa jim sploh ni uspelo(pa je gimnazija!) in večina ni prišla na željen faks, se pravi, da so si to res želeli.
jaz mislim, da je veliko bolj vredno, če so profesorji zahtevni in želijo nek učinek, kajti profitiramo mi, učenci. in to nam da neko podlago za življenje.
pa tudi na faksu, vidim, da morajo nekateri res vložiti več dela, kajti niso navajeni bolj poglobljeno razmišljati in povezovati. njihovi rezultati pa se kljub ogromni količin vloženega dela ne morejo primerjati z rezultati tistih, ki prihajajo iz zahtevne gimnazije.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Popolnoma sem zgrožena. To je FUL grdo. Moj brat je delal poklicno maturo in VEM kok mu je blo lahko. 1 dan je sedel pred zvezki. Res ni fer, ker mi se tle štiri leta jebemo, da dobimo vsaj več kot 3, pol se pa še pred maturo drkamo v glavo k budale, oni pa iz frizerske s tistimi parimi poglavji pr matematiki in slovenščini pridejo gor na npr. mednarodne odnose?? Sistema pač niso izbolšal, le še več propadlih študentov bo, ker nimajo podlage, omejitve bodo šle pa v nebo.
Če bi pa že mogla, bi izenačla mature pod pogojem, da opravljajo identično matematiko, slovenščino in angleščino kot mi! Vse ostalo je totalno nefer.
Če bi pa že mogla, bi izenačla mature pod pogojem, da opravljajo identično matematiko, slovenščino in angleščino kot mi! Vse ostalo je totalno nefer.
- lorelaj
- Kofetarica
lorelaj napisal/-a:^^
Samo to je popolnoma logično, saj gre za isto smer izobraževanja. Neumno se mi zdi to, da se nekdo s poklicno maturo iz npr. turistične srednje šole, vpiše na npr. medicino. Od kje, saj nima znanja naravoslovnih predmetov.
To bi bilo očitno v tem primeru mogoče, če pravite, da se lahko s poklicno maturo vpišeš na katerikoli univerzitetni program?
A na tole mi nobeden ne zna odgovorit? Meni se zdi še vedno nemogoče, da bi sprejeli tak predlog. In zakaj tega ni bilo v medijih? Ali samo jaz nisem ničesar zasledila?
- lorelaj
- Kofetarica
Sem šla prav gledat na katere fakultete si lahko sprejet samo s poklicno maturo (plus peti predmet) in to še zdaleč niso vse. Kolikor vem, je bilo to možno na nekaterih fakultetah že prej? Mogoče jih je letos več? Tega ne vem, vidim pa, da to kar ste pisale eno stran nazaj NI RES. In tako je tudi logično.
(Edino, če bodo spremembe naslednje leto, v kar pa tudi dvomim, glede na to, da ta informacija ni zapisana nikjer. Če katera ve, kje to piše, naj prilepi link, ne pa širit naokrog napačnih informacij.)
(Edino, če bodo spremembe naslednje leto, v kar pa tudi dvomim, glede na to, da ta informacija ni zapisana nikjer. Če katera ve, kje to piše, naj prilepi link, ne pa širit naokrog napačnih informacij.)
- rokica
- Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 7. 2008
lorelaj, zakaj bi bilo v medijih? napisali so le, da je mest preveč, premalo pa ljudi. tako da, so naredili tako. pa inf. so pravilne, saj mi je to zatrdil tudi doktof fizike in geologije, ki najbrž ve o teh zadevah.
zadnja, ki je odpisala v to temo: seveda so spremembe. prej je bilo tako, da če si hotel iz srednje na uni program, si moral iti za eno leto delat maturitetni tečaj na gimnazijo.(oz. peti predmet obiskovat na gimnazijo in potem delat na maturi) sedaj pa je v RAZPISU 09 napisano, da lahko na uni programe pride tudi tisti, ki je opravljal poklicno maturo plus še en predmet(odvisno kaj fakulteta zahteva)...točkuje se pa 30, 40, 30. vse piše v razpisu, kot je že na prejšnji strani ena povedala.
in ja, ni fer.
zadnja, ki je odpisala v to temo: seveda so spremembe. prej je bilo tako, da če si hotel iz srednje na uni program, si moral iti za eno leto delat maturitetni tečaj na gimnazijo.(oz. peti predmet obiskovat na gimnazijo in potem delat na maturi) sedaj pa je v RAZPISU 09 napisano, da lahko na uni programe pride tudi tisti, ki je opravljal poklicno maturo plus še en predmet(odvisno kaj fakulteta zahteva)...točkuje se pa 30, 40, 30. vse piše v razpisu, kot je že na prejšnji strani ena povedala.
in ja, ni fer.
-
bombica - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 3. 2009
- Kraj: maribor
lorelaj napisal/-a:Sem šla prav gledat na katere fakultete si lahko sprejet samo s poklicno maturo (plus peti predmet) in to še zdaleč niso vse. Kolikor vem, je bilo to možno na nekaterih fakultetah že prej? Mogoče jih je letos več? Tega ne vem, vidim pa, da to kar ste pisale eno stran nazaj NI RES. In tako je tudi logično.
Se podpišem!
- lorelaj
- Kofetarica
rokica napisal/-a:lorelaj, zakaj bi bilo v medijih? napisali so le, da je mest preveč, premalo pa ljudi. tako da, so naredili tako. pa inf. so pravilne, saj mi je to zatrdil tudi doktof fizike in geologije, ki najbrž ve o teh zadevah.
in ja, ni fer.
Ja zato, ker v medijih ponavadi objavijo take zadeve, kot je npr. ta. Taka zadeva se tiče celotne javnosti zato, ker ubistvu gre za prenovo šolstva in morajo biti o tem obveščeni vsi. Močno dvomim,da bi bila tako pomembna novica spregledana, če obveščajo ljudi o vsaki bedariji. Že za brezplačno malico so zagnali celo štalo.
Ja verjamem, da si to izvedela od dr. fizike in geologije, mogoče je na njihovih faksih tako, ampak jaz govorim o VSEH fakultetah in ne samo o nekaterih. Še enkrat dvomim, da bi na medicinsko fakulteto sprejeli nekoga iz srednje turistične šole, ki ni nikoli imel fizike, kemije, biologije .... To ni logično.
Sem šla prav gledat v razpis, ker me je resno zanimalo, kako je zdej s to stvarjo in tam piše:
"v nekatere enovite magistrske študijske programe druge stopnje in
univerzitetne študijske programe prve stopnje se lahko vpišejo
kandidati s poklicno maturo po ustreznem srednješolskem programu
ter opravljenim izpitom splošne mature; izbrani predmet ne sme biti
predmet, ki ga je kandidat že opravil pri poklicni maturi."
Poudarek na nekatere. Saj to je najbrž to, kajne? Sem že malo vn iz teh vpisov in vpisnih postopkov.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Uuu, gimmazijke s plus kompleksom, naaaaaaajs
Jaz sem tudi hodila na gimnazijo; sicer mi danes ni žal, ker konec koncev sem zdaj na faksu, ki mi je kul, ampak nobenemu pa ne priporočam vpisa na gimnazijo. Meni se zdijo poklicne šole veliko boljše, ker si že po 4letnem programu frajer s poklicem, po končani gimnaziji pa si kaj - ja to, navadn drek na palici.
Zakaj bi bili tisti s poklicnih šol za karkoli prikrajšani na faksu? Ena je podala primer - da se nekdo s turistično vpiše na medicino. Če si na
željenem faksu, z jasnim ciljem ga dokončati, bo pač treba več prešvicati za izpit. Jaz nisem imela s svojim gimnazijskim znanjem kemije za burek pri izpitu na faksu (zahvaljujoč prfoksi, ki je tak blazno fajn naučila pa kinkala tam za mizo, da smo lahko vsi švinglali ), pa sem lepo spet vzela v roke knjige iz srednje šole in začela tam, iz nule, ker nisem imela blage veze o kemiji, in šele potem vzela v roke špeh, ki je prišel v poštev za izpit. Vse se da. če se hoče.
Pa komentar na to, da kako se majo na poklicni maturi učit za 1 dan pred pisanjem - poznam par osebkov, ki so delali poklicno (zdravstvena, ekonomska), pa so ponucali kar več, kot samo 1 dan za posamezen predmet. Kar tako u izi pa tudi ni. Poleg tega je na gimnazijah itak vsega sama diktatura in rrežim - 4 leta nabijanja o pomembnosti in težavnosti mature, ki je vsako leto lažja. Na koncu so pri matematiki taki integrali, da se človek samo smeji.
Je res, da na določenih gimnazijah je prilezit do mature že višja umetnost (naša gimnazija npr. je dobila sloves ene težjih, čeprav se meni takooooo gorzno pa še zdaleč ni zdelo), ampak v tem je poanta - jaz sem se tudi rabila samo 1 dan učit za posamezne predmet, če so naš pa že prej glancali kot nori.
Ok, upam da razumete, kaj sem hotela povedat...
Viva la poklicne šole! Konec koncev. si osebek lahko tekom 4h let na srednji šoli tudi premisli, in če je nekdo vpisal srednjo strojno, zaželi pa si biti medicinc, naj mu bo to omogočeno! Človek, katerega želja do določene profesije je dovolj močna bo to lažje dosegel, kot odlični maturant, ki gre na medicino, ker je pač kul. Linčat take patrone! Da se še enkrat odločam, sem 100x raje poklicna štromarka, kot gimnazijska maturantka
Jaz sem tudi hodila na gimnazijo; sicer mi danes ni žal, ker konec koncev sem zdaj na faksu, ki mi je kul, ampak nobenemu pa ne priporočam vpisa na gimnazijo. Meni se zdijo poklicne šole veliko boljše, ker si že po 4letnem programu frajer s poklicem, po končani gimnaziji pa si kaj - ja to, navadn drek na palici.
Zakaj bi bili tisti s poklicnih šol za karkoli prikrajšani na faksu? Ena je podala primer - da se nekdo s turistično vpiše na medicino. Če si na
željenem faksu, z jasnim ciljem ga dokončati, bo pač treba več prešvicati za izpit. Jaz nisem imela s svojim gimnazijskim znanjem kemije za burek pri izpitu na faksu (zahvaljujoč prfoksi, ki je tak blazno fajn naučila pa kinkala tam za mizo, da smo lahko vsi švinglali ), pa sem lepo spet vzela v roke knjige iz srednje šole in začela tam, iz nule, ker nisem imela blage veze o kemiji, in šele potem vzela v roke špeh, ki je prišel v poštev za izpit. Vse se da. če se hoče.
Pa komentar na to, da kako se majo na poklicni maturi učit za 1 dan pred pisanjem - poznam par osebkov, ki so delali poklicno (zdravstvena, ekonomska), pa so ponucali kar več, kot samo 1 dan za posamezen predmet. Kar tako u izi pa tudi ni. Poleg tega je na gimnazijah itak vsega sama diktatura in rrežim - 4 leta nabijanja o pomembnosti in težavnosti mature, ki je vsako leto lažja. Na koncu so pri matematiki taki integrali, da se človek samo smeji.
Je res, da na določenih gimnazijah je prilezit do mature že višja umetnost (naša gimnazija npr. je dobila sloves ene težjih, čeprav se meni takooooo gorzno pa še zdaleč ni zdelo), ampak v tem je poanta - jaz sem se tudi rabila samo 1 dan učit za posamezne predmet, če so naš pa že prej glancali kot nori.
Ok, upam da razumete, kaj sem hotela povedat...
Viva la poklicne šole! Konec koncev. si osebek lahko tekom 4h let na srednji šoli tudi premisli, in če je nekdo vpisal srednjo strojno, zaželi pa si biti medicinc, naj mu bo to omogočeno! Človek, katerega želja do določene profesije je dovolj močna bo to lažje dosegel, kot odlični maturant, ki gre na medicino, ker je pač kul. Linčat take patrone! Da se še enkrat odločam, sem 100x raje poklicna štromarka, kot gimnazijska maturantka
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov