poklicni tečaj- predšolska vzgoja

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
sarzo
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 30. 8. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a sarzo » 06. Sep. 2011 20:40

Joj nemorm vrjet, da bo ena lahko delala to kar jst narejen bo imela pa en tečaj. Jst sicer delam razredn pouk (lahko bi pa tut učila v vrtcu, čeprou me to ne zanima lih najbl), in jst svojimi štirimi leti faksa sem lahko pomočnica učitelja razrednega pouka ali pomočnica vzgojiteljice. Vem da obstajajo tečaji, da ti ni treba narest magisterij, da s štiriletnim faksom potem lahko samostojno učiš otroke, da pa ma ima lahko neko isto izobrazbo kot jaz za 4x manj dela :O

No pa ker je tekla debata o hrani, imam izkušnje ko sem bila majhna (sicer je že neki časa odkar sm bila v vrtcu pa vseeno), imela sem zdravnika in so me pripeljaji ravno ko so ostali pojedli svoje kosilo. Zaprli so me v eno sobo (misl da preprastor tega vrtca) in sem mogla nujno tisto pojest. Je bla pa za jest krompirjeva solata (ki je še vedno ne maram), in tam sem sedela kakšno uro, mogoče še več. Ostali vem da so spali med tem časo, šele ko so šli ven, so pač tisto hrano vn vrgli. Ampak tega dneva se tok spomnm in od takrt naprej nemorm več vidt krompirjeve solate (k sm bla mejhn sm jo učasih še, od takrt naprej pa ne več). Groza, sploh pa če se kej tazga šezmer loh kšnmu otroku zgodi, tega res nubenmu ne privoščm.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 06. Sep. 2011 20:47

^^ti si nepismena ali se samo delaš? :D :D :D
Uporabniški avatar
desigual
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 30. 11. 2009
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a desigual » 07. Sep. 2011 9:10

xena in sarzo: če narediš prekvalifikacijo, si pomočnica vzgojitelijce NE pa vzgojitelijica! Kar je zelo velika razlika, predvsem v plači...
"I could never take a chance, on loosing love to find romance."
Uporabniški avatar
sarzo
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarzo » 07. Sep. 2011 11:43

emm..a ni tko da si pomočnik učitelja če imaš diplomo?? Pa maš sam narejen faks..
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Shimmie_ » 07. Sep. 2011 11:47

4 letna vzgojiteljska ali prekvalifikacija (1 leto) = pomočnik vzgojitelja
Faks - predšolska vzgoja = vzgojitelj
Razlika v plači je pa nekje 300 €
Zadnjič spremenil Shimmie_, dne 07. Sep. 2011 13:19, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 07. Sep. 2011 11:48

Ne. Z diplomo si vzgojitelj, ne pomočnik(razen če ne dobiš boljšega joba).
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
sarzo
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarzo » 07. Sep. 2011 12:39

nism čist zihr kako gre to pr predšolski vzgoji, ampak jst sm s svojo diplomo pri razrednm pouku lahko pomočnik učitelja ali v podaljšanem bivanju. Mogla bi narest magisterij al pa en nevem točn kakšn izpit da bi lahko samostojno učila tamale!!
http://www.pef.uni-lj.si/fileadmin/Datoteke/Studijski_programi/Predstavitveni_zborniki/rp-zbornik.pdf
Ta program je program prve stopnje, zato še ne omogoča samostojnega opravljanja strokovnega dela v
vzgoji in izobraževanju.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 07. Sep. 2011 13:08

Ker si bolonjc ja. Prva stopnja traja 3 leta, ti so zgoraj pisala o štiri letnem študiju. Jz ti svetujem, da se mal bolj pozanimaš o svojem prihodnjem poklicu in o faksu, na katerega boš očitno šele začela hodit, ker v prvem postu si pisala, kot da si ravnokar pred diplomo s svojim "štiri letnim faksom".

Da bi sama poučevala boš morala narest še drugo stopnjo, magister. Pet let skupno. Kar je edino prav.

Boš pa ti zato lahko po prvi stopnji npr. pedagoginja na šolah, v vrtcih, "svetovalka" ipd., česar tiste s tečajem ne morejo.
Uporabniški avatar
sarzo
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarzo » 07. Sep. 2011 13:56

No šeenkrat si preber na umu linku. V tabeli na prvi strani piše da študij prve stopnje traja 4 leta.
Ime: RAZREDNI POUK
Vrsta: prvostopenjski univerzitetni študijski program (UN)
Trajanje: 4 leta

In ne nism napisala da sem pred diplomo, ampak da delam razredn pouk. Napisala sm samo da bom jst mela isto izobrazbo po šterih letih, kot one z izpiti.
Ja bom lahko, pa me ne zanima. Ni pa res da je treba NUJNO narest magisterij. Prijateljica je rekla(ona je letos zaklučila razdreni pouk), da je treba samo en izpit (al neki tazga kr pripravništvo) narest in lahko samostojno poučujš ;)
Zadnjič spremenil sarzo, dne 07. Sep. 2011 14:13, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
sarzo
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarzo » 07. Sep. 2011 13:57

No šeenkrat si preber na umu linku. V tabeli na prvi strani piše da študij prve stopnje traja 4 leta.
Ime: RAZREDNI POUK
Vrsta: prvostopenjski univerzitetni študijski program (UN)
Trajanje: 4 leta

In ne nism napisala da sem pred diplomo, ampak da delam razredn pouk. Napisala sm samo da bom jst mela isto izobrazbo po šterih letih, kot one z izpiti.
Ja bom lahko, pa me ne zanima. Ni pa res da je treba NUJNO narest magisterij. Prijateljica je rekla(ona je letos zaklučila razdreni pouk), da je treba samo en izpit (al neki tazga kr pripravništvo) narest in lahko samostojno poučujš ;)
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 07. Sep. 2011 14:33

Nisem sploh brala linka. :P No zdaj pa sem šla preverit na PEF, ti si v bolonjskem- novi program, imate 4 + 1(mi imamo 3 + 2, isto sranje, drugo pakovanje). In ja, nujno je zate, da greš še eno leto. Tudi mi moramo obvezno še 2 leti dokončat potem. Tvoja prijateljica pa ni bila v bolonjskem sistemu, zato ima ona lahko sam še pripravništvo, ker je njena 4 letna diploma danes več vredna kot tvoja in jo je pridobila po starem izobraževalnem sistemu. Ker si ti v bolonjcu, boš morala končat tud drugo stopnjo, ker so pač tako sklenili, pedagog s prvo stopnjo ne more sam poučevat(zato pa ti piše, da ne moreš opravljat pedag.samostojnega dela s prvo stopnjo), medtem ko so po starem sistemu z diplomo že lahko samostojno poučevali, zdaj pač ne več. Zate ne velja "sam še kak izpit al pa pripravništvo", ti moraš še en let narest na koncu, skupno 5.

In ne, ne boš imela iste izobrazbe kot one s tečajem, halo. Imela boš morda isto službo. Izobrazbe pa vsekakor ne.
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 07. Sep. 2011 14:36

Tisti slavni izpit, ki ga omenjaš je verjetno strokovni izpit za VIZ. Tega lahko delaš šele po najmanj 5 mesecih pripravništva in zaključenem študiju. Delaš ga lahko na različnih stopnjah in področjih in je pogoj za samostojno delo v VIZ (beri: da te lahko zaposlijo za nedoločen čas). Ne pomeni pa to, da lahko s tem izpitom učiš nekaj, za kar nimaš že poprej ustrezne izobrazbe. Je pa res, da ima PeF nima 3+2, kot večina fakultet, ampak 4+1. Je pa izjema ravno predšolska vzgoja, ker je visokošolski program.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
sarzo
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarzo » 07. Sep. 2011 18:05

Evelyn tudi že pri njej je bil bolonjski sistem ;)
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Shimmie_ » 07. Sep. 2011 18:15

Si prepričana? Ker generacija, ki je letos diplomirala (se pravi 4 leta + absolvent) so bila še star sistem in ne bolonc.

Na spletni strani ti tud piše, da se stari študijski programi se še izvajajo, vendar vpis v 1. letnik od študijskega leta 2009/10 dalje ni več mogoč.
Vir
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 07. Sep. 2011 18:45

Sarzo. Ne. :)

ma zdaj sem šla pa prov tud preverit kdaj so spisali dokument opisov novih programov. Septembra 2009. Leta 2009/2010 pa je uradno začela bolonjska reforma delovat na vseh fakultetah(vem, ker sem sama kot prva generacija vstopila vanjo). Torej ni možno, da bi tvoja prijateljica vstopila v bolonjski sistem že leta 2007. Nevem no..lahk pa trdiš kar hočeš. Sj pa lahk povprašaš svojo kolegico, če je ona sploh vedela kaj so KT in kakšni so bili pogoji za napredovanje ipd(ker pač pri nas starejših študentov iz bolonjcev NI, ker je to NOV program).

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov