Poklic: Turistični vodič
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- perlglanz
- Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 12. 2004
Ojla, zdravo vsem!
No, rada bi vas vprašala, če kdo karkoli ve o delu turističnega vodiča? A kdo koga pozna, ki to opravlja, je opravljal in kaj pravi? Oziroma kaj ste kaj slišali o tem delu? Katere agencije so v redu zato? Ali celo, koliko je delo plačano
Za kakršnokoli informacijo bom hvaležna!
No, rada bi vas vprašala, če kdo karkoli ve o delu turističnega vodiča? A kdo koga pozna, ki to opravlja, je opravljal in kaj pravi? Oziroma kaj ste kaj slišali o tem delu? Katere agencije so v redu zato? Ali celo, koliko je delo plačano

Za kakršnokoli informacijo bom hvaležna!
-
fiona - Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 8. 2004
Veliko je odvisno od samoinciative, za vodenja po nasi drzavi je potrebno imeti licenco, ce pa zelis se voditi kak kraj posebaj, npr. Mb pase dovočljenje od tic-a .
Zdaj Intelekta isce vodice po Sredozemskih otokih, ima oglas na Studentu...
Kako bi pa ti rada vodila? Kam? Ponavadi je tako, da se vodic specializira za doloceno lokacijo, nemogoce je npr. pokrivat Evropo, ker je v vodenje zajeto toliko znanj, da so vodici zive enciklopedije na dveh nogah. Vedet je treba vsa podrocja, ker nikoli ne ves kaksno skupino dobis....najhujsi so profesorji....
Ce zelis se kaj, samo vprasaj...
Zdaj Intelekta isce vodice po Sredozemskih otokih, ima oglas na Studentu...
Kako bi pa ti rada vodila? Kam? Ponavadi je tako, da se vodic specializira za doloceno lokacijo, nemogoce je npr. pokrivat Evropo, ker je v vodenje zajeto toliko znanj, da so vodici zive enciklopedije na dveh nogah. Vedet je treba vsa podrocja, ker nikoli ne ves kaksno skupino dobis....najhujsi so profesorji....
Ce zelis se kaj, samo vprasaj...
-
jagoda - Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 6. 2004
Najprej moraš povedati, kje bi bila vodička; po Sloveniji, v svojem kraju, v tujini....
Program za vodiče po Sloveniji med drugimi pripravlja GZS, povprašaj tudi pri STO.
Za svoj kraj se pozanimaj pri kakšni kulturni ali turistični ustanovi v kraju.
Za tujino pa pojdi v turistično agencijo. Kakšen teden nazaj sem zasledila oglas v Delu-mislim, da Kompasov.
Program za vodiče po Sloveniji med drugimi pripravlja GZS, povprašaj tudi pri STO.
Za svoj kraj se pozanimaj pri kakšni kulturni ali turistični ustanovi v kraju.
Za tujino pa pojdi v turistično agencijo. Kakšen teden nazaj sem zasledila oglas v Delu-mislim, da Kompasov.
- 2good4u
- Debatorica
- Na forumu od: 5. 11. 2004
- Kraj: Celje
Turistični vodnik, lahko postaneš, neglede na izobrazbo, ki jo imaš. Pojdi pogledat na spletno stran www.gzs.si in potem poišči zduženje za gostinstvo in turizem. Tu boš našla vse kar potrebuješ. Gradivo, datume kdaj in kje so izpiti, kaj moraš znati, koliko je treba plačati itd. Še vprašanja so zraven našisana. Tako da se lahko prav dobro pripraviš...drugače je pa tudi dosti razpisov za animatorje, tu pa moraš seveda na dodatne avdicije.
- perlglanz
- Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 12. 2004
Lep pozdrav! No, da vam zaupam kako sem si jaz to zamislila. Vidla sem oglas na študentu in sem poslala prijavo na Intelekto. Do sedaj smo imeli 2 avdiciji in povsod sem prišla skozi. Januarja pišemo še izpit, nato je še ene par stvari in če jih opraviš je to to. Zdej je fora sam v tem in me zanima, če kdo ve karkoli o delu na Intelekti in kolk je kaj plačano? Itak vem, da s tem delom ne moreš obogatit in to tudi nimam namena, ampak me enostavno veseli. Pri tej agenciji tudi ni pogoj, da moraš met licenco narejeno in so na splošno ful v redu agencija, se res maksimalno trudijo...super!
No toliko o tem, pa hvala za že napisane odgovore...
Lepo se imejte!
No toliko o tem, pa hvala za že napisane odgovore...
Lepo se imejte!
-
lepoticka - Komunikatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2004
- Kraj: primorska
tkole moj tip je bil mislim da tri leta vodnik... imel je narejeno licenco (v LJ) in to je blo to... delal je pa ful... dobiš pa približno za 2 uri vodenja 5.000-7.000 za celodnevni izlet pa okoli 15.000... zdej pa odvisno od Agencije...
delaš pa samo določene mesece, ponavadi par mesecev kot nora,pol pa par mesecev čist nič...
če te veseli fajn,ampak baje je psihično zadeva zelo zelo utrujajoča...
pa srečno...
delaš pa samo določene mesece, ponavadi par mesecev kot nora,pol pa par mesecev čist nič...
če te veseli fajn,ampak baje je psihično zadeva zelo zelo utrujajoča...
pa srečno...
- taceyKa
- Sramežljivka
- Na forumu od: 26. 10. 2004
- Kraj: celje
če te to delo veseli je ful fajno..............sam pol so pa tuki tui slabe strani tega poklica npr če vodiš maldino jih morš met skoz na očeh.........pa npr če vodiš skupino starejših morš bit ful psihično močna kr velikrat se zgodi da ti kir izmed starejših umre npr na plaži in pol morš ti use urejat da ga prepeljejo v slo ......in tak naprej tak da bot prpravlena na take stvari!!!!
ok upam da nism preveč zamorila sam pač tui slabe stvari obstajajo
ok upam da nism preveč zamorila sam pač tui slabe stvari obstajajo

i dont make you feel special, i just remind you that you are special!!!!!!!
we are all special!!!!!!!!!!!
we are all special!!!!!!!!!!!
-
darchy - Komunikatorka
- Na forumu od: 5. 7. 2004
- Kraj: EU :-)
Avdicija pri Intelekti je dokazovanje pripadnosti,pa tudi tvojih sposobnosti in iznajdljivosti. Aja, pa glede na to, kok časa trajajo avdicije, tudi vztrajnosti. Ko prideš 'not', ti določijo destinacijo (pač tam, kjer potrebujejo). Navadno imaš na sami destinaciji teden ali pa dva uvajanja, ki pa ju ne dobiš plačana (mislim,d a ju moraš po novem plačati celo sam-a). potem pa začneš delati sama ali pa še s kakim drzugim vodičem na destinaciji (odvisno od števila turistov, ki jih imaš pdd okriljem). Glede plačila...toliko kot dobiš itak zapraviš. Kar se pa tiče izpita - opravlja se na gospodarski zbornici v ljubljani. lahko delaš izpit za turističnega vodiča ali turističnega spremljevalca. razlika je v količini snovi, ki jo moraš obvaldati, pa vedno je teoretičen in praktičen del. Izpit ti plača Intelekta, ampak si potem vezana, da moraš delati za njih, sicer jim moraš plačano vrniti z obrestmi. lahko pa se kar sama prijaviš in ga narediš na lastno pest, potem pa nisi na nikogar vezana.
good luck
good luck
*I love sunshine*
- Pupika121
- Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 1. 2005
Zdravo!
Ti bos pri Intelekti verjetno delala kot animator - vodic. Jaz sem bila stacionirana v kraju Novi Vinodolski na Hrvaskem 1 teden in sem za 4h na dan dobla 100.000sit. Tko, da mislm da se s temu delm da kr lepo zasluzt.
Se bols je pa to da si stacioniran 2mesca nekje polet. To so sele lepi dnarci!!! Verjem! Potrud se, ker se zlooooooo splaca.
Cao
Ti bos pri Intelekti verjetno delala kot animator - vodic. Jaz sem bila stacionirana v kraju Novi Vinodolski na Hrvaskem 1 teden in sem za 4h na dan dobla 100.000sit. Tko, da mislm da se s temu delm da kr lepo zasluzt.
Se bols je pa to da si stacioniran 2mesca nekje polet. To so sele lepi dnarci!!! Verjem! Potrud se, ker se zlooooooo splaca.
Cao
-
darchy - Komunikatorka
- Na forumu od: 5. 7. 2004
- Kraj: EU :-)
pri intelekti bo delala kot vodic in spremljevalec v eni vlogi.
intelekta ima v novi vinodolski?
verjemi, da pri intelekti niti slucajno ne bos tako placana! vse je odvisno od skupine ljudi ki jo imas, koliko jih gre na izlete, pa vse se deli s stevilom vodicev na destinaciji..... nimas lih kaj prevec fraj, vsaj na tistih destinacijah, kjer so hoteli ful narazen, pa se cele dneve vozis od enga hotela do drugega, pa rihtas rentacarje in izlete, nekaj dnio je itak celodnevnih izletov, pol imas ziher en cel dan za odpravo in sprejem gostov.... na koncu pa dobis manj kot 100 jurjev. hocem rect, da ce hoces s tem delom zasluzit pri intelekti ni pravi naslov. ce pa delas zato, ker t je to vsec, potem pa GO FOR IT
pupika121 jaz mocno dvomim, da si delala pri intelekti
intelekta ima v novi vinodolski?
verjemi, da pri intelekti niti slucajno ne bos tako placana! vse je odvisno od skupine ljudi ki jo imas, koliko jih gre na izlete, pa vse se deli s stevilom vodicev na destinaciji..... nimas lih kaj prevec fraj, vsaj na tistih destinacijah, kjer so hoteli ful narazen, pa se cele dneve vozis od enga hotela do drugega, pa rihtas rentacarje in izlete, nekaj dnio je itak celodnevnih izletov, pol imas ziher en cel dan za odpravo in sprejem gostov.... na koncu pa dobis manj kot 100 jurjev. hocem rect, da ce hoces s tem delom zasluzit pri intelekti ni pravi naslov. ce pa delas zato, ker t je to vsec, potem pa GO FOR IT
pupika121 jaz mocno dvomim, da si delala pri intelekti
*I love sunshine*
- ballerina
- Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 12. 2004
- Kraj: Venera
Lahko najprej opraviš tečaj pri agenciji za izobraževanje (se kar splača, ker sm sama hodila natečaj),in sicer agnecija palladio (g.Bončina vodi tečaje). lahko na najdi.si vtipkaš palladio pa to bo vn vrglo. Potem je pa tako, da imaš izpit na gospodarski zbornici sestavljen iz treh delov (pisni del, praktični del-vodenje na avtobusu in seminarska naloga). vse skupi je drago k hudič in če padeš kakšen del izmed teh treh moraš ponovno plačati.
lahko pa opravljaš ali za lokalne vodnika ali vodnika v tujini.
konkurenca je velika, vem ker delam v turistično informacijskem centru, ogromno ljudi ma ta izpit. vodiš ponavadi dve uri, plačilo pa je tam nekje okrog 5000 sit.
pozanimaj se malo na gospodarski zbornici ali pa agencija Palladio!
srečno
lahko pa opravljaš ali za lokalne vodnika ali vodnika v tujini.
konkurenca je velika, vem ker delam v turistično informacijskem centru, ogromno ljudi ma ta izpit. vodiš ponavadi dve uri, plačilo pa je tam nekje okrog 5000 sit.
pozanimaj se malo na gospodarski zbornici ali pa agencija Palladio!
srečno
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov