pogodba o zaposlitvi

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

llucija
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 8. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a llucija » 08. Jan. 2010 8:19

Pozdravljeni.....

najprej srečno in zdravo....

imam eno vprašanje? kako naj se postavim po robu šefu, ki mi kar naprej obljubuje pogodbo o zaposlitvi in dan zaposlitve spreminja iz mesec v mesec. imeli so razpis, na katerega sem se prijavila in bila izbrana dec 08, vse do danes delam preko študentskega servisa in me ne zaposli. Ne vem kako naj dobim to pogodbo. Enostavno me že ma, da bi rekla, jutri me ne bo več, če mi ne daste pogodbe, a vem kako težko je danes s službo.

zaradi tega sem slabe volje.....
Uporabniški avatar
flaša
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 1. 2006
Kraj: Za devetimi gorami

Neprebrana objavaNapisal/-a flaša » 08. Jan. 2010 9:55

Ammm.. ja, zapleteno.

A pogovorit z njim, pa mu lepo objasnit se pa ne da?

Pr men je blo tko, da sm tud delala prek študenta z njim že dve leti in pol mi je potekel status pa sploh vedla nism (ena glupa šola) in sem ga bla primorana postavit pred dejstvo, da al pogodba al pa ne morem več delat! No sva se usedla dol pa pogovorila in mi je dal pogodbo in to za nedoločen čas! Zdj je sam vprašanje, če maš dost uredu šefa?

Jst bi se probala z njim zment no, navedla prednosti, da me zaposli... če si tiho in sam čakaš, se ne bo premaknil.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 08. Jan. 2010 11:02

Kako lahko delaš preko ŠS, hkrati pa pričakuješ pogodbo o zaposlitvi? A delaš na drugo napotnico? Reči mu, da je oseba, ki ti posoja napotnico, končala študij.
Mislim, da je vredu, da se res z njim lepo pogovoriš, nekako v tej smeri, kot je že predhodnica navedla. Če vas slučajno obišče inšpekcija ali pa jim greš ti malo pojokat, bojo itak na tvoji strani. V skrajni sili je dobro, da veš en haklc: če opravljaš delo, ki ima vse elemente delovnega razmerja, bojo v primeru sodnega spora šteli, kot da si ti dejansko bla zaposlena pri njih (če te npr. slučajno vrže na cesto, ko zanosiš ipd.).

Sicer pa naslednje:

Značilnost delovnega razmerja je v tem, da se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Ti elementi delovno razmerje ločujejo od ostalih oblik najemanja delovne sile, kot je npr. podjemna pogodba (pogodba o delu).

Zakon daje delovnemu razmerju prednost pred ostalimi oblikami najemanja delovne sile, saj v primeru, ko obstajajo elementi delovnega razmerja, načelno prepoveduje sklenitev kakšne druge pogodbe, ki ni pogodba o zaposlitvi.

Govorimo o zakonu o delovnem razmerju, seveda.

Obstoj delovnega razmerja, čeprav ni bila sklenjena pogodba o zaposlitvi
Če nekdo opravlja delo, kot da bi bil zaposlen, potem se domneva, da med njim (delavcem) in tem, za katerega dela (delodajalcem), obstaja delovno razmerje z vsemi pravicami in obveznostmi enega in drugega, ki jih za delovno razmerje predvideva zakon.

Pri tem je treba opozoriti na dvoje. Prvič, obstajati morajo elementi delovnega razmerja: prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca; delo za plačilo; osebno opravljanje dela; nepretrgano opravljanje dela; delo pod nadzorom in navodilih delodajalca. (Elementi delovnega razmerja tako npr. niso podani v primeru s.p.-ja, ki opravlja določena dela za podjetje, četudi ta dela trajajo dalj časa - tak s.p. je pri delu samostojen in zanj sam odgovarja, sam se tudi odloča, kdaj in na kakšen način bo zaupano delo opravil, poleg tega lahko delo zaupa podizvajalcem.)

Domneva, da obstaja delovno razmerje, pa pomeni, da je mogoče dokazovati, da delovno razmerje ne obstaja. Vendar pa bo to moral dokazati delodajalec - dokazno breme je v primeru spora torej na njem, kar delavca v primeru spora postavlja v boljši štartni položaj.

Sklenitev pogodbe o zaposlitvi je obvezna v vseh primerih, ko obstajajo elementi delovnega razmerja (prepoved sklepanja pogodb civilnega prava).
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov