Matura: Sociologija ali psihologija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 09. Maj. 2008 19:32

g00fy_qa napisal/-a:Če bi bilo možno bi jaz imela oboje na maturi, sociologijo in psihologijo. Sem se pa odločila za sociologijo. Meni se to sploh ne zdi piflarija, ampak čisto življenje. Če znaš razmišljati in opazovati znaš sociologijo. Malo si še prebereš kam kaj spada in to je to.

To se pa js niti slučajn ne strinjam. Sociologija je bla pri nas res taka, kot ti praviš, samo v 2. letniku, k smo se pa prpravljal za maturo, smo moral pa znat vse definicije na pamet, pa tut pri eseju nam je naša profesorca govorila, da mormo vklučt čim več teorije, podatkov iz učbenika, ne pa samo neki nakladat, pa čim manj svojga mnenja, ker more bit vse podkrepljen s teorijami. :? In to se mi je zdel ful bedn, ker se mi zdi, da bi mogu bit bistvo sociologije, da tut sam razmišljaš, tko kot si ti napisala.

Neki vprašanj z lanske mature(za temo Delo in prosti čas):
Kateri družbeni procesi so omogočili povečanje prostega časa in razcvet potrošništva? Navedite dva.
2. Kako neomarksistični sociologi kritizirajo preživljanje prostega časa v sodobnih ekonomsko visoko razvitih družbah? Vključite v odgovor dva vidika njihove kritike.
3. S katerimi argumenti nekateri sociologi zavračajo neomarksistično kritiko? Navedite en argument in ga kratko pojasnite.
4. S katerim sociološkim pojmom označujemo odnos do dela, ko delavci vidijo svoje delo le kot vir zaslužka?
5. Katera dva vzorca odnosa med delom in prostim časom sta značilna za delavce, ki svoje delo vidijo le kot vir zaslužka za »dobro življenje«? Navedite ju in enega predstavite.
6. Pojasnite pojme: protestantska etika dela, estetika dela in etika prostega časa.
7. Nekateri sociologi pojasnjujejo razlike med spoloma v preživljanju prostega časa s spolno diferencirano socializacijo. Na kaj mislijo s tem pojmom?

Zdaj mi pa prosim g00fy_qa razloži, kako lahko tuki vključiš svoje mnenje? Ne vem, a sem js čudna, al je res tole sama piflarija???[/quote]
^Sophie^
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 12. 2006
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a ^Sophie^ » 09. Maj. 2008 19:38

Joj hvala vsem za odgovbore... no, izbrala sem sociologijo, pa bomo vidli kako bo... je pa res,d asem se v veliki večini, tako kot veliko ostalih odločila zaradi profesorja, ker tapsihična je rec čist crazy... =)
Uporabniški avatar
lissa
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 5. 2008
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a lissa » 09. Maj. 2008 19:39

Jst sm tut imela SOC na maturi. Najprej sm zbrala psihologijo, pa sem se po dveh tednih premislna, ker sm pogruntala, da mi sociologija bolj paše, mi je bila bolj zanimiva in tudi za izbiro študija je bila zelo pomembna, saj faks zahteva ( za moj študij ) sociologijo za izbirni predmet na maturi.
Glede težavnosti je tam tam. Pri obeh predmetih se moraš učiti, stvar je samo v temu, kaj te bolj veseli, kaj misliš študerat itd itd...
^Sophie^
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 12. 2006
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a ^Sophie^ » 10. Maj. 2008 10:32

Kaj pa študiraš lissa? =)
Uporabniški avatar
Lejla86
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lejla86 » 10. Maj. 2008 18:18

Jst sm mela tud psihologijo na maturi, ker mi je bil že predmet v 2. letniku bolj všeč kot pa sociologija, in mi je bla ful lahka... Sicer je res, da sem se takrat vpisala na psihologijo na FF...tam se mi je pa zagravžala...
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 10. Maj. 2008 19:17

*sanja* napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:Če bi bilo možno bi jaz imela oboje na maturi, sociologijo in psihologijo. Sem se pa odločila za sociologijo. Meni se to sploh ne zdi piflarija, ampak čisto življenje. Če znaš razmišljati in opazovati znaš sociologijo. Malo si še prebereš kam kaj spada in to je to.

To se pa js niti slučajn ne strinjam. Sociologija je bla pri nas res taka, kot ti praviš, samo v 2. letniku, k smo se pa prpravljal za maturo, smo moral pa znat vse definicije na pamet, pa tut pri eseju nam je naša profesorca govorila, da mormo vklučt čim več teorije, podatkov iz učbenika, ne pa samo neki nakladat, pa čim manj svojga mnenja, ker more bit vse podkrepljen s teorijami. :? In to se mi je zdel ful bedn, ker se mi zdi, da bi mogu bit bistvo sociologije, da tut sam razmišljaš, tko kot si ti napisala.

Kateri družbeni procesi so omogočili povečanje prostega časa in razcvet potrošništva? Navedite dva.
2. Kako neomarksistični sociologi kritizirajo preživljanje prostega časa v sodobnih ekonomsko visoko razvitih družbah? Vključite v odgovor dva vidika njihove kritike.
3. S katerimi argumenti nekateri sociologi zavračajo neomarksistično kritiko? Navedite en argument in ga kratko pojasnite.
4. S katerim sociološkim pojmom označujemo odnos do dela, ko delavci vidijo svoje delo le kot vir zaslužka?
5. Katera dva vzorca odnosa med delom in prostim časom sta značilna za delavce, ki svoje delo vidijo le kot vir zaslužka za »dobro življenje«? Navedite ju in enega predstavite.
6. Pojasnite pojme: protestantska etika dela, estetika dela in etika prostega časa.
7. Nekateri sociologi pojasnjujejo razlike med spoloma v preživljanju prostega časa s spolno diferencirano socializacijo. Na kaj mislijo s tem pojmom?

Zdaj mi pa prosim g00fy_qa razloži, kako lahko tuki vključiš svoje mnenje? Ne vem, a sem js čudna, al je res tole sama piflarija???

Seveda da rabiš znati definicije, teorije, pač snov iz učbenika. Ampak ta snov ni piflarija in ni isto, kot če bi se učil imenik na pamet. Ko si prebereš definicijo se ti vse dosedanje znanje v glavi lepo popredalčka, ker je sociologija nekaj povsem vsakdanjega.

Ne pravim, da je sociologija lastno mnenje, ker svojega mnenja skorajda ne smeš imeti. Pravim samo, da je snov povsem življenjska in se jo da razumeti in naučiti brez težav.

Je pa res da jo nekateri ne dojemajo na ta način, kar opažam tudi v svojem razredu. Definicije se dobesedno piflajo na pamet, brez vsakega razumevanja. Ampak ja, ne razumemo vsi vsega enako.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 10. Maj. 2008 19:28

g00fy_qa napisal/-a:Je pa res da jo nekateri ne dojemajo na ta način, kar opažam tudi v svojem razredu. Definicije se dobesedno piflajo na pamet, brez vsakega razumevanja. Ampak ja, ne razumemo vsi vsega enako.

Jst je tut v 2.letniku nism dojemala kot piflarijo, v četrtem pa, ker smo moral znat definicije do pike natančn.
Pa sj določene stvari so življenjske in se jih ni težko zapomnit, ampak še vseen se moraš večino stvari napiflat. Ni sam tisto, da bi dvakrat prebral in si zapomnu.
Uporabniški avatar
urshaster
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 10. 2007
Kraj: ma ene rovte bogu za hrbtm:D

Neprebrana objavaNapisal/-a urshaster » 29. Maj. 2008 12:51

ja a drgač je soca bl zajebana k pa psiha a kwa k jest sm si soco zbrala za 5. predmet, pa šel učer sm se začela učit k jo mamo že u soboto :?

pr nas je zih tud to fora k nimamo nobene podlage

aja paše neki če kera kj ve a te znanstvenike morš tud not u eseju navest pa to????
Uporabniški avatar
^cherry^
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ^cherry^ » 29. Maj. 2008 13:32

Misliš te, ki majo te svoje teorije? V smislu Marx, Durkheim, Weber..? Ja kolkr js vem morate, mislim da je point lih v tem, da jih povežete s tem kar morete pisat in jih pač nekako vnesete zraven.
Uporabniški avatar
urshaster
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a urshaster » 29. Maj. 2008 14:04

ja ja to sm misla sj teh je pa tok da se jh bo težko u 2 dneh naučit
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 29. Maj. 2008 15:18

Ni nujno da jih napišeš, če jih pa ti to prinese dodatne točke. :D Saj se ni tako težko naučiti, imaš samo dve teoriji in vsako lahko povsod vključiš če poznaš neke osnove za katerimi stoji.
Uporabniški avatar
urshaster
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a urshaster » 29. Maj. 2008 15:23

in to sta?
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 29. Maj. 2008 15:36

Konfliktne teorije (Marx najbolj znan) in funkcionalizem (Durkheim, Merton, Parsons).
Uporabniški avatar
urshaster
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a urshaster » 29. Maj. 2008 15:43

hvala ti se bom probala naučit da saj pozitivno dobim k za več se mi ne gre
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Pontifex Maximus » 29. Maj. 2008 15:44

*sanja* napisal/-a:

Zdaj mi pa prosim g00fy_qa razloži, kako lahko tuki vključiš svoje mnenje? Ne vem, a sem js čudna, al je res tole sama piflarija???
[/quote]

V bistvu so vprašanja eseistična, tako da lahko z lahkoto noter postaviš svoje lastne primere s katerimi razlagaš različne že znane poglede in definicije. Meni npr. na fakulteti nihče ni težil, ko sem dobil vprašanje Tomaž Akvinski - Pet poti. In sem samo okvirno vedel za kaj se gre...primeri, ki sem jih dal, pa so bili čisto sodobni in niti malo enaki, kot jih je npr. dal Akvinski. Tudi definicij se ni treba piflati na pamet, ker eno stvar lahko definiraš na milijon načinov, pa ni treba, da izgubi bistvo. Treba je imeti samo smisel za povezovanje. Žižek npr. kapitalistično logiko zelo dobro razlaga s pitjem Coca-Cole.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov