Matura: Sociologija ali psihologija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
barby*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 12. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a barby* » 08. Maj. 2008 20:47

Meni je psihologija dosti bolj logična.
Self-respect is the fruit of discipline; the sense of dignity grows with the ability to say no to oneself.
A. J. Heschel
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 08. Maj. 2008 20:50

ja sej odvisno za koga...meni tudi je bila psihologija bolj fajn in bolj se je povezovala, medtem, ko smo pri sociologiji obravnavali samo zgodovino! celo leto samo zgodovino sociologije! in je blo tudi ful brezveze! :?
Uporabniški avatar
^cherry^
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ^cherry^ » 08. Maj. 2008 21:01

Uf js mam psihologijo in lih danes sm odpisala 3 teste skp (oh ja lenoba pa taka :D ).
U glavnem men je psiha full fajn, pa full zanimiva, je pa res da je za mene čista piflarija in se pač moreš naučit definicije in vse na pamet.
Je pa res da je odvino tud od profesorja, mi mamo zakon profesorco in je zto še tolk boljše.
Tko da pri nas majo psiho veliko rajši, čez soco pa vem, da so se sošolci zlo pritoževali.
No, kokr komu ane.
Js ti priporočam psiho. :wink:
Uporabniški avatar
perpetua
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a perpetua » 08. Maj. 2008 21:15

Jaz soce ne priporočam na podlagi lastnih izkušenj. Eseji se na sploh slabo ocenjujejo (pa tud tešk jih je napisat, da ustrezajo kriterijem), vredni so pa največ. Za psiho pa ne vem, ker se na naši gimnaziji ni izvajala v moji generaciji, ker ni blo dovolj prijavljenih :roll: . Če pa imate soc pa priporočam da čimveč rešujete stare maturitetne pole, ker to res pomaga pa še rešitve so. Zdaj ne vem, če obstajajo že kot zbirka, ko sem js delala je še ni blo, nam je pa prfoxa zrihtala vse, ker jih je pridno shranjevala vsako leto (pa tudi pri vseh ostalih predmetih seveda priporočam da rešite čimveč pol). :D
Ogromno sreče vam želim! :wink:
Uporabniški avatar
*lilica*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *lilica* » 08. Maj. 2008 21:37

MilkyWay napisal/-a:ko smo pri sociologiji obravnavali samo zgodovino! celo leto samo zgodovino sociologije! in je blo tudi ful brezveze! :?

Mi smo pa lani pri sociologiji imeli kar zanimive teme. Mogoče kakšna politika je bila malce dolgočasna, drugače pa je mene zanimalo. Tud za maturo sem jo imela in se mi ni zdeo težko. Je pa res, da morš teme doro prebrat in da moraš snov pri esejih kar znati, da veš kaj pisat.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 08. Maj. 2008 21:41

Bolj zanimiv predmet je psihologija.. Jo je pa mela ena znanka na maturi in je samo pri tem predmetu na maturi padla.

Poznam pa folk, ki je vzel soc. na maturi.. pa nima blage veze o ničemer.. pa je lepo naredu.. če ne s 4 :) Tko da.. js bi vzela psihologijo, ker sociologijo sovražim.
Ker obstajajo tudi drugi pametnejši :D predmeti, sm vzela neki druzga :twisted:

Sj če ti leži piflanje, pomoje ne boš mela kšnih problemov ne pr enmu ne pr drugmu. ;) :roll:
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 08. Maj. 2008 21:43

^^ma sej piflanje je itak povsod...zgodovina, geografija (tko mi je žal, da sem jo vzela), kemija, fizika, o soc in psi da sploh ne govorimo...odvisno je itak samo od tebe, kako se lotiš te stvari in ali si pripravljen presedet za zvezki malo več časa, kot ponavadi...
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 08. Maj. 2008 21:52

MilkyWay napisal/-a:^^ma sej piflanje je itak povsod...zgodovina, geografija (tko mi je žal, da sem jo vzela), kemija, fizika, o soc in psi da sploh ne govorimo...odvisno je itak samo od tebe, kako se lotiš te stvari in ali si pripravljen presedet za zvezki malo več časa, kot ponavadi...

Pa pr kemij, fizik niti ni tolk piflanja :) Thank god za take predmete!
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 08. Maj. 2008 21:56

meni npr. teorija pr kemiji sploh ne leži, medtem ko računat sturam :) ne veš kaj...dosti je rečmo za znat od elementov, kar je čisto piflanje, pa mi to lih ne paše :)
Uporabniški avatar
laram
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 9. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a laram » 08. Maj. 2008 21:56

Jaz sem tudi za psihologijo. :wink:
Uporabniški avatar
keya
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: wajt krajna

Neprebrana objavaNapisal/-a keya » 08. Maj. 2008 22:19

Fuul je odvisno od profesorjev!! Samo prvo vodilo ti naj bo, kar je tebi bolj všeč.. pa pozanimaj se malo pri starejših, kako je pa na maturi...

Pr nas, je melo res ogromno ljudi psihologijo (in ja, imeli smo jo samo v drugem letniku ter potem v četrtem, če si si jo izbral).. ker je profesorica zakon - razlaga sistematično, ponazori s primeri, vse se predebatira.. in ima fer odnos do dijakov, če le imajo te takšen odnos tudi do nje...
Je pa tudi med temi, k popravljajo maturo iz psihe ;)

Zapiske smo meli super, res.. povprečna ocena je bila pri nas skoraj sigurno višja od 4! Pa nismo se neki fuul piflali...

Vem pa, da nam je enkrat postavila vprašanje k je blo enkrat na maturi.. čist tko, pa še stara tema (nismo je ravno takrat obravnavali).. pa smo odgovorili - pravilno.. Kakšen je bil razlog, da nam je dala to vprašanje? Popravljala je maturitetne pole (mislim da so ble dejansko večinoma iz enega konca) in nam je povedla da je blo 3/4 odgovorov napačnih!! Nekateri odgovori so bli taki da.. groza :?
Nevem, sramota za te profesorje k so jih učili no..
Uporabniški avatar
Vermilion
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a Vermilion » 09. Maj. 2008 9:33

jst sem mela sociologijo pa mi je žal... ker mi zdaj čisto nič ne koristi, ne spomnem se čist nič kaj smo se učil, čist gadno se mi je blo tist učit, ker je itaq brezveze. Bolše bi blo, da bi vzela kakšno kemijo, isto bi naredila, pa mogoče bi se blo lažje učit, pa kaj več bi se spomnila od tega.

maturo sm pol naredila s 4, s tem, da sem en esej pisala na blef, ker sploh teme nisem prebrala... pa očitno da je blo dobr... itaq so eseji še najlažje pri tem... sam vedet moraš kako jih pravilno pisat, pol je pa čist u izi. Pa seveda snov o kateri pišeš morš dobr poznat.

Oboje soca pa psiha je pa dost brezvezno.

Drugače pa priporočam naravoslovne predmete, ker je slovensko povprečje pri teh dost slabo pol pa dvignejo kriterij pa maš u izi 4. Jst sm fiziko mela, pa se nisem nič učila posebi za maturo pa sem jo z lahkoto 4 pisala. :)
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 09. Maj. 2008 15:35

barby* napisal/-a:Meni je psihologija dosti bolj logična.

Meni tudi. In matura iz psihe niti pod razno ni težka. Meni osebno je bila zelo lahka. Če veš, zakaj se približno gre, lahko pri tistih esejskih vprašanjih sam mal opišeš stvar, jo argumetiraš in še podkrepiš s primeri. Tudi pri obkroževanju so dost logična vprašanja, na ketre lahko odgovoriš tud brez znanja psihologije.

Mi nismo nikol delal po tisti knjigi, noben jo ni nikol niti odprl. Mel smo super prfoksa, bil je res faca, najboljše razlage, zanimive diskusije, zajbancija, poleg tega je pa še narekoval, da smo si lahko delal zapiske. Okey, kontrolke pri njemu so bile lahke v smislu, da si lahko čist vse preplonkal. On se s tem ni obremenjeval. En dan pred maturo sm šla čez zapiske in pisala 5. Men ni blo nikol žal, da sm jo zbrala. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 09. Maj. 2008 17:50

Če bi bilo možno bi jaz imela oboje na maturi, sociologijo in psihologijo. Sem se pa odločila za sociologijo. Meni se to sploh ne zdi piflarija, ampak čisto življenje. Če znaš razmišljati in opazovati znaš sociologijo. Malo si še prebereš kam kaj spada in to je to.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 14. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jemina » 09. Maj. 2008 18:19

Jz sem imela psiho in mi je bila ful lahka matura predvsem zato, ker lahko vse poveš s svojimi besedami, ne rabiš znat knjige na pamet, kar pa pri soci, kakor so mi sošolke rekle moraš. Pa tudi seminarsko se mi ne zdi težko naredit, ker maš lahko skoraj vsako temo, ki te vsaj malo zanima. Jz se nisem nekej baš učila pa sem naredila s 5, je pa res, da smo imeli proferosja pri katerem so bili testi na isti način kot matura.
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov