Matura: Sociologija ali psihologija
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
razmazena_maca - Debatorica
- Na forumu od: 24. 8. 2007
mi mamo priprave tud 3 in 4 letnik. je a sociologije ful, glede na to, da pišeš samo 1 določeno temo(mi bomo imeli družbeno moč) in ostale teme izbereš iz danih. pa tud esej se piše(ki ga je pri sociologije težje napisat kot pri slovenščini) in še za na vrh imamo obvezno raziskovalno nalogo. če rada delaš na tem področju, ti bo kul, drugače pa bo preveč
-
Ava87 - Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 6. 2008
Moje osebno mnenje je, da je pri psihologiji na maturi malo več piflanja, sociologijo pa se da nardit fajn tudi brez tega (seveda, če znaš razmišljat). Sicer pravijo, da je soc. na maturi precej težka, ampak po moje to pravijo tisti, ki so vajeni učenja na pamet in se jim en da parv nič razmišljat.... Pri soc. moreš nekaj znat, ampak ti ful prav pride če znaš stvari povezovat, splošna razgledanost ipd....
Pa srečno na maturi....:-)
-
urshaster - Komunikatorka
- Na forumu od: 9. 10. 2007
- Kraj: ma ene rovte bogu za hrbtm:D
Ava87 napisal/-a:Moje osebno mnenje je, da je pri psihologiji na maturi malo več piflanja, sociologijo pa se da nardit fajn tudi brez tega (seveda, če znaš razmišljat). Sicer pravijo, da je soc. na maturi precej težka, ampak po moje to pravijo tisti, ki so vajeni učenja na pamet in se jim en da parv nič razmišljat.... Pri soc. moreš nekaj znat, ampak ti ful prav pride če znaš stvari povezovat, splošna razgledanost ipd....
se strinjam k večinoma je tud splošno znanje
-
Fusion - Sramežljivka
- Na forumu od: 17. 8. 2007
- Kraj: Gorenjska
Jst grem nasledn let psihologijo na maturo . Upam da bom lahko imela temo ksno depresijo al pa dusevne motnje k mi je ful vsecna tema .
Fuul rada bi pa prsla na faks Psihologije, ampak je res visoka omejitev tko, da bom sla mogoce ksn ''izvlecek psihologije'', samo upam, d pridm gor .
Fuul rada bi pa prsla na faks Psihologije, ampak je res visoka omejitev tko, da bom sla mogoce ksn ''izvlecek psihologije'', samo upam, d pridm gor .
-
*Lilli* - Komunikatorka
- Na forumu od: 21. 3. 2008
Fusion..sem imela isto željo kot ti...sedaj pa ko je matura(iz psihologije) za mano...pa pravim hvala bogu, da se nisem vpisala tja!
Psihologija mi je bila od nekdaj zelooo všeč in od nekdaj mi je bila želja biti psiholog zato sem seveda tudi letos imela psihologijo na maturi...
In sedaj ti lahko samo povem (govorim iz lastnih izkušenj) ne hvala nikoli več!!!
Kot prvo snovi je veeeč kot preveč! Učenja toliko, da se ti zmeša in kot drugo psihologija je na maturi kar težka, letos je večini bila zelo težka. Pa ti moram reč, da sem imela pri psihologiji vedno vse 5. Ampak sedaj pravim hvala bogu, da sem jo imela na maturi me je vsaj pamet srečala še preden bi kakšno neumnost naredila. Saj kot predmet mi je še vedno všeč in bom zelo rada tudi v prihodnje prebrala kakšno knjigo na to temo ampak vse to učenje in vse te teorije...oh jooj hvala bogu, da je za mano.
Če te veseli psihologija v celoti, in če res imaš strašno veliko voljo ure presedet pri knjigi, potem je to res zate. Če pa si tak tip kot sem bila jaz, psihologija mi je bila pri pouku všeč, rada sem poslušala predavanje naše profesorice(ki je bila res fajn), zelo rada preberem kakšno knjigo v zvezi z duševnimi motnjami (to je tema zame:)) ampak ko pa se je potrebno naučiti knjigo z več kot 300 str. potem pa postanem tudi jaz depresivna
Poleg tega pri pri maturi nimaš kaj po svoje filozofirat, moraš bit dobesedno napiflan tistih 300 str. in še več..no razen pri nekaterih(redkih nalogah) kjer te prosijo za tvoje mnjenje, pa še to mora biti z vidika psihološkega znanja (torej zopet neke teorije). Ja psihologija mi je bila všeč, in mi je še vedno vse dokler se je ni treba ure in ure učit
Psihologija mi je bila od nekdaj zelooo všeč in od nekdaj mi je bila želja biti psiholog zato sem seveda tudi letos imela psihologijo na maturi...
In sedaj ti lahko samo povem (govorim iz lastnih izkušenj) ne hvala nikoli več!!!
Kot prvo snovi je veeeč kot preveč! Učenja toliko, da se ti zmeša in kot drugo psihologija je na maturi kar težka, letos je večini bila zelo težka. Pa ti moram reč, da sem imela pri psihologiji vedno vse 5. Ampak sedaj pravim hvala bogu, da sem jo imela na maturi me je vsaj pamet srečala še preden bi kakšno neumnost naredila. Saj kot predmet mi je še vedno všeč in bom zelo rada tudi v prihodnje prebrala kakšno knjigo na to temo ampak vse to učenje in vse te teorije...oh jooj hvala bogu, da je za mano.
Če te veseli psihologija v celoti, in če res imaš strašno veliko voljo ure presedet pri knjigi, potem je to res zate. Če pa si tak tip kot sem bila jaz, psihologija mi je bila pri pouku všeč, rada sem poslušala predavanje naše profesorice(ki je bila res fajn), zelo rada preberem kakšno knjigo v zvezi z duševnimi motnjami (to je tema zame:)) ampak ko pa se je potrebno naučiti knjigo z več kot 300 str. potem pa postanem tudi jaz depresivna
Poleg tega pri pri maturi nimaš kaj po svoje filozofirat, moraš bit dobesedno napiflan tistih 300 str. in še več..no razen pri nekaterih(redkih nalogah) kjer te prosijo za tvoje mnjenje, pa še to mora biti z vidika psihološkega znanja (torej zopet neke teorije). Ja psihologija mi je bila všeč, in mi je še vedno vse dokler se je ni treba ure in ure učit
-
Josephina - Cosmofrik
- Na forumu od: 20. 8. 2006
^^
Tale postek me je mal zmotu, tko da si ne morem kaj da ga ne bi komentirala.
1. Snovi splo ni tok velik, jo je cist tok kot za vse druge izbirne predmete. Recimo z zgodovino se sploh primerjat ne more. Zgodovino se moras napiflat, psihologija pa ni sama piflarija, ampak lahko kaj logično sklepas, snov je cist lahka, no razn kaksno poglavje je malo tezje. Ampak ni panike.
2. Pri vsakem eseju si mogel napisat svoje mnenje oz. utemeljit. Uporabljas lahko vse svoje znanje iz psihologije in splosno.
3. Matura iz psihologije sploh ni bla tezka. Je bila ena izmed lazjih letos. Ni bilo treba bit nadudlan, da si vse naloge rešil, no edino za obkrozevat je bilo malo dvoumnih odgovorov.
4- Psihologije nisem imela 5 in bi jo še enkrat vzela, ce bi mogla zbirat. Tko, da tistga k ga psihologija veseli, naj jo kar vzame za izbirni predmet, ker res ni tak bavbav kot je napisala *Lilli*.
Tale postek me je mal zmotu, tko da si ne morem kaj da ga ne bi komentirala.
1. Snovi splo ni tok velik, jo je cist tok kot za vse druge izbirne predmete. Recimo z zgodovino se sploh primerjat ne more. Zgodovino se moras napiflat, psihologija pa ni sama piflarija, ampak lahko kaj logično sklepas, snov je cist lahka, no razn kaksno poglavje je malo tezje. Ampak ni panike.
2. Pri vsakem eseju si mogel napisat svoje mnenje oz. utemeljit. Uporabljas lahko vse svoje znanje iz psihologije in splosno.
3. Matura iz psihologije sploh ni bla tezka. Je bila ena izmed lazjih letos. Ni bilo treba bit nadudlan, da si vse naloge rešil, no edino za obkrozevat je bilo malo dvoumnih odgovorov.
4- Psihologije nisem imela 5 in bi jo še enkrat vzela, ce bi mogla zbirat. Tko, da tistga k ga psihologija veseli, naj jo kar vzame za izbirni predmet, ker res ni tak bavbav kot je napisala *Lilli*.
- Smart_lady
- Sramežljivka
- Na forumu od: 9. 3. 2006
no ja..
jz sm tud letos mela psihologijo na maturi..pa res ni bla nevem kako težka..sam men se itk gre sam za to da nardim..da je mim
pa ni znesl za 2%..sm se prtožila..in pol sm vidla kako sploh ocenjujejo maturo..polo ti pregledata da ocenjevalca..en mi je dv skor same nule..en pa še kr dobre točke in iz tega pol zračunajo aritmetično sredino..pr men je blo še kr premal za 2..tko da jutr spet pišem
a kdo ve kva bo notr?
jz sm tud letos mela psihologijo na maturi..pa res ni bla nevem kako težka..sam men se itk gre sam za to da nardim..da je mim
pa ni znesl za 2%..sm se prtožila..in pol sm vidla kako sploh ocenjujejo maturo..polo ti pregledata da ocenjevalca..en mi je dv skor same nule..en pa še kr dobre točke in iz tega pol zračunajo aritmetično sredino..pr men je blo še kr premal za 2..tko da jutr spet pišem
a kdo ve kva bo notr?
-
red*cherry - Kofetarica
- Na forumu od: 19. 6. 2008
Jst se bi pa kar strinjala z *Lilli*, je povedala do besede natačno, kar jst mislm. Sm mela tud psihologijo na maturi pred 4 leti in je sama piflarija. Tud če razmišljaš, morš tisto razmišljanje pač napisat s tisto piflarijo iz knjige. Tud mene zlo zanima psihologija, duševnost,...v bistvu mi je mal škoda da teorija v bistvu zgleda precej drgač kot praksa in je mal težko razložit, da te psihologija ful zanima, ampak k se učiš je...bedna pač. Plus še tista seminarska na maturi... Ne vem, čudna je za učit se. Pa taka, da si je kar težko zapomnt tisto piflanje, pa še mi smo mel čudno prfokso v gimnaziji, pa je blo še mal bl bedno.
- shtrukeljchek
- Debatorica
- Na forumu od: 2. 2. 2005
- Kraj: Ljubljana
Jst mam rajš psihologijo kot pa sociologijo (soci. so mi tko k da bi brala ene klobase- druižbeno, z držbenim, družba, na držbeno - skratka pojem v 1001 različici, men se že kle neha)
If you love something, set it free. If it comes back, it was, and always will be yours. If it never returns, it was never yours to begin with
-
freaky - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 4. 2006
red*cherry napisal/-a:Sm mela tud psihologijo na maturi pred 4 leti in je sama piflarija.
Jaz se s tem enostavno ne morem strinjati. Psihologija je bila zame eden izmed lažjih predmetov na maturi. Res je bilo nekaj definicij (ki so bile dokaj logične), ampak povsod morajo biti neke trditve, da lahko o tem tudi razmišljaš. Nisem redno hodila na ure ( ), pa sem si pred maturo parkrat prebrala snov in se mi je matura zdela res lahka.
Je pa res, da je veliko odvisno tudi od profesorja. Jaz knjige tudi povohala nisem (ok, lažem, edino za seminarsko sem pobrala par definicj), imeli smo svoje zapiske, ki so bili super. Poleg tega smo pa vedno na koncu snovi predelali kakšno maturitetno polo o tej temi. Profesor, ki je bil tudi ocenjevalec na maturi, nam je povedal nekaj tistih for, na katere moramo biti pazljivi.
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
-
*Lilli* - Komunikatorka
^^kako pa si kaj naredila maturo? če ni skrivnost
saj tud naša profesorica je že kar veliko let ocenjevalka na maturi..pa smo delal maturitetne pole pa ponavljali..ma vse mogoče..sam z tem, da je matura bila lahka pa se ne bom strinjala nikoli!
ok saj na prvi pogled ni bila nek bav bav..sam ko si se lotil nalog pa si kaj kmalu ugotovil, da so zanke...ma se spomnim ene naloge, ki je bila neki okrog obrambnih mehanizmov....pa preberem tekst pa tisto takoj ko iz topa ja to pa je zanikanje...in pol si napišem kontekst pa začnem se poglabljat v to, pa kaj kmalu ugotovim, ja hudiča saj je lahko tud ono in ono( se ne spomnim točno kaj je že bilo) sam vem, da sem na koncu imel tri odgovore in pol tuhtam in tuhtam kaj naj sploh zapišem..me je zmedlo res..čeprav je bila naloga na prvi pogled izi ko pasulj:)
Profesorico smo imeli zelo dobro, nam je znala veliko povedat imela je tud veliko izkušenj z ocenjevanjem na maturi in zato nam je že takoj na začetku leta povedala, da znajo bit dijaki na koncu zelo razočarni ker pričakujejo preveč..matura ni bila nikoli lahka je pa res, da je zadnja leta še težja in ocenjevalci so zelo strogi nam je rekla, da ji vsi govorijo, da je njeno ocenjevanje premilo..pa vem, kako je bilo pri kontrolkah, ko si res moral znat da si pisal dobro(oo ja je bilo kar strogo)..
Ja psihologija me je vedno zanimala in me še zanima sam me pa niti mal ne zanimajo bukve, ki jih moraš predelat če hočeš dobit dober rezultat...in za mene dober rezultat je če nardiš z 4 ali 5 za to pa se moraš učit in to velik! Če pa to zmore kdo brez učenja pol pa kapo dol mu lahko samo čestitam in povem ti si genij
Še sam to, da ne bom predolga..poznam ljudi, ki so imel nasmešek do ušes ko so maturo odpisali..sam ko so prišli rezultati pol pa je bil šok pa solze itn..saj jaz bi z dva tud nardila če ne bi povohala knjige sam ni mi bil to cilj.
Sicer pa kot pri vsakem predmetu, nekdo rabi mal več cajta nekdo pa si zapomni hitreje, sam učit pa se je treba tko ali drugače
saj tud naša profesorica je že kar veliko let ocenjevalka na maturi..pa smo delal maturitetne pole pa ponavljali..ma vse mogoče..sam z tem, da je matura bila lahka pa se ne bom strinjala nikoli!
ok saj na prvi pogled ni bila nek bav bav..sam ko si se lotil nalog pa si kaj kmalu ugotovil, da so zanke...ma se spomnim ene naloge, ki je bila neki okrog obrambnih mehanizmov....pa preberem tekst pa tisto takoj ko iz topa ja to pa je zanikanje...in pol si napišem kontekst pa začnem se poglabljat v to, pa kaj kmalu ugotovim, ja hudiča saj je lahko tud ono in ono( se ne spomnim točno kaj je že bilo) sam vem, da sem na koncu imel tri odgovore in pol tuhtam in tuhtam kaj naj sploh zapišem..me je zmedlo res..čeprav je bila naloga na prvi pogled izi ko pasulj:)
Profesorico smo imeli zelo dobro, nam je znala veliko povedat imela je tud veliko izkušenj z ocenjevanjem na maturi in zato nam je že takoj na začetku leta povedala, da znajo bit dijaki na koncu zelo razočarni ker pričakujejo preveč..matura ni bila nikoli lahka je pa res, da je zadnja leta še težja in ocenjevalci so zelo strogi nam je rekla, da ji vsi govorijo, da je njeno ocenjevanje premilo..pa vem, kako je bilo pri kontrolkah, ko si res moral znat da si pisal dobro(oo ja je bilo kar strogo)..
Ja psihologija me je vedno zanimala in me še zanima sam me pa niti mal ne zanimajo bukve, ki jih moraš predelat če hočeš dobit dober rezultat...in za mene dober rezultat je če nardiš z 4 ali 5 za to pa se moraš učit in to velik! Če pa to zmore kdo brez učenja pol pa kapo dol mu lahko samo čestitam in povem ti si genij
Še sam to, da ne bom predolga..poznam ljudi, ki so imel nasmešek do ušes ko so maturo odpisali..sam ko so prišli rezultati pol pa je bil šok pa solze itn..saj jaz bi z dva tud nardila če ne bi povohala knjige sam ni mi bil to cilj.
Sicer pa kot pri vsakem predmetu, nekdo rabi mal več cajta nekdo pa si zapomni hitreje, sam učit pa se je treba tko ali drugače
-
red*cherry - Kofetarica
- Na forumu od: 19. 6. 2008
Jst sm tud ko smo pisal maturo iz psihologije bla kar zadovoljna, so mi teme kar šle. Pol pa sm mela na koncu oceno 3! S tem da sm dobila za seminarsko nalogo 24 točk od 25-ih, se pravi skor vse in so mi polo zlo strogo ocenil. Sm prčakvala 4-ko. Ampak ni nč vplivalo na vpis na faks, tako da se mi je na koncu jeb..., sam da je blo konc vsega!
-
*Lilli* - Komunikatorka
red*cherry napisal/-a:Jst sm tud ko smo pisal maturo iz psihologije bla kar zadovoljna, so mi teme kar šle. Pol pa sm mela na koncu oceno 3! S tem da sm dobila za seminarsko nalogo 24 točk od 25-ih, se pravi skor vse in so mi polo zlo strogo ocenil. Sm prčakvala 4-ko. Ampak ni nč vplivalo na vpis na faks, tako da se mi je na koncu jeb..., sam da je blo konc vsega!
kot bi brala sebe pri meni je bilo čist isto..seminarsko sem dobila enako kot ti, matura pa tud..saj pravim enako Nevem tri točke ali dve sta mi manjkali do 4 pa mi je bilo tko vseen da...sem rekla ma naj se grejo solit..sprejeta sem tako ali drugače, čeprav sem tudi pričakovala boljši rezultat sam..mi je bilo na koncu tko ravno za vse, da sem rekla..sam da je za mano pa naj majo te tri točke
- carka
- Sramežljivka
- Na forumu od: 19. 5. 2006
Sama sem pisala maturo iz psihologije 97%, tako, da bolj zagovarjam ta predmet kot sociologijo.
Se mi zdi, da lahko precej bolj po svoje razlagaš, kar ti lahko pomaga k višji oceni.
Je pa precej odvisno tudi od tega, kako je predmet zaorganiziran. Mi smo že skozi leto dobivali podobne teste, kot so bili na maturi.
Se mi zdi, da lahko precej bolj po svoje razlagaš, kar ti lahko pomaga k višji oceni.
Je pa precej odvisno tudi od tega, kako je predmet zaorganiziran. Mi smo že skozi leto dobivali podobne teste, kot so bili na maturi.
-
freaky - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 4. 2006
*Lilli* napisal/-a:kako pa si kaj naredila maturo?
Psihologijo sem pisala 5. S tem, da sem dobila tudi vse točke pri seminarski.
Nisem rekla, da se ni treba nič učit, logično, da se je treba. Sam ne pa zdej neki blazn velik. Pa nisem jaz noben genij.
Itak je pa vse odvisno od posameznika.
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov