Koristnost predavanj in vaj

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 18. Okt. 2009 22:05

Evo da ne bomo mele se ene OT teme :lol:

in sicer tece razprava:
nivea9 napisal/-a:Drugače pa ne vem na kakšne fakse to hodite, da predavanja in vaje niso obvezne? Meni je faks vzel cele dneve. Ni šans, da bi imela takrat otroka, ne časovno, ne finančno.

*mala* napisal/-a:
mateja79 napisal/-a:Tudi meni je šola vzela cele dneve, tako da si tega sploh ne predstavljam. Očitno takoimenovani težki faksi nimajo obveznih predavanj in vaj.

Očitno ti takoimenovani težki faksi pričakujejo od študentov da so dovolj zreli in odrasli, da sami presodijo na kaj bi bilo pametno hoditi in kaj je le "izguba časa". Ne pa da nas silijo da visimo na faksu in gledamo v zrak (ko pa direkt iz skript, ki so po možnosti na spletu).

red_rose napisal/-a::gut: mi smo meli ena predavanja kao obvezna in kaj se je zgodilo? polovica folka v zadnjih klopeh tam sploh ni hotla bit in so motli predavanje, da se je mogu profesor razjezit kot v neki osnovni soli :roll: kaj naj vsi trpijo zarad nedoraslosti nekaterih? ce ti ni za it na neko predavanje ti pac ni, saj si si sam kriv oz. jaz sem mnenja da so profesorji krivi ker predavanje ni dovolj zanimivo ali koristno (ampak to je ze druga tema...)

snezinka* napisal/-a:Jah, se mi zdi, da smo že dovolj odrasli, da lahko presodimo, ali bi hodili na predavanja ali ne, toda ko gre za vaje, se mi pa zdi, da je nujno, da so obvezne, sploh ko gre za Bf, Fkkt, Farmacija, ipd.. No, jaz sem bolonjc na Bf-ju, predavanja niso obvezna, toda vaje so, kar je logično - kako bo nek mikrobiolog/biolog/... lahko karkoli počel, če nima pojma o tem, kako pripravit eno raztopino/mikroskopirat, ipd. Poleg tega je še ogromno terenskih vaj. Pač ni to za vse faxe enako, na žalost.

jullia_ napisal/-a:
nivea9 napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Mislim, da je bolj smotrno to slednje vprašanje. Če mi prfoks ne ponudi dovolj kvalitetnih predavanj, da bi od njih odnesla nekaj več, kot pa piše v knjigi, potem pomoje ni odraz moje nezrelosti, če me ni v predavalnici.
Prej bi se lahko reklo, da je to dokaz moje pameti, ker ne mislim vlagat v pridobitev določenega znanja več, kot je potrebno, če lahko določeno stvar enako dobro naštudiram doma v krajšem času in hkrati ne plačujem par evrov na dan zato, da sem na faksu (prevoz + hrana)

To se pomoje vsak strinja. Ampak a se ni brezveze vpisat na takšen faks kjer nič ne odneseš od predavanj. Jaz sem od predavanj kar precej odnesla.

Jah, kako naj bom pravnica brez narejene pravne fakultete? :)

In to, da bolj malo (ne nič) odnesem od predavanj, še ne pomeni, da mi faks ni nič dal. V teh treh letih sem že ogromno znanja pridobila. Samo raje sama študiram, kot da bi mi isto gradivo nekdo posredoval.
Mogoče tudi zato, ker sem izrazito vizualen tip in moram itak videt stvar napisano, da si jo zapomnim. Moj kolega je recimo čisto drugačen in si bistveno več povedanega zapomni. Jaz pa potem doma zapiske berem in imam občutek, da stvar prvič vidim :)

ana27 napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Jah, kako naj bom pravnica brez narejene pravne fakultete? :)

Je najbrž razlika ali nekdo dela piflarski faks, ali pa en bolj praktični, matematični,...


pa nadaljujmo...
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 18. Okt. 2009 22:08

torej:

hodite na predavanja? zakaj ja/ne?

se vam zdijo dovolj zanimiva, se vam zdi prav da so obvezna/neobvezna?

kaj pa vaje? koristne? kako je na vasem faksu? kaj se je spremenilo z bolonjskim sistemom?
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 18. Okt. 2009 22:15

Hodite na predavanja? zakaj ja/ne?
Hodim, če so zanimiva in mi ustreza urnik (če je 6 ur luknje vmes, ni šanse, da počakam). V grobem bi lahko rekla, da sem v prvem letniku hodila na 70%, v drugem na polovico, v tretjem je bila pa moja prisotnost samo še 30%. Za letos še ne vem.

se vam zdijo dovolj zanimiva, se vam zdi prav da so obvezna/neobvezna?
Prav se mi zdi, da so neobvezna, ker s preverjanjem prisotnosti ne dosežeš nič koristnega. V gimnaziji je bilo obvezno bit pri pouku, zato smo imeli pa vsi pokracane zvezke, opomine zaradi klepetanja,...
Če nekomu ni v interesu sedet v predavalnici, je brezveze, da je tam, ker ne bo zato nič boljši v svojem poklicu.

kaj pa vaje? koristne? kako je na vasem faksu?
Koristnost vaj je ravno tako odvisna od kvalitete izvedbe. Pri nas je tako, da pri nekaterih predmetih na vajah rešujemo praktične primere, kar je kul, pri drugih gre pa samo za ponavljanje snovi s predavanj. To slednje je bedno, zato take vaje ignoriram.

kaj se je spremenilo z bolonjskim sistemom?
Pojma nimam.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 18. Okt. 2009 22:16

morem priznat, da na predavnja bolj ali manj nisem hodila. ali, ker me snov ni zanimala (nas faks je zares zelo interdisciplinaren in vse te pač ne more zanimat) in sem se jo raje sama naučila (kot da bi lazla na predavanja zjutraj cez pol ljubljane) ali pa se je bilo vsega moč naučiti iz skripte (in se mi spet ni zdelo vredno zjutraj vstajat).
na predavanja, ki so bla kul ali so bla obvezna sem hodla. itak. velik plus pri obiskovanju predavanj je da sem si potem snov za izpit zapomnila praktično takoj. če me zadeva zanima si ogromno zapomnem tudi če enkrat preberem.
ampak kaj ko je pri meni dovoljšen razlog, da nisem šla na faks tudi pogled iz toplega kovtra skozi okno in ugotovitev...oh! danes dežuje. ne da se mi na faks.
vaje so pa pri nas itak obvezne, kar pomeni da sem bla na faksu praktično vsak dan. včasih tudi ob sobotah in nedeljah :?

kako pa je na faksu zaj, ko so uvedli bolonjca, pa pojma nimam.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 18. Okt. 2009 22:24

Hah nvem če je prov, da jaz to odgovarjam, ker sm brucka ampk ok :D zaenkrat redno hodim na predavanja in vaje, morm rečt da sm samo eno predavanje zamudila, drugo pa zrd prekrivanja.. :D sm kr pridna in vstanem 3x tedensko ob šestih in pridem nazaj v lj, če je ogromna luknja, če je manjša pa bzziram po ljubljani.. :\ po eni strani mal upam, da se bo ta moj odnos mal spremenil in da bom kdaj pa kdaj rekla h fuck it pa tud s tem speljalaa ampk..nevem. :)) Mgoče sm še vajena iz sš, nisem nekej špricala ipd..tko da sm kr redna zaenkrat. :D
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 18. Okt. 2009 22:34

no da se zase povem. zdaj sem 2.letnik torej to je moj 3. semester (mi v vsakem semestru zamenjamo vse predmete). na zacetku vsakega semestra grem obvezno na vsake prve ure vsakega predmeta, predavanja in vaje. tako si ustvarim neko sliko kaj se na predavanjih/vajah pocen, ali so obvezne, ali se splaca tam bit...

tako na vecino predavanj kjer se da vse naucit iz zapiskov ali skript ne hodim. in to preprosto zato ker nisem popolnoma nic slusni tip, in je vsakrsno sedenje in poslusanje nezanimivega predavanja zame izguba casa - doma isto snov predelam v pol manj casa pa se zapomnim si dosti vec.

nekateri predmeti pri nas so taki da koncna ocena sestoji samo iz neke prakticne naloge, projekta...pri takih so predavanja ponavadi zelo zanimiva - saj drugace tam ne bi bilo nikogar. tja vecinoma hodim, razen ce imam kaksne druge obveznosti, ali pa se mi pac ne da.

vaje: mi imamo ogromno sprotnega dela, tako da je ze zaradi tega fajn hodit na vaje, ker izves podrobna navodila za naslednjo nalogo, lahko se posvetujes s profesorjem, korekture itd... zato pri vecini predmetov redno hodim na vaje. ce pa je predmet kaksna fizika, statika...kjer so vaje samo racunanje, pa pridem samo ce cesa ne razumem, drugace tudi raje doma sama predelam snov ker si jo dosti bolj zapomnim ce sama izpeljem enacbe, jih sama skapiram itd...

fajn se mi zdi da predavanja niso obvezna. jaz sem sicer na popolnoma novem bolonjskem programu in bi naj bla obvezna, pa se sicer povsod podpisujemo ampak to pride v postev samo ce je kdo med oceno ali pa bi zelel kaksen izredni rok ali kaj podobnega (pac profesor ti gre bolj na roko ce vidi 90% prisotnost kot ce te nikoli ni bilo tam)

v glavnem, jaz doma delam kaksnih 3x vec ur kot pa prezivim casa na faksu (vsak dan)... :) res imamo tako orientiran program da bi se naj dosti vec casa delalo doma kot pa prezivljalo casa na faksu...tako da smo zelo malo tam :) 2-3 ure vaj za vsak predmet na teden + 1 predavanje na predmet na teden...in to je vse. imamo pa 6-7 predmetov na semester.
Smetka_
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 712
Na forumu od: 2. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Smetka_ » 19. Okt. 2009 7:23

Jaz sem v 7. semestru. na predavanja sem hodila samo prvi semester, pol se mi pa zdi da praktično na čist nič več...Na avditorne vaje sem ves čas hodila, večinoma vse, laboratorijske so pa itak obvezne. Pa poglejmo moj trenutni urnik. V torkih imamo samo nek skrajno beden predmet, ki res nima čist nobene veze z mojim študijem, in sicer ekonomiko poslovanja. To redno špricam.
V pondeljkim mam ena predavanja, uro lab vaj, uro avditornih vaj. To kar hodim, edino dans sem doma, ker pišem eno seminarsko ;)
Torke mam kot sem omenila, po defaultu frej.
Srede sem na faksu skoz, najmanj od 8-15 al pa od 8-17.
Petke imam frej po urniku, četrtke bom pa še vidla. Če se bo ene vaje dalo delat od doma bom tud to skenslala.

Tako sem na faksu 2-3× na teden. In ne, nisem na enem levem faksu.

Men predavanja pač niso, nikol si ne zapomnem kej dost samo če nekoga tm poslušam, itak morm se doma še enrkat sama. Tako da mi je vseeno, če doma sama predelam, tisti čas ki ga bi zabila za faks, prihod in odhod od tam, pa porabim za kaj drugega. Zato tudi špricam predavanja že skoz. Avditornih vaj mamo itak samo še eno uro, kar je brezveze dokaj, ker je skripta z vajami na netu, pa v eni uri niti ne morš neki ful narest.... Laboratorijskih je pa več, in so obvezne, kar je prav.
bloom*
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 114
Na forumu od: 7. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a bloom* » 19. Okt. 2009 11:49

vsega se mi ni dalo brat ampak kolkor vidim večinoma ne hodite na vsa predavanja - sem brucka in profesorji so nas prav prestrašli, da če manjkamo 3krat neopravičeno, nas ne spustijo na izpit. zato hodim na predavanja redno, čeprav sem tud tak tip, da si več zapomnim, če si sama doma kaj preberem, kot pa na predavanjih, kjer se vse profesorjem tako mudi :/
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 19. Okt. 2009 12:29

Jaz sem 9. semester in moj urnik je pretežno sestavljen iz vaj, ki pa so seveda, že od samega začetka obvezna. Letos imamo izbirne predmete in seveda sem si izbrala same praktikume, ker se mi ne da samo sedet in poslušat :D

Vaje že od začetka faksa obiskujem redno, saj so obvezne, ponekod tolerirajo 2 izostanka na leto, ponekod nič - odvisno od števila ur vaj tekom semestra oz. leta. Predavanja me vidijo zelo malo, moja prisotnost pa je pogojena predvsem s profesorjem in njegovim načinom predavanja. Poanavad grem ob začetku leta malo počekirat nove profesorje in če vidim, da samo berejo s power pointov in da je tekst v PPS identičen zapisanemu v skripti, me ne vidi več, hvala lepa, brat znam sama. Če so pa predavanja dinamična in ne monotona, pa seveda hodim, čist iz firbca. Ampak me ne bote nikol vidl si kakih zapiskov delat, to mi je pa total waste of time. raje poslušam in sodelujem.

Za predavanja se mi zdi res brezveze, da so ponekod obvezna, iz že omenjenega razloga - ker prfoks samo bere in bere in ne odneseš nič druga, kot mogoče par minutk spanca v zadnji vrsti. Jaz, ko sem v starem programu imam neobvezna, bolonjci pa imajo obvezna predavanja.

Koristnost vaj je spet odvisna od predmeta. Ponekod se je zgodilo, da smo na vajah samo sedeli in poslušali, isto kot na predavanjih in take vaje bi se kamot lahko skenslalo. Pri večini vaj pa imamo veliko praktikuma, zato se mi zdi res bitno, da pri njih prisostvujemo. Se je tudi že zgodilo, da kakšno leto katere vaje niso zahtevale prisotnosti oz. se prisotnosti ni preverjalo, pa so bile vajalnice kljub temu polne.

Drugače pa trenutni urnik: ponedeljke kar malo skenslam, ker so 3 urna predavanja iz treh predmetov (9 šolskih ur), pa raje ostanem doma in postorim kaj. Ob torkih sem na faksu od 9 ure zjutraj do 8 zvečer z dvema luknjama po 45 minut, v sredo od 10 do 7 zvečer, s tem da sem od 10 do 3h popoldne na terenu, četrki so isti torkom, ob petkih pa imam samo od 8h do 3h popoldne, juhej! :)
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1318
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 19. Okt. 2009 13:06

vpisana sem še po starem programu uni in sem zdaj 2.letnik.
v prvem letniku sem prvi semester kar pridno hodila na predavanja (laboratorijske vaje so itak obvezne). v drugem semestru sem izpustila fiziko 2 (za kero mi je zdaj žal) in analizno kemijo, ki je bila res čisto nezanimiva in do potankosti isto kot v skripti.
letos hodim še skoraj na vsa predavanja (razen analizna kemija 2 :) ).
profesorji zdaj v 2.letniku grejo večinoma vsi po svojih skriptah, ki si jih moramo sprintati z neta.
ali so ta predavanja koristna ali ne, ne vem. pač vsak se sam odloči. meni je kul že to, da se vidimo s sošolci, s kerimi smo res v zelo dobrih odnosih, pa da gremo potem v kaki 'prosti' urci skup na kavo, pa potem še na kosilo.

kar se tiče pa bolonjskega, slišim, da na dosti faksih preverjajo prisotnost na predavajih in so le ta obvezna. no na našem faksu (letos je prvo leto bolonjski program v prvem letniku) je prodekan študentom lepo povedal, da so predavanja neobvezna, nihče jih ne bo preverjal s seznamom ipd. in da morajo biti sami dovolj zreli in odgovorni, da vejo, kdaj morajo priti in kdaj ne. vaje pa so obvezne in se preverjajo in ponavadi če manjkaš 1x brez opravičila, ne smeš na izpit.
kar se mi zdi pravilno, ker pa ja nismo več v sš, da bi nam neke 'neopravičene' ure pisali.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 19. Okt. 2009 13:54

bloom* napisal/-a:vsega se mi ni dalo brat ampak kolkor vidim večinoma ne hodite na vsa predavanja - sem brucka in profesorji so nas prav prestrašli, da če manjkamo 3krat neopravičeno, nas ne spustijo na izpit. zato hodim na predavanja redno, čeprav sem tud tak tip, da si več zapomnim, če si sama doma kaj preberem, kot pa na predavanjih, kjer se vse profesorjem tako mudi :/


kako lahko preverijo prisotnost? pri nas so nekaj poskusali, samo jih je v razredu 20 sedelo napisanih je blo pa 40 :D (itak lahko podpises se prijatelja...)

sem na cisto novem bolonjskem programu in so naredili vse po pravilih, in pravijo da ti ne more profesor prepovedat prit na izpit. lahko ti pa oceno navzdol zakljuci ce si imela prisotnost manj kot 80%...no saj bote vidli ce so res tako zelo strogi - je pa to vecinoma odvisno od profesorja do profesorja...
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 19. Okt. 2009 14:20

ohoho!
pri nas so jo preverjali tako, da se je vsak podpisal pol je šla ženska vse preštet. včasih so nas klicali tudi po ienih, nam na koncu ure pobirali zapiske ali pa smo imeli vsakič na koncu predavanj pop-quizz.

nekateri pa so preprosto vedeli kdo je hodu in kdo ne, tudi če korekcije in predavanja uradno niso bila obvezna (ampak nisi mel šans da si naredu letnik če nisi hodu)...ker nas je v razredu pač 30.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 19. Okt. 2009 14:22

ojej :D no pr nas niso nikol sli v take ekstreme, enkrat al pa dvakrat edino ko jih je blo res mal, podpisanih pa ogromno, je profesor klical =)
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 19. Okt. 2009 14:26

mah ta obvezna prisotnost na vajah in predavnjih je men 'krneki' :?
Zadnjič spremenil s0nckic4, dne 27. Maj. 2010 0:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 19. Okt. 2009 14:29

floribunda napisal/-a:ohoho!
pri nas so jo preverjali tako, da se je vsak podpisal pol je šla ženska vse preštet. včasih so nas klicali tudi po ienih, nam na koncu ure pobirali zapiske ali pa smo imeli vsakič na koncu predavanj pop-quizz.


No evo, ravno to se zdi meni bolno. Med mojimi profesorji so člani SAZU-ja, bivši ustavni sodniki, ministri,... in zdaj bodo oni špilali neke paznike in se zajebavali s študentskimi varkami za fejkanje prisotnosti. Meni bi bilo to na njihovem mestu ful pod častjo.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov