koliko zaslužite in kje delate

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Sep. 2008 22:53

*purple* napisal/-a:matjazd, odgovorila ti bom s citatom od črnemambe:

uradni podatki o plačah so vedno bruto ..ljudje pa vedno govorimo o netto ( no razen ekonomiti

torej, govorila sem o tem, da ljudje pravijo da imajo 500€ neto plače, kar ni res, glede na prikaz minimalne plače, ki je verjetno v bruto znesku, bruto znesek pa znaša recimo za mesec januar celo trideset več kot 500€.
četudi bi bil znesek na mojih prilepljenih plačah, neto znesek, bi bilo nelogično, ker bruto minimalna plača spet ni tolk majhna!
kdo je potem glup?
In ja, ljudje govorimo ko nas kdo praša kolk plače imamo, v celoti, tutokpmpleto kar dobimo ven.malica in prevoz sta tudi plačilo, nekje imajo kilometrino plačano čeprav bi lahko imeli samo za vrednost mestnega avtobusnega prometa in nekje imajo tudi abnormalno veliko plačilo za malice.
če gremo gledat po bruto plačah, in mi nekdo reče da ima 600 evrov bruto palče in da je premalo, zraven dobi pa še tristo evrov za malico in prevoz.Haloo?Pa verjetno ne gre vsakdan na kosilo v tanajtabul restavracijo in s tem ta denar tud našpara.Isto potem stimulacije, ki jih je lahko tud velik.In enmu ki se je zlagal da ima plače 500€, na mkoncu ubistvu znese izplačila 1000€ in tukej je velika razlika!

Purple, a ti sploh veš, kaj je neto in kaj bruto? :?
Tista, ki pravi, da zasluži 500€, misli neto. - to je toliko kot dejansko dobi na račun. Minimalne plače, ki si jih ti prilepila, so pa bruto
Bruto minus davki minus prispevki = neto.

Malica in prevoz se ne štejeta v plačo in tudi nista obdavčena. V državnih službah je regres za malico enak, ponekod v bolnicah sploh denarja ne dobijo, ampak imajo zastonj obrok v bolnišnični menzi.
Denar za prevoz porabiš za prevoz. V državnih službah se obračuna najcenejši javni prevoz, moraš že res živeti v neki vukoje*ini, da ti priznajo, da nimaš možnosti javnega prevoza in ti dajo kilometrino.
Obstajajo ljudje, ki goljufajo glede kraja bivališča in vlečejo potne stroške, ampak tu ne govorimo o tem.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Sep. 2008 22:55

*purple* napisal/-a:ja pomešala sem.Neto imajo lahko 500€, ampak bruto ne, glede na višino minimalne plače.brala sem post od kalanhoje ki je navedla napačne podatke in zamenjala bruto in neto.
minimalna plača se meri v neto znesku, se pravi da je za januar 530 € neto, kar pomeni, da lahko zaposlena dobi okoli 600 evrov,oziroma tko kot si pač ti preračunala.

Še vedno nimaš pojma, o čem govoriš ... :?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
črnamamba
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 5. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a črnamamba » 12. Sep. 2008 22:57

*purple* napisal/-a:ja pomešala sem.Neto imajo lahko 500€, ampak bruto ne, glede na višino minimalne plače.brala sem post od kalanhoje ki je navedla napačne podatke in zamenjala bruto in neto.
minimalna plača se meri v neto znesku, se pravi da je za januar 530 € neto, kar pomeni, da lahko zaposlena dobi okoli 600 evrov,oziroma tko kot si pač ti preračunala.

Bruto
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 12. Sep. 2008 23:13

ja priznam napako..jst sm mislila da se zraven štejeta tud malica in prevoz.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Sep. 2008 23:14

A bruto in neto ti je zdaj jasno? Bruto znesek je tisti, ki je večji. Neto dobiš, ko odšteješ od bruto zneska davke in prispevke. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
črnamamba
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a črnamamba » 12. Sep. 2008 23:18

malica in prevoz so pa stroški , ki jih prišteješ neto plači in izplačaš delavcu.. in niso ne v netu ne v bruto znesku...
torej plača je sestavljena iz neto+dohodnina+prispevki=bruto
neto + malica + potni = izplačilo delavcu
zdej bo pa šlo ;)
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 12. Sep. 2008 23:23

hehe :lol:

ja ja, sej to men ni blo jasno, kako da so možni taki zneski, če je še tolk in tolk malce in prevoza, stimulacij..Pa sm mal prebrala in vidla da so vbistvu not ušteti sam prispevki pa to, ampak malce in tega pa ne.
Ok, maj mstejk :oops: :D
Uporabniški avatar
črnamamba
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a črnamamba » 12. Sep. 2008 23:26

kr.ena davek na plačo plača delodajalec...

*purple* vsak dan se nekaj novega naučimo ;)

a bo kdo šel nazaj na temo? :D
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 12. Sep. 2008 23:29

res je ja :D hvala za pojasnila :)

tema?sem mogla prov naslov it pogledat kakšen sploh je :D

jah trenutno jaz osebno...brezposelna :D in priznam, da uživam.Neki dinarčkov še mam, tko da bom še pršla skoz en mejhn cajta, ampak se išče nova slućba oziroma čaka na "izvide" razgovora :)
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 12. Sep. 2008 23:57

*purple*, men se recimo zdi 4evre na uro že kr orng vlk, ene 3,5evra pa čist solidno plačilo, za kterga bi js brez problema delala. Mal se mi zdi pa recimo od 2,50 (tud po tok dobivajo, brez skrbi) do 3 evre. Kar je nad 3 evre, se mi pa sploh ne zdi tk slabo. Ti praviš, da se ceniš in veš da lahk dobiš več plačano itd. ... ampak js ne vem, kak bi sploh lahk en študent za neko delo, kjer ne rabi nobenih posebnih kvalifikacij, dobil nevemkakšno plačilo.

Drugač pa js trenutno delam v savni, ampak ne delam vsak dan, včasih vsak drugi dan, včasih sm tud po par dni prosta ... prejšnja dva mesca sm dobla najprej 350, potem pa 450evrov, kar mi je čist ok, itak mam še štipendijo, tak da mam več kot dovolj denarja za sebe. Zdej ko se spet faks začenja, pa itak ne bom več delala, bo pa mogla bit štipendija dost. :)
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 13. Sep. 2008 8:47

*purple* napisal/-a:če gremo gledat po bruto plačah, in mi nekdo reče da ima 600 evrov bruto palče in da je premalo, zraven dobi pa še tristo evrov za malico in prevoz.Haloo?Pa verjetno ne gre vsakdan na kosilo v tanajtabul restavracijo in s tem ta denar tud našpara.Isto potem stimulacije, ki jih je lahko tud velik.In enmu ki se je zlagal da ima plače 500€, na mkoncu ubistvu znese izplačila 1000€ in tukej je velika razlika!

Ja zame osebno je plačilo pod 4€ malo.

Kje imaš ti logiko :roll: Če nekdo zasluži 600 eur bruto, zate ni malo. Iz tega bruta dobi ven 432,08 neto izplačila. Če to delimo z povprečnim št. ur v mesecu (174) je to potem 2,48 eur/uro. In to zate ni malo.

Medtem, ko če nekdo zasluži prek študenta manj kot 4 eur je pa malo :eek:

300 eur za malico ne dobi nihče, ker sploh ne bi bilo davčno priznano. Najvišje davčno priznana prehrana je 6,12 eur/dan. Nadomestilo za malico pripada tistemu, ki mu v podjetju ni nuden topli obrok. In to ni plača, ampak dodatek. In malico mora nuditi vsako podjetje, ali pa nadomestilo zanj. Prevoz na delo tudi ni plača, ampak povračilo stroškov, ki jih imaš, da sploh prideš na delo.

Uradno se uporabljajo bruto plače ja, zato večkrat prihaja do nesoglasja med zneski. Delavci pa govorijo o neto plači, ker jo lahko porabijo toliko kot je neto. Preživeti morajo z neto plačo ne z brutom.
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 13. Sep. 2008 8:57

Kje sem jaz navedla napačne podatke? Jaz nisem zamenjala bruto in neto. Jaz govorim koliko imajo neto plače. Ti pa si objavila bruto podatke po mesecih. Zaposlene ne dobijo bruto izplačila, ampak neto. In ti si tista, ki pojma nimaš kaj je bruto in kaj neto.
In minimalna plača se ne meri v neto znesku. Vse plače se merijo v bruto in neto zneskih. Minimalna za januar je 538 bruto in ne neto. In kje tebi potem iz tega 600 eur?
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 13. Sep. 2008 9:03

črnamamba napisal/-a:kr.ena davek na plačo plača delodajalec...

Plača, ampak tale ni vštet v bruto plačo. Ona je mislila davek kot dohodnino.
zvezdica81
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 2. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a zvezdica81 » 13. Sep. 2008 17:28

Če koga zanima, kako izračunati neto oz.bruto, koliko ima delodajalec resnično stroškov... en fajn link- http://www.racunovodja.com/izracuni/pla ... _olajsava/
Upam, da komu prav pride
zvezdica81
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 2. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a zvezdica81 » 13. Sep. 2008 17:38

Aja, pa k temi... nazadnje sem delala v gostinskem lokalu preko študenta- 4,7€/uro + napitnina. Sem imela mal več ur, tako da sem dobila malo manj kot 1000€/mesec plače. Če ne bi živela na svojem, z vsemi stroški, bi lahko čisto lagodno živela zgolj z napitnino, ki se je vrtela od 10€ navzgor na dan.
Zame solidno!

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]