koliko zaslužite in kje delate
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- ~NIA~
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 4. 2006
iziris napisal/-a:No, pa še nekaj, kjer IQ nima veze.. oz, če bi bila jaz zdaj pametna punca bi se naučila oz priučila kakšne blazno obrt a la polaganje ploščic, ker se dandanašnji študentje odločajo zgolj za študij podjetništva, ploščarjev kmalu ne bo več - a tisti, ki bodo, bodo monopol Zdej se lahko vsi menedžerji požremo med sabo in blestimo v marsičem, a plošic ne bomo polagali.
Zaklučujem niz zgodbic z mislijo, da kariere v Sloveniji zaradi nerazvitosti itak ne mormo delat, z lulčkom ali brez. Amen
mene ful zanimajo gradbena dela mislem tko u izi.. znam fugirat škarpe, znam beliti, zelo všeč mi je podirat stvari (doma sem s sten odtrgala ves fabjon...)...
drgač se pr nas fotr sam loti usega, od premikanja šalterjev 20cm nižje, do glihanja sten, polaganja ploščic, laminata, naredu je celo tak obok med dvema prostoroma, kjer ni stene (še zdej nevem kako je lok zračunal).. pa tko.. usega se lot sam, ampak le doma
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 1. 2005
- Kraj: Teksas, ZDA
red_rose napisal/-a:v zadnjih letih pa so se zenske mnozicno zacele solat in celo dosegat iste akademske dosezke kot moski, pojavljat so se zacele v tehnicnih, matematicnih vedah ki so vcasih veljale izkljucno moske.
Yup. I like it.
red_rose napisal/-a:Iq obeh spolov se visa iz generacije v generacijo. povprecni Iq moskih je trenutno malenkost visji kot zenski AMPAK! moski IQ se visa bolj pocasi...krivulja visanja zenskega IQja je bolj strma in kmalu bo prisel cas ko bodo zenske postale ''pametnejse''
Mogoče res, ampak... kaj ne bo efekt zaradi večje razpršenosti moških IQ, in skoncentriranosti ženskih, še vedno presegal razlike v povprečju?
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Alwaleed napisal/-a:*SunFlower* napisal/-a:Ej Alwaleed, to, o čemer ti govoriš, je pa diskriminacija, in upam, da se tega zavedaš. Večina študentov gre študirat to, kar jih veseli; razlika je samo v tem, da je po nekaterih povpraševanje majhno, po drugih pa malo večje. Zdaj pa če te veseli nekaj, po čemer država nima potrebe, potem je pa to luksuz in se znajdi sam? Zakaj pa ne obratno, zakaj pa ne bi okrivili države, ker ni sposobna priskrbeti delovnih mest za svoje študente?
[bla bla]
Zdaj pa takole. Draga SunFlower. Ti nisi na svetu zato, da ti bo cel svet nudil usluge, ti pral rit od tvojega rojstva do smrti, in ti plačeval, da se ukvarjaš s stvarmi, ki te zanimajo, neodvisno od tega, kaj zanima druge.
Nasprotno, ti si na svetu za to, da si z njim v simbiozi. Če hočeš, da bo svet prijazen do tebe, moraš biti ti prijazna do sveta. Prijaznost do sveta pa pomeni, da moraš včasih žrtvovati tisto, kar bi te sicer najbolj zanimalo, in se ukvarjati s tistim, kar svet ta hip najbolj rabi. V nasprotnem primeru ne boš prispevala prave stvari ob pravem času, in ker ne boš prispevala prave stvari ob pravem času, bo svet do tebe neprijazen. Svet bo do tebe diskriminiral. Razumeš?
Disfunkcionalno je, da te država pred diskriminacijo sveta ščiti, ker potem namesto tebe, ki problem povzročaš (študiraš nekaj, kjer je ljudi preveč), nastradajo drugi, ki plačujejo davke, in ki na tvojo odločitev nimajo vpliva.
Hah, in pol ti meni, da ne vem, kako svet deluje. Tale tvoja teorijica bi verjetno zdržala krasni utopični svet, realnega pač ne.
Če se bom 'včasih' žrtvovala? Študij in poklicna odločitev je nekaj, kar definira tvoje celotno življenje. Mogoče res ne ostaneš v istem poklicu celo življenje, ampak poklicna polja pa lahko zamenjaš tam maksimalno 2-3. Skratka, žrtvovati nekaj, kar tako močno vpliva na tvoje življenje, ni ravno malenkost.
Pa ok, če bi v zameno res dobil to tvojo 'prijaznost sveta' in 'simbiozo'. Ampak je ne. Dobiš sicer neko možnost, da bo tvoje življenje boljše, ampak to je pa tudi to. Delovnih mest še vedno ni nujno dovolj, lahko se med časom tvojega študija že vse trikrat obrne. Ups, kaj pa potem? Študirat nekaj drugega, kar se po novem rabi? Spominjaš me malo na kolegico, ki mi je enkrat razlagala, da vsi prispevamo skupaj k državi in potem nam vsem država da enako nazaj. Ha, ha.
Sploh pa ne vem, če ti je že kdo povedal, da ljudi motivira predvsem želja po neki osebni sreči, osebnih dosežkih, osebni potrditvi in lepem lastnem življenju, tako da jim ravno ne pade na pamet, da bi se žrtvovali za višje dobro in takole zastavili svoje življenje za nekaj, kar jih ne veseli, samo zato, ker s tem pomagajo sistemu. Da pa rečeš ljudem 'no, zdaj boste pač delali to, kar vas niti najmanj ne veseli, ker sistem pač to potrebuje, pa sploh ni nujno, da boste imeli kaj od tega', to je pa malo nazadnjaško, se ti ne zdi? Fora je ravno v tem, da naj bi bili zdaj že dovolj razviti, da lahko vse te človeške želje lepo obrnemo v korist družbe in jih skombiniramo tako, da dobimo ven učinkovit sistem.
Tako da res, premisli še enkrat, če ni to tvoje gobezdanje samo zamaskirano poveličevanje naravoslovcev. Ljudje ponavadi ne vpišejo faksa zato, da bi ob pravem času prispevali k lepemu svetu bla bla, ampak zato, ker jih zanima in imajo vsaj približno idejo, da bi to radi počeli v svojem življenju. Da ti razglasiš vse tiste, ki tržno niso zanimivi za svojo državo, za nepotrebno breme davkoplačevalcem, je diskriminatorno in od tega me ne premakneš. Da me označiš kot razvajeno osebo, ki se ji vse k riti nosi, samo zato, ker zagovarjam pravico do proste izbire študija, je pa itak naravnost smešno.
Še vedno trdim, da bi si morali ti 'presežni' študentje poiskati delo v svojem polju v tujini. Bi bili po mojem vsi na boljšem - ti študentje in pa taki kot ti.
Every rose has its thorn
-
[vanessa] - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 3. 2008
- Kraj: In your worst nightmare near hell :)
^^ to sm se tudi js spraševala. sam potem sm ugotovila, da ma ona itak že zagotovljeno delovno mesto oz. jih ma več po celi Sloveniji in ona bi šla najbrž študirat vzporedno zaradi lastnega zadovoljstva (al celo iz dolgčasa?) ker jo to zanima, tko da za njo ne šteje velika brezposelnost.
tistega od otrok med študijem pa ne bi niti komentirala kr je nadpovprečno neumna izjava in se včasih sprašujem al folku delajo kolca v kontra smer al kaj? ja, ko daš otroka v vrtec si že rešen vsega.
tistega od otrok med študijem pa ne bi niti komentirala kr je nadpovprečno neumna izjava in se včasih sprašujem al folku delajo kolca v kontra smer al kaj? ja, ko daš otroka v vrtec si že rešen vsega.
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Zakaj pa ne otrok med faksom, če si ga nekdo dejansko želi?!?!
Poznam ogromno oseb, ki jim je žal, da ga niso imeli med faksom, saj zna bit pozneje tudi problem otroka naredit.
Mogoče hoče pa red_rose dokazat oz. na lastno pest prevert, če je EF res tako lahka
Poznam ogromno oseb, ki jim je žal, da ga niso imeli med faksom, saj zna bit pozneje tudi problem otroka naredit.
Mogoče hoče pa red_rose dokazat oz. na lastno pest prevert, če je EF res tako lahka
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
softTouch napisal/-a:red_rose, a ne misliš ti naslednje leto it vzporedno študirat ekonomsko poslovne vede na EPF? zakaj, če maš tolko za povedat o nezaposljivosti ekonomistov?
jah sej se ne bom zaposlovala kot ekonomistka?! to bo samo dodatni studij kot da bi nevem, mela neko dodatno izobrazevanje, ki mi bo koristlo pri mojih nacrtih
+ tega bi js, tako kot alwaleed, uvrstila osnove mikro in makro ekonomije kar v vse srednje sole. zdi se mi namrec zelo dobra veda za poznavanje delovanja sveta in drzave...in da ti lahko zelo zelo koristi v nadaljnjem zivljenju, pa karkol ze pocnes kaj sele ce poznas vse kar se zanimivega na faksu naucis
[vanessa] napisal/-a: tistega od otrok med študijem pa ne bi niti komentirala kr je nadpovprečno neumna izjava in se včasih sprašujem al folku delajo kolca v kontra smer al kaj? ja, ko daš otroka v vrtec si že rešen vsega.
nisi resen vsega. zdaj pa malo premisli, kateri punci je lazje malega otroka vzgajat: tisti ki je na zacetku free, studentka ali ze koncala, in se ukvarja z njim, pa potem pocasi zacenja s kariero, ko najvec dela in je ze uspesna, je otrok ze soloobvezen, ma svoje aktivnosti popoldne, lahko ga das babici ko gres na sluzbeno potovanje...
al zenska ko si na vrhuncu svoje kariere omisli otroka, in se ji morda enoletna odsotnost tok pozna, da more zacet vse znova, potem pa se sploh ne more z malim otrokom ukvarjat ker dela cele dneve
kdaj bi jih pa naj po tvojem mel?
meni je nazadnje 30letna zaposlena mamica rekla: punca, mej otroke med studijem
no ampak smo ze cist prevec OT
Zadnjič spremenil red_rose, dne 30. Sep. 2009 10:28, skupaj popravljeno 2 krat.
-
red_rose - Cosmofrik
*mala* napisal/-a:Mogoče hoče pa red_rose dokazat oz. na lastno pest prevert, če je EF res tako lahka
kje sm pa napisala da je tako lahka? govorim zgolj o problematiki zaposljivosti diplomantov EF in o tem da bi lahko malo zmanjsali vpis. pa o tem, da grejo tja ljudje, ki jih to ne zanima
-
[vanessa] - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 3. 2008
- Kraj: In your worst nightmare near hell :)
ko si na vrhuncu kariere si lahko provščiš otroka, kr to pomeni da ti delo gre, si uspešna v tem. in točno tko kot si ti napisala - otroka lahko daš babici. zakaj pa misliš da majo ženske zmeri bolj pozno otroke? kr pač poskrbijo prvo za kariero oz. zagotovljeno službo (zakaj so potvoje uvedli porodniški dopust?kr tko za zabavo?)
in če se ti zdi tko oh in sploh preprosto, kot itak vse v življenju, pejdi delat zdej otroka dokler si na faksu.. me res zanima če bo vse tko preprosto. kam daš otroka če si v študentskem domu al stanovanju? kdo bo pazil na njega medtem ko moreš na faks? ni vse tko preprosto, glej malo manj filmou, te prosim ne pravim, da je nemogoče, sam če bi blo tko easy bi na faksu srečala same nosečnice, se ti ne zdi?
in če se ti zdi tko oh in sploh preprosto, kot itak vse v življenju, pejdi delat zdej otroka dokler si na faksu.. me res zanima če bo vse tko preprosto. kam daš otroka če si v študentskem domu al stanovanju? kdo bo pazil na njega medtem ko moreš na faks? ni vse tko preprosto, glej malo manj filmou, te prosim ne pravim, da je nemogoče, sam če bi blo tko easy bi na faksu srečala same nosečnice, se ti ne zdi?
-
red_rose - Cosmofrik
pa joj no vanessa ne vsega tako dobesedno jemat itak da ni vse tk lahko, drugac bi js tut ze z otrokom hodla naokol, pa ne, niti ga ne nacrtujem bi ti na ZS bolj na dolgo odgovorila, pa vem da ne bos glih vesela mojega ZS, tule smo pa ze mal prevec OT
-
linkica - Kofetarica
- Na forumu od: 5. 3. 2006
Alwaleed napisal/-a:linkica napisal/-a:ne splaca se iti na EF, ne splaca se iti na FDV, ne splaca se iti na FU, ne splaca se iti na FF, ne splaca se iti na... nikamor.
Faksi, ki si jih naštela, so sami švoh.
Splača se it na fakse, ki te dejansko usposobijo za nekaj iskanega, za kar te gimnazija ne.
Specifično, splača se it na tehnične in naravoslovne fakultete.
To ne pomeni, da so družboslovni študiji vsi neuporabni. Ampak tudi tisti, ki so uporabni, imajo folka bistveno preveč, in so zato ta hip slaba odločitev.linkica napisal/-a:pol druge spet slisis reci - pejt se naprej solat, s srednjo solo nisi vec nic.
Ljudje, ki to prigovarjajo, so so-povzročitelji sedanjega stanja. Ljudje hodijo študirat, da bodo imeli neko diplomo (papir), namesto da bi imeli eno specifično diplomo (takšno, ki ti prinese znanje, ki se ga da vnovčiti).linkica napisal/-a:pol gres na informativnega po osnovni soli na srednjo solo in ti ravnateljica govori, kako zdravstvo rabi kader... da takoj po soli dobis sluzbo... ja, sluzbo ja. kaj pa pripravnistvo, ki je obvezno, da sploh lahko v zdravstvu delas? ja, na njega se pa dragi folk, caka tudi vec kot eno leto pa se srecen si lahko, ce ti ga placajo.
Res je, zdravstvo je naporen poklic. So boljše izbire.
katere so po tvojem boljse izbire?
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
Alwaleed napisal/-a:lorelaj napisal/-a:GRE sem pisala lansko leto in lahko iz izkušenj povem, da nima veze z IQ testi, tako da v tem primeru res ni objektivni pokazatelj IQ-ja posameznikov, ki so test pisali.
Res je prvi del matematični, ampak gre za naučeno matematiko, npr. odvode ipd in ne za prostorsko predstavo, kombinatoriko ...
Jezikovni del pa sploh nima veze z IQ-jem, ker gre predvsem za pravilno uporabo besedišča, ki pa je tudi v celoti naučeno.
GRE precej dobro korelira z IQ. Glede verbalnega dela verjetno nimaš prav, saj pri SAT testih verbalni del še posebej dobro korelira z IQ.
Seveda takšna meritev ni fer do tistih, ki jim angleščina ni materni jezik.
SAT nima veze z GRE, ker gre za dva popolnoma različna testa.
Pri nas na univerzi so posebej poudarili, da GRE nimajo vezo z IQ-jem, zato morajo tisti, ki se borijo za štipendije nujno pisati tudi IQ test. Očitno gre torej za različne raziskave in različna dognanja, saj eni pravijo tako, drugi pa ravno nasprotno. Moje mnenje pa je, da GRE nima veze z IQ.
Sploh mi pa ni jasno, kako se je tema, koliko zaslužiš in kje delaš, lahko spremenila v temo o IQ-ju in to spet samo zato, ker imajo nekateri blazno željo, da dokažejo, kje je največ denarja. Menda vsi vemo, kako je s tem v Sloveniji in kako drugače je v tujini. In Alwaleed, fiziki so v tujini plačani veliko manj kot npr. ekonomisti, zato ne vsiljuj mnenja o tem, kaj se splača študirati in kaj ne. Vsak zase ve, zakaj si je izbral določeno smer in kako se bo znašel. Če se pa tak člove ne znajde, naj pa ne jamra.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]