koliko zaslužite in kje delate

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 29. Sep. 2009 21:53

~NIA~ napisal/-a:
purple_rain napisal/-a:
a_pikica_a napisal/-a:Trenutno delam studentsko delo, moje sanje so postati profesorca na Univerzi, ce bom pridna, upam da me bodo vzeli po magisteriju ali diplomi kot asistentko in potem dalje. V nacrtu imam tudi doktorat.
Takrat bom bila dobro poskrbljena. ;)
Ker slučajno vem, da si študentka italijanščine, ti "oprostim", za prof. slovenščine te pa ne bi vzela. :P

:evil: to je moja govorna napaka in mama me SKOS popraulja.. men se sliš pa čist kul.. bom bila.. nevem no kua je tok narobe.. :D

Saj vem, saj vem. :D Ampak znam pisati zelo lepo slovensko, ce se potrudim :)

A ni to primorski "kiks"? :gruebel:
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 1. 2005
Kraj: Teksas, ZDA

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 21:59

iziris napisal/-a:za službe pa velja da so ravno ženske tiste, ki si vzamejo čas za porodniško, porod, razne bolzenske odstonosti zaradi otrok in tako naprej..

Hjah... iskreno rečeno, je nekaj na tem.

V svojem (miniaturnem) podjetju sem rabil nekoga za podporo strankam. Najel sem eno gospodično, za katero sem rabil vsaj cca pol leta - če ne več - da sem jo usposobil in da je začela samostojno delat.

Po kakih dveh letih je ta gospodična zanosila in šla na materinski dopust. Ker v vmesnem času seveda podjetje ni moglo brez podpore strankam, sem začel uvajati drugo dekle, za katero sem spet porabil pol leta, da sem jo usposobil in da je začela samostojno delati.

Sedanja uslužbenka bo v prihodnosti tudi imela otroke. Kaj bo takrat?

Pomembno je, da imamo vsi enake možnosti, ampak ne moremo se pa hkrati obnašati, kot da je mogoče otroke imeti kar tako nekako mimogrede, brez da bi bili v konfliktu s kariero.

Žal je dejstvo, da moški nimamo maternic. Popolne enakosti torej ne more biti. Ta fizična razlika med spoloma se nekje pač mora poznati, in pozna se tudi tako. :?
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Sep. 2009 22:02

zato pa punce: otroke met ze med studijem! delodajalca pac ne bo strah zaposlit mlade mamice z dvema otrokoma, ker je veliko manj moznosti za nosecnost, kot pri mladi zenski brez otrok! :D otroke lepo spravis do vrtca, potem pa delat in ustvarjat kariero :angel: ahh sweet dreams :P
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 22:02

a_pikica_a napisal/-a:
~NIA~ napisal/-a:
purple_rain napisal/-a:
a_pikica_a napisal/-a:Takrat bom bila dobro poskrbljena. ;)
Ker slučajno vem, da si študentka italijanščine, ti "oprostim", za prof. slovenščine te pa ne bi vzela. :P

men se sliš pa čist kul.. bom bila..

A ni to primorski "kiks"? :gruebel:

Vse ste falile. :)

Pravilno je:

"Takrat bom dobro preskrbljena."
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 29. Sep. 2009 22:08

Alwaleed napisal/-a:Vse ste falile. :)

Pravilno je:

"Takrat bom dobro preskrbljena."
To mi je tudi padlo v oko, ampak osebno se mi "bom bil/-a" zdi večji fail.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 29. Sep. 2009 22:10

Glede tega, da naj bi bile ženske za isto delovno mesto pod istimi pogoji plačane manj kot moški - to verjetno ni res. Je pa res, da smo ženske glede na stopnjo izobrazbe plačane manj od moških. Imamo tudi v povprečju višjo doseženo izobrazbo od moških, a vseeno ne dosegamo vodilnih položajev v tolikšni meri kot moški. Na splošno smo torej manj plačane.
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 29. Sep. 2009 22:11

Red-rose, na žalost pa se skrb za otroke, verjetno, ne konča s porodom. :wink: :D No ja, saj imajo zdaj tudi moški materinski dopust/ bolniško al whatever, samo je vprašanje koliko avtomehankarjev to tudi koristi :D

Mislim, da enostavno ko bom doštudirala ne bom imela enakih možnosti kot nek predstavnik moškega spola, s tem se ne tolažim ali kaj podobno, ampak je dejstvo, pa če si želim hišo, psa in deset otrok. Zagotovo si jih, a vseeno ne mislim zavržt vseh ostalih ambicij. Kaj pa zdaj?

Da pa se držim teme, občasno sem promotorka za neko medicinsko podjetje, urna podstavka je nekje od 6 evrov naprej, plus stimulacija, plus prevoz. Služim štipendijo in žepnino :D
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 22:16

red_rose napisal/-a:zato pa punce: otroke met ze med studijem! delodajalca pac ne bo strah zaposlit mlade mamice z dvema otrokoma, ker je veliko manj moznosti za nosecnost, kot pri mladi zenski brez otrok! :D otroke lepo spravis do vrtca, potem pa delat in ustvarjat kariero :angel: ahh sweet dreams :P

Ej, iskreno rečeno ne vem, kakšna je rešitev. Se bo morala še izkristalizirat.

Vsekakor se mi zdi boljše, da ženske delajo in da se jim priznajo enake pravice, kot pa da bi bile doma v na pol zaporih, povsem odvisne od svojih mož.

Ampak po drugi strani, ker ženske zdaj delajo, in ker so pari sestavljeni iz dveh ljudi, to pomeni dva dohodka. Ker ima večina parov dva dohodka, količina nepremičnin pa je podobna, to pomeni večjo konkurenco pri nepremičninah. Posledično so šle v ZDA, v času od 2. svetovne vojne, cene nepremičnin v primerjavi z dohodki za 2x gor. To pomeni, da zdaj večina žensk nima izbire, in dejansko morajo delat, ker en dohodek za družinsko hišo zdaj ni več dovolj.

Potem je še to, da so otroci s kariero slabo kompatibilni. Posledično imajo ženske manj otrok. Posledično je nataliteta negativna, prebivalstvo se stara, in zato na naša stara leta omembe vrednih pokojnin ne bo.

Potem so tu še vedno stara, tradicionalistična pričakovanja, po katerih naj bi ženska skrbela za družino in cel dom, hkrati s tem, ko dela v službi toliko, kot mož.

To se vse skupaj ne bo izšlo. Nekaj bo moralo popustiti. Bomo videli, kaj bo.
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 22:20

g00fy_qa napisal/-a:Je pa res, da smo ženske glede na stopnjo izobrazbe plačane manj od moških.

Ta razlika verjetno izgine, če primerjaš enaka delovna mesta z enakimi, in delovno uro z delovno uro.

g00fy_qa napisal/-a:Imamo tudi v povprečju višjo doseženo izobrazbo od moških, a vseeno ne dosegamo vodilnih položajev v tolikšni meri kot moški. Na splošno smo torej manj plačane.

Ženski IQ-ji so bolj koncentrirani okoli povprečja, kakor moški. Na vsakih 5 moških z ekstremnim IQ - naj bo zelo visok ali zelo nizek - pride okoli 1 ženska s podobno ekstremnim IQ.

Logična posledica je, da je pri enakem obravnavanju in enakih ambicijah moških in žensk razmerje na vodilnih mestih med 15 in 20%. Takšno to razmerje tudi je.

Ta razlika je tudi razlog, da se moški pritožujejo, da se z ženskami ni kaj pogovarjati - takšne pritožbe pretežno pridejo od ekstremno inteligentnih moških, katerih izkušnje so z ženskami, ki so zgolj nadpovprečne.

Od tod pridejo tudi pritožbe žensk, da so moški kreteni. To prihaja od podpovprečnih žensk, ki so obsojene na družbo ekstremno neinteligentnih moških. ;)
Zadnjič spremenil Alwaleed, dne 29. Sep. 2009 22:26, skupaj popravljeno 4 krat.
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 29. Sep. 2009 22:22

Zagotovo so zato razna tradicionalna pričakovanja ženska=gospodinjstvo, moški=denar resnično "sanjska" za današnjo žensko, sicer pa smo si emancipirane koke res zapletle življenje s kariero. Ampak, se mi zdi, da če dva vlagata toliko kot v svojo kariero tudi toliko v družino, to znese nek skoraj okej kupček, s prilagajani na obeh straneh seveda..., Mogoče sanjarim, a to si zase želim :D

No ja, mogoče bodo pa gospodje ostali doma, ženske pa zaslužile dvakratno plačo :cool: Matr, tale PMS. In btw mislim, da ponavljam že stotič, da IQ test pač ni relavanten, pa amen!
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 22:28

iziris napisal/-a:In btw mislim, da ponavljam že stotič, da IQ test pač ni relavanten, pa amen!

Sorry. Samo zato, ker ti to ponavljaš, ne postane res. :)
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 29. Sep. 2009 22:41

No, pa še nekaj, kjer IQ nima veze.. oz, če bi bila jaz zdaj pametna punca bi se naučila oz priučila kakšne blazno obrt a la polaganje ploščic, ker se dandanašnji študentje odločajo zgolj za študij podjetništva, ploščarjev kmalu ne bo več - a tisti, ki bodo, bodo monopol :D Zdej se lahko vsi menedžerji požremo med sabo in blestimo v marsičem, a plošic ne bomo polagali.

Zaklučujem niz zgodbic z mislijo, da kariere v Sloveniji zaradi nerazvitosti itak ne mormo delat, z lulčkom ali brez. Amen :P
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 29. Sep. 2009 22:42

red_rose napisal/-a:zato pa punce: otroke met ze med studijem! delodajalca pac ne bo strah zaposlit mlade mamice z dvema otrokoma, ker je veliko manj moznosti za nosecnost, kot pri mladi zenski brez otrok! :D otroke lepo spravis do vrtca, potem pa delat in ustvarjat kariero :angel: ahh sweet dreams :P

as I said. otroka v zadnjem letniku študija (izkoristiš status študentke, samohranilke in še marsikaj) ...pripada ti tisti socialni porodniški dopust (zdej nevem, ampak če si ti brezposelna pripada celotni tvoj dopust tako tvojemu fantu, sam nevem če tudi če si kao 'samohranilka')
v tistem letu napišeš diplomo, vneto iščeš službo, seveda jo v enem letu najdeš, otrok je zrel za v vrtec, ti pa za v službo in je končana maša :) hehe

drgač pa jest (za primerjavo) lansko leto nisem v celem letu zaslužila toliko kot starša skupaj v enem mesecu. žalost. pa sm delala ful, cele počitnce, vikende, še med šolo popoudne kdaj če so rabil.. pa nimata nekih bajnih plač, sam pr nas so študenti slabo plačani.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Sep. 2009 22:46

Alwaleed napisal/-a:Ženski IQ-ji so bolj koncentrirani okoli povprečja, kakor moški. Na vsakih 5 moških z ekstremnim IQ - naj bo zelo visok ali zelo nizek - pride okoli 1 ženska s podobno ekstremnim IQ.

Logična posledica je, da je pri enakem obravnavanju in enakih ambicijah moških in žensk razmerje na vodilnih mestih med 15 in 20%. Takšno to razmerje tudi je.

to je res :gut: obstajajo tudi dokazane fizicne razlike med zenskimi in moskimi mozgani...

ampak! zenske so ble vcasih povprecno ''bolj neumne'', z manjsim IQjem, moski pa ze od nekdaj izobrazeni intelektualci...
v zadnjih letih pa so se zenske mnozicno zacele solat in celo dosegat iste akademske dosezke kot moski, pojavljat so se zacele v tehnicnih, matematicnih vedah ki so vcasih veljale izkljucno moske.

Iq obeh spolov se visa iz generacije v generacijo. povprecni Iq moskih je trenutno malenkost visji kot zenski AMPAK! moski IQ se visa bolj pocasi...krivulja visanja zenskega IQja je bolj strma in kmalu bo prisel cas ko bodo zenske postale ''pametnejse'' :)
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 29. Sep. 2009 22:47

red-rose, častim kavo :razz:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov