koliko zaslužite in kje delate

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 29. Sep. 2009 20:09

Alwaleed napisal/-a:
[vanessa] napisal/-a::lol: ekonomija da ni vredna ne časa ne vsega tistega kar si naštel? kaj bi pa blo potem s celotnim gospodarstvom? meni se zdi da je ekonomija kr pomembna.

Ekonomija je po mojem mnenju ena od najpomembnejših panog.

Mislim, da bi ekonomijo, posebej makroekonomijo, morali učiti v vseh šolah - vsaj v vseh tistih, v katerih vzgajajo ljudi z bodočo volilno pravico. Ljudje se namreč na gospodarstvo in finančni sistem katastrofalno slabo razumejo in nimajo o tem nobene predstave.

Ekonomija kot študij je torej nujna. Hkrati pa je neumnost it študirat ekonomijo na EF v Ljubljani. Iz več razlogov:
* Ker je študentov ekonomije v Sloveniji preveč.
* Ker diplomanti EF ne dobijo službe, kjer bi delo in plačilo ustrezalo izobrazbi.
* Ker na EF še vedno učijo neuporabne ostanke marksizma namesto ekonomije.

Ekonomija je seveda zelo pomembna. Ampak če je to tisto, kar študiraš, potem bi te lahko naučili vsaj krivuljo cene v odvisnosti od povpraševanja in ponudbe. :? Ta krivulja seveda velja tudi za ekonomiste!

ti nisi iz LJ, a ne? a v MB na EPF se pa splaca iti to studirati? arhhhhh.... kar nekaj. ne splaca se iti na EF, ne splaca se iti na FDV, ne splaca se iti na FU, ne splaca se iti na FF, ne splaca se iti na... nikamor. doma bodte pa cakite matildo, kot je en enkrat na TV rekel penzionistim. po srednji soli se vam folk se splaca iti nikamor vec.

pol druge spet slisis reci - pejt se naprej solat, s srednjo solo nisi vec nic.

pol gres na informativnega po osnovni soli na srednjo solo in ti ravnateljica govori, kako zdravstvo rabi kader... da takoj po soli dobis sluzbo... ja, sluzbo ja. kaj pa pripravnistvo, ki je obvezno, da sploh lahko v zdravstvu delas? ja, na njega se pa dragi folk, caka tudi vec kot eno leto pa se srecen si lahko, ce ti ga placajo.

tak da ne mi o soli pa ne mi o sluzbah!
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Sep. 2009 20:16

vedno dajes za primer zdravstvo: preberi si se o ostalih deficitarnih poklicih :wink:

in ne obstajajo samo EF, EPF, FF, FU in FDV ki si jih nastela

ti se cist prevec ogrozeno pocutis, kaj te sploh briga kaj mi tu pisemo, ce ves da te ekonomija zanima in da bos nekak dobila sluzbo :nixweiss:
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 29. Sep. 2009 20:17

prvic smo OT. drugic pa zato, ker skoz ena in isto pisete... jao! ja RED ROSE, a ni zdravstvo naravoslovna veda?? je to samo biologija, gradbenistvo, strojnistvo itd.? dosti berem o deficitiranih poklicih - brez skrbi.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 29. Sep. 2009 20:18

@ linkica:
Okej, ne se razburjat.

Pač vsem (?!?) znano dejstvo je, da se z nekaterimi službami lažje dobi službo, z nekaterimi težje (povsod je tako). Simple as that!
V Sloveniji primanjkuje naravoslovnega kadra, medtem ko marsikje v tujini družboslovnega.

Sicer pa kakor pravi red_rose: v Sloveniji je ogromno faksov, ne samo ti, ki si jih naštela.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Sep. 2009 20:21

linkica no, ti pises tako kot da ''itak povsod ne dobis sluzbe''

kar nekaj. ne splaca se iti na EF, ne splaca se iti na FDV, ne splaca se iti na FU, ne splaca se iti na FF, ne splaca se iti na... nikamor.

no, to ne drzi ;) ne se tolazit s tem! na nekatere fakse se se kako splaca :) seveda ce te veseli
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 29. Sep. 2009 20:23

RED ROSE... cinicna sem bila... sem mislila, da se bo opazilo to. in ne, ne mislim tako kot sem napisala. moje mnenje sem ti ze par listov nazaj napisala.
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 1. 2005
Kraj: Teksas, ZDA

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 20:43

linkica napisal/-a:ne splaca se iti na EF, ne splaca se iti na FDV, ne splaca se iti na FU, ne splaca se iti na FF, ne splaca se iti na... nikamor.

Faksi, ki si jih naštela, so sami švoh.

Splača se it na fakse, ki te dejansko usposobijo za nekaj iskanega, za kar te gimnazija ne.

Specifično, splača se it na tehnične in naravoslovne fakultete.

To ne pomeni, da so družboslovni študiji vsi neuporabni. Ampak tudi tisti, ki so uporabni, imajo folka bistveno preveč, in so zato ta hip slaba odločitev.

linkica napisal/-a:pol druge spet slisis reci - pejt se naprej solat, s srednjo solo nisi vec nic.

Ljudje, ki to prigovarjajo, so so-povzročitelji sedanjega stanja. Ljudje hodijo študirat, da bodo imeli neko diplomo (papir), namesto da bi imeli eno specifično diplomo (takšno, ki ti prinese znanje, ki se ga da vnovčiti).

linkica napisal/-a:pol gres na informativnega po osnovni soli na srednjo solo in ti ravnateljica govori, kako zdravstvo rabi kader... da takoj po soli dobis sluzbo... ja, sluzbo ja. kaj pa pripravnistvo, ki je obvezno, da sploh lahko v zdravstvu delas? ja, na njega se pa dragi folk, caka tudi vec kot eno leto pa se srecen si lahko, ce ti ga placajo.

Res je, zdravstvo je naporen poklic. So boljše izbire.
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 29. Sep. 2009 21:15

Iskreno, nikoli ne povem, da študiram na FDVju, ampak povem smer, ker me tako ljudje ne prištevajo h kupu kolegov, ki ne pozanjo niti ene svetovno znane oglasne agencije, niti ne kaj bi bil STA ali kaj bi le ta lahko počel, kljub solidnemu 8,0 povprečju.. in pljuvam v lastno skledo, ko povem da je faks smešno lahek, z izjemo nekaterih predmetov.. a mene, ki si lahko privoščim študij, tako FDV kot vzporedni študij na EF, ker me pri tem predvsem finančno podpirajo doma, najbolj moti, da poviličujemo tiste narovosolvnike, ki se na kakšni biokemiji že po par let čohajo v prvih letnikih ali pa tiste, ki malce pavzirajo zaradi osnov programiranja ali pa logičnih struktur in sistemov na FRIju.. tolerantnost do lenob je tam pač malo višja, a ne? ker je težko, bu-hu!

službe ne bom dobila zaradi mojih dveh diplom ali pa dveh, treh magisterjiev, ampak zaradi sebe, svojega znanja in ker se bom morala znati prodat.. a še vedno bom manj plačana kot kakšen moški, ki bo zgolj spacal vegovo.. in to je huje, kot to da kdo označi večino slovenskih fakultet kot larifari!!
Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 29. Sep. 2009 21:26

Trenutno delam studentsko delo, moje sanje so postati profesorca na Univerzi, ce bom pridna, upam da me bodo vzeli po magisteriju ali diplomi kot asistentko in potem dalje. V nacrtu imam tudi doktorat.
Takrat bom bila dobro poskrbljena. ;)
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 1. 2005
Kraj: Teksas, ZDA

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 29. Sep. 2009 21:29

iziris napisal/-a:a še vedno bom manj plačana kot kakšen moški, ki bo zgolj spacal vegovo.. in to je huje, kot to da kdo označi večino slovenskih fakultet kot larifari!!

Ali so v Sloveniji ženske res plačane manj, kot moški, za ekvivalentno delo?

Razumem, da so ženske plačane manj statistično, ampak te razlike nastanejo iz drugih razlogov (ker so v statistiko zavzete tako jabolke kot hruške).

Če prav razumem, naj bi bile ženske in moški na istem delovnem mestu plačani enako.

Če bi bil ženska, se vsekakor ne bi sprijaznil z delovnim mestom, kjer me plačajo manj, kakor ekvivalentnega moškega.

Čeprav je z delodajalskega vidika faktor nosečnosti res zoprn. Ampak predpostavljajmo, da ta faktor ni problematičen.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 29. Sep. 2009 21:34

a_pikica_a napisal/-a:Trenutno delam studentsko delo, moje sanje so postati profesorca na Univerzi, ce bom pridna, upam da me bodo vzeli po magisteriju ali diplomi kot asistentko in potem dalje. V nacrtu imam tudi doktorat.
Ker slučajno vem, da si študentka italijanščine, ti "oprostim", za prof. slovenščine te pa ne bi vzela. :P
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 29. Sep. 2009 21:38

purple_rain napisal/-a:
a_pikica_a napisal/-a:Trenutno delam studentsko delo, moje sanje so postati profesorca na Univerzi, ce bom pridna, upam da me bodo vzeli po magisteriju ali diplomi kot asistentko in potem dalje. V nacrtu imam tudi doktorat.
Ker slučajno vem, da si študentka italijanščine, ti "oprostim", za prof. slovenščine te pa ne bi vzela. :P

:evil: to je moja govorna napaka in mama me SKOS popraulja.. men se sliš pa čist kul.. bom bila.. nevem no kua je tok narobe.. :D
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 29. Sep. 2009 21:44

No Alwaleed, zato pa ne rabiš ravno statistike vseh slovenskih podjetij - že študentsko delo je precej diskriminatorno, za službe pa velja da so ravno ženske tiste, ki si vzamejo čas za porodniško, porod, razne bolzenske odstonosti zaradi otrok in tako naprej..

in mimogrede, lušna korelacija se dogaja pri teh naših faksih, tako kot matematika in fizika tudi filozofija nima vpisa.. Za Platona je bilo nujno potrebno obvladat algebro in šele kasnej študirat v votilni.. no, Slovenčki tega ne rabmo, pri nas ima itak vsak drugi diplomo! :cool:

In ne, nimam feminističnega izpada, samo OT sem :D
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 29. Sep. 2009 21:44

A niste čist zašli s teme? Tu ni tema o IQju, faksih, o pomanjkanju in presežku kadrov, itd.

Torej koliko zaslužite in kje delate?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 29. Sep. 2009 21:46

Ampak koliko zaslužiš in kje delaš je odvisno tudi od faksa in pomanjkanja/presežka določenega kadra...ali ne?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov