koliko zaslužite in kje delate
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
[She.] - Kofetarica
- Na forumu od: 5. 5. 2008
- Kraj: Bora Bora
red*cherry napisal/-a:Ja naročiš stalno napotnico in če so v službi ok, ti bodo nakazval po delih. Jst se komot zmenm, naj mi nakažejo za cel mesec, pol mesca, 1 teden al pa tri dni, odvisno kako delam pa da je pod limitom za davek.
Jst s za čez poletje tud tko zmenim. Kr šezmirej nism dubila dohodnine od julija lani. joj
..quello che c'e' in fondo al cuore non muore mai.. :*
- LanaMaxim
- Kofetarica
- Na forumu od: 23. 3. 2008
Zdaj septembra delam v časopisnem podjetju, za trakom. Imamo 3,5 €/h in se mi zdi kar v redu za takšno delo.
In meni se 4€ na uro ne zdi malo. Marsikateri delavec v proizvodnji, zaposleni v javni upravi... realno dobi pod 3,5 € na uro. Tako, da smo študentje lahko veseli, da dobimo tako plačilo.
In meni se 4€ na uro ne zdi malo. Marsikateri delavec v proizvodnji, zaposleni v javni upravi... realno dobi pod 3,5 € na uro. Tako, da smo študentje lahko veseli, da dobimo tako plačilo.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
kalanhoja napisal/-a:črnamamba napisal/-a:kr.ena davek na plačo plača delodajalec...
Plača, ampak tale ni vštet v bruto plačo. Ona je mislila davek kot dohodnino.
Ja. Še bolj natančno - mislila sem akontacijo dohodnine.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
matjazd napisal/-a:*purple* napisal/-a:če gremo gledat po bruto plačah, in mi nekdo reče da ima 600 evrov bruto palče in da je premalo, zraven dobi pa še tristo evrov za malico in prevoz.Haloo?Pa verjetno ne gre vsakdan na kosilo v tanajtabul restavracijo in s tem ta denar tud našpara.Isto potem stimulacije, ki jih je lahko tud velik.In enmu ki se je zlagal da ima plače 500€, na mkoncu ubistvu znese izplačila 1000€ in tukej je velika razlika!
Ja zame osebno je plačilo pod 4€ malo.
Kje imaš ti logiko Če nekdo zasluži 600 eur bruto, zate ni malo. Iz tega bruta dobi ven 432,08 neto izplačila. Če to delimo z povprečnim št. ur v mesecu (174) je to potem 2,48 eur/uro. In to zate ni malo.
Medtem, ko če nekdo zasluži prek študenta manj kot 4 eur je pa malo
300 eur za malico ne dobi nihče, ker sploh ne bi bilo davčno priznano. Najvišje davčno priznana prehrana je 6,12 eur/dan. Nadomestilo za malico pripada tistemu, ki mu v podjetju ni nuden topli obrok. In to ni plača, ampak dodatek. In malico mora nuditi vsako podjetje, ali pa nadomestilo zanj. Prevoz na delo tudi ni plača, ampak povračilo stroškov, ki jih imaš, da sploh prideš na delo.
Uradno se uporabljajo bruto plače ja, zato večkrat prihaja do nesoglasja med zneski. Delavci pa govorijo o neto plači, ker jo lahko porabijo toliko kot je neto. Preživeti morajo z neto plačo ne z brutom.
no dej no najprej še enkrat preber preden obrneš moje besede in jih uporabiš v svoj prid.rekkla sem da ljudje ki imajo več plače, jambrajo in plačo pomanjšajo.v tem primeru ko smo ga preračunali, da dobi ven okoli 700 evrov, reče pa da jih ima sam 500, pa vsi vemo, predn kdo kej reče, kako ljudje pogovorno definiramo plače.
in razlika med stalno zaposlitvijo in študentskim delom je ta, da se da prej najdt dobro plačan študentski šiht, kot pa redno službo.že sam študentski šiht, neglede na plačilo se absolutno prej najde kot stalno zaposlitev.Zato v tem primeru ne razumem tistih ki jambrajo da imajo v ljubljani preko študenta plačano samo tri evre na uro.torej idi, pa najdi kaj boljšega, del je ogromno.
in ja za razliko, nekje dobijo za malico okol 2,5 evra in je velika razlika med tistimi ki dobijo za malico 6 evrov, se ti ne zdi?in to poveča mesečno plačilo, čeprav recimo obadva jesta vsak dan sendvič od doma ali iz štcune.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
*purple* napisal/-a:no dej no najprej še enkrat preber preden obrneš moje besede in jih uporabiš v svoj prid.rekkla sem da ljudje ki imajo več plače, jambrajo in plačo pomanjšajo.v tem primeru ko smo ga preračunali, da dobi ven okoli 700 evrov, reče pa da jih ima sam 500, pa vsi vemo, predn kdo kej reče, kako ljudje pogovorno definiramo plače.
Je res tako brezupno? Na račun dobiš neto plačo. Seznam minimalnih plač, ki si ga ti prilimala, je pa bruto. In če je nekdo na minimalni plači 590€, to pomeni, da dobi nekaj čez 400€ plače! (ker se od bruto plače odšteje akontacija dohodnine in prispevki in tega denarja ti nikoli ne vidiš; odšteje se, preden ti nakažejo plačo).
Kdor reče, da dobi ven 500€, ima verjetno več kot 700€ bruto plače. Ampak on nikoli ne vidi tistih 200€ razlike. On dejansko dobi 500.
Ni greh, če teh reči ne razumeš. Saj ne moremo vsi znati vsega. Ni mi pa jasno, zakaj še vedno trmasto trdiš svoje, čeprav ti niso jasne osnove.
Še malo on topic: Nimam pojma, koliko zaslužim, ker si nočem pokvariti zadnjih dni dopusta in preučiti, koliko so mi zračunali po novem zakonu o plačnih razmerjih. S tem se bom ukvarjala oktobra.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
- orhideja1
- Kofetarica
- Na forumu od: 29. 10. 2007
- Kraj: Ljubljana
Tudi meni je jasno, da Purple pač ne more vedeti vsega, a zakaj trdi nekaj po svoje, če nima pojma. Za malico sploh ne moreš dobiti 2,5 eur, če je najnižja možna 3,45 eur. Poleg tega kaj kdo kupi iz tega denarja za malico sploh ni važno. Če manj poje za malico, mora pa za kosilo več in obratno.
In če kdo dobi 500 eur plače ne more reči, da jo dobi 700 eur in obratno.Za delavca je pomemben samo neto. To je dejanska plača. O ostalem pa ne razpravljaj, če ne veš.
In če kdo dobi 500 eur plače ne more reči, da jo dobi 700 eur in obratno.Za delavca je pomemben samo neto. To je dejanska plača. O ostalem pa ne razpravljaj, če ne veš.
-
miau - Sramežljivka
- Na forumu od: 2. 8. 2008
Men se dela dela dela Brskam po študentih, če bo kej zame...
Med faksom ponavad delam t.i. kratkotrajna dela. Ko vem, da bom imela čas, malo pogledam po študentih in pokličem... Med počitnicami sem pa delala pri notarju in je blo super, ker ni blo neki težko pa še naučila sem se veliko. No, vedno gledam, da je delo plačano 3,5€ - 4€/h.
Med faksom ponavad delam t.i. kratkotrajna dela. Ko vem, da bom imela čas, malo pogledam po študentih in pokličem... Med počitnicami sem pa delala pri notarju in je blo super, ker ni blo neki težko pa še naučila sem se veliko. No, vedno gledam, da je delo plačano 3,5€ - 4€/h.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ma ja mislm da je čist jasno kako je.Jst ne bom komplicirala z nekimi neto in bruto, ker se ve da polovica folka sam jambra ke u tri dni in skrajšuje dejansko plačo ki jo dobi!in to je vse kar sm hotla povedat.
orhideja tist za malico je blo rečen na pamet.hotla sem sam za razliko med tem povedat.
orhideja tist za malico je blo rečen na pamet.hotla sem sam za razliko med tem povedat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov