Alwaleed napisal/-a:*SunFlower* napisal/-a:Ej Alwaleed, to, o čemer ti govoriš, je pa diskriminacija, in upam, da se tega zavedaš. Večina študentov gre študirat to, kar jih veseli; razlika je samo v tem, da je po nekaterih povpraševanje majhno, po drugih pa malo večje. Zdaj pa če te veseli nekaj, po čemer država nima potrebe, potem je pa to luksuz in se znajdi sam?

Zakaj pa ne obratno, zakaj pa ne bi okrivili države, ker ni sposobna priskrbeti delovnih mest za svoje študente?
[bla bla]
Zdaj pa takole. Draga SunFlower. Ti nisi na svetu zato, da ti bo cel svet nudil usluge, ti pral rit od tvojega rojstva do smrti, in ti plačeval, da se ukvarjaš s stvarmi, ki te zanimajo, neodvisno od tega, kaj zanima druge.
Nasprotno, ti si na svetu za to, da si z njim v simbiozi. Če hočeš, da bo svet prijazen do tebe, moraš biti ti prijazna do sveta. Prijaznost do sveta pa pomeni, da moraš včasih žrtvovati tisto, kar bi te sicer najbolj zanimalo, in se ukvarjati s tistim, kar svet ta hip najbolj rabi. V nasprotnem primeru ne boš prispevala prave stvari ob pravem času, in ker ne boš prispevala prave stvari ob pravem času, bo svet do tebe neprijazen. Svet bo do tebe diskriminiral. Razumeš?
Disfunkcionalno je, da te država pred diskriminacijo sveta ščiti, ker potem namesto tebe, ki problem povzročaš (študiraš nekaj, kjer je ljudi preveč), nastradajo drugi, ki plačujejo davke, in ki na tvojo odločitev nimajo vpliva.
Hah, in pol ti meni, da ne vem, kako svet deluje. Tale tvoja teorijica bi verjetno zdržala krasni utopični svet, realnega pač ne.
Če se bom 'včasih' žrtvovala? Študij in poklicna odločitev je nekaj, kar definira tvoje celotno življenje. Mogoče res ne ostaneš v istem poklicu celo življenje, ampak poklicna polja pa lahko zamenjaš tam maksimalno 2-3. Skratka, žrtvovati nekaj, kar tako močno vpliva na tvoje življenje, ni ravno malenkost.
Pa ok, če bi v zameno res dobil to tvojo 'prijaznost sveta' in 'simbiozo'. Ampak je ne. Dobiš sicer neko možnost, da bo tvoje življenje boljše, ampak to je pa tudi to. Delovnih mest še vedno ni nujno dovolj, lahko se med časom tvojega študija že vse trikrat obrne. Ups, kaj pa potem? Študirat nekaj drugega, kar se po novem rabi? Spominjaš me malo na kolegico, ki mi je enkrat razlagala, da vsi prispevamo skupaj k državi in potem nam vsem država da enako nazaj. Ha, ha.
Sploh pa ne vem, če ti je že kdo povedal, da ljudi motivira predvsem želja po neki osebni sreči, osebnih dosežkih, osebni potrditvi in lepem lastnem življenju, tako da jim ravno ne pade na pamet, da bi se žrtvovali za višje dobro in takole zastavili svoje življenje za nekaj, kar jih ne veseli, samo zato, ker s tem pomagajo sistemu. Da pa rečeš ljudem 'no, zdaj boste pač delali to, kar vas niti najmanj ne veseli, ker sistem pač to potrebuje, pa sploh ni nujno, da boste imeli kaj od tega', to je pa malo nazadnjaško, se ti ne zdi? Fora je ravno v tem, da naj bi bili zdaj že dovolj razviti, da lahko vse te človeške želje lepo obrnemo v korist družbe in jih skombiniramo tako, da dobimo ven učinkovit sistem.
Tako da res, premisli še enkrat, če ni to tvoje gobezdanje samo zamaskirano poveličevanje naravoslovcev. Ljudje ponavadi ne vpišejo faksa zato, da bi ob pravem času prispevali k lepemu svetu bla bla, ampak zato, ker jih zanima in imajo vsaj približno idejo, da bi to radi počeli v svojem življenju. Da ti razglasiš vse tiste, ki tržno niso zanimivi za svojo državo, za nepotrebno breme davkoplačevalcem, je diskriminatorno in od tega me ne premakneš. Da me označiš kot razvajeno osebo, ki se ji vse k riti nosi, samo zato, ker zagovarjam pravico do proste izbire študija, je pa itak naravnost smešno.
Še vedno trdim, da bi si morali ti 'presežni' študentje poiskati delo v svojem polju v tujini. Bi bili po mojem vsi na boljšem - ti študentje in pa taki kot ti.