koliko zaslužite in kje delate
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Tako je pač moje mnenje! Lahko je tvoje popolnoma različno, pa me ne bo motilo.
Sicer bo pa treba počakati še kakšno leto, da kdo diplomira
Če to vzameš kot osebni napad, pardon.
Sicer bo pa treba počakati še kakšno leto, da kdo diplomira
Če to vzameš kot osebni napad, pardon.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
[vanessa] - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 3. 2008
- Kraj: In your worst nightmare near hell :)
*mala*, nism sklepala po enem primeru, kr vem da je milijon služb v zvezi z naravoslovnimi predmeti. in isto velja za ekonomijo. hotla sm sam povedat da poznam tudi take primere in ni samo ekonomija svetla izjema kjer je dosti brezposelnih (glede na to kolko se jih upiše niti ni tko visoka številka)
čene pa finančna matematika - malo jih sprejmejo, dosti jih pade, tko da ni neka huda konkurenca. sploh pa je ful poudarka na matematiki, kar ti lahko koristi sam tolko pa spet ne, kr tm majo kar se tiče ekonomije bolj osnove (tko ku ef ma tudi precej osnovno matematiko), kr sm vidla njihovo mikroekonomijo in meni se zdi lažja kot naša. o matematiki pa ne bi, kr niti besedilnih nalog nism razumela
čene pa finančna matematika - malo jih sprejmejo, dosti jih pade, tko da ni neka huda konkurenca. sploh pa je ful poudarka na matematiki, kar ti lahko koristi sam tolko pa spet ne, kr tm majo kar se tiče ekonomije bolj osnove (tko ku ef ma tudi precej osnovno matematiko), kr sm vidla njihovo mikroekonomijo in meni se zdi lažja kot naša. o matematiki pa ne bi, kr niti besedilnih nalog nism razumela
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 1. 2005
- Kraj: Teksas, ZDA
[vanessa] napisal/-a:hotla sm sam povedat da poznam tudi take primere in ni samo ekonomija svetla izjema kjer je dosti brezposelnih (glede na to kolko se jih upiše niti ni tko visoka številka)
Gola številka je zavajajoča, ker večina študentov iz takih faksov sprejme službe, kjer so manj plačani in kjer delajo nekaj, kar jih ne veseli in za kar ne rabijo visokošolske izobrazbe.
Takšen primer ni samo ekonomija ali FDV, tudi jeziki, in na splošno kar je družboslovnih fakultet. Vsi ti študiji niso vredni ne časa, ki ga vanje vložijo študenti, ne denarja, ki ga dajo davkoplačevalci.
Če greš nekaj študirat samo zato, ker te tisto veseli, potem to ni investicija, temveč je luksuz. Takšne luksuze naj uživajo tisti, ki so jih pripravljeni sami plačati in se v tem času sami preživljati.
Ne pa da država na veliko financira visokošolsko izobrazbo, študentske domove in štipendije ljudem, ki potem delajo za šankom, na blagajni in za trakom.
Diplomiranci kemije, biologije, farmacije, računalništva in podobnih študijev pa po mojih izkušnjah dobivajo lepe službe v dobro stoječih podjetjih.
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Ej Alwaleed, to, o čemer ti govoriš, je pa diskriminacija, in upam, da se tega zavedaš. Večina študentov gre študirat to, kar jih veseli; razlika je samo v tem, da je po nekaterih povpraševanje majhno, po drugih pa malo večje. Zdaj pa če te veseli nekaj, po čemer država nima potrebe, potem je pa to luksuz in se znajdi sam? Zakaj pa ne obratno, zakaj pa ne bi okrivili države, ker ni sposobna priskrbeti delovnih mest za svoje študente?
Problem je tu itak v vsem - v tem, da je preveč razpisanih mest (zadnjič sem štela in je bilo cca 4000 mest na različnih fakultetah, rednih in izrednih, za 6. stopnjo izobrazbe v ekonomiji), v napakah na trgu študentskega dela (ko na koncu na napotnico delajo vsi drugi razen študentov, ali pa delajo študentje dela, ki bi jih morali redno zaposleni), v tem, da nekaterih trgov pri nas enostavno ni ali pa so premajhni, da bi lahko zaposlili na novo izšolano delovno silo. Pa to sploh ni problem samo pri nas, samo mi imamo še toliko slabše pogoje.
Meni je žal samo to, da vsi ti 'nepotrebni' študentje ne odidejo v tujino. Ok, ne mislim zdaj onih, ki so vpisali 'nekaj družboslovnega ker je dost lahko', naredili diplomo po najlažji možni poti in potem jamrajo, da ne dobijo službe, ampak tiste, ki so vpisali študij, ki jih res veseli. Res me zanima, kakšna bi bila situacija potem.
Problem je tu itak v vsem - v tem, da je preveč razpisanih mest (zadnjič sem štela in je bilo cca 4000 mest na različnih fakultetah, rednih in izrednih, za 6. stopnjo izobrazbe v ekonomiji), v napakah na trgu študentskega dela (ko na koncu na napotnico delajo vsi drugi razen študentov, ali pa delajo študentje dela, ki bi jih morali redno zaposleni), v tem, da nekaterih trgov pri nas enostavno ni ali pa so premajhni, da bi lahko zaposlili na novo izšolano delovno silo. Pa to sploh ni problem samo pri nas, samo mi imamo še toliko slabše pogoje.
Meni je žal samo to, da vsi ti 'nepotrebni' študentje ne odidejo v tujino. Ok, ne mislim zdaj onih, ki so vpisali 'nekaj družboslovnega ker je dost lahko', naredili diplomo po najlažji možni poti in potem jamrajo, da ne dobijo službe, ampak tiste, ki so vpisali študij, ki jih res veseli. Res me zanima, kakšna bi bila situacija potem.
Every rose has its thorn
-
ekonomija da ni vredna ne časa ne vsega tistega kar si naštel? kaj bi pa blo potem s celotnim gospodarstvom? meni se zdi da je ekonomija kr pomembna.
js študiram neki kar me ne veseli, kr sm bla prisiljena v to (in mam že zagotovljeno delo). in zaradi tega ker me ne veseli ne ulagam skor nič v študij, še manj ku 4 mesce nazaj nism mela niti 1 izpita narjenega. in verjamem da je dosti takih k reagirajo na isti način ku js - če jih neki ne veseli se ne bojo trudli za to.
vsakič k kej nism razumela sm vrgla vse knjige u kot in si rekla da me itak ne veseli kaj mi bo sploh treba to znat
zdej pač začenjam met "rada" to kar študiram oz. sm padla notr in se bom primla v roke. sam v primeru da bi mi bla vsak dan večja muka, ne bi nikoli nrdila faxa in ga zavlačevala do onemoglosti.
js študiram neki kar me ne veseli, kr sm bla prisiljena v to (in mam že zagotovljeno delo). in zaradi tega ker me ne veseli ne ulagam skor nič v študij, še manj ku 4 mesce nazaj nism mela niti 1 izpita narjenega. in verjamem da je dosti takih k reagirajo na isti način ku js - če jih neki ne veseli se ne bojo trudli za to.
vsakič k kej nism razumela sm vrgla vse knjige u kot in si rekla da me itak ne veseli kaj mi bo sploh treba to znat
zdej pač začenjam met "rada" to kar študiram oz. sm padla notr in se bom primla v roke. sam v primeru da bi mi bla vsak dan večja muka, ne bi nikoli nrdila faxa in ga zavlačevala do onemoglosti.
-
*mala* - Cosmopsiho
*SunFlower* napisal/-a:Meni je žal samo to, da vsi ti 'nepotrebni' študentje ne odidejo v tujino. Ok, ne mislim zdaj onih, ki so vpisali 'nekaj družboslovnega ker je dost lahko', naredili diplomo po najlažji možni poti in potem jamrajo, da ne dobijo službe, ampak tiste, ki so vpisali študij, ki jih res veseli. Res me zanima, kakšna bi bila situacija potem.
Zakaj pa ne more biti študent, ki ga študij ne veseli enako uspešen kot nekdo ki ga ne?!?!
Ja, država je kriva edino to, da je preveč mest na faksih za ekonomiste (sam problem je, ker bi vsak študiral, pa vsi iste fakse...). Če pa ni služb, pač ni služb- ni vse v pristojnosti države. Vsak si sam poskrbi za svojo usodo-
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*mala* napisal/-a:*SunFlower* napisal/-a:Meni je žal samo to, da vsi ti 'nepotrebni' študentje ne odidejo v tujino. Ok, ne mislim zdaj onih, ki so vpisali 'nekaj družboslovnega ker je dost lahko', naredili diplomo po najlažji možni poti in potem jamrajo, da ne dobijo službe, ampak tiste, ki so vpisali študij, ki jih res veseli. Res me zanima, kakšna bi bila situacija potem.
Zakaj pa ne more biti študent, ki ga študij ne veseli enako uspešen kot nekdo ki ga ne?!?!
Ja, država je kriva edino to, da je preveč mest na faksih za ekonomiste (sam problem je, ker bi vsak študiral, pa vsi iste fakse...). Če pa ni služb, pač ni služb- ni vse v pristojnosti države. Vsak si sam poskrbi za svojo usodo-
sej je logično.. tisti k ga veseli ulaga v to več energije, truda in nasploh vsega, kot pa nekdo k ga ne veseli in mu je muka se usest za knjige kr mu je pač študij ku celota kr neki. in tudi js bolj privoščim uspeh nekomu k si neki res veseli kot pa nekdo k bolj ne dela nič za faks pa mu vseeno uspe.
-
*mala* - Cosmopsiho
Hm, a nisi ravno ti še par mesecov spadala med tiste, ki niso imeli veselja?
Mogoče koga ne veseli faksa, ampak ve da ga mora narest in mu to da zagon in voljo da ga konča. In se potrudi v službi, četudi ga delo ne veseli, ampak mu je pač zaslužek. Meni se zdi to povsem normalno in možno. Pa tudi nekdo ki ga ne veseli ima komot lahko višje ocene kot nekdo ki ga ne- I don't know why?!?!
Mogoče koga ne veseli faksa, ampak ve da ga mora narest in mu to da zagon in voljo da ga konča. In se potrudi v službi, četudi ga delo ne veseli, ampak mu je pač zaslužek. Meni se zdi to povsem normalno in možno. Pa tudi nekdo ki ga ne veseli ima komot lahko višje ocene kot nekdo ki ga ne- I don't know why?!?!
-
hm nvem, že k sm js v tem, ful dvomim. itak da je možno, sam primerou je bolj malo. k sošolc, k je komi nrdu srednjo šolo in maturo je meu že pogoje ko sm js mela sam 2 izpita narjena. njega je to pač veselilo, mene ne. in takih primerou je ful.. sam ok, ne bom posploševala, kr je itak vse možno, kar pomeni, nekdo k ga neki ne veseli ma lahko povprečje 10 in nekdo k se vidi sam v tem, mu je to sanjska služba oz. študij že celo življenje, je pr recimo 25ih še vedno daaleč stran od diplome.
pač enim je muka tko študirat kot dela in zto zavlačujejo..
pač enim je muka tko študirat kot dela in zto zavlačujejo..
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Alwaweed je govoril samo o študentih, ki jih študij veseli, zato sem pisala o njih. Poleg tega se mi pa zdi malo verjetno, da bi nekdo, ki ga lastna smer študija ne veseli, doštudiral in potem šel še v tujino iskat službo. Nikjer nisem omenjala, da imajo ljudje, ki jih faks ne veseli, slabše ocene.
Sicer pa, 'pač ni služb' ni ravno razlog - oz. je približno isto, če ne še manj, veljaven kot 'pač me to veseli'. Dejstvo je, da bi bilo več delovnih mest že, če bi odpravili samo nepravilnosti v zvezi s študentskim delom, ki sem jih prej omenjala. To je pa zelo v pristojnosti države.
Sicer pa, 'pač ni služb' ni ravno razlog - oz. je približno isto, če ne še manj, veljaven kot 'pač me to veseli'. Dejstvo je, da bi bilo več delovnih mest že, če bi odpravili samo nepravilnosti v zvezi s študentskim delom, ki sem jih prej omenjala. To je pa zelo v pristojnosti države.
Every rose has its thorn
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
Alwaleed napisal/-a:red_rose napisal/-a:The Graduate Record Examinations® (GRE®) General Test measures verbal reasoning, quantitative reasoning, and critical thinking and analytical writing skills.
tako da res ni nek objektivni pokazatelj ''pameti''
Vsak test ima svoje pomanjkljivosti, kar pa ne pomeni, da je ničvreden.
GRE sem pisala lansko leto in lahko iz izkušenj povem, da nima veze z IQ testi, tako da v tem primeru res ni objektivni pokazatelj IQ-ja posameznikov, ki so test pisali.
Res je prvi del matematični, ampak gre za naučeno matematiko, npr. odvode ipd in ne za prostorsko predstavo, kombinatoriko ...
Jezikovni del pa sploh nima veze z IQ-jem, ker gre predvsem za pravilno uporabo besedišča, ki pa je tudi v celoti naučeno.
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
*SunFlower* napisal/-a:Ej Alwaleed, to, o čemer ti govoriš, je pa diskriminacija, in upam, da se tega zavedaš. Večina študentov gre študirat to, kar jih veseli; razlika je samo v tem, da je po nekaterih povpraševanje majhno, po drugih pa malo večje. Zdaj pa če te veseli nekaj, po čemer država nima potrebe, potem je pa to luksuz in se znajdi sam? Zakaj pa ne obratno, zakaj pa ne bi okrivili države, ker ni sposobna priskrbeti delovnih mest za svoje študente?
Tvoje vprašanje kaže na globoko nerazumevanje tega, kako svet deluje, kakšna je v njem tvoja vloga, in kaj je mogoče od sveta pričakovati.
Na svetu, kot ga imamo, ni mogoče uresničiti vseh želja vseh ljudi. Za uresničitev tistih želja, ki so uresničljive, pa je potrebno delo drugih.
Gospodarstvo je sistem, ki izpolnjuje ljudem želje.
Želje, ki jih gospodarstvo uresničuje, so vseh sort. Vključujejo želje po hrani, prenočišču, znanju, prevozu, zdravju, ali zabavi.
Ker vse želje hkrati niso uresničljive, gospodarstvo omejuje želje, ki bodo uresničene, tako, da vsaki da ceno. Kdor je pripravljen dovolj plačati za željo, ki jo ima, mu bodo drugi ljudje željo uresničili.
Ker je za uresničevanje želja drugih potrebno delo, gospodarstvo nagrajuje tiste, ki najbolj prispevajo k uresničevanju želja drugih.
Ker je za uresničevanje želja drugih potrebno, da se pravi ljudje znajdejo ob pravem času na pravem mestu, gospodarstvo nagrajuje tiste, ki imajo ob vsakem času tiste sposobnosti, ki jih takrat najbolj manjka.
Če trenutno najbolj manjka farmacevtov, bodo torej farmacevti fenomenalno dobro plačani. Če trenutno najbolj manjka ekonomistov, bodo najbolj plačani ekonomisti.
Zdaj pa takole. Draga SunFlower. Ti nisi na svetu zato, da ti bo cel svet nudil usluge, ti pral rit od tvojega rojstva do smrti, in ti plačeval, da se ukvarjaš s stvarmi, ki te zanimajo, neodvisno od tega, kaj zanima druge.
Nasprotno, ti si na svetu za to, da si z njim v simbiozi. Če hočeš, da bo svet prijazen do tebe, moraš biti ti prijazna do sveta. Prijaznost do sveta pa pomeni, da moraš včasih žrtvovati tisto, kar bi te sicer najbolj zanimalo, in se ukvarjati s tistim, kar svet ta hip najbolj rabi. V nasprotnem primeru ne boš prispevala prave stvari ob pravem času, in ker ne boš prispevala prave stvari ob pravem času, bo svet do tebe neprijazen. Svet bo do tebe diskriminiral. Razumeš?
Disfunkcionalno je, da te država pred diskriminacijo sveta ščiti, ker potem namesto tebe, ki problem povzročaš (študiraš nekaj, kjer je ljudi preveč), nastradajo drugi, ki plačujejo davke, in ki na tvojo odločitev nimajo vpliva.
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
lorelaj napisal/-a:GRE sem pisala lansko leto in lahko iz izkušenj povem, da nima veze z IQ testi, tako da v tem primeru res ni objektivni pokazatelj IQ-ja posameznikov, ki so test pisali.
Res je prvi del matematični, ampak gre za naučeno matematiko, npr. odvode ipd in ne za prostorsko predstavo, kombinatoriko ...
Jezikovni del pa sploh nima veze z IQ-jem, ker gre predvsem za pravilno uporabo besedišča, ki pa je tudi v celoti naučeno.
GRE precej dobro korelira z IQ. Glede verbalnega dela verjetno nimaš prav, saj pri SAT testih verbalni del še posebej dobro korelira z IQ.
Seveda takšna meritev ni fer do tistih, ki jim angleščina ni materni jezik.
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
[vanessa] napisal/-a::lol: ekonomija da ni vredna ne časa ne vsega tistega kar si naštel? kaj bi pa blo potem s celotnim gospodarstvom? meni se zdi da je ekonomija kr pomembna.
Ekonomija je po mojem mnenju ena od najpomembnejših panog.
Mislim, da bi ekonomijo, posebej makroekonomijo, morali učiti v vseh šolah - vsaj v vseh tistih, v katerih vzgajajo ljudi z bodočo volilno pravico. Ljudje se namreč na gospodarstvo in finančni sistem katastrofalno slabo razumejo in nimajo o tem nobene predstave.
Ekonomija kot študij je torej nujna. Hkrati pa je neumnost it študirat ekonomijo na EF v Ljubljani. Iz več razlogov:
* Ker je študentov ekonomije v Sloveniji preveč.
* Ker diplomanti EF ne dobijo službe, kjer bi delo in plačilo ustrezalo izobrazbi.
* Ker na EF še vedno učijo neuporabne ostanke marksizma namesto ekonomije.
Ekonomija je seveda zelo pomembna. Ampak če je to tisto, kar študiraš, potem bi te lahko naučili vsaj krivuljo cene v odvisnosti od povpraševanja in ponudbe. Ta krivulja seveda velja tudi za ekonomiste!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov