koliko zaslužite in kje delate
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- ana27
- Kofetarica
- Na forumu od: 13. 3. 2008
- Kraj: Ljubljana
Berem tole in vidm, da je zdaj vsem vse jasno samo tebi ne Purple.
Ti ne boš komplicirala neto-bruto, ampak ravno ti si zakomplicirala, ker med tema dvema pojmoma je bistvena razlika.
In folk nima kaj posploševat in nižat. Ti si objavila minimalne bruto plače in takšne dejansko so. In iz takšnega btura dobiš plačo v neto znesku, ki so ti ga napisali. Nimaš kaj nižat-višat, ker dejansko tako je. Povprečna plača se računa brez nekih malic in prevoza,... in to računajo ljudje, ki se na to spoznajo.
Mislim, da je vsem jasno kolikšna je njihova neto plača, samo tebi ne. Ker, če jim ni jasno, potem so plače v Sloveniji še precej nižje kot se objavlja, oz. če bi zraven pripisovali še prevoz na delo in prehrano.
Ti ne boš komplicirala neto-bruto, ampak ravno ti si zakomplicirala, ker med tema dvema pojmoma je bistvena razlika.
In folk nima kaj posploševat in nižat. Ti si objavila minimalne bruto plače in takšne dejansko so. In iz takšnega btura dobiš plačo v neto znesku, ki so ti ga napisali. Nimaš kaj nižat-višat, ker dejansko tako je. Povprečna plača se računa brez nekih malic in prevoza,... in to računajo ljudje, ki se na to spoznajo.
Mislim, da je vsem jasno kolikšna je njihova neto plača, samo tebi ne. Ker, če jim ni jasno, potem so plače v Sloveniji še precej nižje kot se objavlja, oz. če bi zraven pripisovali še prevoz na delo in prehrano.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
a tebe ko kdo praša kolk maš plače, rečeš kaj?
tist kar dobiš v celoti ven al preračunavaš kva je neto pa bruto, pa odštevaš pa seštevaš?
nevem, jst sm navajena na to da vsi povedo tist kar dobijo ven, v celoti.
namreč tudi malca in prevoz sta del plačila, del plače in to je zame plača.
In kaj ne nižajo no, prosim te.
kaj misliš, da folk sešteva,sploh kšne starejše gospe, kolk majo bruto al neto plače??
tist kar dobiš v celoti ven al preračunavaš kva je neto pa bruto, pa odštevaš pa seštevaš?
kaj misliš, da folk sešteva,sploh kšne starejše gospe, kolk majo bruto al neto plače??
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
Za to, da veš, kolk imaš neto plačo, ni potrebno ni preračunavati, ampak ti lepo piše na plačilni listi, poleg tega so posebej navedeni še dodatno potni štroški in malica.
Jaz sicer tudi priznam, da zame "plača" pomeni skupno nakazilo, ki ga dobim 15. na račun, z vštetimi potnimi in malico, toliko pač dobim in to je moj "fond". Vendar pa so mi pojmi bruto, neto itd. še vedno jasni .
Jaz sicer tudi priznam, da zame "plača" pomeni skupno nakazilo, ki ga dobim 15. na račun, z vštetimi potnimi in malico, toliko pač dobim in to je moj "fond". Vendar pa so mi pojmi bruto, neto itd. še vedno jasni .
-
*purple* - Cosmopsiho
tkole bom povedala.Zaenkrat še nism potrebovala v prqaksi točno vedet kaj je bruto in kaj je neto, ker nisem stalno zaposlena, nisem nikoli bila, niti še nekaj časa ne bom. niti se nisem ukvarjala s kakšno ekonomsko smerjo šole, da bi mi bil ta podatek bolj podrobno predstavljen.me veseli, da ste vsi vse vedeli takoj
in ja Mimi, seveda imaš vse na plačilni listi,ampak vseeno, marsikdo točno vsega ne ve iz glave.
Tko kot ti jst tud definiram plačo z vsem skupaj kar dobiš v izplačilo.in na tak način je blo tud mišljeno tist z medicinsko sestro in njenimi 500 evri.
in ja Mimi, seveda imaš vse na plačilni listi,ampak vseeno, marsikdo točno vsega ne ve iz glave.
Tko kot ti jst tud definiram plačo z vsem skupaj kar dobiš v izplačilo.in na tak način je blo tud mišljeno tist z medicinsko sestro in njenimi 500 evri.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
^^ Tud js nism nikol redno delala, se ne ukvarjam z ekonomsko smerjo, pa še vedno vem kaj pomenu neto/bruto.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 4. 2006
- Kraj: ljubljana
lažje kot da se mi usi postavmo na glavo je to, da se ti sprijazniš da ni vedno tako kot ti misliš
zaenkrat se tudi meni še ni treba obremenjevati z bruto in neto, vem pa da bom besnela usak mesec ko mi bodo za brezveze trgali plačo ko bom redno zaposlena. višjo kot bom mela, več bojo trgali. in seveda, da je to pomembno.
zaenkrat se tudi meni še ni treba obremenjevati z bruto in neto, vem pa da bom besnela usak mesec ko mi bodo za brezveze trgali plačo ko bom redno zaposlena. višjo kot bom mela, več bojo trgali. in seveda, da je to pomembno.
-
*purple* - Cosmopsiho
*purple* napisal/-a:hehe
ja ja, sej to men ni blo jasno, kako da so možni taki zneski, če je še tolk in tolk malce in prevoza, stimulacij..Pa sm mal prebrala in vidla da so vbistvu not ušteti sam prispevki pa to, ampak malce in tega pa ne.
Ok, maj mstejk
če se ne motim punkie imaš zgoraj citiran moj post, kjer sem priznala napako.nevem v čem je še problem?
- ana27
- Kofetarica
- Na forumu od: 13. 3. 2008
- Kraj: Ljubljana
*purple* napisal/-a:a tebe ko kdo praša kolk maš plače, rečeš kaj?
Nimaš kaj odštevat in seštevat. Na plačilni ti točno piše koliko je neto plača. In to je zame plača in za ostale tudi kar jih poznam. In povem toliko kot mi piše pod neto plača, ker dejansko tisto je plača za zaposlenega in tisto dobim ven.
Prevoz ni plača, je dodatek in ta dodatek porabim za bencin in to ni moj dohodek, ni plačilo za opravljeno delo!!!!
-
Mimi_M - Cosmopsiho
praviloma je tako, v praksi pa pogosto drugače, niti ne izplačujejo vse firme prevoza in malice enako, tako da vsak na to drugače gleda, nevem, jaz recimo dobim še izplačano razliko za prehrano, čeprav jem vsak dan kosilo v službi.
Dejansko razpolagam z zneskom, ki je 15. nakazan na moj račun, to je moja plača in je ne delim na "plačo" in dodatek.
Dejansko razpolagam z zneskom, ki je 15. nakazan na moj račun, to je moja plača in je ne delim na "plačo" in dodatek.
- matjazd
- Kofetarica
- Na forumu od: 14. 8. 2007
*mala* napisal/-a:^^ Tud js nism nikol redno delala, se ne ukvarjam z ekonomsko smerjo, pa še vedno vem kaj pomenu neto/bruto.
In tudi vsi ostali so vedeli že odkar vedo, da obstaja neto in bruto samo Purple ne.
Res bi bilo smešno, da bi jaz rekel, da ima moj sodelavec 300 eur višjo plačo (ker on pač dobi zraven še 300 eur za prevoz), glede na to, da imava v pogodbi zapisan isti plačilni in isti tarifni razred.
Purple, če sta zate prevoz in prehrana plača, a ti potem to prijaviš v dohodnino pod dohodek
-
*purple* - Cosmopsiho
Mimi_M napisal/-a:Dejansko razpolagam z zneskom, ki je 15. nakazan na moj račun, to je moja plača in je ne delim na "plačo" in dodatek.
to sm hotla povedat in ne bom več ponavljala za očitno nepismene.v moji okolici pač vsi govorijo o plači o tistem kar dobijo petnasjtga nakazano (al pa drug datum) v celoti in ne razčlenjujejo po kosih.
matjaz, če dobi sodelavc 300 ervov na mesec za vožno več od tebe in če teh tristo ne porabi za bencin do šihta ali pa pol manj, ubistvu to je nek dohodek, ne samo plačilo za prevoz.in ja je razlika, vsak evro povsod ki je "odveč" se pozna!
In ne nč ne prijavljam v dohodnino, ker če spet slabo bereš nisem nikoli bila zaposlena, trenutno tud nisem in še nekaj časa ne bom!in me te stvari kaj v dohodnino, kaj ne in tralala trenutno še ne zanimajo.
in še enkrat, ne poiznam nobenega ki bi mi znesek svoje plače povedal brez prevoza in malice in ostallih stvari.Če ma pa kredit pa pove posebej, da pač tolk in tolk plača za kredit.Mislm kr neki komplicirate.
-
Mimi_M - Cosmopsiho
matjazd, točno... jaz govorim z osebnega vidika, kako pač jaz gledam na dohodek; seveda je povsod bistven le neto oz. bruto.
Plačilo za opravljeno delo valda ne more bit dodatek za prevoz in malico
purple, ko se boš redno zaposlila, pa te bodo te stvari še kako zanimale.
Plačilo za opravljeno delo valda ne more bit dodatek za prevoz in malico
purple, ko se boš redno zaposlila, pa te bodo te stvari še kako zanimale.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov