Ko gremo otroci na svoje...

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 3. 6. 2008
Kraj: ankaran

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 07. Nov. 2008 9:01

Yazmeen napisal/-a:Po en stran mi je to super, ker bi itak vse podrla in na novo nardila po svoji želji, hišo mamo na samem, 4 hektare zemlje okrog, bi lahko mela svoj vrt, živalce...edin zarad oddaljene lokacije sm mal v dvomih, ker je ta vasica bolj v hribih in maš pol ure vožnje do prvega mal večjega mesta :?

sliši se idilično. jst sem tko happy, da imam zdaj lahko psa, mačka ... prej v LJ sem si tako želela met svojo žival in zraven met čisto naravo, kamor grem lahko tečt ... in zdaj to imam in sem ful happy. rabim pa tud jaz do službe pol ure do lj, tako da mi to ne predstavlja nobenega problema. problem bi bil 1 ura v eno smer.
je pa res tko, kot sta že predhodnici povedali - če imaš v bližini vse nujne zadeve, je ok, jst moram sicer tud z avtom v trgovino, ampak je oddaljena 5 minut, tako da ni panike. premisli, kaj ti je bolj pomembno. sploh, če ti zdaj, v tem kraju kjer živiš, ni všeč.
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 07. Nov. 2008 9:43

Midva sva sedaj dobro leto dni na svojem.

Sva na robu gozda, 20 minut od trgovine in pošte, 500m od prve hiše in nama nič ne manjka. :D
Hiška je stara več kot 100 let, temeljito potrebna obnove in jo nekako sproti za silo rihtava. Lih učeraj sva naštimala, da deževnica teče v štirno, da mava skozi vodo.

Moje srce je nekako še vedno doma, pri starših. A vseeno je teden dni z njimi več kot preveč.
Sicer me doma čaka dvosobno stanovanje samo zase, a mi živet s starši pod isto streho res ne diši.
Imaš, da me vikaš!
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 07. Nov. 2008 10:14

trapa napisal/-a:Sicer me doma čaka dvosobno stanovanje samo zase, a mi živet s starši pod isto streho res ne diši.

sej, če imaš svojo hiško, ne vem, zakaj bi živela s starši :)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 07. Nov. 2008 10:24

Kdo je zdaj bolj samostojen?
1. Tisti, ki mu starši pomagajo pri kreditih za stanovanje in potem še po možnosti priskrbijo paketke z zmrznjeno mineštro, da ima dete kaj jesti, ko je samo
2. Tisti, ki ima stanovanje v hiši staršev, kjer seveda ne plačuje najemnine, prispeva pa za položnice in ima svojo kuhinjo, svoj pralni stroj, ... skratka svoje gospodinjstvo?

Predvsem hočem povedati, da stvari niso črnobele. In da sem jaz pri dvajsetih tudi trdno stala na principu, da morajo mladi in stari živeti čimdlje narazen.
Pred kratkim sem slišala zanimivo mnenje - zakaj je vedno večje število ločitev. Ljudje se nismo več pripravljeni - pa tudi ne znamo se - prilagajati. Včasih je bolj pogosto več generacij živelo skupaj in prilagajanje je bilo potrebno z vseh strani. Danes, v času individualizma, hoče vsak živeti zase in tako kot njemu paše. In potem ni čudno, da je (če malo pretiravam) vzrok ločitve to, da hoče on kosilo v nedeljo ob dvanajstih, ona pa ob dveh popoldne.
Saj sama sem prav taka. Ne predstavljam si, da bi morala čas kosila prilagajati tašči in tastu. Ampak čeprav živimo v isti hiši, (v ločenem stanovanju z ločenim vhodom) mi tega ni treba. Še vidim ju ne vsak dan. Je pa veliko bolj praktično biti blizu, ker sta že stara in vedno bolj potrebujeta občasno pomoč. Dokler to midva zmoreva, bo tako, če bo treba, bomo pa razmišljali o plačani pomoči ali domu za ostarele.
To je pa že za v tisto temo o pomoči staršem ... bom še tam kaj napisala. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
micamaca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 8. 2004
Kraj: Žabji dol

Neprebrana objavaNapisal/-a micamaca » 07. Nov. 2008 10:43

Roisin napisal/-a:
Yazmeen napisal/-a:Po en stran mi je to super, ker bi itak vse podrla in na novo nardila po svoji želji, hišo mamo na samem, 4 hektare zemlje okrog, bi lahko mela svoj vrt, živalce...edin zarad oddaljene lokacije sm mal v dvomih, ker je ta vasica bolj v hribih in maš pol ure vožnje do prvega mal večjega mesta :?

sliši se idilično. jst sem tko happy, da imam zdaj lahko psa, mačka ... prej v LJ sem si tako želela met svojo žival in zraven met čisto naravo, kamor grem lahko tečt ... in zdaj to imam in sem ful happy. rabim pa tud jaz do službe pol ure do lj, tako da mi to ne predstavlja nobenega problema. problem bi bil 1 ura v eno smer.

se pridružujem zgoraj napisanemu... tud sama bi velik raj živela sred narave kot sred mesta ker mi zlo velik pomeni mir in to, da se lahko umaknem nekam stran od ljudi... dans ma itak že vsak avto in se lahk komot zapelje do štacune, zdravnika, šole... že tle v Lj. se folk tistih 100m do štacune raj voz z avto kt da bi šel peš... res prov nobenga veselja nimam živet v mestu...

kar se pa same teme tiče... jst sm komi čakala, da sm lohk ratala samostojna, ker bi po moje znorela če bi mogla živet z mat pod isto streho... še bl bi mi pa po moje dvigal pritisk če bi mogla živet pr kšni tuji familiji (fantovi npr.) al pa s kšnimi sostanovalci... no way amigo... never ever :tot: ... prov uživam k mam stanvanje čist zase in se mi ni treba na nbenga ozirat... sploh si ne znam predstavlat da bi še zmer mogla pr kšnih starših živet (tud če bi mela svoj lasten vhod ipd.) :nein:
The secret of success is consistency of purpose.
Uporabniški avatar
lolitaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolitaa » 07. Nov. 2008 12:18

Js pa sploh ne bi mogla živet nekje v gozdu.Nisem navajena bit po vaseh in bit obvezna it do trgovine z avtom.Sej zdej ne živim v nekem velemestu, ampak v manjšem kraju in sem več kot zadovoljna.
Midva bova živela pri meni zaradi tega ker imava pač prosto stanovanje in bi se mi zdelo neumno plačevat ogromne najemnine, stanovanje bi pa samevalo.Če pa ne bi imela svojega stanovanja (to pomeni, ločen vhod, ločeno gospodinjstvo...) bi pa sigurno šla nekam al v najem al pa v nakup svojega stanovanja, ker imeti skupno gospodinjstvo z mojimi al pa s taščo in tastom mi je pa res no-go. Skoz se moreš prilagajat, kdaj bo kosilo, pa to pa ono.Niti skregat se ne moreš v miru. :lach:
I wanna wake up in a city, that doesn't sleep.
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 07. Nov. 2008 15:43

lolitaa napisal/-a:Skoz se moreš prilagajat, kdaj bo kosilo, pa to pa ono. :lach:

ne vem, zakaj, če maš svoj vhod. naju s fantom skoraj nikoli nihče niti povoha ne, sej si ne hodimo po stanovanjih. da bi se mogla zaradi kosila prilagajat, mi ne pade na pamet.
glede kreganja se pa strinjam :) ne moreš se lih zdret, ko ti paše, sploh če že vsi spijo in je tišina v bajti :D
Uporabniški avatar
lolitaa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a lolitaa » 07. Nov. 2008 15:51

Jooj, jooj, kako površno bereš. :D

Napisala sem da se morš prilagajat, če maš skupno gospodinjstvo in js tega se nikoli ne bi šla.Če maš pa ločeno stanovanje se ti pa itak ni treba nč prilagajat.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 07. Nov. 2008 16:22

Tudi v tem primeru to sploh ni nujno; če so vsi skulirani, se da komot zmenit tudi take banalnosti, kot je npr. kosilo - zakaj bi moralo biti skupno? Starši pač jedo, ko njim paše, ta mladi pa si skuhajo sami, kadar njim paše in pospravijo za seboj :wink: oz. jaz naprimer sploh ne jem doma kosila med tednom, ker ga imam v službi, pa tudi čez vikend midva komot rečeva, da bova jedla drugo hrano kot onadva in si jo sama pripraviva, ker moja starša sta navajena jesti bolj zgodaj :? , nama pa paše kasneje in sploh ni nobenga problema...
samo še en primer, da res ne gre posploševati...
Seveda pa še vedno drži, da je vsaka familija poglavje zase in kar je nekomu OK je lahko drugemu nevzdržno.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 07. Nov. 2008 17:46

Roisin napisal/-a:glede kreganja se pa strinjam :) ne moreš se lih zdret, ko ti paše, sploh če že vsi spijo in je tišina v bajti :D

Tega ne moreš tudi v svojem stanovanju v bloku. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 07. Nov. 2008 20:11

Sm mnenja, da se samostojnost ne meri (nujno in samo) s tem, kje živiš oz kako si do tja pršou.

Lep primer so tiste cvetke (ne da prevladujejo, se jih pa usen najde), k živijo solo, pa še kr hodjo domou prat večino cunj, jim pride sm pa tja kšna putz frau (zna bit tut u obliki mame) mau reda narest, jejo pogrej-pojej hrano, plačujejo položnce šele k začnejo prhajat opomini, za usako stvar, k u stanvajnu crkne, vrtijo telefon al pa se ji (če ne gre lih za "življenjsko nujne" potrebščine ala teve) za nedoločen čas pač odrečejo (sej, bo že ...) ...

Nism samostojna, kr se ne prežiulam sama.To, da grejo določene komoditete iz mojga dnarja, nima veze, finančna neodvisnost zame pomen plačevanje usega, kar mi omogača normalno življenje (kar cunjice, boardi, bicikli pač niso), brez vode in elektrike najbrž ne bi šlo ... Upam si pa trdit, da znam samostojno živet. Poleg osnou gospodinjstva se ne bojim crknjenih žarnc, vn vrženih varovalk, skurjenih kablou, odmaševanja cevi, ... Nism baš neka kuharca (prehranjujem se z mnj kompliciranimi jedmi) in ne znam izpovnt obrazca za daučno olajšavo, ostalo pa mislm, da bi hit zlaufal.
In tut če bi mela že leta redne dohodke, ne bi blo dost drgač. Še vedno bi bla tle. In še vedno ne bi mela za nakup stanovanja.

Da smo pa taki, k nam starši (še) plačujejo večino stvari zato kej mnj samostojni (na način, o kakršnem sm prej pisala), mnj cenmo denar, tko svoj kt od staršeu in bomo mel zarad tega blazne probleme nekoč, ko bomo hotl odletet iz gnezda, ... je neko prevladujoče, ampak lih tko posplošeno mnenje. Za ene drži, za druge ne. In enako vela za tiste, k določen deu stroškou prispevajo sami (pa nej gre za deliteu položnc al pa dior kozmetiko in trideset parou petk), kar pa ne pomen, da vejo, u ker predalčk stroja gre mehčauc, u kerga prašek, kako se pržge pegla, kje hudiča se nahajajo varovalke in čemu sploh služjo ...
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
lolitaa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a lolitaa » 08. Nov. 2008 11:36

Ja, sej vem da si lahko vsak posebej naredi kosilo, ampak mislim da tudi ni tiste ta prave sproščenosti.Tko da js se res nikoli ne bi šla tega da bi s svojo družino živela v istem gospodinjstvu z mojimi al pa njegovimi starši.
Uporabniški avatar
OrangeLady
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a OrangeLady » 08. Nov. 2008 13:33

Aloha pozabila si pa omenit tiste, ki živijo doma pri starših, in imajo vse zastonj, še starši jim dajejo denar, ker si ga ubogi otroci ne znajo sami prislužit,..glej ga zlomka ampak tudi taki primeri obstajajo
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 08. Nov. 2008 13:51

sj če človek gre živet na svoje je že nekako samoumevno da zna kuhat, zna rabit pralni/pomivalni stroj, zamenjat žarnico in tako dalje.. čene druzga se sproti naučijo, tko ku sm se js ko sm pristala v ljubljani in se mogla znajdit sama.

znam vse to nrdit in še več, kr si nekako prisiljen se to naučit če si stran od doma (zto je pa študentsko življenje koristno), samo ne morem rečt da sm samostojna, kr če bi me zdej vrgli starši na cesto se ne bi znajdla tko hitro.

in to velja za marsikoga in zto vsi zavlačujejo, kr je itak boljše živet doma pri starših in met en par problemou manj. in za tisti dena rk bi mogli dat za stroške (z alstnega žepa, ne pa od staršev) in vse kar pride zravn rajš damo za drago kozmetiko, drage cunje,..

pr 25+ bi se pričakovalo da ima človek že diplomo (če si 4letni faks pa sploh), če ne druzga pa vsaj kako službico zravn (sploh pa če delaš diplomo/si absolvent/pavziraš).

in za take ljudi k so 25+ se mi zdi že malo nesramno da jim morejo starši kupovat osnovne stvari, kaj šele še kak luksuz.

Aloha, o tem pa kko se boš ti znajdla v življenju bomo govorile k boš šla na samo in to s svojim denarjem :wink: ker js lahko rečem tudi marsikej o sebi, samo dokler tega ne bom nrdila tudi prepičevala in branla se ne bom pred drugimi. pomembna so dejanja
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 08. Nov. 2008 17:11

lolitaa napisal/-a:Jooj, jooj, kako površno bereš. :D

Napisala sem da se morš prilagajat, če maš skupno gospodinjstvo in js tega se nikoli ne bi šla.Če maš pa ločeno stanovanje se ti pa itak ni treba nč prilagajat.

uupppsss :) sem res površno prebrala, tko da zdej štekam, kar si hotla povedat. če bi midva z mojimi živela v skupnem gospodinjstvu, bi bla s tem kuhanjem cela štala. pa potem takoj, ko poješ, moraš pomit posodo isto sekundo, če ne, se takoj kdo vtakne. očitno pa nekaterim to funkcionira.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]