kam ste se vpisale?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Za študij medicine se zahteva predznanje kemije, fizike, biologije in matematike na gimnazijskem nivoju. Razlog je v tem, da se predavanja v prvem letniku MF ne pričnejo z osnovami organske kemije, ki smo jih vsi jemali v osnovni in srednji šoli, ampak gre za nadgradnjo znanja, ki se pač predpostavlja.
Predznanje Vzgoje za zdravje in socialne medicine s statistiko pa ni nič omenjeno. Na podlagi tega se da sklepat, da:
a) se na faksu to tematiko obravnava v celoti, zato predznanje ni potrebno.
b) predmet ni taka huda znanost, da bi bil prav velik problem nadoknadit zamujeno, ker se tega nisi učil v srednji šoli.
Jaz ne vem, katera od teh dveh možnosti je pravilna, lahko mi pa ponudiš še tretjo, jaz se je pri najboljši volji ne spomnim.
Predznanje Vzgoje za zdravje in socialne medicine s statistiko pa ni nič omenjeno. Na podlagi tega se da sklepat, da:
a) se na faksu to tematiko obravnava v celoti, zato predznanje ni potrebno.
b) predmet ni taka huda znanost, da bi bil prav velik problem nadoknadit zamujeno, ker se tega nisi učil v srednji šoli.
Jaz ne vem, katera od teh dveh možnosti je pravilna, lahko mi pa ponudiš še tretjo, jaz se je pri najboljši volji ne spomnim.
-
Jagoda_ - Komunikatorka
- Na forumu od: 23. 10. 2005
- Kraj: Maribor
Jaz mislim, da bi se na vseh faxih mogli uvest sprejemni izpiti in bi se z narejenim sprejemnim izpitom lahko vpisali vsi iz gimnazije in srednje šole ki je v smeri faxa, tak bi se npr. tisti iz srednje zdravstvene lahko vpisali na medicino če bi sprejemne izpite naredili dovolj dobro.
Sicer sem skoraj 100% prepričana, da bi gimazijci nardili sprejemne boljše od tistih iz srednjih šol ampak možnosti bi jim pa lahko dali, mogoče je pa kdo tekom srednje šole ugotovil, da bi raje kot medicinska sestra bla zdravnica in če se je pripravljena dovolj potrudit je zagotovo čisto enako sposobna kot tisti iz gimnazij. Treba je spodbujat željo po znanju in vsem omogočit, da iz sebe nardijo kar se da najboljše.
Sicer sem skoraj 100% prepričana, da bi gimazijci nardili sprejemne boljše od tistih iz srednjih šol ampak možnosti bi jim pa lahko dali, mogoče je pa kdo tekom srednje šole ugotovil, da bi raje kot medicinska sestra bla zdravnica in če se je pripravljena dovolj potrudit je zagotovo čisto enako sposobna kot tisti iz gimnazij. Treba je spodbujat željo po znanju in vsem omogočit, da iz sebe nardijo kar se da najboljše.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
jullia_ napisal/-a:A upa it kdo zdravnikom povedat, da so v bistvu samo malo bolje usposobljene medicinske sestre?
Ma jaz bi vsakemu povedala najraje, da so medicinske sestre daleč nad njihovim nivojem.
Druagče pa se strinjam z Jagodo_ glede sprejemcev oziroma meni se blazno zdi dober način sprejemanja na fakultete, kot je prikazan v mnogih filmih (ok, saj vem da ni to tako, ampak za primerjavo) Da pač imaš individualen pogovor ali pa napišeš esej varjanta zakaj si želiš na tak faks itd... Kar se pa potem predznanja tiče pa gor ali dol, če si nekdo res želi doštudirat, bo pa doštukal, kar mu manjka za nazaj. Če ne, naj pa cepne pa čao miki in da prostor nekomu, ki se bo zares potrudil uspet izobrazbo v tej profesiji.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
No ja no, tole glede eseja je tut bl kilav način... To se grejo raznorazni Harvardi, k dobijo milijon prijavljenih odličnih dijakov, pol pa pač grejo na srečo in besedičenje.
Sprejemci bi bli res še najboljši način, sploh ne vem, zakaj jih nimamo? Povsod na Balkanu jih majo. Sej tut pr ns jih bodo baje uvedl v kratkem. Upam da res no.
Sprejemci bi bli res še najboljši način, sploh ne vem, zakaj jih nimamo? Povsod na Balkanu jih majo. Sej tut pr ns jih bodo baje uvedl v kratkem. Upam da res no.
-
jullia_ - Cosmopsiho
Jaz se pa ne strinjam z raznimi eseji in podobnimi zadevami, ker je to blazno subjektivna zadeva. Nekdo se zna dobro predstavit, naredi super prvi vtis, je zgovoren, komunikativen,... nekdo drug pa ni. Ampak kaj to v resnici pove o njuni sposobnosti za študij elektrotehnike?
-
jullia_ - Cosmopsiho
Tearjerker napisal/-a:jullia_ napisal/-a:A upa it kdo zdravnikom povedat, da so v bistvu samo malo bolje usposobljene medicinske sestre?
Ma jaz bi vsakemu povedala najraje, da so medicinske sestre daleč nad njihovim nivojem.
Me prav zanima, kako bi ti sestri pustila, da ti operacijo na odprtem srcu izvede, ja.
-
ushergirl - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 10. 2004
- Kraj: ljubljana
razmazena_maca napisal/-a:novinarstvo? se bova mogle fejst učit...ushergirl napisal/-a:Pr men je tudi omejitev (itak sm jo pričakovala): sprejmejo 50, vpisanih 85.
Mhm. Sam jst sm si itak vse zaj***** z učnim uspehom.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Sej ima vsak možnost jit na medicino, če si nekdo s poklicne šole želi študirat medicino, naj gre na maturitetni tečaj- a je to tak problem?
Predmeti v gimnazijah obravnavajo veliko istih tem kot so na zdravstveni (sam da nimajo tak lepega in specifičnega imena). Kaj pa mislite da se na gimnazijah 3 leta pri npr. biologiji učimo dele telesa, al kaj?
Ja, imajo prakso na zdravstveni? Ampak večinoma take stvari, ki jih zdravnik ne bo počel, torej kaj jim to pomaga? (ne dobesedno vzet, k že čakam da me kdo citira...)
Predmeti v gimnazijah obravnavajo veliko istih tem kot so na zdravstveni (sam da nimajo tak lepega in specifičnega imena). Kaj pa mislite da se na gimnazijah 3 leta pri npr. biologiji učimo dele telesa, al kaj?
Ja, imajo prakso na zdravstveni? Ampak večinoma take stvari, ki jih zdravnik ne bo počel, torej kaj jim to pomaga? (ne dobesedno vzet, k že čakam da me kdo citira...)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
razmazena_maca - Debatorica
- Na forumu od: 24. 8. 2007
kolega študira medicino:
a. hodil je na mojo srednjo, ki velja za eno naj naj sploh. fiziko je tam imel mukoma 4, na faksu pa brez večjega pretegovanja 10.
b. pri biologiji smo obdelali celotno telo z vsemi boleznimi in terapijami vred.
c. nima niti enega sošolca iz 3+2 programa.
imava pa oba dosti prijateljev iz strokovnih šol, pa se mi to sploh ne zdi problem. ok, pri terminologiji se pozna, ampak drugače kot ljudje so pokvarjeni tako med gimnazijci kot med ostalimi iz drugih srednjih šol.
to, pa da medicinske sestre svoj poklic v nebo kujejo in oh kako smo vsi odvisni od njih, pa ni nič nepoznanega
a. hodil je na mojo srednjo, ki velja za eno naj naj sploh. fiziko je tam imel mukoma 4, na faksu pa brez večjega pretegovanja 10.
b. pri biologiji smo obdelali celotno telo z vsemi boleznimi in terapijami vred.
c. nima niti enega sošolca iz 3+2 programa.
imava pa oba dosti prijateljev iz strokovnih šol, pa se mi to sploh ne zdi problem. ok, pri terminologiji se pozna, ampak drugače kot ljudje so pokvarjeni tako med gimnazijci kot med ostalimi iz drugih srednjih šol.
to, pa da medicinske sestre svoj poklic v nebo kujejo in oh kako smo vsi odvisni od njih, pa ni nič nepoznanega
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
*purple* napisal/-a:To je isto kot da bi rekla, da je za lesni faks bolj primeren gimnazijec, da se un na triletni al pa tri plus dva ni dovolj navadu za ta faks, neglede na to da ti folk že dela nevemkakšno pohištvo,medtem ko gimnazijec v tem primeru ne zna odžagat enga kosa lesa tko kot je treba!
na lesnem faksu ne delajo pohištva. dosti večji poudarek je na mehanskih fizičnih kemijskih in bioloških lastnostih lesa. uporabi lesa kot trajnostnega vira ipd.
nič kej preveč ne žagajo. sm pa gimnazijka in znam žagat. surprise, surprise!
sicer je vsako predznanje koristno,bodisi praktično ali teoretično. če ob koncu OŠ nisi prepričan kaj bi točno počel s svojim življenjem se mi zdi gimnazija primerna izbira, ker ti da solidno podlago za vse fakse.
prav tako ti poglabljanje znanja za maturo na faksu pride prekleto prav. če zbereš prave predmete imaš lahko pol prvega letnika v žepu. zato se mi zdi malček boljše poznavanje naravoslovnih ved za medicinske fakse zelo pomembno.
ne pa obvezno. nič takega ni na faksu česar se čovek ne bi mogel naučit. mogoče moreš s končano zdravstveno nego malo več časa posvetiti snovi, kjer ti manjka predznanja.
Zadnjič spremenil floribunda, dne 03. Apr. 2009 16:52, skupaj popravljeno 1 krat.
-
kiny - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 8. 2007
- Kraj: over the rainbow
Ma itq tej temi ne bomo pršli do zaključka, ker vsak misli svoje. Tko da je vseeno če se o tem neha razglabljat.
Pač mene še noben post ni prepričou glede tega da bi mislila drugače in me vrjetno tut ne bo. Ker tut vem da gimnazija ni toook zlo težka kot se pa kle o temu piše, pa čeprou vem da me boste gimnazijke zdej zart te moje izjave napadle.
Pač mene še noben post ni prepričou glede tega da bi mislila drugače in me vrjetno tut ne bo. Ker tut vem da gimnazija ni toook zlo težka kot se pa kle o temu piše, pa čeprou vem da me boste gimnazijke zdej zart te moje izjave napadle.
Live your life like you want
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
kiny- eno čist OT: vprašanje, kak to, da šla z gimnazije na turistično? (ne vzet tega kot napad, sam zanima me)
Sej gimnazija ni tak težka, samo je pa težja kot ostale. Men je bla tamal problem, vem pa da marsikateremu sosočcu/sošolki ni bila in da marsikateremu z druge šole nebi bla.
Lohk pa podam en absurden primer: ena naša sošolka v 1. letniku splošne gimnazije, se je po 3 mesecih izpisala, ker je imela le par 2 med samimi cveki. In se prepisala na biotehniško gimnazijo, kjer bla dejansko odlična.
Sej gimnazija ni tak težka, samo je pa težja kot ostale. Men je bla tamal problem, vem pa da marsikateremu sosočcu/sošolki ni bila in da marsikateremu z druge šole nebi bla.
Lohk pa podam en absurden primer: ena naša sošolka v 1. letniku splošne gimnazije, se je po 3 mesecih izpisala, ker je imela le par 2 med samimi cveki. In se prepisala na biotehniško gimnazijo, kjer bla dejansko odlična.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Zakaj si se pa pol na poklicno prepisala? Mislm da ne morš sodt o težavnosti gimnazije, če je ne končaš.
Se pa strinjam da ozko gledano ni težka, ampak ker je vsak predmet na vsaki gimnaziji drugačen, ne morš označt lahka/težka. Recimo naš razred je tenko piskal pri nemščini. Pri nemščini smo mel 10 kontrolnih na leto (s 160 točkami) in posledično po končani gimnazijo vsi znamo nemščino odlično, za gimnazijo, čeprov smo zdeloval z dvojkami in trojkami. Na drugi strani smo mel pa zelooo preprosto fiziko, stokrat lažjo kot v osnovki. Kar zdej povzroča hude probleme tistim, ki so se vpisali na naravoslovni faks. Tko da mislm, da nobena gimnazija ni lahka, ker ma vsaka svoje fore, na teb je, da krvavo delaš za tiste težke stvari, ki ti ne ležijo.
Se pa strinjam da ozko gledano ni težka, ampak ker je vsak predmet na vsaki gimnaziji drugačen, ne morš označt lahka/težka. Recimo naš razred je tenko piskal pri nemščini. Pri nemščini smo mel 10 kontrolnih na leto (s 160 točkami) in posledično po končani gimnazijo vsi znamo nemščino odlično, za gimnazijo, čeprov smo zdeloval z dvojkami in trojkami. Na drugi strani smo mel pa zelooo preprosto fiziko, stokrat lažjo kot v osnovki. Kar zdej povzroča hude probleme tistim, ki so se vpisali na naravoslovni faks. Tko da mislm, da nobena gimnazija ni lahka, ker ma vsaka svoje fore, na teb je, da krvavo delaš za tiste težke stvari, ki ti ne ležijo.
-
kiny - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 8. 2007
- Kraj: over the rainbow
Js nism rekla da je gimnazija u izi, je ena izmed težjih srednjih šol, ampak navem ene so tako govorile kot da je pa to nekej najtežjega, še težjega od faksa. Tak občutk sm dobila.
Sama sm pa šla iz gimnazije, ker me jeziki bolj zanimajo, ker me recimo biologija, kemija itd. čist nič ne interesira, pa nism imela slabih ocen, ampak ne vem pač ni me zanimal, tut tko na turistični mi je blo velik bolj zanimivo, ker sm človek ki rad velik okol hodi in recimo na turistični je bilo to omogočeno veliko bolj kot pa na gimnaziji, ki so nas vozil samo v opere in gledališča. Pač iz svojih interesov. Pa vem da bi lahko nrdila gimnazijo, samo pač ni mi blo do tega. Sicer recimo žal mi je edino zato, ker pač s turistično ne morem it na filozofijo študirat tuje jezike, to mi je edino žal gimnazije.
Sama sm pa šla iz gimnazije, ker me jeziki bolj zanimajo, ker me recimo biologija, kemija itd. čist nič ne interesira, pa nism imela slabih ocen, ampak ne vem pač ni me zanimal, tut tko na turistični mi je blo velik bolj zanimivo, ker sm človek ki rad velik okol hodi in recimo na turistični je bilo to omogočeno veliko bolj kot pa na gimnaziji, ki so nas vozil samo v opere in gledališča. Pač iz svojih interesov. Pa vem da bi lahko nrdila gimnazijo, samo pač ni mi blo do tega. Sicer recimo žal mi je edino zato, ker pač s turistično ne morem it na filozofijo študirat tuje jezike, to mi je edino žal gimnazije.
Live your life like you want
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov