kam ste se vpisale?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ja ne ne opravljata, ampak je poklic medicinske sestre dobro izhodišče za naprej, sploh glede znanja kar se tiče zdravstva,bolezni, nege,latinskih besed, itn...
kemija je itak potrebna, fizika pa malo manj,tud glede na to da je samo dve leti (če je še tak sistem).
kemija je itak potrebna, fizika pa malo manj,tud glede na to da je samo dve leti (če je še tak sistem).
-
izzie - Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 7. 2008
- Kraj: Prekmurje
jullia_ napisal/-a:izzie napisal/-a:^^ Z znanjem česa pa se potem opravi izpit iz biofizike, kemije, mikrobiologije, biologije celice, biokemije, molekularne biologije, fiziologije,.. ?
No, dovolj o tem.
Sarkazem much?
Če nisem bila sigurna. Ker od marsikoga bi bilo pričakovat, da resno misli.
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
js sm si tut zdle ze skor premisla da je jullia ena zlo razgledana punca in da bi mogla vedet da se na medicini fizika in matematika in kemija se kako zelo potrebujejo
vcasih je ze skor tezko opazit tvoj sarkazem a ves?
pa prosim ne spuscajte se v debato s purple ko bote cist zasmetili se to temo (v nedogled bo ponavljala svoje...)...na koncu bo forum postal se samo eno veliko kreganje s purple, ona bo pa se vedno vse vedla
(sej vecina ostalih vemo kaj se na medicini potrebuje, in kaksna je razlika med nekom iz zdravstvene in nekom z gimnazije)
torej, KAM STE SE VPISALE?!
vcasih je ze skor tezko opazit tvoj sarkazem a ves?
pa prosim ne spuscajte se v debato s purple ko bote cist zasmetili se to temo (v nedogled bo ponavljala svoje...)...na koncu bo forum postal se samo eno veliko kreganje s purple, ona bo pa se vedno vse vedla
(sej vecina ostalih vemo kaj se na medicini potrebuje, in kaksna je razlika med nekom iz zdravstvene in nekom z gimnazije)
torej, KAM STE SE VPISALE?!
-
kiny - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 8. 2007
- Kraj: over the rainbow
Ja js mislm da je pač praksa v zdravstvu tut nekej in marsikej vidš, medtem ko gimnazijec 4 leta sedi v učilnici in nima nobene prakse.
Ne govorim da je en z zdravstvenim tehnikom najbolši in že vse ve in zna, ampak glede zdravstva ma pa mal vec pojma kot gimnazijec.
No sej zato pa mamo u sloveniji akšno zdravstvo kot je....
Ne govorim da je en z zdravstvenim tehnikom najbolši in že vse ve in zna, ampak glede zdravstva ma pa mal vec pojma kot gimnazijec.
No sej zato pa mamo u sloveniji akšno zdravstvo kot je....
Live your life like you want
-
skuštranka - Sramežljivka
- Na forumu od: 17. 3. 2008
No no ženske pomirte se kako lahko sodite o medicini, če je nobena ne študira (no predvidevam vsaj), drugače ne bi bilo tako glupih komentarjev. Znanje naravoslovnih predmetov ala fizika in kemija je na medicini potrebno za razumevanje mehanizmov v v telesu. I ne mi rečt, da je je ful nefer, da se iz srednje zdravstvene ne morejo vpisat na medicino. Koliko jih jaz poznam je njihovo znanje res bogo in ne pretiravam. V večini vejo kaj je potrebno narediti v določenem primeru, a ne razumejo zakaj. Pač so napiflani Point medicine pa je, da ti razumeš zakaj je do nekega patološkega stanja prišlo.
( meni je ratalo kar slabo, ko moja bivša cimra v drugem letniku visoke zdravstve (je že prej hodla na sredno zdravstveno) ni vedla kaj so encimi po kemijiski zgradbi, kar ve vsak gimnazijec. Učijo se pa itak sam po vpr. za izpit, ker knjig večinoma sploh nimajo
( meni je ratalo kar slabo, ko moja bivša cimra v drugem letniku visoke zdravstve (je že prej hodla na sredno zdravstveno) ni vedla kaj so encimi po kemijiski zgradbi, kar ve vsak gimnazijec. Učijo se pa itak sam po vpr. za izpit, ker knjig večinoma sploh nimajo
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
*purple* napisal/-a:aja?kaj pa zdravstvena nega,praksa, zdravstvena vzgoja?
In nekdo, ki je na zdravstveni srednji kaj nima potrebnega predznanja za medicino?gimnazijec pa?sori, sam zgodovina pa geografija v tem primeru ne pomagata medicini čist nč.
glede na to, da si po štirih letih šolanja primeren za zaposlitev za medicincko sestro, kako po tvojem nimajo potrebnega predznanja?
To je isto kot da bi rekla, da je za lesni faks bolj primeren gimnazijec, da se un na triletni al pa tri plus dva ni dovolj navadu za ta faks, neglede na to da ti folk že dela nevemkakšno pohištvo,medtem ko gimnazijec v tem primeru ne zna odžagat enga kosa lesa tko kot je treba!
Poklicne šole majo nek namen!in sigurno je nekdo iz srednje zdravstvene bolj na znanju glede zdravstva kot gimnazijec!
Ma nimaš POJMA o čem je tekla sploh debata. Kaj ti blebetaš?
-
kiny - Kofetarica
skuštranka napisal/-a:No no ženske pomirte se kako lahko sodite o medicini, če je nobena ne študira (no predvidevam vsaj), drugače ne bi bilo tako glupih komentarjev. Znanje naravoslovnih predmetov ala fizika in kemija je na medicini potrebno za razumevanje mehanizmov v v telesu. I ne mi rečt, da je je ful nefer, da se iz srednje zdravstvene ne morejo vpisat na medicino. Koliko jih jaz poznam je njihovo znanje res bogo in ne pretiravam. V večini vejo kaj je potrebno narediti v določenem primeru, a ne razumejo zakaj. Pač so napiflani Point medicine pa je, da ti razumeš zakaj je do nekega patološkega stanja prišlo.
Za encime govorijo po vseh šolah, ne samo po gimnazijah, in ja js sm en let hodila na gimnazijo pol sm se pa vpisala na turistični tehnik, in vrjem men zlo podobno snov smo imeli, ne moreš vrjet ane?
Napiflani so pa zame edino gimnazijci, ki ne vejo kako stvar spravt v prakso ampak vejo samo kako v svojo glavo.
No men sicer ni blo žal da sm nrdila turistični tehnik, ker zard tega obvladam velik jezikov in to tekoče kot jih marsikateri gimnazijec nebi.
No tak je moj vidik...itq pa vsak rine v svojo smer tko da s tem ne bomo nikamor pršli...
Nazaj na temo...
-
izzie - Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 7. 2008
- Kraj: Prekmurje
No, da razjasnim samo še nekaj, potem bom pa tiho.
Govorila sem o predznanju za točno določen primer. In sicer o predznanju kemije in fizike zdravstvenega tehnika v primeru vpisa na medicinsko fakulteto.
Pri vpisu gimnazijca na visoko zdravstveno šolo je obratno. Moj primer lani: Na 2. mestu sem imela Fakulteto za zdravstvene vede, študij zdravstvene nege. Moje predznanje gimnazijke je v primerjavi predznanja zdravstvenega tehnika pri vpisu na to fakulteto enako nič. To delno rešujejo s tem, da bi, če bi se vpisala, morala opravljati 80-urni tečaj, v katerem bi si pridobila vsaj tista osnova praktična znanja, ki so jih pridobili zdravstveni tehniki v srednji šoli.
Da ne bo kdo rekel, da poveličujem gimnazijce, itd. Vedno je odvisno od posameznega primera.
PS: Vpis s 5. predmetom verjetno ni mogoč zato, ker je pogoj za vpis na medicino angleščina in matematika in naravoslovni predmet, kar mislim, da pri poklicni maturi ni mogoče, glede na to, da je ALI matematika ALI angleščina. Peti predmet bi potem moral bit naravoslovni, ampak potem "zmanjka" matematika oz. angleščina.
Govorila sem o predznanju za točno določen primer. In sicer o predznanju kemije in fizike zdravstvenega tehnika v primeru vpisa na medicinsko fakulteto.
Pri vpisu gimnazijca na visoko zdravstveno šolo je obratno. Moj primer lani: Na 2. mestu sem imela Fakulteto za zdravstvene vede, študij zdravstvene nege. Moje predznanje gimnazijke je v primerjavi predznanja zdravstvenega tehnika pri vpisu na to fakulteto enako nič. To delno rešujejo s tem, da bi, če bi se vpisala, morala opravljati 80-urni tečaj, v katerem bi si pridobila vsaj tista osnova praktična znanja, ki so jih pridobili zdravstveni tehniki v srednji šoli.
Da ne bo kdo rekel, da poveličujem gimnazijce, itd. Vedno je odvisno od posameznega primera.
PS: Vpis s 5. predmetom verjetno ni mogoč zato, ker je pogoj za vpis na medicino angleščina in matematika in naravoslovni predmet, kar mislim, da pri poklicni maturi ni mogoče, glede na to, da je ALI matematika ALI angleščina. Peti predmet bi potem moral bit naravoslovni, ampak potem "zmanjka" matematika oz. angleščina.
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
-
kiny - Kofetarica
Seveda, za veliko stvari majo gimnazijci boljše predznanje kot marsikatera šola in sploh ni lahka šola.
Ker recimo imajo vse bolj nasplošno, medtem ko recimo js k sm obiskovala turistično srednjo smo imeli veliko poudarka na jezikih ter turizmu in poslovanju turizma in smo res usmerjeni bolj v take stvari. Recimo matematika je bila pri nas podobna gimnazijski, s tem da smo kakšno stvar izpustili, ker smo imeli vrjetno tudi manj ur matematike.
No sj pravim ok nej grejo gimnazijci na to fakulteto nič ne podcenujem znanja gimnazijcev, ampak se bi mi zdel pa dost logično da bi pač imel zdravstveni tehnik tut možnost se tja gor vpisat brez maturitetnega tečaja.
P.S. Navem sicer katere predmet imajo za maturo na zdravstvenem tehniku, ampak recimo če imajo kakšnega naravoslovnega pa potem izberejo še angleščino in jim dajo še +5 predmet navem matematiko, to bi bilo uredu in imajo pač enake možnosti kot ostali.
Ker recimo imajo vse bolj nasplošno, medtem ko recimo js k sm obiskovala turistično srednjo smo imeli veliko poudarka na jezikih ter turizmu in poslovanju turizma in smo res usmerjeni bolj v take stvari. Recimo matematika je bila pri nas podobna gimnazijski, s tem da smo kakšno stvar izpustili, ker smo imeli vrjetno tudi manj ur matematike.
No sj pravim ok nej grejo gimnazijci na to fakulteto nič ne podcenujem znanja gimnazijcev, ampak se bi mi zdel pa dost logično da bi pač imel zdravstveni tehnik tut možnost se tja gor vpisat brez maturitetnega tečaja.
P.S. Navem sicer katere predmet imajo za maturo na zdravstvenem tehniku, ampak recimo če imajo kakšnega naravoslovnega pa potem izberejo še angleščino in jim dajo še +5 predmet navem matematiko, to bi bilo uredu in imajo pač enake možnosti kot ostali.
-
La_Stella - Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 3. 2009
Meni se zdi logično, da ne more nekdo s srednje zdravstvene iti študirat medicine, ker se tam lahko izučijo za največ medicinske sestre in brate (oz. če gredo še dalje študirat, potem še za dipl. medicinske sestre in brate), ne pa tudi za zdravnike. Pot do tja je še dolga oz. je glede tega šolski sistem dobro organiziran. Medicinci so dobri za svojo stroko, za kaj več pa bolj težko (še to delo je nekaterim izmed njih mukotrpno, ker se nekatere med. sestre obnašajo kot da so po sili razmer tam kjer so in morajo skrbeti za bolnike, sploh za starejše jim je težko delati ). Saj so se sami odločili za to delo, naj ga opravljajo vestno in s prijaznim odnosom do pacientov.
Resnica ni plenica, vendar marsikomu smrdi.
-
kiny - Kofetarica
Ok tam se res izučijo za medicinske sestre, samo pol mi pa povej, kaj več se gimnazijec nauči iz te stroke? Pač kemija, fizika nasplošno, ok matematika malo težja. Tm na zdravstveni majo pa predmete kot so: Biologija z mikrobiologijo, Anatomija in fiziologija, Zdravstvena terminologija, Vzgoja za zdravje in socialna medicina s statistiko, Zdrava prehrana in dietetika, Patologija in patološka fiziologija z osnovami intetne medicine, Osnove kliničnih predmetov, Farmakologija...no to sm šla zdej na eno stran in sm se pozanimala..zdej pa ti men povej kera gimnazija ima take predmete? Tko da js mislm da majo tut zdravstveni tehniki dovol znanja da se upišejo na medicino kot tudi gimnazijci.
Pa tut tko je, moj dedek je bil zdej v bolnišnici in vse medicinske sestre so bile zelooo prijazne do njega, pa se mi zmerj bolj zdi da so zdravniki čist naveličani, navem ko pridem do svoje zdravnice, se ji komej da kšno napotnco napisat ali pa me vsaj pregledat, ona sklepa na podlagi mojih pripovedovanj...dost žalostno...
Pa recimo mojmu dedku se je začela voda nabirat v telesu (sicer ima sladkorno ampak vseeno), njegova osebna zdravnica je samo sklepala in mu pisala neke tablete, z njim je blo vse slabše, in pol smo ga peljali k neki drugi zdravnici, ki mu je takoj napisala napotnico za razne preiskave in na koncu so ugotovili da rabi še pospeševalec srca. Tko da se mi zdi da tut zdravniki niso več to kar so bili včasih.
Pa tut tko je, moj dedek je bil zdej v bolnišnici in vse medicinske sestre so bile zelooo prijazne do njega, pa se mi zmerj bolj zdi da so zdravniki čist naveličani, navem ko pridem do svoje zdravnice, se ji komej da kšno napotnco napisat ali pa me vsaj pregledat, ona sklepa na podlagi mojih pripovedovanj...dost žalostno...
Pa recimo mojmu dedku se je začela voda nabirat v telesu (sicer ima sladkorno ampak vseeno), njegova osebna zdravnica je samo sklepala in mu pisala neke tablete, z njim je blo vse slabše, in pol smo ga peljali k neki drugi zdravnici, ki mu je takoj napisala napotnico za razne preiskave in na koncu so ugotovili da rabi še pospeševalec srca. Tko da se mi zdi da tut zdravniki niso več to kar so bili včasih.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov