Kako ste prišli do službe?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Se vedno jih ni dovolj, ker toliko enega kadra tekmuje za to. Od diplomiranih tajnic do navadnih. Poleg tega, ce si moski lahko na to opcijo pozabis, ker v administracijo skoraj ne jemljejo moskih (spolna diskriminacija).s0nckic4 napisal/-a:Za večino dela v administraciji se ne potrebuje nobenih posebnih skillsov. In še pa još je takih delovnih mest.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
rachka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 21. 11. 2005
- Kraj: hollywood
v-e-s-n-a napisal/-a:...ja, ali pa tudi tako, ki ni ravno tvoj dream job.
+ mogoce kdaj tudi kaj ne-tako-zihr.. kaksno novo podrocje, ce se ti slucajno ponudi.. treba bit odprt za drugacnosti, se veselit ucit tudi cesa novega, ce je potrebno.
poznam prevec primerov, ki ze v iskanju studentskega dela iscejo tocno in samo eno vrsto dela.. in pol jokajo, ko ne dobijo!
saj ne recem, sploh po koncani izobrazbi, za katero se je blo treba prekleto namatrati, je pac vsakemu zelja, da dela v svojem fohu.. da prenese teorijo v prakso in ma kaj od tega
samo s prestrogimi mejami, vsaj na odskocni deski, je pac moznost, da se vse skupaj ustavi.. sploh brez vez.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Se strinjam z rachko_. Jaz trenutno nekaj delam preko avtorskih pogodb - lih tako kot je Đeki zapisal - vmes pa iščem redno zaposlitev. Sama sem v takem fohu, kjer ni velikega povpraševanja, a hkrati vem iz statistik da ljudje mojega foha niso dolgo brezposelni. Večji problem je, da ljudje (kadrovniki, direktorji.... kdorkoli pač bere prošnje in se odloča) ne vedo kaj vse smo se na faksu priučili, ker imajo o tem tisto specifično sliko da smo usposobljeni samo za eno vrsto dela. Tako da jaz sem mesec dni pilila svoj življenjepis in prošnjo, da tudi predstavim kaj vse znam (teoretično, še posebej pa poudarim praktični del).
Prijavljam se tudi na dela ki zahtevajo V. stopnjo izobrazbe, ki sem jih glede na svoje izkušnje sposobna opravljat, in če slučajno kaj dobim, si to ne štejem v sramoto kot na primer ''ja jaz sem pa to pa to, to mi je pod nivojem''. Niti pod razno. Dandanes se stvari spreminjajo, včasih so ljudje bili po par deset let na enem delovnem mestu, danes pa je to precej bolj dinamično, ljudje pogosteje menjavajo delovna mesta.
Pa pri prošnji pa na razgovoru bit čimbolj samozavesten, ampak ne pa lagat da kaj znaš ali se zmoreš hitro naučit, če veš da ni tako. Pa prijavljat se na delovna mesta, četudi ne izpolnjuješ vseh pogojev. Treba je tud izkotistit svoje neodkrite potenciale, talente in predstavit osebnostsne lastnosti. Enkrat že bo....
Prijavljam se tudi na dela ki zahtevajo V. stopnjo izobrazbe, ki sem jih glede na svoje izkušnje sposobna opravljat, in če slučajno kaj dobim, si to ne štejem v sramoto kot na primer ''ja jaz sem pa to pa to, to mi je pod nivojem''. Niti pod razno. Dandanes se stvari spreminjajo, včasih so ljudje bili po par deset let na enem delovnem mestu, danes pa je to precej bolj dinamično, ljudje pogosteje menjavajo delovna mesta.
Pa pri prošnji pa na razgovoru bit čimbolj samozavesten, ampak ne pa lagat da kaj znaš ali se zmoreš hitro naučit, če veš da ni tako. Pa prijavljat se na delovna mesta, četudi ne izpolnjuješ vseh pogojev. Treba je tud izkotistit svoje neodkrite potenciale, talente in predstavit osebnostsne lastnosti. Enkrat že bo....
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Uh vidim, da sem v to temo pisala leta 2007
No od leta 2008 imam redno službo, ki sem jo dobila tako, da sem se prijavila na razpis preko portala na katerem so objavljeni oglasi, šla sem čez 3 razgovore in test. Vez nobenih.
Tako, da to da se da službo dobit samo po vezah ni res, če pa seveda hočeš točno določeno pozicijo v točno določenem podjetju potem jih pa najbrž rabiš...
Za vse, ki iščete službe bom še enkrat (sem že v eni drugi temi) napisala kaj mene najbolj zmoti, ko dobim kakšno prošnjo, pa sem jih dobila oz. jih dobim kar veliko.
1. Pravopisne napake - prosim uporabljajte spellchecker. Če niste prepričani ali so stavki ok, dajte še komu za prebrat. Mogoče se sliši smešno, ker to pa ja vsi vedo da je treba pregledat napisano ampak očitno še ni bilo dovoljkrat ponovljeno.
2. Prošnja oz. spremni dopis dolg 6 strani, prosti spis o tem kje se je rodil oče pa mama, kam sta hodila v šolo, kdaj je shodil, ... To v spremni dopis ne paše. Spremni dopis naj bo kratek, jedrnat in razumljiv.
3. Napišite na katero delovno mesto se prijavljate (lahko da ima podjete razpisanih več) ter vedno navedite vse svoje kontaktne podatke, oz. obvezno vključite vsaj GSM pa še bolje tudi e-mail. Jp zgodi se, da dobiš prošnjo na kateri je samo naslov....včasih tudi brez mesta ampak samo ulica.
4. Ko vas povabijo na razgovor, pozanimajte se prej o podjetju. Kaj dela, katere porizvode ima, koliko časa je v Sloveniji ipd.
5. Na razgovor pridite točno. Če slučajno zamujate to sporočite in se opravičite.
6. Preden pošljete prošnjo razmislite za kakšno delovno mesto se prijavljate in temu primerno prilagodite obliko. Npr., če gre za bolj kreativno delo naj tudi življenjepis ne bo v europassu, razen če so to zahtevali. Preden pošljete preverite ali je vse ok, npr. da ni v naslovniku ostal naziv prejšnjega podjetja kateremu ste pošiljal prošnjo itd. Dogaja se, da dobim prošnjo prek e-maila kjer pošiljatelj ne zna uporabljati bcc in je poslal ene 10im podjetjem isti mail, tako da smo vsi videli kam pošilja.
7. ja lahko se prijavite tudi če ne izpolnjujete vseh pogojev, ampak tega ne počnite če je za kak pogoj izrecno zahtevan in ne samo zaželjen. Če je npr. znanje španščine zahtevano vi pa samo razumete nekaj iz telenovel se ne bo dobro izšlo. Prihranite čas sebi in ostalim.
No pa še to, govorite da ni administrativnih del ali da ne dobite služb itd., pri nas smo razpisali študentsko delo v administraciji, delo parkrat tedensko, vse se da zmenit katere dneve, mogoče enkrat na leto da je treba delat v soboto... Dobil smo ogromno vlog, na rzagovor je blo povabljenih 15 (med njimi tudi moški, da se ne bo kdo s5 usajal). Od tega že na, z njihove strani, potrjen razgovor ni bilo 3 kandidatov. Sporočili da jih ne bo, niso. 3 naslednji bi delali preko tuje napotnice/nimajo statusa...to ne pride v poštev. 3 bi delali vsak dan po 8 ur, ok to ne bo šlo ker toliko dela ni, in je bilo tudi jasno objavljeno da je delo parkrat tedensko. No pa nam ostane še 6 kandidatov od katerih 2 nista bila sposobna uredit wordovega dokumenta oz. nista znala osnovnih stvari kot je poravnava...Nazadnje ostanejo potem še 4 med katerimi smo dejansko izbiral.
Toliko o tem.
No od leta 2008 imam redno službo, ki sem jo dobila tako, da sem se prijavila na razpis preko portala na katerem so objavljeni oglasi, šla sem čez 3 razgovore in test. Vez nobenih.
Tako, da to da se da službo dobit samo po vezah ni res, če pa seveda hočeš točno določeno pozicijo v točno določenem podjetju potem jih pa najbrž rabiš...
Za vse, ki iščete službe bom še enkrat (sem že v eni drugi temi) napisala kaj mene najbolj zmoti, ko dobim kakšno prošnjo, pa sem jih dobila oz. jih dobim kar veliko.
1. Pravopisne napake - prosim uporabljajte spellchecker. Če niste prepričani ali so stavki ok, dajte še komu za prebrat. Mogoče se sliši smešno, ker to pa ja vsi vedo da je treba pregledat napisano ampak očitno še ni bilo dovoljkrat ponovljeno.
2. Prošnja oz. spremni dopis dolg 6 strani, prosti spis o tem kje se je rodil oče pa mama, kam sta hodila v šolo, kdaj je shodil, ... To v spremni dopis ne paše. Spremni dopis naj bo kratek, jedrnat in razumljiv.
3. Napišite na katero delovno mesto se prijavljate (lahko da ima podjete razpisanih več) ter vedno navedite vse svoje kontaktne podatke, oz. obvezno vključite vsaj GSM pa še bolje tudi e-mail. Jp zgodi se, da dobiš prošnjo na kateri je samo naslov....včasih tudi brez mesta ampak samo ulica.
4. Ko vas povabijo na razgovor, pozanimajte se prej o podjetju. Kaj dela, katere porizvode ima, koliko časa je v Sloveniji ipd.
5. Na razgovor pridite točno. Če slučajno zamujate to sporočite in se opravičite.
6. Preden pošljete prošnjo razmislite za kakšno delovno mesto se prijavljate in temu primerno prilagodite obliko. Npr., če gre za bolj kreativno delo naj tudi življenjepis ne bo v europassu, razen če so to zahtevali. Preden pošljete preverite ali je vse ok, npr. da ni v naslovniku ostal naziv prejšnjega podjetja kateremu ste pošiljal prošnjo itd. Dogaja se, da dobim prošnjo prek e-maila kjer pošiljatelj ne zna uporabljati bcc in je poslal ene 10im podjetjem isti mail, tako da smo vsi videli kam pošilja.
7. ja lahko se prijavite tudi če ne izpolnjujete vseh pogojev, ampak tega ne počnite če je za kak pogoj izrecno zahtevan in ne samo zaželjen. Če je npr. znanje španščine zahtevano vi pa samo razumete nekaj iz telenovel se ne bo dobro izšlo. Prihranite čas sebi in ostalim.
No pa še to, govorite da ni administrativnih del ali da ne dobite služb itd., pri nas smo razpisali študentsko delo v administraciji, delo parkrat tedensko, vse se da zmenit katere dneve, mogoče enkrat na leto da je treba delat v soboto... Dobil smo ogromno vlog, na rzagovor je blo povabljenih 15 (med njimi tudi moški, da se ne bo kdo s5 usajal). Od tega že na, z njihove strani, potrjen razgovor ni bilo 3 kandidatov. Sporočili da jih ne bo, niso. 3 naslednji bi delali preko tuje napotnice/nimajo statusa...to ne pride v poštev. 3 bi delali vsak dan po 8 ur, ok to ne bo šlo ker toliko dela ni, in je bilo tudi jasno objavljeno da je delo parkrat tedensko. No pa nam ostane še 6 kandidatov od katerih 2 nista bila sposobna uredit wordovega dokumenta oz. nista znala osnovnih stvari kot je poravnava...Nazadnje ostanejo potem še 4 med katerimi smo dejansko izbiral.
Toliko o tem.
-
Dioniz - Cosmo moderator
- Na forumu od: 21. 1. 2010
- Kraj: Maribor
pošiljam popolne prošnje (glede na zgornji seznam od QB) pa me ne povabijo na razgovor. jeb** sistem.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
― Ralph Waldo Emerson
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Jochie, je že v oglasu pisal kok zaslužjo tko, da jim ni bilo treba spraševat...sem pa dobila tud kak čuden pogled, ko sem rekla da mogoče enkrat na leto bo treba pa celo soboto delat
Dioniz, potem ti pa predlagam, da greš katero od kadrovskih agencij, za iskalce so ponavadi brezplačne, pa naj ti še oni pregledajo prošnje pa svetujejo. Lahko ti dam kakšen kontakt, če želiš lahko pa tudi men pošlješ pa pogledam čeprav nisem uradno kadrovnica.
Dioniz, potem ti pa predlagam, da greš katero od kadrovskih agencij, za iskalce so ponavadi brezplačne, pa naj ti še oni pregledajo prošnje pa svetujejo. Lahko ti dam kakšen kontakt, če želiš lahko pa tudi men pošlješ pa pogledam čeprav nisem uradno kadrovnica.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Dioniz napisal/-a:pošiljam popolne prošnje (glede na zgornji seznam od QB) pa me ne povabijo na razgovor. jeb** sistem.
No ja, jaz tudi. Čeprav sem en čas pošiljala čist une kratke prošnje po vzorcih.... Pa ni blo kej... Zdej sem pa mal spremenila, je sicer prošnja malo daljša, ampak še vedno ne presežem ene strani pa jo naredila malo bolj razgibano pa ne tak suhoparno... No v tej obliki sem poslala do sedaj samo eno, pa sem dobila razgovor (odgovora pa še ne, hm.... ja, Don't call us, we'll call you ). Razlika med mojo prejšnjo prošnjo in to modificirano je pa v tem, da prejšnja je bla tak v stilu ''prijavljam se, ker res nucam job...'' zdejšnja je pa bolj ''prijavljam sem, ker to bi pa res delala in ziher znam to ful dober delat''.... Problem edino je, ker je razpisov na katere se lahko prijavim bolj malo.
Kar se pa neizpolnjevanja pogojev tiče pa jaz ciljam bolj na take, npr. banalen primer: študirala sem ekonomijo, delala prek študenta leto, dve, tri kot prodajalka, vidim oglas za prodajalko ki pa zahteva da si prodajalec po izobrazbi, jaz pa navedem da to sicer nisem, imam pa izkušnje.... Če pa rečejo da rabimo osnovno znanje romunskega jezika vmes, pa tak .... Kot sn rekla, vsaj jaz se lažem ne da kej znam al pa da se lahka kej hitr priučim, če vem da se ne morem.
-
Upgrade_me - Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 4. 2008
- Kraj: Maribor
jaz sem pa kr nekaj let delala prek študentskega servisa. v špediciji-pisarna je blo prek poznanstev, ostalo pa so bile promocije in podobna kratkotrajna dela, ki sem jih našla in poklicala.
Sedaj pa ko nimam več statusa pa je zadeva zelo težja pri iskanju službe. imam izobrazbo ki jo ima vsak 3 že v mb in je res težko dobit službo. Malo kdo me sploh pokliče na razgovor. sami negativni odgovori, pa pošljem 12 prošenj na mesec, zdaj že pol leta :S
Sedaj pa ko nimam več statusa pa je zadeva zelo težja pri iskanju službe. imam izobrazbo ki jo ima vsak 3 že v mb in je res težko dobit službo. Malo kdo me sploh pokliče na razgovor. sami negativni odgovori, pa pošljem 12 prošenj na mesec, zdaj že pol leta :S
-
v-e-s-n-a - Cosmopsiho
- Na forumu od: 10. 5. 2010
^^ I feel you.
Sem bila po diplomi sama v podobni situaciji...potem pa me je nekega dne poklicala znanka, če bi delala pri njej. Sem mogla počakat še nekaj mesecev in upati, da je "močnejši" ne dajo komu drugemu. Ampak sreča je bila na moji strani in sem dobila službo - sicer za določen čas, ampak vseeno. Sedaj se mi počasi izteka....ampak čisto možno je, da mi bodo pogodbo za nekaj časa še podaljšali.
...ampak seveda...veze in poznanstva so tukaj odigrala pomembno vlogo...
Sem bila po diplomi sama v podobni situaciji...potem pa me je nekega dne poklicala znanka, če bi delala pri njej. Sem mogla počakat še nekaj mesecev in upati, da je "močnejši" ne dajo komu drugemu. Ampak sreča je bila na moji strani in sem dobila službo - sicer za določen čas, ampak vseeno. Sedaj se mi počasi izteka....ampak čisto možno je, da mi bodo pogodbo za nekaj časa še podaljšali.
...ampak seveda...veze in poznanstva so tukaj odigrala pomembno vlogo...
- Džeki
- Cosmofrik
- Na forumu od: 7. 2. 2010
Stvar je logična. Pred 20-30 leti je študiralo , ne vem, 20% ljudi. Ostali so šli delat to, kar se je pač dobilo za delat.
Danes študira 70% ljudi. Najmanj tolk, če ne več. Večina jih faks prej ali slej konča. In potem pričakujejo, da bodo dobili službo v svojem fohu.
Kot družba pa nismo niti slučajno tako napredni, da bi potrebovali toliko visoko izobražene populacije.
Danes študira 70% ljudi. Najmanj tolk, če ne več. Večina jih faks prej ali slej konča. In potem pričakujejo, da bodo dobili službo v svojem fohu.
Kot družba pa nismo niti slučajno tako napredni, da bi potrebovali toliko visoko izobražene populacije.
- T00Mika
- Debatorica
- Na forumu od: 26. 2. 2010
^^ pa niti ni vse v "visoki" izobrazbi in nevem kakšnih listinah, če se v praksi nekako ne znaš izkazat (če slučajno že dobiš to priložnost). Poznam primere, ki imajo kakšno stopnjo nižjo izobrazbo,in je z njimi dosti boljše/lažje delat in komunicirat, ker določene zadeve nekako "lažje" razumejo oz. se v dol. situacijah boljše znajdejo in posledično imajo tudi višjo plačo. In ne nikakor ni vse v teoriji in sami izobrazbi!
Sama sem imela kar srečo..do službe sem prišla preko prejšnega delodajalca, pri katerem sem se baje dobro izkazala in ena izmed njenih strank mi je ponudila zaposlitev.
Sama sem to seveda takoj sprejela, sem zadovoljna z delom in plačo.
Sama sem imela kar srečo..do službe sem prišla preko prejšnega delodajalca, pri katerem sem se baje dobro izkazala in ena izmed njenih strank mi je ponudila zaposlitev.
Sama sem to seveda takoj sprejela, sem zadovoljna z delom in plačo.
-
v-e-s-n-a - Cosmopsiho
- Na forumu od: 10. 5. 2010
Pri marsikomu, ki ima višjo izobrazbo kot povprečen človek (npr. magisterij ali doktorat) sem opazila, da se obnaša vzvišeno in misli, da je on full bolj pomemben od ostalih - tistih, ki imamo npr. "samo" diplomo v roki. Da on pa že ne bo opravljal manj plačanega dela, ker on je pa ja magister in njegovo delo in ideje so tako noro faking dobre, on je tako zelo pameten, da.....kr glava peče.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
A je on slucajno trdil kej od tega? A je sploh kdo v celi temi trdil, da je izobrazba kakrsnokoli zagotovilo ali pa merilo uspesnosti in usposobljenosti? Kr odgovarjas na stvari ki so bile izrecene samo v tvoji fantaziji. Samo da nekdo omeni izobrazbo v poljubnem - cist tretjem - kontekstu, ze se od nekod pojavi budala ki takoj zagotavlja da je izobrazba samo papir, da ne ce imas diplomo se nisi avtomatsko sposoben in ostale ocitne stvari - brzkone zato ker ima faliranega studenta za tipa ali kaj podobnega. In to ze 1001. na tem podforumu. Ja ja smo vzel na znanje tvoj dragi je super sposoben, zdej pa pel, da bomo lahko se funkcionalno pismeni kej debatiral.T00Mika napisal/-a:^^ pa niti ni vse v "visoki" izobrazbi in nevem kakšnih listinah, če se v praksi nekako ne znaš izkazat (če slučajno že dobiš to priložnost). Poznam primere, ki imajo kakšno stopnjo nižjo izobrazbo,in je z njimi dosti boljše/lažje delat in komunicirat, ker določene zadeve nekako "lažje" razumejo oz. se v dol. situacijah boljše znajdejo in posledično imajo tudi višjo plačo. In ne nikakor ni vse v teoriji in sami izobrazbi!
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
- T00Mika
- Debatorica
- Na forumu od: 26. 2. 2010
Mahagonij napisal/-a:A je on slucajno trdil kej od tega? A je sploh kdo v celi temi trdil, da je izobrazba kakrsnokoli zagotovilo ali pa merilo uspesnosti in usposobljenosti? Kr odgovarjas na stvari ki so bile izrecene samo v tvoji fantaziji. Samo da nekdo omeni izobrazbo v poljubnem - cist tretjem - kontekstu, ze se od nekod pojavi budala ki takoj zagotavlja da je izobrazba samo papir, da ne ce imas diplomo se nisi avtomatsko sposoben in ostale ocitne stvari - brzkone zato ker ima faliranega studenta za tipa ali kaj podobnega. In to ze 1001. na tem podforumu. Ja ja smo vzel na znanje tvoj dragi je super sposoben, zdej pa pel, da bomo lahko se funkcionalno pismeni kej debatiral.T00Mika napisal/-a:^^ pa niti ni vse v "visoki" izobrazbi in nevem kakšnih listinah, če se v praksi nekako ne znaš izkazat (če slučajno že dobiš to priložnost). Poznam primere, ki imajo kakšno stopnjo nižjo izobrazbo,in je z njimi dosti boljše/lažje delat in komunicirat, ker določene zadeve nekako "lažje" razumejo oz. se v dol. situacijah boljše znajdejo in posledično imajo tudi višjo plačo. In ne nikakor ni vse v teoriji in sami izobrazbi!
Samo svoje mnenje sem podala glede na njegov zadnji stavek....kako si pa ti razumel oz. se trudil ga razumeti je pa to tvoj problem
Pa fantek ne trudi se polagat besede v usta..pač si eden tistih k ti nevem kakšna diploma ni prinesla job-a ki bi ga želel...smola, v današnjem svetu se je pač potrebno (poleg izobrazbe)znajdit..In ja, k stopiš mački na rep, zacvili...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov