Kaj študirati?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

blup94
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 7. 11. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a blup94 » 07. Nov. 2012 11:31

Lep pozdrav,
ogromno je že takšnih in podobnih tem, saj vem, ampak sem res že čisto obupana in bi želela kakršnekoli informacije v zvezi s študiji.
Končujem 4.letnik poklicne šole, ampak me ta poklic ne zanima toliko, da bi ga nadaljevala na višji stopnji. Vem, imela bom poklic, lahko bi si našla službo. Ampak rada bi nekaj več. Zelo me zanima delo z ljudmi, zdravstvo, delo z otroci ali pa kakšne organizacijske in družbene smeri.
Zanimam se za fakulteto za socialno delo, ki me trenutno najbolj privlači. Problem je, da za vpis potrebuješ splošno maturo ali peti predmet. Sedaj pa me zanima naslednje: Če bi se na to fakulteto vpisala samo z poklicno maturo, ali obstaja možnost, da bi bila vseeno sprejeta, če ne bi bilo omejitve vpisa oz.se drugih dijakov (s splošno maturo ali petim predmetom) ne bi vpisalo preveč?
Zelo malo je namreč študijev, kjer je zadovoljiva le poklicna matura in to me zelo skrbi. Ni ravno mačji kašelj, da greš iz poklicne mature opravljati še maturitetni tečaj, zavržeš eno leto, nato opraviš še splošno maturo in potem morda še vedno ne uspeš... Zdaj razumem prednosti gimnazije.
:?
O samem študiji na fakulteti za socialno delo sem prebrala že več kot dovolj in sem povsem zadovoljna, zato vas s tem ne bom mučila.
Me pa zanima, če katera(kateri) obiskuje zdravstveno fakulteto v Ljubljani, smer zobna protetika / ortotika in protetika / delovna terapija / radiološka tehnologija??? Vsaka informacija o tem bi bila še kako koristna.

Hvala že v naprej,
Lp.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 07. Nov. 2012 12:31

Kolikor je meni znano ce fakulteta za soc. delo zahteva za vpisne pogoje splosno maturo ali poklicno maturo s 5. maturitetnim predmetom, se samo s poklicno maturo tja ne mores prijaviti. Moras imeti se 5. maturitetni predmet.
Za bolj tocne informacije je pomoje najboljse, da poklices na Visokosolko prijavno-informacijsko sluzbo UL
Uporabniški avatar
sun
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sun » 07. Nov. 2012 14:05

hejla..
no naj ti povem, da če fakulteta ima v razpisnih pogojih napisano da potrebuješ 5 predmet ali maturitetni tečaj, ti ne preostane drugega kakor da izpolniš enega izmed pogojev. :?

drugače pa ti lahko povem iz izkušenj, tudi mene je mikala zobna protetika in sem šla na sprejemne izpite ki predstavljajo 70% pogojev za vpis, na žalost jih nisem naredila.. za informacijo naj ti povem da nas je bilo na sprejemnih 260 od tega jih sprejmejo samo 30. sprejemni izpit je plačljiv (42€) in je trajal cev dan (od 8 ure zjutraj, do 5 popoldan). na sprejemnem izpitu si 2 ure risal s svinčnikom trdote HB - motiv zmučkani papirja so nam proecirali na tablo in ti si ga moral zrcalit na svoj bel list papirja in ga seveda tudi senčit..
nato si imel mavčno kocko, v katero si moral dolbit vdolbinice z nekim nožkom seveda do mm natančno in to traja 3 ure.
nato pa smo še imeli 5cm visok valj iz voska iz katerega smo morali narediti žensko telo, za to pa smo imeli časa 2 ure.
sprejemni niso lahki tako da ti priporočam, da če te res veseli začni risat oz oblikovat stvari, js osebno sploh nisem vedla kaj naj pričakujem na sprejemnem izpitu tako da me je vse skupaj še bolj šokiralo. ampak sej veš kjer je volja je tudi pot. :)
za druge smeri na tem faku pa nebi mela ravno informacij.. če pa te še kej zanima pa kr vpraši :)
baaiii baaaii ..
blup94
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a blup94 » 07. Nov. 2012 14:39

Najlepša hvala obema. Še vedno so več kot dobrodošle informacije in mnenja ostalih. Zaenkrat hvala vama. Strah me je splošne mature, zaradi matematike. Komaj lezem skozi vse teste. Dvomim, da bi naredila. Nebi. :(
Glede zobne protetike; ljubi bog. To sem čakala, da mi nekdo pove glede sprejemnih izpitov. Mislim, da me ne veseli ravno toliko, da bi se tako namučila. Sem slišala namreč, da so zelo zahtevni že prej, ampak kaj takega, noro.
sun - Za kaj si se pa potem odločila in šla študirati, če smem vprašat?
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 07. Nov. 2012 15:03

če komaj lezeš skozi teste, potem mogoče opcija maturitetnega tečaja ni tako slaba, kot se sliši. če si nekaj močno želiš, sem prepričana, da boš tudi investirala v to, v nasprotnem primeru pa si boš pač mogla izbrat kakšno bolj lagodno pot in bit v končni fazi tut s tem zadovoljna, kar pa z občutkom, da nisi dala vse od sebe kar bi lahko, ni enostavno. dodatno leto je tudi dodaten čas, da ugotoviš, kaj te zares zanima, in ko boš to ugotovila, se boš lažje odločala.

aja, pa danes niso enostavni časi za preživetje (če nimaš stricev iz ozadja), zato pri izbiri imej v mislih tudi zaposljivost profila, za katerega se boš odločila.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 07. Nov. 2012 15:32

če ti opravljanje sprejemnega izpita od 8h-5h predstavlja tako mučenje, ne vem če ma sploh smisel, da se vpisuješ na faks.

sej ti je najbrž jasno, da boš mogla na faksu marsikaj mučnega delat, ne?
blup94
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a blup94 » 07. Nov. 2012 15:39

Ja, samo maturitetni tečaj je plačljiv, če sem prav obveščena, ali? Polek tega bi bilo fajn to leto tudi delati, službo, če imaš status dijaka, pa tudi ni lahko najti.
Glede teh sprejemnih izpitov - problem je, ker sem totalni antitalent za risanje, drugače me to sploh ne skrbi. Ne bi bil problem opraviti sprejemnih izpitov iz česa drugega (nekega področja, ki mi leži), ampak to pa ni zame. In hvala bogu sem to ugotovila zdaj, ne takrat, ko bi bilo že prepozno. :)
Uporabniški avatar
Poppy.
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 30. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Poppy. » 07. Nov. 2012 16:31

Jaz ti lahko povem za maturitetni tečaj, da to sploh ni takšnen baw baw kot si mogoče predstavljaš. Jaz sem hodila na srednjo ekonomsko in se mi maturitetni ni zdel nič kaj težji. In tudi meni matematika ni nikoli ležala, na obeh maturah pa nisem imela problemov z njo. Na maturitetni tečaj nikakor ne gledam kot na zavrženo leto, ampak na nekaj, kar sem pač mogla opravit, da sem lahko šla na željeni faks. Niti najmanj mi ni žal, niti mi ni žal, da nisem šla že na začetku na gimnazijo. Svoj poklic jemljem kot nek back-up, čeprav ja, se zavedam, da si danes s srednješolsko izobrazbo ne moreš ravno pomagat, ampak vsaj poklic imam. Pa še to, včasih maturitetni ni bil plačljiv in dvomim, da sedaj je.
blup94
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a blup94 » 07. Nov. 2012 16:39

To za plačljivost res nevem, se mi pa zdi, da so tako dejali, nisem prepričana, nič si ne upam trditi. Po mojem nebi smel biti, no.
Če pa željena fakulteta, torej socialno delo, zahteva splošno maturo ALI maturitetni oz. peti predmet, je vbistvu vredu tudi, če opravim ta peti predmet? Sem potem nekako na vsaj podobnem kot ostali s splošno maturo (vem, da ni isto.)
Uporabniški avatar
sun
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sun » 07. Nov. 2012 16:52

blup94 napisal/-a:Najlepša hvala obema. Še vedno so več kot dobrodošle informacije in mnenja ostalih. Zaenkrat hvala vama. Strah me je splošne mature, zaradi matematike. Komaj lezem skozi vse teste. Dvomim, da bi naredila. Nebi. :(
Glede zobne protetike; ljubi bog. To sem čakala, da mi nekdo pove glede sprejemnih izpitov. Mislim, da me ne veseli ravno toliko, da bi se tako namučila. Sem slišala namreč, da so zelo zahtevni že prej, ampak kaj takega, noro.
sun - Za kaj si se pa potem odločila in šla študirati, če smem vprašat?

Lej js ti še vseeno priporočam da greš probat, zakaj pa ne mogoče pa ti rata :))
aiia še tako informativno, v prvem letniku moreš imet na strani vsaj 1500€, saj si moreš kupit pripomočke za delo, ki niso tako poceni. naprimer že samo delovne uniforme stanejo nekaj čez 100€ :/ sama vpisnina na fax pa je letos stala 175€ (ja nimajo glih normalnih cen)
zdej sem vse vpisala na upravo v Lj, ampak mislim da bom šla delat 5 predet in se nato drugo leto prepisala na kozmetologijo, glede na to da sem se v srednji šoli izobraževala za kozmetičnega tehnika :))

aiia glede maturitetnega tečaja al pa 5.predeta pa je tak..
dober preglej in se pozanimaj katere pogoje postavlja tvoja željena fakulteta, če potrebuješ samo 5 predemet potem logično da greš delat samo njega .. ampak mislim da si letos za 5 predmet že malo pozna zato ti priporočam da se HITRO pozanimaš kako in kaj .. nočem te strašit, sam glede na to da majo na določenih šolah organiziranja skupne priprave na 5 predmet in se te priprave začenjo že kr zgodi za predelaš naprimer vso snov no mature..

:) :)
blup94
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a blup94 » 07. Nov. 2012 16:58

Jaz sem tudi kozmetični tehnit, oz. letos bom končala to šolo :) Hja, denar je itak povsod se mi zdi.. Polek tega bom rabila še za stanovanje, ker nisem iz Ljubljane. :/ Dvomim, risanje res ni moje področje, niti me ne zanima taaakooo zeeelooo, da nebi prej raje preučila še drugih opcij.
Ja, socialno delo zahteva 5. predmet angleščino ali zgodovino. In razmišljam, da bi šla pri poklicni maturi delati matematiko, peti predmet pa angleščino. Za angleščino ni posebnih priprav, samo gradivo dobiš in greš pisat, zato še hvala bogu prepozno ni. Nekje do marca je zadnji rok, da se odločiš za peti predmet angleščine, to so nam že povedali.
Vseeno pa mislim, da je najboljša opcija, da se odločim tako, torej poklicna matura z matematiko in peti predmet iz angleščine. Navsezdanje se lahko kasneje še vedno vpišem na fakulteto, ki tega ne zahteva, imam pa zagotovo odprtih več možnosti. :)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov