Izguba volje za študij

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
lolika69
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolika69 » 11. Feb. 2008 9:16

Hey!

Sem brucka ene izmed ljubljanskih fakultet in sm ta vikend čisto izgubila voljo do mojega študija. Zimski semester je za mano in jaz skoraj nobenega kolokvija nisem opravila. Skoraj edino kar mi še preostane so končni izpiti. Niti ne vem ali bom kos temu, ker se počutim totalno izgubljena. Nekako sploh nimam volje da bi se spravla učit, ker se mi zdi, da je tempo na faxu prehiter zame in razmišljam, da bi ponavljala oz. pavzirala ta prvi letnik. Le tako bi lahko prišla k seb in obnovila svoje znanje iz gimnazije naprej in z novim študijskim letom začela znova od začetka. Imam pač občutek, da je moje znanje prešibko, da bi lahko gradila na njem naprej. Predvsem me zanima, kaj mislite, da se bolj splača: pavzirat al ponavlat. V najhujši situaciji razmišljam, da bi se prepisala ampak pojma nimam kako to poteka. Do kdaj se morš prepisat-okvirn datum (je to na začetku študijskega leta al je to že junija?). Potem pa me še zanima kako bi zgledalo slednje: prvi letnik bi ponavlala, drugega bi naredila, v tretjem bi se mi zalomilo...in takrat bi mogla kaj?...pavzirat?.. Upam, da mi boste pomagale.
Zadnjič spremenil lolika69, dne 11. Feb. 2008 21:08, skupaj popravljeno 1 krat.
THE ONLY ROOL ISDON''T BE BORING.DRESSCUTEWHEREVER YOU GO.LIFE IS TO SHORT TOBLENDIN.
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 7. 2006
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 11. Feb. 2008 10:53

:( Najprej naj te pomirim, glede na to da si brucka, še ni nič katastrofalnega za tabo. Jaz se vsako leto srečujem vsaj z enim bližnjim prijateljem/prijateljico, ki maja začne govoriti, da se bo prepisal/a, pustil/a fax...pa tudi sama sem bila že v tej situaciji (tudi trenutno sem, ampak ker sem že pri koncu, vse druge opcije kot čim prej končat, odpadejo).
Najprej moraš razmisliti, če si izbrala pravo fakulteto. Če te študij ne veseli, se prepiši, ker ni hujšega, kot vztrajati v smeri, ki si je ne želiš. Če se boš prepisala, na novem faksu ne boš mogla več ponavljati in če se ti zalomi, boš lahko samo še pavzirala. Glede postopka prepisa sicer ne vem kako je, mislim pa, da se je že nekje pisalo o tem, pa tudi v referatu ti bodo zagotovo pomagali. Vem da je najlažje, če se vpišeš zdaj v prvem roku (do 8.3.), se pa moraš do vpisa (avgusta) izpisati iz svojega faksa. Drugih posledic, kot to da boš od avgusta do oktobra brez statusa, ne bo.
Če pa želiš nadaljevati študij, potem ti tudi eno leto fraj ne bo nič slabega pomenilo. Zelo malo ljudi (vsaj kar jih jaz poznam) dela faks v štirih letih...nekateri so leto fraj zelo dobro izkoristili. Mislim, da ne boš mogla pavzirati, če boš imela pogoje za ponavljanje (vsaj na našem faxu je tako, da če imaš opravljenih več kot polovico izpitov, moraš ponavljati, če pa manj, pa moraš pavzirati-če si že ponavljal, ti ostane samo še pavziranje). Če boš ponavljala, ti ostane status študenta, lahko ješ na bone etc...sicer tudi če pavziraš lahko še eno leto delaš preko študenta, ampak vseeno mislim, da je lažje ponavljati.
Sicer pa je komaj februar in ni še potrebno obupovati. Veš koliko študentov izpolni pogoje komaj na septemberskih rokih. Najprej razmisli, kaj si želiš, potem pa se odločaj dalje. Upam da ti je kaj pomagalo. Držim pesti :wink:
Houd de wereld tegen
Uporabniški avatar
lolika69
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lolika69 » 11. Feb. 2008 11:12

Hvala Ally... veš ubistvu se mi gre samo za to, da ugovotim ali je kaka pot v sili. Niti se ne spoznam na ta pavziranja in ponavljanja na faxih. Tko da sm hotla sam to zvedt kako prbližno je. Zdej se bom recimo velik mn sekirala, če mi ne bo šlo, ker vem da vseeno lahko ponavlam ta letnik. Sicer so ovira tuki še moji starši(mami), ker misli, da pač kej tazga se pa men ne more nardit (u gimnaziji sm bla zgeldna učenka). Pomoje mi je natežji to, da bom mogla mami prpravt na to in ona bo mislna, da je vzrok fant, ker sem velik časa pr njemu (čeprou se tud pr njemu učim in ne žurava non stop).
Men ni problema, če bom zgubila eno leto ampak močno morm premislt al je ta smer res zame in se mi splača zgubit eno leto al bi se rajš prepisala na kej druzga.
THE ONLY ROOL ISDON''T BE BORING.DRESSCUTEWHEREVER YOU GO.LIFE IS TO SHORT TOBLENDIN.
Uporabniški avatar
Tinchka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 30. 11. 2005
Kraj: ŠpG/LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Tinchka » 11. Feb. 2008 11:51

Ooo, to pa tud jst poznam :D Ponavljam že drugič :P

Ally ti je že dosti povedala, tako da ne bi več dosti dodajala. Važno je tisto glede prijavnih rokov. Res je najboljše, da se prepišeš v prvem roku, ker v drugem je že dosti manj izbire, v tretjem pa skoraj nič. Eno leto ponavljanja ni nič hudega. Takrat imaš vsaj čas, da v miru opraviš kar ti še manjka in če ti še kaj časa ostane, lahko delaš kakšen predmet za višji letnik (če ti dovolijo). Res je tudi, da se lahko prepišeš oz. ponavljaš samo enkrat - redno, če pa hočeš npr. še enkrat ponavljat, se pa lahko izredno vpišeš, kar seveda stane, na vsakem faksu različno. Ampak te možnosti se raje ne posluži.
Res dobro razmisli, če te veseli, kar študiraš in se pozanimaj o kakšnih drugih programih (tudi glede težavnosti, pejdi recimo na kakšno predavanje na faks, ki te zanima). Jaz sem se prepisala iz univerzitetnega programa na visokošolski in mi je zdaj lažje, snov je pa še vedno zanimiva. Se mi zdi, da ima dosti ljudi odpor do visokošolskih programov, ker je kot manj vreden od UNI-ja, ampak ravno tako dobiš dosti vreden naziv, enako ali več znanja in še vedno lahko magari doktoriraš, če ti paše.
Nana nanana nanana on a Summerbreeze ...
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 11. Feb. 2008 11:53

na kateri smeri pa si oz. soli?? te ne veseli?
Uporabniški avatar
lolika69
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lolika69 » 11. Feb. 2008 12:25

Sm na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo..smer:kemija (uni). Mislna sm da je kemija to kar bom delala celo življenje. Iz gimnazije sm pršla s slabim predznanjem in zdej si res ne predstavlam, da bi se bla tok snovi, ki je povrh usega še težka, sposobna naučit. Nekak mam velke razpone med željami. Nwm ali si želim striktno študirat kemijo(ki je težka) ali bi se rajši prepisala na kaj drugega, mogoče tudi lažjega. od nekdaj sm si želela dela z otroki, sam me recimor kakšno delo vzgojiteljice ali učiteljice nekako ne veseli oz. mi ne predstavlja izziva. Tok sem zmedena, da še sama ne vem. Mogoče sem se res ustrašla samo tempa in bi mi eno leto pavze oz. ponavljanje tega letnika koristilo.
cute
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a cute » 11. Feb. 2008 13:11

Wiiiiiiiiii!!! kok lepo da nisem edina v tem...hm sranju, ja :D Ok, jaz sem že tretji letnik, pa tud ponavljala še nisem, a sedaj začenjam resno razmišljati o tej možnosti... Pač nisem več tok zainteresirana, s sošolci se pretirano ne razumemo, pa tudi učiti se mi prav ne da več, četudi mam čas, izpite pa vse tja do marca-se pač nisem prijavila :D ...sploh pa sem nekako ugotovila da ni vse v tem da čimprej končaš faks ampak da čimbolj uživaš študentska leta :wink: Priznam ko tako razmišljam mam hudo slabo vest, a recimo da mam prav! Ti pa...ej prvi letnik si...poznam kup ljudi ki so ponavljali prvi letnik potem pa končali faks brez težav, no...poznam tudi take ki so nato še parkrat padli(in to ravno na tvojem faksu....) a imajo diplomo, službo in predvsem čudovite spomine na študijska leta! Vem da je težko a poskušaj vse vzeti bol na lahko in ne obremenjuj se pretirano s tem, pomembno je da veš da boš nekoč diplomirala in se za to počasi trudiš zraven pa obiščeš vse tiste zabave ki jih hočeš, klepetaš s sosedi v študentskem domu do 4ih zjutraj, z cimro gledaš mehiške nadaljevanke celo popoldne! So stvari ki jih človek mora narediti, da mu pozneje ni žal...hm, razen če načrtuješ kako boš čez 20 let sama v svoji bajni hiši z diplomo na zidu in se spominjala kako fajn je bilo med pisanjem nekega izpita!? :/ No, potem pa veselo za knjige, sicer pa ajde vzemi si fraj dan in pojdi na sončke v tivoli, pa se morda kaj srečamo :wink:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 11. Feb. 2008 14:05

zimski semester je za tabo ;)

sicer se pa ne preveč sekirat, boš pa pač ponavljala. imam kolegico, ki ponavlja prvi letnik na tvojem faksu in zraven dela še par izpitov za drugega, tako da res ni take panike. eno leto dlje boš na faksu, kar pa ni nič tragičnega.
huje je, če te stvar ne veseli. raje razmisli o tem, če se res še vidiš v kemiji, ker se včasih zgodi, da ima človek določene predstave o eni študijski smeri, ko jo pa malo pobliže spozna, ga pa vse mine. v tem primeru bi se bilo pa pomoje bolje prepisat.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 11. Feb. 2008 14:15

Hm.. Ponavljat raje ne, ker potem izgubiš možnost prepisa.. moj nasvet nevem. Raje pavziraj, vmes nekaj delaj, pa malo razmisli..

Drgač pa še se hočeš prepisat, se moraš vpisat do 8. marca skupaj z maturanti .. isti obrazec in vse, le tam obkljukaš, da si že vpisana na en študij.

.. če te kemija veseli, lahko greš na kakšen visokošolski študij v zvezi s kemijo..

@jullia.. komentar na tisti tvoj prepis v primeru, da te vse mine
Možnost vzemi (če nimaš več možnosti prepisa) ali pusti (imaš možnost prepisa/preostane le izreden študij vs delo).
torej.. če v 2. ne najdeš prave smeri si naj** .. oz. lahko samo še izredno študiraš.

kemija je kemija, matematika matematika. Če študiraš te ožje smeri.. potem moraš bit nekako frik na te stvari. fajn je, če te zanima tudi delo v tej smeri..
Nekako razumem, da se prepišeš z interdisciplinarnega programa (mala mešanica družboslovja, naravoslovja, oz. vsega po malo na področju družboslovja/naravoslovja).. ampak če študiraš neko bolj ozko zastavljeno smer... moraš prej premislit, če je to res tisto, kar te veseli.. ker kasneje, ko končaš npr. matematiko težko dobiš službo kjerkoli, ampak samo na tem področju oz. so možnosti bolj majhne, da boš dobil job kje drugje.

Kakorkoli.. Lolika69 upam, da se pravilno odločiš oz. da ti kasneje ne bo žal
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 11. Feb. 2008 16:43

kemija je tezek studij. sicer ne vem, ce sem te s tem potolazila, ampak tako je... sploh pa ker si na UNI. vprasanje pa je, ce te to veseli? ker ce te, bos vse premagala in naredila izpite in ti ne bo nic tezko. ce te pa ne, bo bolj tezko.

hm, delo z otroci... potem mas kar veliko moznosti. socialno delo, bibliotekarstvo (delo v solski knjiznici),... ce to ni to... saj ves, misli nase in poslusaj sebe.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 11. Feb. 2008 19:53

Če te študij veseli se potrudi in skušaj narediti čim več. Še zmeraj je en semester in se da veliko narediti. Ne obupaj :!: Pa tudi je vprašanje koliko si se učila, probaj se sproti in ugotovi katera tehnika učenja ti odgovarja (vsak ma drugačjo tehniko.)

Če te pa ta smer ne veseli pa sama veš odgovor...probaj ugotovit kaj bi delala in se prepiši.
Uporabniški avatar
moi T
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 2. 2007
Kraj: Lj med tednom, med vikendi pa...

Neprebrana objavaNapisal/-a moi T » 11. Feb. 2008 20:36

Hmmm... kaj pa če bi se prepisala na pedagoško fakulteto, smer kemija? Sam ne vem, če maš lahko sam kemijo al morš še neki zravn... Sam to je združitev obeh tvojih ljubezni... ljubezni do kemije in otrok. Pa še pedagoška baje ni tako težka... No vsekakor je lažja od kemije!
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 11. Feb. 2008 20:46

Če ti dotični študij resnično ne leži, se prau, da ne gre za lenobo, ampak težave z razumevanjem (pr kemiji se pač ne da na pamet naučit), če te stvari ne zanimajo do te mere, da si prapraulena stisnt zobe in prebrodt začetno krizo, pol se prepiš. Ne boš prva, ne zadnja :) .

Sama sm leta nazaj prstala na filozofiji in komparativistiki, po enem mescu mi je blo jasno, da ni variante, da me not potegne, da se prsvalkam čez 99% men neinteresantna snovi, zato sm "razočarala" starše in do filota hodila sam še na kofe :P . Ko je biu cajt za upis (to se moraš sama pozanimat kaj, kdaj, kako, da ne boš iz malomarnosti zapraula še enga leta), sm se upisala na novinarstvo in pršla čez usa štir leta brez večjih težau in z velik večjim veseljem kot na prej omenjeni smeri (če smo natančni, me kr mal srh spreleti, k se spomnem tistga meseca na filotu :? ).
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
lolika69
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lolika69 » 11. Feb. 2008 21:34

Berem te vaše predloge in mi kr mal upanje ulivajo. Mene bi recimor zlo veselil delo v kakem labaratoriju oz. delo v kemijskem "fohu". Sam študij mi nekako ni všeč oz. kaj vem..kr težek se mi zdi. Da bi izbrala pedagoško: smer rečmo kemija-biologija, to bi bilo idealno, samo niti si ne predstavlam sebe kot učitlce oz. ni to nekak moj sanjski poklic.

Sicer mam pa zdele načrt. U petk so informativci in bom šla tud jz mal pogledat. Joj..veste kaj iščem-defektologijo. Na kirem faxu bi to blo oz. pod kirim programom? Pa mal še gledam laboratorijsko bio medicino. Kaj vem..najprej bom šla zdele na informativca..potem bom razmislna o prepisu.

Če bom ugotovila, da prepis ni zame, bom ostala na kemiji. Zdej vsaj vem, da ponavljanje ni bav bav. Če recimor mislem u prvi letnik še enkrat pa se mi zdi, da bi ga rajši ponavljala kot pa pavzirala. Sej če ne druzga vsaj zarad moje mami. To je pač še en problem.
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 11. Feb. 2008 22:50

Punca ne kar takoj obupat :wink: Za vsakega je prehod iz srednje na faks težak, vsak se zaveda, da je treba mal več delat kot v srednji šoli. Če te veseli in se v tem tudi vidiš v prihodnosti, se potrudi, pa četudi boš študirala malo dlje kot 4 leta. Kot sem seznanjena, je bolj malo ljudi na vašem faksu, ki diplomirajo v 4ih letih.

Nekaj predznanja kemije seveda moraš imeti, vendar verjem, poznam nekoga, ki ni imel ravno veliko preznanja (vsaj po njegovih besedah) pa je vseeno prišel v 2. letnik. Malo več učenja in gre. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov