Življenje doma oz.na svojem

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Kje vam je ljubše ?

doma pri starših
21
38%
na svojem
34
62%
Skupaj glasov : 55

jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 05. Dec. 2009 14:33

Tamala_mrha napisal/-a:
Smešno pa mi je videti/slišati, da nekdo pri cca 32 letih še vedno živi doma, kljub razmeroma visoki plači (za nekoga, ki še nima družine in je samski - plačo pa ima krepko nad 1000 €) in ne premakne riti nekam na svoje (ni treba zdaj graditi hiše, dovolj je kakšna garsonjera za začetek ali enosobno stanovanje, pa tudi ni nujno v centru Lj), vozi pa avto višjega cenovnega razreda. Seveda je to njegova stvar, za kaj zapravlja, a očitno je daleč od samostojnega moškega, glede na to, da mu še vedno mama pere in lika oblačila, mu skuha kosilce oz. večerjo, ko prifura domov v svojem oh in sploh hudem avtu ter po možnosti niti za elektriko ipd. stroške nič ne primakne. :? Taki se mi zdijo pomilovanja vredni. Si ne predstavljam, da bi igrala mamino in očetovo princesko do 35. leta in mi ne bi bilo treba nič primakniti, ker bi se počutila kot da celo življenje živim na njun račun (čeprav bi poleg tega imela solidno plačo). :wink:

Zakaj pa ne bi, če sta v hiši dva nadstropja frej? In ravno, če je samski mi je še toliko bolj logično, da ne sameva nekje sam. Bolj mi je logično, da se z družino nekam umakneš, če že. In kje piše, da tem moškim pere, lika in kuha mama. Verjamem, da to obstaja, ampak ti govoriš na splošno, ne za konkreten primer. Ne posploševat, da nihče nič ne dela in ne plačuje stroškov.
p.s. tudi jaz živim doma, ampak vsak dan delam in prispevam 200 eur mesečno za stroške!!
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 05. Dec. 2009 14:36

gaby_ napisal/-a:^načeloma se strinjam z napisanim.
starostna meja se povečuje, ker dandanes večina gre študirat. študirajo v povprečju do 26 leta, potem pa čakajo na prvo službo (večina jih pač ne dobi takoj službe). ni vse tako rožnato, kot se sliši in verjamem, da je malo ljudi, ki imajo pri 30 visoke plače.
tako pač je, standard se viša, cene so višje, službo je težko dobiti, sploh tako z dobro plačo.

absolutno se strinjam glede 'maminih sinčkov' ki vozijo bmw-je in mercedeze pri 25 in so pri 30 še doma. ampak takih je po moje malo.

Se strinjam z napisanim. In tudi jaz poznam enega atijevega sinčka, ki vozi bmwja pri 30ih, ampak ta sinček sploh ne dela in bmwja mu je ati kupil. Drugače pa živi na svojem :roll: v stanovanju svojih staršev, ker sta ona dva naredila novo hišo in se preselila. Ampak pazi, sinček ne hodi v službo!
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 05. Dec. 2009 14:40

Naja* napisal/-a:Zakaj bi bilo takih malo? Jaz poznam kr nekaj takih, ki delajo kot učiteljice predšolske vzgoje, ki majo plačo čez 1000 eur kolikor sem obveščena, ena poučuje v srednji glasbeni šoli in ima mislim da 1200eur plače, tako da niso izjeme... Sam večina teh živi na svojem, al sami al s partnerjem. :wink: Zdaj pa pomisl kok je še takih, ki majo bolje plačane službe oz. pač na drugih področjih.

Ti govoriš o plačah v Ljubljani. Če si pa nekje drugje pa kot prvo nimaš na razpolago dosti stanovanj, medtem ko službe ne dobiš, če nisi iz iste občine, ker ti stroškov prevoza ne bodo krili, oz. se moraš preseliti v občino. Na dva takšna problema sem že naletela pri iskanju službe.
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 05. Dec. 2009 14:43

Naja* napisal/-a:
gaby_ napisal/-a:^saj jaz sem govorila bolj za naše konce (sem iz prekmurja), kjer je itak kronična brezposelnost, da o novih delovnih mestih ne govorim. pač, če nisi pripravljen iti delat nekam na drug konec slovenije, pač ne moreš pričakovati službe takoj po faksu in tudi neke bajne plače ne. in plače pri nas so nižje kot v lj, oz. kar precej nizke (vem da nam je prof.ang. v gimnaziji rekla, da o plači 1500€ lahko samo sanja).
brez končanega faksa pa itak pri 30 ne moreš niti sanjati o plači nad 1000 (v naših koncih).

aja to je pol mal drgač ja... s tem da čudno, da državne službe niso po celi sloveniji isto plačane :? ne bi rekla za kšna podjetja da se razlikujejo že tko med sabo kaj šele glede na to v kerem koncu slovenije delaš, ampak za take poklice kot je recimo profesor v gimnaziji, učiteljica v oš... sem mislila da je povsod isto plačano.

Pa očitno ne, če je teta od mojega profesorica, z 30 let delovne dobe pa nima 1200 eur plače kot ti navajaš za eno 30letnico, ki najbrž nima več kot 5 let delovne dobe.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 05. Dec. 2009 14:49

jaz pri svojih 24 letih še vedno živim doma, ne plačujem nobenih stroškov, ker še s svojim študentskim prihodkom komaj sfolgam čez mesec, niti starši tega ne zahtevajo od mene, jim je že dosti to, da od njih ne fehtam za denar. Mi je pa fajn bit doma, kjer imam vse oprano, zlikano, skuhano. Moj fant se je lansko leto preselil na svoje, ker je pač hotel met svoj mir, ampak že vidim, da mu ni to to in bo po moje šel nazaj domov k staršem, dokler se ne bova midva skupaj odločila, da greva na svoje. Jaz mu pomagam kolikor mu pač lahko, kar se tiče kuhanja, pranja, likanja in podobno, samo ko enkrat moški mora kupovat pralne praške, mehčalce, čistila in podobno in delat vse, kar je prej doma mamica delala, pol dojame kaj je prej mel, pa se sploh ni zavedal tega. Poleg vseh ostalih stroškov (hrana, najemnina, položnice...). Ko bova šla na svoje, si bova seveda delila delo, ampak je to še vseeno drugače, kot pa če moški večino teh del opravlja sam, ker jaz pa tud ne morem vsega, ker pač ne živim pri njemu in imam tud svoje obveznosti (faks, služba...) . Tko da jaz sem še vseeno mnenja, da dokler smo doma, dejansko prav uživamo, ko greš enkrat na svoje, se pa začnejo velik večje obveznosti. Ni vse v tem "eh važn, da imam mir" :roll: . Sej če imaš doma svojo sobo (ali še bolje svoje nadstropje), se itak imaš kam umaknit, ko potrebuješ mir. No razen, če si pač nek problematičen osebek in ti starši res morjo težit, al pa če imaš dejansko take povsodnosvtikajoče starše...to je pol že druga zgodba :roll:
Zadnjič spremenil evva, dne 05. Dec. 2009 14:50, skupaj popravljeno 1 krat.
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 05. Dec. 2009 14:49

Tamala_mrha napisal/-a:In ja, strinjam se, da četudi živiš doma, a prevzameš vse svoje obveznosti in stroške, se to prav tako smatra kot življenje na svojem, le da imaš pač to možnost, da ostaneš doma, ker je dovolj prostora za vse. Ni pa to zdaj kaj slabega, razen v primeru, ki sem ga že navedla na prejšnji strani. :wink: Za ene je očitno samostojno življenje samo v primeru, če greš v najemniško stanovanje in plačuješ sam (da ne podeduješ stanovanja ali kaj podobnega) oz. dat gradit lastno hišo. :?

Evo to je pa to kar se trudim že v parih postih povedat. Ni važno kje živiš, važno je da prevzemaš svoje odgovornosti, prispevaš fizično in finančno. Ampak eni delijo folk v dve skupini, in sicer, da kdor je doma avtomatično odžira starše, kdor pa živi drugje je pa samostojen. Jog brate odpade. Moja starša sta veliko bolj vesela, da živim doma, doma delam, prispevam v stroške in se imamo fino, kot pa da bi bila hiša prazna, onadva pa bi mi recimo morala plačevati stroške najema nekje drugje. Tako pa jaz prispevam njima.
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 05. Dec. 2009 14:58

Tamala_mrha napisal/-a:Res je, ni bilo govora o bivanju v ISTEM gospodinjstvu, ker potem ne gre ravno za samostojno življenje, pač pa bivanje pod isto streho, a ločeno (recimo v različnih nadstropjih). :wink:

Lahko živiš tudi v istem stanovanju in imaš ločeno gospodinjstvo. Čeprav jaz nameravam živeti v ločenem nadstropju.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 06. Dec. 2009 11:30

Pr nas pa nas je kar 5 v istem gospodinjstvu, :P hudo, kaj?
Pa smo zaenkrat vsi še kar zadovoljni, seveda pridejo trenutki, ko se tud skregamo, ampak načeloma immao stvari pošlihtane.
Midva sva štartala z gradnjo in se za 2 leti nimava namena selit nekam v najemniško stanovanje sam zato da bova rekla, da sva na svojem :roll: , pač nam ustreza tako kot je, pa naj si drugi mislijo, kar hočejo.
Dejansko pa naše življenje zgleda tako, da sva midva čez teden skoraj po cele dneve od doma, jst ob delu študiram in se 2x tedensko vračam domov po 21. uri, moj še nekje pomaga po službi, kosilo imava oba v službi, večerjava ne, seveda pa prispevava za stroške, hodiva v trgovino, kupujeva skupne stvari in skoraj redno stvari zase, jst čez vikend mal več postorim v bajti, ker čez teden me pač ni, tiste redke popoldneve, ko pa sem, mi pa ni do tega, da bom likala alpa štenge pomivala :twisted:
S tem sva imeli z mat kar precej težav, ker pač ne more razumet, da jst nisem gospodinjski tip človeka kot ona, ampak se do določene mere prilagodim na način, da opravim delo takrat, ko si sama odredim čas.
nivea9
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a nivea9 » 06. Dec. 2009 19:41

Mimi M poznam tudi gospodinjstva v katerih je 8 oseb pa čisto vredu funkcionirajo. Jaz mislim, da je to čisto odvisno od ljudi kakšni so. Lahko bi bila 2 pa bi si bila ves čas v laseh, če ne bi bila za skupaj.
Drugače pa jaz podobno kot ti. V načrtu je, da doma zgradim novo hišo, ker imam dovolj prostora za parcelo. In res ne vidim smisla zakaj bi se za teh nekaj let selila nekam drugam in zapravila ves denar za najmenino, opremljanje stanovanja in še kaj, če lahko to vložim v hišo. Tako bom imela vsaj svojo novo hišo in bom na svojem, če ne bi bila vedno le podnajemnik. Če imam to možnost res ne vem zakaj ne bi. Doma so pa tudi veseli, da sem še doma, ker marsikaj pripomorem. Ko pa bom zidala bom fizično pomoč imela zraven, ker jasno bodo takrat tudi oni meni kaj pomagali postoriti pri hiši.
Doma pa jasno nisem le sostanovalec ampak pridno pomagam. Pospravljanje in likanje je moje delo. Enkrat na teden grem tudi v nabavo. Poleti pa skrbim tudi za rože na hiši, delam na vrtu in pomagam pri košnji.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 06. Dec. 2009 20:58

S tem mesecem sem postala najemnica garsonjere in kaj naj rečem...ni primerjave.Res je, da bom začela dodatno delati za najemnino itd, ampak vseeno je to neprecenljivo.In v bistvu ni neke panike glede tega da sem v najemu.
Je pa res, da mi mami še vedno prispeva npr za gorivo in za kakšno cunjo sem in tja, navsezadnje sem še vedno študentka. Bom pa popolnoma samostojna z začetko službe, ko pa bom prišla do tja pa se bom seveda popolnoma odcepila.
Zato ne razumem tamladih ki samo iščejo izgovore da jim mame še vedno vodijo pol življenja-mislim na kuhanje, pranje itd. Potem ko pa se gre na svoje pa je šok pri enih.
The world is as you are.
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 06. Dec. 2009 22:37

emanuela napisal/-a:Zato ne razumem tamladih ki samo iščejo izgovore da jim mame še vedno vodijo pol življenja-mislim na kuhanje, pranje itd. Potem ko pa se gre na svoje pa je šok pri enih.

A misliš, da če je nekdo doma, da jim pa mame vodijo življenje? Jaz sem tud doma pa si perem sama že od 15ega leta.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 06. Dec. 2009 22:42

A res morate vedno iskati nekaj...ne ni nujno, torej je letelo na tiste ki jim to delajo.
Tako da ne jemlji posta kot osebnega napada :roll:
The world is as you are.
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 06. Dec. 2009 22:49

emanuela napisal/-a:A res morate vedno iskati nekaj...ne ni nujno, torej je letelo na tiste ki jim to delajo.
Tako da ne jemlji posta kot osebnega napada :roll:

A sem kje rekla, da me napadaš?
Povem svoje mnenje kot ti. Povem kako je pri nas. Nisem pa zasledila izgovorov, da je nekdo zato doma, da mu mama vodi življenje.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 07. Dec. 2009 0:04

Ok, vodenje v smislu-kosilo, večerja, pranje, likanje, pospravljanje, itd.In vtikovanje v življenje.Veliko jih je takšnih, ki so odrasli, ampak na nek način še vedno otroci :o
The world is as you are.
Valeria
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Valeria » 07. Dec. 2009 10:30

Živim s tipom. Glede na to, da oba delava, za stroške ni problema. Zaenkrat sva v najemu.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]