FDV? EF? Pravo? Na katero fakulteto se vpisati?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

chiara7
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 28. 4. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a chiara7 » 28. Apr. 2014 21:00

Pozdravljeni.
Obiskujem 3 letnik gimnazije in mi bo kakršnikoli odgovor in nasvet v veliko pomoč.

Veliko sem že razmišljala o izbiri faksov, nasploh me zanima diplomacija in mislim, da bi na tem področju lahko bila uspešna. Zanima me pa kateri faks, da najboljše predispozicije za omenjeno kariero, ter pri kateri imam še vedno dobre opcije za zaposlitev če se za diplomacijo ne odločim. Prva mi je na misel prišla fakulteta za družbene vede, smer politologija natančneje mednarodni odnosi. Predmetnik in nasploh predstavitev celotnega programa mi je všeč. Obenem pa sem na različnih forumih prebrala ogromno negativnih kritik iz strani študentov. Češ da nič kaj ne odneseš, sama piflarija, za zaposlitev pa izredno male možnosti. Zato me je do tega faksa že pošteno minlo. Naslednja opcija je tudi ekonomija ali prava. Pri katerih seveda spet problemi z zaposlitvijo in prevelikem številu študentov. Zavedam se, da je povsod potrebna delavnost, iznajdljivost ter malo sreče. Pa vseeno me zanima kjer imam največje možnosti za uspeh.

Če ima kdor koli izkušnje z omenjenimi faksi, ali pa nasploh kakšno mnenje bi bila izredno hvaležna.
Lp chiara.
Uporabniški avatar
mastermind
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 593
Na forumu od: 4. 2. 2013
Kraj: London, UK

Neprebrana objavaNapisal/-a mastermind » 28. Apr. 2014 21:16

Če imaš kako specifično vprašanje glede mednarodnih odnosov me kontaktiraj. Sem eno leto preživel na tej smeri..
Ferbc002
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 42
Na forumu od: 3. 4. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferbc002 » 28. Apr. 2014 23:36

Jst ti polagam na srce, da zber neki, kar te veseli in hkrati nekaj, kar je zaposljivo. Kaj je to boš pa najbolj vedela sama. Priporočam da mau prebereš učne načrte različnih faksov in se pol odločš, nek ožji izbor pa vrjetno že maš?
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 29. Apr. 2014 1:29

diplomacija je problem, ker je zaposlitvena zamrznitev in ne jemljejo ničesar.

ampak ne bo večno tako. izberi tisto, kar te veseli in presodi koliko truda si pripravljena vložiti v svojo izobrazbo. delala boš celo življenje, potrebe po kadru se pa dolgoročno spreminjajo.

jaz bi na tvojem mestu izbrala pravo. v sloveniji dobiš kvalitetno izobrazbo z ogromnim zaposlitvenim spektrom. prav tako lahko s pravom posežeš tako v diplomacijo kot tudi v sfero ekonomije. meni se pravo dejansko zdi najbolj uporabna družboslovna smer. res je, je veliko diplomantov, ampak je tudi precej visoka fluktacija. moraš se pa zavedati, da prava z levo roko ne narediš in presodi ali si pripravljena iti skozi tak študij.

je pa tako, da se izobraževanje na vseh omenjenih smereh dandanes ne zaključi več z diplomo (oz magistrskim oz doktorskim delom). izobraževati se je treba tudi ob delu, slediti novostim in biti radoveden pri iskanju novih rešitev. zato pa je ključno, da te delovno področje zanima.
Vsak raj ima svojo kačo.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov