Fakulteta za družbene vede
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
^^ Čak, a nisi ti na dentalni, al si prov na medicini?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
evva napisal/-a:*SunFlower* napisal/-a:Zaposljivost ponavadi ni pogojena s težavnostjo faksa ali sposobnostjo posameznika, ampak z njegovo 'tržno vrednostjo', če tako rečem. Če npr. mnogo ekonomistov ne dobi službe, to ne pomeni, da je ekonomija prelahka, nepomembna ali brezvezna, ampak samo to, da je trenutno trg dela nasičen iz takih ali drugačnih razlogov. Ampak seveda, najlažje je narediti tako, da izgleda, da je faks prelahek ali pa študentje nesposobni.
A dej ne mi pametovat,poglej na zavodu kok ekonomistov iščejo, poglej oglase vsakega dnevnega časopisa, pa jih je še vseen ogromno nezaposlenih! Pa ne govorim samo o ekonomistih, tudi o drugih, pravnikih, kemikih, prevajalcih, turističnih diplomirancev in podobno... Noben ni reku, da je ekonomija prelahka in brezvezna, ampak da ni nič več npr. vredna kot fdv, če se diplomiranec ekonomije ne zna znajt oz. če ni sposoben.
Seveda je zaposljivost pogojena s sposobnostjo, kje ti živiš? Ti povem en čist konkreten primer poznam fanta, ki je delal kot tržnik prek študenta v eni firmi, potem ko je končal faks, so ga pa vzeli za redno kot vodjo oddelka za razvoj programov z možnostjo napredovanja, ker se je zelo izkazal v trženju, marketingu in sodelovanju pri razvoju programov, plačo ima že zdaj zelo dobro... končal je pa fdv-politoligija! Najlažje je pametovat kok so eni faksi resni, drugi neresni, vsa študijska leta delat kot hostesa, kelnar, prodajalka or whatever, potem pa pričakovat, da boste dobil takoj dobro službo, ker ste pač končal "resen faks". Oh, dragi moji, konkurenca je huda in v naši državici ta sistem pač tko ne deluje, pa če vam je to všeč al pa ne, tko je!
Punca, razloži mi, kaj tebi ni jasno?V prvem odstavku si napisala točno isto, kot sem jaz povedala, tako da iz tega sklepam, da se strinjaš z mano, uporabila si pa skrajno napadalen ton. Zdaj sem pa povsem zbegana. A sploh sama veš, kaj želiš povedati, ali avtomatično napadalno reagiraš na vsakega, ki odgovori na tvoj post?
Kar se drugega odstavka tiče, pa očitno potrebuješ dodatno obrazložitev. Ne glede na to, koliko si ti sposoben, če je trg do konca nasičen, ti ne boš dobil službe (razen preko vez in poznanstev, ampak to je spet drugo). Če se pa fdvjevec usmeri v računalništvo, je pa to spet nov trg (pač trg računalničarjev), ki očitno ni toliko zasičen kot kak drug.
Pa daj umiri se, ker tudi jaz zagovarjam ne-blatenje fakultet, samo ti očitno rada nasprotuješ kar vsem po vrsti.
Sicer se pa meni veliko boljša rešitev kot to, da na silo vpišeš študij, pri katerem boš na koncu mogoče zaposljiv, zdi to, da enostavno greš nekam, kjer se tvoje znanje potrebuje in ceni (tj. tujina). Govorim tu seveda o študentih, ki so vpisali nekaj zato, ker jih najbolj zanima, ne pa iz kakega tretjega razloga.
Every rose has its thorn
-
evva - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 5. 2008
*SunFlower* napisal/-a:evva napisal/-a:*SunFlower* napisal/-a:Zaposljivost ponavadi ni pogojena s težavnostjo faksa ali sposobnostjo posameznika, ampak z njegovo 'tržno vrednostjo', če tako rečem. Če npr. mnogo ekonomistov ne dobi službe, to ne pomeni, da je ekonomija prelahka, nepomembna ali brezvezna, ampak samo to, da je trenutno trg dela nasičen iz takih ali drugačnih razlogov. Ampak seveda, najlažje je narediti tako, da izgleda, da je faks prelahek ali pa študentje nesposobni.
A dej ne mi pametovat,poglej na zavodu kok ekonomistov iščejo, poglej oglase vsakega dnevnega časopisa, pa jih je še vseen ogromno nezaposlenih! Pa ne govorim samo o ekonomistih, tudi o drugih, pravnikih, kemikih, prevajalcih, turističnih diplomirancev in podobno... Noben ni reku, da je ekonomija prelahka in brezvezna, ampak da ni nič več npr. vredna kot fdv, če se diplomiranec ekonomije ne zna znajt oz. če ni sposoben.
Seveda je zaposljivost pogojena s sposobnostjo, kje ti živiš? Ti povem en čist konkreten primer poznam fanta, ki je delal kot tržnik prek študenta v eni firmi, potem ko je končal faks, so ga pa vzeli za redno kot vodjo oddelka za razvoj programov z možnostjo napredovanja, ker se je zelo izkazal v trženju, marketingu in sodelovanju pri razvoju programov, plačo ima že zdaj zelo dobro... končal je pa fdv-politoligija! Najlažje je pametovat kok so eni faksi resni, drugi neresni, vsa študijska leta delat kot hostesa, kelnar, prodajalka or whatever, potem pa pričakovat, da boste dobil takoj dobro službo, ker ste pač končal "resen faks". Oh, dragi moji, konkurenca je huda in v naši državici ta sistem pač tko ne deluje, pa če vam je to všeč al pa ne, tko je!
Punca, razloži mi, kaj tebi ni jasno?V prvem odstavku si napisala točno isto, kot sem jaz povedala, tako da iz tega sklepam, da se strinjaš z mano, uporabila si pa skrajno napadalen ton. Zdaj sem pa povsem zbegana. A sploh sama veš, kaj želiš povedati, ali avtomatično napadalno reagiraš na vsakega, ki odgovori na tvoj post?
Kar se drugega odstavka tiče, pa očitno potrebuješ dodatno obrazložitev. Ne glede na to, koliko si ti sposoben, če je trg do konca nasičen, ti ne boš dobil službe (razen preko vez in poznanstev, ampak to je spet drugo). Če se pa fdvjevec usmeri v računalništvo, je pa to spet nov trg (pač trg računalničarjev), ki očitno ni toliko zasičen kot kak drug.
Pa daj umiri se, ker tudi jaz zagovarjam ne-blatenje fakultet, samo ti očitno rada nasprotuješ kar vsem po vrsti.
Sicer se pa meni veliko boljša rešitev kot to, da na silo vpišeš študij, pri katerem boš na koncu mogoče zaposljiv, zdi to, da enostavno greš nekam, kjer se tvoje znanje potrebuje in ceni (tj. tujina). Govorim tu seveda o študentih, ki so vpisali nekaj zato, ker jih najbolj zanima, ne pa iz kakega tretjega razloga.
Nisem natančno prebrala tvojga posta, sem samo preletela in zato tud čist narobe razumela, sorry. Drgač pa ja, se nekako strinjam s tabo

-
evva - Kofetarica
lia7bibi napisal/-a:evva,nisem šla na medicino ker bi želela imet zagotovljeno službo,ampak ker me veseli.to da bom mela pa 100% večjo možnost zaposlitve kot nekdo iz fdv-ja (posplošujem,so izjeme!) je pa zame le še dodaten plus.![]()
in ne ti o sprotnem delu,ker se zdele 3 mesce nism vidla vn iz knjig,kr ne boš vrjela tud mi mamo za vsak izpit 2-4 kolokvije,ki so OBVEZNI in brez njih ne moreš na izpit.da ne rečem da imamo na vsaki vaji vstopni kolokvij,kar pomeni da moraš vsak dan še to brat,ker drugače vaja ni opravljena in spet ne moreš na izpit.
vsak faks je po svoje težak,dejstvo je pa da bodo vedno eni zahtevnejši kot drugitežavnosto lestvico si pa lahko ustvar vsak svojo pa bomo vsi srečni
Sem že v enem izmed prejšnjih postov napisala, da je medicino smešno primerjat s katerimkoli družboslovnim faksom, ne samo zaradi težavnosti, ampak tudi zaradi skoraj dvakrat daljšega časa študija,tko da če nis razumela, nisem govorila o medicini, ki je po vsej verjetnosti res težek faks, še posebno za nekoga, ki ga to (kot npr. mene) ne zanima.
O tem kolk boš mela večje možnosti za zaposlitev od enega fdvjevca se lahko pogovarjamo potem, ko boš faks končala, do takrat pa...

Tudi jaz se nisem na to smer študija vpisala zato, ker bi imela zagotovljeno službo, ampak zato, ker me to, kar študiram, dejansko zanima (sem že po končani gimnaziji tehtala med fdvjem in pravom in se na žalost odločila za pravo), k sreči sem lahko že prek študenta (uspešno) delala dela v povezavi s tem in si zagotovila službo za prihodnost, vsak se pač znajde po svoje. Tudi pravna fakulteta je imela izredno zanimivo učno snov, ampak na žalost zame nesprejemljiv sistem...No če strnem, v glavnem hotla sm povedat samo to da kapo dol tistim, ki bodo brez kakršnihkoli izkušenj in samo z diplomo takoj dobili službo, pa naj bodo to fdvjevci, ekonomisti, prevajalci al pa farmacevti

-
evva - Kofetarica
prepisala sem se s prava na fdv, ker mi je ostal v prvem letniku samo en predmet, ki ga nisem mogla nardit (Rim) in se mi pač ni dal več ubadat z njim... ampak mi ni žal. Itak sem že po gimnaziji kolebala med tema dvema faksoma... Pravijo bolje pozno kot nikoli 

-
*mala* - Cosmopsiho
evva- verjameš, da mi je blazno zabavno, da še v tej temi ne poveš, da si pravo delala 2,5 leti (1. letnik). In še vedno rečeš, da je FDV na istem nivoju kot pravo.
moram nehat, da ne bom spet v banovcih pristala
moram nehat, da ne bom spet v banovcih pristala

But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*mala* - Cosmopsiho
Da se ne boš zarekla. Citiram iz teme o pravu:
evva napisal/-a:Leta 2004 sem naredila maturo na eni izmed boljših gimnazij v Ljubljani in se vpisala na pravo redno. Sicer sem bila na srednji šoli prav dobra učenka, maturo pa sem naredila povprečno. Vendar sem kljub temu imela veliko več točk kot je bila omejitev za redni vpis na pravo v LJ. Naj povem, da sem na tem faksu vztrajala dve leti in pol, v tem času pa sem naredila le 4 izpite (od osmih), in sicer statistiko, sociologijo, ustavno pravo ter primerjalno ustavno pravo. Ekonomijo sem delala 5x, zgodovino prav tako, da o rimu sploh ne govorim. Najlažje za narest je sociologija. Naj povem še eno zelo pomembno stvar- za neuspeh na tej fakulteti ne krivim nikogar drugega, razen sebe, saj je na tem faksu, še posebno, če si redno in v Ljubljani, potrebna izredno velika samodisciplina. VSI izpiti (razen statistike) se opravljajo na koncu leta (maj, junij, julij, september) , tako, da če ne študiraš sproti, je NEMOGOČE ta faks narest.
- sirova štručka
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 9. 12. 2009
...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 10. Dec. 2016 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
-
evva - Kofetarica
ne vem od kje si vzela ta citat, tole sem napisala v oktobru v temi o pravu
lahko sem nejasno napisala, v prvem letniku sem imela res samo 4 izpite, ampak potem sem naredila še ostale tri in sem se več kot leto mučila samo še z rimom. za vse nejevrne tomažke lahko komot skopiram index in vam pokažem opravljene izpite, da ne bo kaj ostalo nejasno
evva napisal/-a:Čaw!
No moja izkušnja s Pravno fakulteto je taka-> redno vpisana v 1.letnik PF v Ljubljani. Knjig se ne splača kupovat, ker sem že za kopije takrat dala okrog 24 000 tolarjev!! Predavanja niso bila obvezna. Najlažji predmeti: Statistika, Uvod v sociologijo in sociologija prava. Najtežji: Rim, Politična ekonomija, Uvod v zgodovino prava. Možno da so zdej že kej spremenil predmetnik, no takrat so mi bli ti predmeti najlažji oz najtežji. 3 leta sem bila 1. letnik, ker nikakor nisem mogla naresti rimskega prava, sem se hotla prepisat v MB, pa sem potem izvedela, da je na tisti fakulteti za Rimsko pravo isti profesor (Kranjc) . PF v Gorici takrat še ni bilo. No in ker sem izgubila tolko svojih živcev na tem faksu in shujšala 10 kil v zadnjem letu, ko sem bila še njihova študentka, ker sem po cele dneve in noči samo za knjigo visela in kavo pila, sem se odločla, da temu naredim konec in se prepišem na drugo fakulteto! Zdej sem na fdvju in sem srečna
. Sem že proti koncu, vse izpite naredim redno, študij je ful bolj človeški, tud sošolci so bolj normalni, v bistvu so vsi ful v redu, se ful štekamo, si pomagamo, profesorji so ful moderni, vse se da zmenit, gremo tud skupaj na kavo, ne pa kot tam na pravu "stara šola profesorji". Obup! V 2. letniku tle na fdv-ju smo imeli en predmet od enga profesorja, ki poučuje na fdv-ju in na pravni, tako da smo imeli izpit kar na pravni fakulteti in mi je bla prov muka na tistem faksu, ko sem po dolgem času spet not stopila
.Profesor je drugače kr v redu, edino pravna fakulteta mi je grde spomine na dan privlekla. V glavnem moj point je biu pač v tem, da kdor se odloči za pravno fakulteto (to zdej govorim za redni študij prava v LJ, ostale izvzamem, ker ne poznam vašega sistema), mora bit pripravljen na ureeee in ureeee učenja, nekateri profesorji so celo hotli da si napiflan(Uvod v pravoznanstvo)-taka vprašanja so bila v izpitu, da si dejansko moral bit napiflan. V glavnem to je bilo meni totalno mim. Aha pa nujno morate imeti visoko mero samodiscipline, ker predavanja niso obvezna (vsaj takrat niso bila) in se moraš sam prisilit, da se sproti učiš, ker v nasprotnem se ti ful nabere na koncu, ker dejansko so na pravu vsi izpiti (razen statistike) na koncu leta, vsaj takrat je blo tko, kar se meni sploh ne dopade. Na fdv-ju imamo pol izpitov v zimskem in pol v poletnem semestru in to je zame edino človeško, poleg tega so skoraj vsa predavanja obvezna, milijon enih vaj in seminarskih, tako da si dejansko prisiljen, da sproti spremljaš vsebino predmeta in da mu sproti slediš in se sproti učiš, tako da ni čudno, da ima fdv tako majhen delež ponavljalcev! Jaz se spomnim, ko sem se vpisovala na pravo, nas je šlo iz mojega razreda 8 na ta faks, v 2. letnik prava je naslednje leto napredovala samo ena sošolka!! Al smo bli vsi (7 nas) tolk zabiti, al pa je v čem drugem problem
. Se spomnim 1. šolski dan nam je predaval en profesor iz 2. letnika in je na koncu, ko se je poslovil rekel "Se vidimo drugo leto! Aja...s polovico od vas!" V glavnem selekcija je velika, tako da mi res ni jasno zakaj ne dajo večje omejitve za vpis na to fakulteto, če potem delajo tako selekcijo?! Ok, sej vem kako se omejitev formira,pač glede na število prijavljenih, ampak vseeno jaz poznam npr. eno žensko, ki je bila 3 leta na gimnaziji dobra, enkrat zadostna in je prišla na pravno-redno!! Mislim men je to nezaslišano! Naj povem jaz sem bila 4 leta pravdobra na eni izmed težjih gimnazij v Ljubljani, da ne bo kdo mislu, da nism bla navajena učenja, ampak priznam, ni mi šlo, rima nisem mogla narest in to je to, life goes on, bom pa na drugem področju uspešna. Ampak pravo je res težek faks, mam kolegico 3. letnik in jo vidim kaka je vsa zabuhla okrog oči od učenja, komi da gre kej ven žurat, mislim sej gre, ampak se res ful ful uči. Tko da tisti, ki ste se šele vpisal oz. ki ste prvi letnik, učte se, ni lahko. Ampak ko končaš ta faks, si pa jack, to pa sigurno
lahko sem nejasno napisala, v prvem letniku sem imela res samo 4 izpite, ampak potem sem naredila še ostale tri in sem se več kot leto mučila samo še z rimom. za vse nejevrne tomažke lahko komot skopiram index in vam pokažem opravljene izpite, da ne bo kaj ostalo nejasno

-
*mala* - Cosmopsiho
Sem dala link s točne strani kjer ti to napisala
ne vem od kje sprememba. Datum je bil pa 3. maj 2008
Kako torej delala LE Rim preostalo leto in pol (če po končanem 1 letu imela narejene 4 izpite). Kakor jaz vem je že 1 + 1,5 == 2,5. Kdaj so pa torej ostali 3 izpiti nastali?
Sej ne da me dejansko zanima, ker me res ne, samo zanimive so mi te priredbe informacij

Kako torej delala LE Rim preostalo leto in pol (če po končanem 1 letu imela narejene 4 izpite). Kakor jaz vem je že 1 + 1,5 == 2,5. Kdaj so pa torej ostali 3 izpiti nastali?
Sej ne da me dejansko zanima, ker me res ne, samo zanimive so mi te priredbe informacij

Zadnjič spremenil *mala*, dne 23. Dec. 2009 19:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]