Fakulteta za družbene vede

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 5. 2008

OdgovorNapisal/-a evva » 22. Dec. 2009 13:09

js mam pa tako teorijo o fdv-ju. Na fdv, kot vemo se večinoma vpisujejo gimnazijci z boljšim uspehom (pravdobri in odlični), ne govorim za vse, ampak za večino, vsaj na naši gimnaziji je blo tko. Tko da je men čist logično, da pač fdv lažje nardijo kot pa nekateri gimnazijci, ki so se s slabšim učnim uspehom iz gimnazij vpisovali na druge fakse, kamor so lahko prilezli oz., ki jih je zanimal. Druga stvar, je pa ta, da ima fdv super sistem, kar pomeni, veliko sprotnega dela (obvezne vaje, nekatera predavanja, skor za vsak predmet seminarske in seminarji), kar pomeni, da se že s tem dost naučiš in logično tud izpit potem lažje opraviš. To govorim predvsem iz lastne izkušnje, ker sem bila prej na drugem (recimo temu resnem) faksu in ni bilo nič sprotnega dela, vsi izpiti so bili na koncu šolskega leta (junij, julij) in če nimaš dost samodiscipline, da že par mescov začneš kej migat, logično tud težje ta faks nardiš. Potem tretja stvar, na fdvju mi je všeč, ker so posamezni oddelki dokaj majhni (pribl. 30-40 študentov na oddelek), dejansko se po enem mesecu že vsi med sabo poznajo in je večja možnost medsebojne pomoči kot npr. na nekem faksu, kjer imaš 300 ali 500 sošolcev. Jaz sem fdv-jevka in sem vesela, da sem, ker se mi zdi, da fdv ponuja največ splošnega znanja od vseh fakultet. Kar se pa samih izpitov tiče, je pa tko, nekateri so bolj zahtevni in se jih moraš začet učit dva tedna prej, druge pa komot dva dni prej, je pa res, kot sem že prej rekla, da tle dost pripomore že sprotno delo, s katerim precej snovi za izpit že prej obdelaš. Glede zaposlitve, se mi zdi pa res brezvezno diskutirat, ker vsi vemo kolk ekonomistov je na čakanju za službo, pa pravnikov in ne vem katerih še. Vse je odvisno od tega kako se znajdeš in kolko vez imaš. Poglejte mal po branžah koliko ljudi dejansko opravlja poklic, za katerega so kvalificirani?? (če izvzamemo pravnike seveda) . Poglejte koliko politikov je dejansko politologov, kolko marketinških strokovnjakov je dejansko študiralo komunikologijo (ali ekonomijo, smer marketing-trženje), kolko kemikov dela v kemični industriji, kolko prevajalcev dejansko prevaja?? Jaz ne vem kaj so za vas resni in kaj neresni faksi, vem pa kaj pomeni, da se znajdeš, poznam direktorja firme, ki se ukvarja s finančnimi programi-po poklicu je strojnik, poznam vodjo marketinga-končala je turističen faks.... verjemite mi, da dost pomenijo študentska dela (čeprav včasih izgleda da ne), ampak v mnogih primerih, če se izkažeš, ti lahko odprejo vrata za naprej, ne glede na to, kateri faks imaš končan.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

OdgovorNapisal/-a *mala* » 22. Dec. 2009 13:56

evva napisal/-a:To govorim predvsem iz lastne izkušnje, ker sem bila prej na drugem (recimo temu resnem) faksu in ni bilo nič sprotnega dela, vsi izpiti so bili na koncu šolskega leta (junij, julij) in če nimaš dost samodiscipline, da že par mescov začneš kej migat, logično tud težje ta faks nardiš.

Kater faks pa je bil to? Ker ne poznam naravoslovnega faksa, ki ne bi imel kolokvije. In izmed zame hudo resnih faksov poznam le pravo, ki nima vsaka 2 mesca kolokvije (pa še ti imajo mogoče februarja izpite- ne vem).

evva napisal/-a:Jaz sem fdv-jevka in sem vesela, da sem, ker se mi zdi, da fdv ponuja največ splošnega znanja od vseh fakultet.

Ta argument glede splošnega znanja se mi zdi smešen. Gimnazije so za splošno znanje ne pa faksi :wink:

A dejansko pišete izpite iz seminarskih?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

OdgovorNapisal/-a McLarnovc » 22. Dec. 2009 13:58

*mala* napisal/-a:Kater faks pa je bil to? Ker ne poznam naravoslovnega faksa, ki ne bi imel kolokvije.

Pri določenih predmetih na FS tud ni kolokvijev....

Če je pa FS resen faks boš pa sama presodila...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a evva » 22. Dec. 2009 14:00

hodila sem na pravno fakulteto v LJ, redna študentka.
Kar se pa seminarskih tiče, seveda, tudi snov iz seminarskih je vključena v izpit, sej je logično, da so seminarji in seminarske naloge povezane s snovjo, ki se jo učiš, ne vem kaj je tu čudnega. Lahko se ti zdi smešno, to je tvoje mnenje, men se zdi pa čist logično.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

OdgovorNapisal/-a *mala* » 22. Dec. 2009 14:01

McLarnovc Seveda pri kakšen predmetu ni kolokvijev, pa je le izpit, ampak ne poznam pa naravoslovnega faksa kjer so LE izpiti junija pri VSEH predmetih (kakor je ona napisala). :)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a evva » 22. Dec. 2009 14:02

*mala* napisal/-a:McLarnovc Seveda pri kakšen predmetu ni kolokvijev, pa je le izpit, ampak ne poznam pa naravoslovnega faksa kjer so LE izpiti junija pri VSEH predmetih (kakor je ona napisala). :)

Jaz nisem govorila o naravoslovnem faksu, ampak o pravni fakulteti (ki je zate mala btw resen faks), govorila sem iz prve roke. Na pravni fakulteti v LJ so VSI izpiti na koncu, razen statistike, vsaj takrat, ko sem bla jaz gor, je blo tko. Verjela al pa ne, vprašaj koga, ki hodi na PF, pa boš vidla. Mogoče imajo izredni prej roke, ampak redni smo imeli vse izpite (razen statistike, ki pa je itak najlažji izpit), na koncu. Tko da ne govori nekaj, o čemer bolj malo veš :roll: .
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

OdgovorNapisal/-a *mala* » 22. Dec. 2009 14:17

Je pač PF izjema, imamo pa na naravoslovnih faksih pri večini predmetov kolokvije (4× na leto če celoletni).

Pa tudi se ne strinjam, da so šli vsi "tapametni" na FDV. Iz naše generacije malo. Iz našega razreda izmed pravdobrih in odličnih (pa nas je bilo okol 10 skupaj) le 1, ostali pa medicina, farmacija, angleščina, matematika :D , psihologija, itd... Pa tudi v ostalih razredih je bila dejansko precej podobna slika :wink:

BTW: samo nasprotujem tvojim briljantnim argumentom iz prve objave v tej meni. Pa tudi napisala sem da citiram: In izmed zame hudo resnih faksov poznam le pravo, ki nima vsaka 2 mesca kolokvije (pa še ti imajo mogoče februarja izpite- ne vem). Sem napisala da nimajo kolokvijev, da za izpite februarja pa ne vem :wink: Nauč se brat.
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 16. 9. 2007

OdgovorNapisal/-a lia7bibi » 22. Dec. 2009 14:22

mene je nasmejala sm ena stvar ki jo je napisala evva: za težje izpite se je treba učiti 2 tedna,za kake lažje je pa dost tud 2 dni.
no,na našem faksu je za kolokvij potrebno cca 2 tedna,za lažji izpit 3 tedne in težji izpit tudi po 2 meseca.
pa sem odličnjakinja iz gimnazije,tako kot ostali moji sošolci :wink:
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a evva » 22. Dec. 2009 14:30

*mala* napisal/-a:Je pač PF izjema, imamo pa na naravoslovnih faksih pri večini predmetov kolokvije (4× na leto če celoletni).

Pa tudi se ne strinjam, da so šli vsi "tapametni" na FDV. Iz naše generacije malo. Iz našega razreda izmed pravdobrih in odličnih (pa nas je bilo okol 10 skupaj) le 1, ostali pa medicina, farmacija, angleščina, matematika :D , psihologija, itd... Pa tudi v ostalih razredih je bila dejansko precej podobna slika :wink:

BTW: samo nasprotujem tvojim briljantnim argumentom iz prve objave v tej meni. Pa tudi napisala sem da citiram: In izmed zame hudo resnih faksov poznam le pravo, ki nima vsaka 2 mesca kolokvije (pa še ti imajo mogoče februarja izpite- ne vem). Sem napisala da nimajo kolokvijev, da za izpite februarja pa ne vem :wink: Nauč se brat.

Seveda so briljantni argumenti, pa če ti grejo v nos ali pa ne,zato ker iskreno verjamem, da veš, da je to (vsaj delno) res. Ne vem na katero gimnazijo si ti hodila, niti katera generacija si, ampak jaz če gledam recimo na boljših ljubljanskih gimnazijah (Bežigrad, Vič, Poljane, Ledina...) je blo v moji generaciji stanje tako, da se je večina boljših učencev vpisovala na fdv,nekateri tudi na pravo, medicino, ekonomijo, ampak velika večina taboljših učencev se je vpisovala na fdv (največ smeri komunikologija, novinarstvo, politologija...), to so bile smeri z višjimi omejitvami in sedaj ko vem, na katere gimnazije so moji sošolci hodili in kakšne uspehe so imeli v srednji šoli, lahko komot potrdim svoje argumente.
Noben ni reku, da si karkoli trdila za pravno fakulteto, ne rabiš pisat v tem tonu, kot bi bila užaljena, enostavno se mi ne zdi fer, da eni tolk omalovažujejo fdv in povečujejo nekatere druge fakse, jaz sem pa s čist konkretnim primerom iz prve roke dokazala, da niti približno ni tko, kokr eni tle gor pišete. Poznam dost diplomiranih fdv-jevcev, ki so hitr dobil službo. Tud na študenstkem servisu velikokrat zasledim oglas za napisom "naj bo študent/ka fdv-ja" , tko da res so mi brezvezni tovrstni komentarji proti fdv-ju, vsak naj študira tisto, kar ga veseli, za službo se pa bo že potem brigal. Če je dost sposoben, jo bo že našel, ne glede na to, na kerem faksu je bil, brez skrbi :wink:
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a evva » 22. Dec. 2009 14:32

lia7bibi napisal/-a:mene je nasmejala sm ena stvar ki jo je napisala evva: za težje izpite se je treba učiti 2 tedna,za kake lažje je pa dost tud 2 dni.
no,na našem faksu je za kolokvij potrebno cca 2 tedna,za lažji izpit 3 tedne in težji izpit tudi po 2 meseca.
pa sem odličnjakinja iz gimnazije,tako kot ostali moji sošolci :wink:

js sm se za predmet Sociologija prava na pravni fakulteti učila dva dni pred izpitom in sm ga nardila, pa je pravo kao resen faks, tko da lepo prosm z nevmesnimi izjavami... sploh pa čas učenja je itak relativen in varira od človeka do človeka. Eni rabjo dva tedna, drugi dva mesca... Smo si različni, jaz sem govorila na osnovi lastne izkušnje.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

OdgovorNapisal/-a *mala* » 22. Dec. 2009 14:38

evva napisal/-a:Noben ni reku, da si karkoli trdila za pravno fakulteto, ne rabiš pisat v tem tonu, kot bi bila užaljena, enostavno se mi ne zdi fer, da eni tolk omalovažujejo fdv in povečujejo nekatere druge fakse, jaz sem pa s čist konkretnim primerom iz prve roke dokazala, da niti približno ni tko, kokr eni tle gor pišete.

Konkreten primer? A to sebe misliš, da ti je bila PF pretežka, pa si šla na FDV. Al kak to da ti ni ratalo PF narest, če je pa tudi FDV tako zelo težka?
Ali je pač edini razlog da ti ni ratalo to, da vas je blo preveč v razredu in da so izpiti le na koncu leta?
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a evva » 22. Dec. 2009 14:41

*mala* napisal/-a:
evva napisal/-a:Noben ni reku, da si karkoli trdila za pravno fakulteto, ne rabiš pisat v tem tonu, kot bi bila užaljena, enostavno se mi ne zdi fer, da eni tolk omalovažujejo fdv in povečujejo nekatere druge fakse, jaz sem pa s čist konkretnim primerom iz prve roke dokazala, da niti približno ni tko, kokr eni tle gor pišete.

Konkreten primer? A to sebe misliš, da ti je bila PF pretežka, pa si šla na FDV. Al kak to da ti ni ratalo PF narest, če je pa tudi FDV tako zelo težka?
Ali je pač edini razlog da ti ni ratalo to, da vas je blo preveč v razredu in da so izpiti le na koncu leta?

Na PF mi je bil samo eden in edini predmet pretežek in to je bilo rimsko pravo, ki ga nisem mogla narediti. Vsi ostali predmeti so bili enake težavnosti kot na fdv-ju, edino mal več se je blo treba potrudit pri učenju, ker pač nisem nič sproti delala, niti nam to ni bilo obvezno (kot npr. na fdv-ju) in sem se morala naučiti vse na koncu. Torej razlog prepisa je bil samo en predmet, ki bi ga sčasoma tud verjetno lahko nardila, ampak sem pač zgubila voljo in sem se raj prepisala in še vedno obžalujem, da se nisem že prej, ker mi je na fdv-ju vse bolj všeč :wink:
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a Shimmie_ » 22. Dec. 2009 17:39

...
Zadnjič spremenil Shimmie_, dne 05. Dec. 2011 13:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

OdgovorNapisal/-a *mala* » 22. Dec. 2009 17:44

^^ A ti pa ne kuješ svojega faksa v zvezde? Si prepričana da ne? :D
(pa BTW: nisem na pravni; o kateri je bilo debate in katero kao kujem v zvezde)

Seveda se je treba povsod potruditi, ampak nekje se je treba truditi 2 dni, nekje pa 2 tedna :wink:

Če jaz ne smem rečti, da je FDV lahek, tudi ve ne morete rečt, da je težak. :wink:
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a Shimmie_ » 22. Dec. 2009 17:50

...
Zadnjič spremenil Shimmie_, dne 05. Dec. 2011 13:39, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]