Fakulteta za družbene vede

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

OdgovorNapisal/-a *mala* » 20. Dec. 2009 12:12

Poznam kar nekaj oseb s FDV, ki brez slabe vesti povedo, da je lahek faks in da ni težko izpite z dobrimi ocenami delat. Al mi lažejo, al sami sebi lažejo, pa žal ne bom izvedela :D

Je pa dejstvo, da so slabe možnosti za zaposlitev.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

OdgovorNapisal/-a McLarnovc » 20. Dec. 2009 12:55

g00fy_qa napisal/-a:Jao ljudje - tor, janeva, McLarnovc - ko preštudirate vso literaturo, ki jo imamo mi letos, opravite vse obveznosti in uspešno odpišete vse izpite (ne s 6 iz zapiskov), se javite! Za zdaj pa raje ne blebetajte neumnosti o FDV, ker nimate pojma. Hvala.

Ne, na srečo nisem na FDV-ju.
Glede tvojega posta ki sem ga citiral pa....no comment... :rofl: Na kakem resnem faksu(rang FMF, FE, FS, PF, medicina(slednje je itak drug svet)) je učenje iz zapiskov dovolj za morda 20 do max. 25% na izpitu, toliko o učenju iz zapiskov in šesticah. O učenju je govora, ko se po 2 tedna učiš za en izpit pa ga komaj s 6 narediš, ne pa da se učiš en teden in pok, desetka.
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a ..Evelyn.. » 20. Dec. 2009 13:08

To majo itak vsi naravoslovci tako mnenje o družboslovju..brezveze diskutirat o tem, ker je to večna bitka.. ;) Dejstvo pa je, da različne ljudi različne stvari zanimajo in je neumno, da gre nekdo študirat nekaj, kar ga ne zanima, kar mu negre in potem zarije vse. Dejansko naj gre torej ženska, ki jo zanima družboslovje raje študirat elektrotehniko, strojništvo ipd. zato, da bo imela zagotovljen poklic :roll: čudno, da je nisi na fri poslal, kaj šele, da si omenil medicino..Vsak naj študira to, kar si želi, ne pa da na koncu pristanemo z zdravniki, ki ne marajo opravljati svojega dela ipd.

Sej je jasno, da je bistven cilj študija končna zaposlitev ampak nekateri s(m)o (študiram sociologijo, za katero vem, da mi bo bore malo poklica prinesla zato pa sem poleg le te izbrala še bolj varno izbiro; pedagogiko in andragogiko(ki pa, da ne bo pomote, me tud zanima))pripravljeni tud malenkost tvegat zato, da študiramo nekaj, kar nas veseli.

Še eno pričkanje glede FDV :) http://www.cosmopolitan.si/forum/viewto ... 28&start=0
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

OdgovorNapisal/-a g00fy_qa » 20. Dec. 2009 13:30

McLarnovc napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:Jao ljudje - tor, janeva, McLarnovc - ko preštudirate vso literaturo, ki jo imamo mi letos, opravite vse obveznosti in uspešno odpišete vse izpite (ne s 6 iz zapiskov), se javite! Za zdaj pa raje ne blebetajte neumnosti o FDV, ker nimate pojma. Hvala.

Ne, na srečo nisem na FDV-ju.
Glede tvojega posta ki sem ga citiral pa....no comment... :rofl: Na kakem resnem faksu(rang FMF, FE, FS, PF, medicina(slednje je itak drug svet)) je učenje iz zapiskov dovolj za morda 20 do max. 25% na izpitu, toliko o učenju iz zapiskov in šesticah. O učenju je govora, ko se po 2 tedna učiš za en izpit pa ga komaj s 6 narediš, ne pa da se učiš en teden in pok, desetka.

Meni se sploh ne da prepirat z ljudmi, ki imajo v svoji glavi ustvarjene ideje o superiornosti določenih faksov in po drugi strani tlačijo nekam fakse, ki po njihovem mnenju sploh niso pravi faksi. Kdo si, da boš sodil kateri faksi so resni in kateri ne?? Kar nekaj.

Te tvoje ideje o tem koliko se je treba kje učiti niso resnične - poznam ljudi ki je ful učijo in ki se malo učijo - iz vseh faksov. Ta kvazi količina vloženega truda je bedarija. Mi imamo izpite, ki jih narediš s par dnevi učenja in take, za katere moraš resno delati več tednov. Kot vsak drug faks, ane?
Dam ti primer za en predmet, ko mamo redno debelo skripto angleških člankov za predelat. Nekateri so tako težki za razumeti, da nam je še predavatelj na vajah rekel, da vsaka nam čast, če to razumemo, ker on ne. Za en tak članek recimo potrebuješ teden dni, da ga predelaš in približno razumeš; imaš pa v skripti 20 člankov + en del ene knjige + še ena knjiga. Res, čist mala malca je naš FDV.
Da ne omenjam še vsega sprotnega dela. Sploh veš koliko truda in časa se vloži, da napišeš znanstveni esej?? Verjetno ne, ker ga še nikoli nisi pisal.
Mislim, kar nekaj je tole poniževanje FDVja.

Pa še to - nikoli mi ni žal, da študiram družboslovje, niti se ne bojim, da ne bom imela dela; ker si ga bom sama ustvarila če ga ne bo! Žal mi je za ljudi, ki gredo nekaj študirat samo zato, ker bodo pol kao imeli zagotovljeno službo ali zato, ker je faks kao kul. Res, takšni ljudje se mi smilijo! Vsak, ki je sposoben za študij, bi moral iti študirat to, kar ga veseli. In to brez vihanja nosov nad FDVjem in občudujočih pogledov nad medicino. (Btw, poznam medicinca, ki letos za svoj faks dela manj kot jaz, pa sva drugače na približno enakem nivoju glede pameti.)

Jaz bom imela (najverjetneje) diplomo iz komunikologije in filozofije, še kakšen magisterij in doktorat (če ne zmanjka volje) in bom delala to, kar me veseli. In to je vse, kar je na koncu pomembno.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
Ursa7
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 8. 7. 2008

OdgovorNapisal/-a Ursa7 » 20. Dec. 2009 14:10

McLarnovc napisal/-a:Nimam nič kej proti fdv-ju ampak svetujem da delaj sebi dobro in izberi kak bolj resen faks...da ne boš čez 3 ali 4 leta brezposelna dipl. inž. družboslovne informatike... :wink:

Kolikor je meni znano so diplomanti družboslovne informatike, v primerjavi z ostalimi študenti fdv-ja, kar zaposljivi.

Drugače pa mi res ni jasno, zakaj se vedno ravno na fdv spravljate. Ker kar se tiče družboslovnih faksov, se mi zdi, da je fdv kar na nivoju. Sama sem diplomirala na tem faksu, pri diplomi sem pomagala še nekaj študentom iz drugih faksov, pa moram reči, da imajo na nekaterih fakultetah precej nižje standarde kot na fdvju. Bi rekla, da na tem faksu do diplome res ni preveč težko priti, nikakor pa ne drži, da se za to ni potrebno nič potruditi. (Ne)uporabnost diplome je pač odvisna od vsakega posameznika, kako jo bo znal izkoristiti, je pa sigurno pri iskanju dela potrebne dosti več iznajdljivosti kot pri študentih strojništva recimo.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

OdgovorNapisal/-a *mala* » 20. Dec. 2009 15:51

g00fy_qa- če ti veš, da je tvoj faks težak, zakaj je treba prepričevati druge? Saj sama veš na kakšni težavnosti je.

Sicer pa- kako lahko ti rečeš, da je vaš faks težak, če ne hodiš na druge?
Če drugi ne smejo rečt, da je FDV lahek, tudi ti ne moreš rečt da je težak.

..Evelyn..- se absolutno strinjam s tabo, ampak problem je ker se eni dejansko odločajo za fakse na stopnji težavnosti. Ravno včeraj slišala od ene da bo šla na Razredni pouk, ker je lahek. Pa tudi če jo ne veseli.
Ampak se preprosto bolijo izziva bit na faksu, ki je opevan za težjega.
Potem pa preveč diplomantov družboslovnih faksov in problemi z zaposlitvijo. Ker težko verjamem, da toliko ljudi dejansko veselijo te smeri (ki po imenu še veš ne kaj dejansko so).
V bistvu mi je škoda oseb, ki bi lahko lepo shajale na "težjih" faksih, pa se potem matrajo z zaposlitvijo. Saj vsi vemo, da redko počneš v službi dejansko tisto, kar si se naučil na faksu.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

OdgovorNapisal/-a g00fy_qa » 20. Dec. 2009 16:14

*mala* napisal/-a:g00fy_qa- če ti veš, da je tvoj faks težak, zakaj je treba prepričevati druge? Saj sama veš na kakšni težavnosti je.

Sicer pa- kako lahko ti rečeš, da je vaš faks težak, če ne hodiš na druge?
Če drugi ne smejo rečt, da je FDV lahek, tudi ti ne moreš rečt da je težak.

Ne prepričujem, da je FDV težak, samo povem, kaj recimo mi delamo in da ni tako, kot si večina ljudi misli, da je. Povem zato, ker težko prenašam blebetanje ljudi, ki res ne vedo, kako je, saj faksa še od znotraj videli niso.
Hkrati pa - nočem razglašati FDV za ultra težak faks, ker niti ni, če te to veseli - je pa zagotovo zahteven, moraš vložiti veliko časa in truda itd.. Odvisno tudi koliko sam želiš odnesti od predmeta.

Glede drugega odstavka - jaz za svoj faks menda lahko govorim približno koliko težak naj bi bil, ker ga obiskujem. Ne bom pa govorila za druge fakse, ker jih ne obiskujem in ne vem. V tem je razlika.

Mislim, da to razmišljanje o FDVju kot lahkem faksu izhaja še iz časa nebolonjskega sistema, ko ni bilo sprotnega dela, izpit pa si naredil sorazmerno enostavno. Zdaj imamo pri vsakem predmetu ogromno sprotnega dela, ne samo kolokvije (ki so včasih tudi tedenski), ampak recimo znanstvene eseje, projekte itd.. Za take zadeve moraš ful delati vsak teden. Potem, ko pride do izpitnega odbobja, in se drugi faksi šele začnejo prav učiti, imamo mi že pol predmeta rešenega s temi zadevami. Izpiti pa potem odvisno - nekatere narediš dokaj enostavno, za druge moraš garati.

Enivejz - moj point vsega tega je, da ljudje, ki ne hodijo na FDV, raje naj ne diskutirajo o njegovi težavnosti, ker pač nimajo pojma, kako je. A poniževanje določenih faksov je žal postalo študentski šport.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

OdgovorNapisal/-a *mala* » 20. Dec. 2009 16:21

g00fy_qa napisal/-a:Glede drugega odstavka - jaz za svoj faks menda lahko govorim približno koliko težak naj bi bil, ker ga obiskujem. Ne bom pa govorila za druge fakse, ker jih ne obiskujem in ne vem. V tem je razlika.

Samo ne moreš vedeti dejansko težavnost, ker je nimaš s čim za primerjati (lahko ti je težak, pa bi ti bil vsi ostali še vedno težji- teoretično; in če so vsi težki, je najmanj težek najlažji :D ).

A smem vprašati na kateri smeri si? In kaj te prepričalo v vpis?

Mislim da je sama ideja Fdv-ja dobra, samo preveč razpisanih mest, ker ni takega popraševanja, vsaj v Sloveniji ne; pa da bi moralo biti na malce višjem nivoju. Se mi je pa nekoč zdel dobra možnost zame, ki me zanima ogromno smeri.
(priznam pa, da govorim le po besedah kolegov in po ogledih zapiskov nekaj predmetov ter parih nalogah iz izpitov, ki so me precej nasmejale).
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

OdgovorNapisal/-a McLarnovc » 20. Dec. 2009 16:47

g00fy_qa napisal/-a:je pa zagotovo zahteven, moraš vložiti veliko časa in truda itd..

ROFL...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a tor » 20. Dec. 2009 17:47

buubbika napisal/-a: Raj delam v vladi, kot pa v gimnaziji učim matematiko ali pa popravljam elektriko, kjer pač moram.

Vse je pač stvar posameznika.

:lol: Prosim ne. Res najslabše je, da so na visokih položajih ljudje, ki poslušajo Miheljaka in podobne. :roll:
Imam raje električarje in učitelje matematike. Oni razmišljajo. :wink:
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

OdgovorNapisal/-a g00fy_qa » 20. Dec. 2009 18:03

*mala* napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:Glede drugega odstavka - jaz za svoj faks menda lahko govorim približno koliko težak naj bi bil, ker ga obiskujem. Ne bom pa govorila za druge fakse, ker jih ne obiskujem in ne vem. V tem je razlika.

Samo ne moreš vedeti dejansko težavnost, ker je nimaš s čim za primerjati (lahko ti je težak, pa bi ti bil vsi ostali še vedno težji- teoretično; in če so vsi težki, je najmanj težek najlažji :D ).

A smem vprašati na kateri smeri si? In kaj te prepričalo v vpis?

Mislim da je sama ideja Fdv-ja dobra, samo preveč razpisanih mest, ker ni takega popraševanja, vsaj v Sloveniji ne; pa da bi moralo biti na malce višjem nivoju. Se mi je pa nekoč zdel dobra možnost zame, ki me zanima ogromno smeri.
(priznam pa, da govorim le po besedah kolegov in po ogledih zapiskov nekaj predmetov ter parih nalogah iz izpitov, ki so me precej nasmejale).

Ja, res ne morem primerjati in biti povsem prepričana v oceno; nihče ne more. :) Recimo da primerjam z gimnazijo in s tem, kar mi o težavnosti povedo ljudje iz različnih fakultet; ampak to ni najboljša ocena. Ko bom vpisala še en faks, bom imela malo boljšo idejo o tem, seveda pa še vedno ne popolne. Zato tudi nihče ne more govoriti o tem, kako je en faks uber težek, drugi pa lahek. Jaz sem hotela poudariti (kot že povedano), da ni vse tako, kot si ljudje mislijo in da se tudi na FDVju dela.

Sem na medijskih in komunikacijskih študijah. To sem vpisala, ker me zanimata družboslovje in delo v medijih (predvsem revijalni tisk). Če bi lahko, bi študirala še sociologijo, psihologijo in filozofijo (nekaj od tega bom, verjetno fil). Sicer pa sem zadovoljna z našo smerjo, ker mi res veliko da, poleg tega pa se (večinoma) učim stvari, ki me zanimajo.

Jaz bi tudi bila za zmanjšanje št. vpisnih mest. Sicer me ne moti tako, kot je, ampak potem bi se lahko standard dela (še) bolj dvignil.

Zapiski in naloge katerih izpitov so ti bili smešno lahki?
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a tor » 20. Dec. 2009 18:21

buubbika napisal/-a:
tor napisal/-a:
buubbika napisal/-a: Raj delam v vladi, kot pa v gimnaziji učim matematiko ali pa popravljam elektriko, kjer pač moram.

:lol: Prosim ne. Res najslabše je, da so na visokih položajih ljudje, ki poslušajo Miheljaka in podobne. :roll:
Imam raje električarje in učitelje matematike. Oni razmišljajo. :wink:

buubbika napisal/-a:

Ker del ti ni jasen?? :D

Ti in vlada. :lol:
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Tammy_De » 20. Dec. 2009 18:36

Jaz sem že 4. letnik MO na FDV-ju (izredno) in lahko rečem, da se mi faks sam po sebi ne zdi niti mal težek. V vseh 3eh letih (izključujem eno leto študiranja v USA, kjer je bilo otroško lahko) se nisem niti za eden izpit učila več kot en tedn. Šla sm na mednarodne odnose, ker se mi je zdel program še "najmanj bedn" od vseh ostalih faksov (nisem se odločala po težavnosti), ker je to stvar, ki me dejansko vsaj malo zanima in sem (po besedah staršev) bila "premlada" da bi takoj po končani gimnaziji šla v Ameriko. Letos planiram diplomirati in se končno odseliti v Kalifornijo ter poskušati dosežti svoje sanje (igralska akademija itd.).

Back to topic: Ja, evo tukaj ena FDV-jevka, ki brez težke vesti prizna da je faks zelo lahek, je velik pi**arij za delat (eseji, seminarske...) ampak ni težko. In ja, lena sm, zato se učim po liniji najmanjšega odpora (beri: zadnji dan), vendar mam povprečje še zmeraj 8 in ne obiskujem niti vseh izredih predavanj (ja, tok sm lena).

:D
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
TechMan
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 9. 2009
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a TechMan » 20. Dec. 2009 19:59

Mene pa zanima kaj vas pa tu na družboslovni informatiki naučijo kaj lahko pol delate (nekdo je napisal da mate inž. v nazivu) . A modelirate/načrtujete kake poslovne procese al kaj podobnega?
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a Shimmie_ » 21. Dec. 2009 17:18

Strokovni naslov diplomanta: diplomant oz. diplomantka družboslovne informatike (UN)
Okrajšava strokovnega naslova: dipl. družb. inf. (UN)
Jst it zgornjega napisanga ne vidim nobenga inž. v nazivu, tko da ne delamo nobenih poslovnih procesov.
Večji poudarek na tej smeri je matematika, statistika, itd.
Zadnjič spremenil Shimmie_, dne 05. Dec. 2011 13:33, skupaj popravljeno 2 krat.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]