Fakulteta za družbene vede - mednarodni odnosi

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 01. Feb. 2010 17:05

testov je vseh sort. najbolje je, da se odpraviš na svojo območno enoto zavoda za zaposlovanje, kjer ti svetovalka teste naredi zastojn (nekatere organizacije testiranja zaračunajo). za nasvet lahko prosiš tudi vašo pedagoginjo/psihologinjo.

kar se pa geografije na FF tiče. natek nam je predaval fizično geografijo. smešen model. po mojem ne ve ravno kaj hoče. no ja. hoče čim bolj dramatičen opis naravnih pojavov. takih ki lahko človeka ubijejo. zaljubljen je v te zadeve.

zdej nas pa z regionalnim planiranjem muči černe. o bog pomagaj. slabšega pedagoga pa še ne.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 01. Feb. 2010 18:21

Hja morm rečt, da je zanimanje za FS pri nežnejšem spolu, presenetljivo veliko. Problem je, da to zanimanje upade po dveh tednih in tiste najhujše( :twisted: ) izginejo...

Sej to je problem, ker sem js vztrajna in ne obupam tak hitr, pa nočem bit pol edina huda tam (hec, da se razume :D)

Drugič moraš vstopit skozi vrata tudi v samo stavbo...ne pa samo čez rampo potem pa hitro ven... :P

Sej sem bla v stavbi, ampak sam na informativnem. Bom šla enkrat s kolegom na kako predavanje mal poškilt, da se prepričam v tvoje besede :D Verjamem da je kakšen fejst kje za pogledat (tud na našem faksu mamo fejst punce, čeprov jih večina dvomi :D)

Nincheq*- jaz se na nobenem faksu (redke izjeme seveda) nebi ravno zanašala na ogromno delanja. Čez počitnice in vikende ja, med tednom pa bolj težko (se da seveda, ampak zna faks trpet).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 6. 2008
Kraj: Vrhnika

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincheq* » 01. Feb. 2010 18:26

No sej sm misla predvsem za delo med vikendi, med tednom vem, da ni kej preveč časa :P
Uporabniški avatar
poletje06
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 7. 2007
Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja

Neprebrana objavaNapisal/-a poletje06 » 01. Feb. 2010 20:50

Nincheq* napisal/-a:
poletje06 napisal/-a:
Nincheq* napisal/-a:hvala poletje06 :) še nekaj me zanima.. ali moraš imeti za maturo nujno še en tuj jezik poleg angleščine, če hočeš, da te sprejmejo? ker jaz imam za izbirne predmete psihologijo in zgodovino :S

ne, ni treba imet. jaz sem bila sprejeta, pa nisem imela drugega jezika za maturo. ampak za vsak slučaj poglej še na spletn ostran, more pisat, ker imaš tiste pogoje a, b in c

še neki me zanima :oops: a lahko med študijem tudi delaš, ali ni časa za to?

na redni smeri ne. od jutra do popoldneva so ponavadi predavanja. na izrednem pa ja.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 01. Feb. 2010 23:08

*mala* napisal/-a: Bom šla enkrat s kolegom na kako predavanje mal poškilt, da se prepričam v tvoje besede :D Verjamem da je kakšen fejst kje za pogledat (tud na našem faksu mamo fejst punce, čeprov jih večina dvomi :D)

Sploh ne dvomim v to, da boš deležna izdatne pozornosti... :wink:
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
zvedicaA
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 25. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a zvedicaA » 03. Feb. 2010 15:18

evo jst sm pa na fdv sicer ne mo ampak eš ampak ti lahko povem da če te to ne zanima se ne vpiši ker pri nas je že preveč takšnih ki se na fdv vpišejo pač ker ne vedo kam bi se in potem jih tako že pol v prvem letniko odneha al pa popada, pol pa slišiš tiste komentarje ma to je brez veze ker neki, ker nimajo pojma kaj jih zanima itd. sm mela sama velik takšnih sošolcev, eno sm poznala bol kt druge in ona sploh ni vedla kaj se je vpisala kaj bomo delal itd. ker se ni nč pozanimala, pač se je fajn slišal. sama sem prej pregledala vse forume, predmetnike itd. in mi leži, mogoče je res velik sportnega dela (sploh mo in eš) ampak če se navadiš pa če v tem uživaš pol ni problema. Men je sploh všeč, da si lahko sama zberem velik izbirnih recimo iz celega faksa al pa še ostalih.

sicer pa glede tega da ne veš kam bi šla bi ti jaz svetovala, da obiščeš karierni center na ljubljanski univerzi, to je tam na kongrescu, prej se pozanimaj na internetu kako delajo, sem pa slišala da znajo pomagat, so pa tam ravno zato, da pomagajo dijakom, študentom.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 03. Feb. 2010 15:22

Prosim ne bodi jezna, ampak na MO in EŠ te najprej naučijo osnov pisanja in te cel faks mroijo s tem. Jaz pa sem se komaj prebila čez tvoj tekst. Vzemi si tri minute več, pa drugič vključi še kakšno ločilo in veliko začetnico. :)
Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 03. Feb. 2010 20:32

floribunda napisal/-a:
kar se pa geografije na FF tiče. natek nam je predaval fizično geografijo. smešen model. po mojem ne ve ravno kaj hoče. no ja. hoče čim bolj dramatičen opis naravnih pojavov. takih ki lahko človeka ubijejo. zaljubljen je v te zadeve.
zdej nas pa z regionalnim planiranjem muči černe. o bog pomagaj. slabšega pedagoga pa še ne.

Ste pa natrofli na taprava dva. :lach: Sicer je men Natek prov ljubek, ampak po duši pač nisem fizični geograf in me te zadeve ne pritegnejo tako zelo, medtem ko pa Čeeeerne ... Bog pomagi ... Slabš ne bi mogl dobit! :lach: :lach: :lach: No, ampak jz ga jemljem kot izjemo, ki potrjuje pravilo. Ena boljših retorikov je Irma Potočnik Slavič, pa Blaž Repe (piše tudi članke za Polet pod rubriko Neprijetna resnica), Katja Vintar Mally je ena taka dušica, pa Matej Ogrin pa Boštjan Rogelj ... itd.
Kaj pa študiraš, mimogrede?
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 03. Feb. 2010 21:59

Če grem nazaj na temo, očitno ni samo problem fdvja, ampak je širši...to ma ena italijanka napisan trenutno v facebook statusu: The ugly truth: A master's degree in International Relations sounds fancy but it's useless, oh well......
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 04. Feb. 2010 2:27

Ne razumem zakaj je to neko blazno presenecenje.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 04. Feb. 2010 12:13

Ne gre se za neko blazno presenečenje, ampak je veliko ljudi prepričanih, da je to samo problem fdvja, da v tujini je pa po tem profilu super veliko povpraševanje, sploh zdaj, ko smo v eu.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 04. Feb. 2010 12:30

Aha...seveda drugje ni nič drugače. Trgi delovne sile niso v tujini kaj dosti drugacni, kar se tiče kakšnih obrobno uporabnih študijev. Naprimer američani konstantno zbijajo šale, da je skret papir več vreden kot Liberal Arts degree (fdv+ff style studij).
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
anček
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana - okolica

Neprebrana objavaNapisal/-a anček » 06. Feb. 2010 14:11

Živjo.

Sem videla, da je bilo tudi tukaj nekaj govora o medjezikovnem posredovanju..

Tudi jaz razmišljam, da bi se letos vpisala na ta fax, saj so jeziki edino, kar me zares veseli. Mislim, da mi angleščina kar gre, na gimnaziji sem jo imela vsa leta 4, brez vsakršnega učenja, prav tako nemščino.. Sem pa malo po forumih brala in so vsi govorili, da je ta študij izredno težak, da je ogromno učenja in sprotnega dela, da je res treba oba jezika u nulo obvladat, če hočeš narediti fax... zato me je zdaj kar malo strah ratalo, da mogoče pa le nisem sposobna iti na ta fax, da bodo tam vsi obvladali in bolje znali, jaz pa se bom osmešila.. :oops: Zato zdaj ne vem več kaj naj naredim? Po eni strani si res želim to študirati saj me zelo veseli, po drugi strani pa me je strah, da nisem dovolj sposobna.. Kaj bi vi naredili na mojem mestu?
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 06. Feb. 2010 14:22

^^Jz bi ti svetovala, da vseeno probaš, če imaš tako močno željo in da tud sama izkusiš kako dejansko poteka študij (res so informacije drugih študentov lahko veliko vredne, vseeno so pa osebne izkušnje naboljše); če ti pa res ne bi ustrezalo, se pa še vedno lahko prepišeš na kak drug program.

Kar pogumno! :gut:
Uporabniški avatar
anček
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana - okolica

Neprebrana objavaNapisal/-a anček » 28. Feb. 2010 21:05

poletje06 napisal/-a:študij prevajalstva: 1. jezik: slovenščina - spoznavaš zgodovino slovenskega naroda, zgodovina države, jezika, uporaba slovarjev, korpusev, pravopis, slovnica, ... ubistvu nič kj tazga strašnega, vsaj meni se ne zdi. veliko je smaostojnega dela, vaj, sam moreš predelat literaturo, ki ti jo predpiše profesor, seminarji, delati moraš sproti, ker obseg izpitov na letnik je ogromen: več kot 20 izpitov)
2. jezik: angleščina - ang. fonetika, podrobna slovnica (bolj podrobno kakor slovenska slovnica v sr. šoli :D), jezikovne vaje, kjer delaš na besedišču, literatura, kjer moreš prebrat določeno število knjig, ki jih zahteva profesor, slovnične vaje - utrjuješ snov, ki jo predela profesor na predavanjih, britanska družba - spoznavaš običaje itd., ... tudi tukaj, veliko sprotnega dela, ker učenje en teden pred izpiti ne pride upoštev.
3. jezik: francoščina - tudi fonetika, slovnica, iste vaje, literatura, kjer moreš tudi prebrat določeno št. knjig, veliko se pogovarjaš pri vajah, tako da vadiš tudi govor, pridobivaš na samozavesti, itd.
saj pravim, meni osebno 3. jezik veliko manj leži, kakor ang in slo, zato se morem pri fra bolj potit :) ampak ni nič takega, da dejansko ne bi mogel sfurati. poskušaj kontaktirati še kakšnega starejšega "prevajalca" na kakšnih forumih, da ti pove, kako je naprej v višjih letnikih ...

no jaz sem zdaj že skoraj 100% prepričana, da grem na prevajanje :) sicer me je še vedno malo strah, ampak probat moram, če ne mi bo kasneje samo žal :P

Kaj pa se dela drugač na teh obveznih vajah? Ali vsi zelo obvladajo angleščino in tisti drugi jezik, ali so tudi takšni, ki ne govorijo zelo dobro, pa vseeno naredijo letnik?
:oops:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov