Fakulteta za družbene vede - mednarodni odnosi

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
poletje06
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 7. 2007
Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja

Neprebrana objavaNapisal/-a poletje06 » 31. Jan. 2010 17:45

študij prevajalstva: 1. jezik: slovenščina - spoznavaš zgodovino slovenskega naroda, zgodovina države, jezika, uporaba slovarjev, korpusev, pravopis, slovnica, ... ubistvu nič kj tazga strašnega, vsaj meni se ne zdi. veliko je smaostojnega dela, vaj, sam moreš predelat literaturo, ki ti jo predpiše profesor, seminarji, delati moraš sproti, ker obseg izpitov na letnik je ogromen: več kot 20 izpitov)
2. jezik: angleščina - ang. fonetika, podrobna slovnica (bolj podrobno kakor slovenska slovnica v sr. šoli :D), jezikovne vaje, kjer delaš na besedišču, literatura, kjer moreš prebrat določeno število knjig, ki jih zahteva profesor, slovnične vaje - utrjuješ snov, ki jo predela profesor na predavanjih, britanska družba - spoznavaš običaje itd., ... tudi tukaj, veliko sprotnega dela, ker učenje en teden pred izpiti ne pride upoštev.
3. jezik: francoščina - tudi fonetika, slovnica, iste vaje, literatura, kjer moreš tudi prebrat določeno št. knjig, veliko se pogovarjaš pri vajah, tako da vadiš tudi govor, pridobivaš na samozavesti, itd.
saj pravim, meni osebno 3. jezik veliko manj leži, kakor ang in slo, zato se morem pri fra bolj potit :) ampak ni nič takega, da dejansko ne bi mogel sfurati. poskušaj kontaktirati še kakšnega starejšega "prevajalca" na kakšnih forumih, da ti pove, kako je naprej v višjih letnikih ...
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 6. 2008
Kraj: Vrhnika

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincheq* » 31. Jan. 2010 18:31

hvala poletje06 :) še nekaj me zanima.. ali moraš imeti za maturo nujno še en tuj jezik poleg angleščine, če hočeš, da te sprejmejo? ker jaz imam za izbirne predmete psihologijo in zgodovino :S
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 31. Jan. 2010 18:53

Na tej točki, bi bilo dobro spremeniti naslov teme, ker ste zajadrale v bolj splošne vode :)

Sicer pa, jaz sem npr. dipl. MO, pa mi je bil študij muka. Ker od 3. letnika dalje enostavno nisem več uživala v študiju. Zdaj , po bolonjskem, je baje malo drugače, način dela mislim. Ampak še vedno je to predsvem piflarija, seminarske, predstavitve, seminarske in še enkrat seminarske.

Če ti je vsebinsko všeč poslušat o madnarodnem pravu, mednarodnih financah, človekovih pravicah, na sploh o politični znanosti in teorijah, potem OK. Sicer pa ne. Imam na primer kolega, ki naravnost uživa na tej smeri. Pač moraš biti človek za to. Jaz nisem in sem zato bolj slab vir informacij :)
Uporabniški avatar
poletje06
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 7. 2007
Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja

Neprebrana objavaNapisal/-a poletje06 » 31. Jan. 2010 19:20

Nincheq* napisal/-a:hvala poletje06 :) še nekaj me zanima.. ali moraš imeti za maturo nujno še en tuj jezik poleg angleščine, če hočeš, da te sprejmejo? ker jaz imam za izbirne predmete psihologijo in zgodovino :S

ne, ni treba imet. jaz sem bila sprejeta, pa nisem imela drugega jezika za maturo. ampak za vsak slučaj poglej še na spletn ostran, more pisat, ker imaš tiste pogoje a, b in c
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincheq* » 31. Jan. 2010 19:22

Vem ja, da smo čist zašli od prvotne teme :D a se sploh da spremenit naslov?

sicer pa ja.. moj problem je, da res ne vem kaj mi je všeč in kaj ne. Vse se mi zdi blazno težko, ne vidim se nikjer.. najraj bi vidla, da se kdo namest mene odloč, sam kaj k tko ne gre :)
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 31. Jan. 2010 19:25

^^Kaj pa če bi šla na kakšen Center za informiranje in poklicno svetovanje? Ali pa do šolske svetovalke in z njo mal poklepetala? Saj zato pa so tam strokovni delavci, ki so se sigurno že srečali z zmedenimi dijaki (kar ni čisto nič novega ali nenavadnega, marsikdo še dolgo ne ve kaj bi zares rad počel v življenju oz. poklicu).
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 31. Jan. 2010 19:59

js sm šla opravljat te teste in morem rečt, da sso rezultati pokazali nekatere opcije o katerih sploh razmišljala nisem. in v končni fazi izbrala to kar so mi testi pokazali. in v 4h letih faksa ugotovila, da je to kar so mi pokazali testi definitivno večna ljubezen mojega življenja.

*mala* biotehniška je zakon. :) ne res. ful fajn faks. vsaj meni je bil super všeč. vsaj tisto kar sem mela učiteljev iz biotehniške. medtem ko so predavatelji iz FF (geografija) živa tuga. FDVjevci tko tko.precej nebuloz na predavanjih. strojniki (ok. res da nas je mel tip filozofijo z logiko) adijo pamet. lol. in iz FGGja mam tudi precej bljak izkušnje.

in še en newsflash. tžko je dobit službo tudi če si naravoslovec oz. iz tehnične smeri. še diploma me loči od naziva inženirke in skupnega izobraževanja na Zavodu za nevem. delo v proizvodnji. jej. mogoče me pa za poslikavo nohtov izučijo, glede na to da mam umetniško žilico.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 31. Jan. 2010 20:05

floribunda napisal/-a:*mala* biotehniška je zakon. :)ne res. ful fajn faks. vsaj meni je bil super všeč. vsaj tisto kar sem mela učiteljev iz biotehniške. medtem ko so predavatelji iz FF (geografija) živa tuga. FDVjevci tko tko.precej nebuloz na predavanjih. strojniki (ok. res da nas je mel tip filozofijo z logiko) adijo pamet. lol. in iz FGGja mam tudi precej bljak izkušnje.

Sej js govorim sam po izkušnjah informativnih :D in vem da ti nimajo veze z dejanskim faksom.

Pa še vedno mislim da je večinoma lažje dobit službo narovoslovcem in tehničnim smerem že zato ker ogromno manj študentov konča le te.
Mogoče si pa le naletela na tako smer, kjer trenutno ni povpraševanja.

Npr.: Če pogledam za moj faks, je bilo na strani faksa v zadnjem mesecu objavljenih več kot 10 ponudb za zaposlitev študenta (ponavadi absolventa) ali diplomanta našega faksa ali sorodnih naravoslovnih/tehničnih (vir: KLIK)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 31. Jan. 2010 20:12

lucky you :)
Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 01. Feb. 2010 1:14

floribunda napisal/-a:medtem ko so predavatelji iz FF (geografija) živa tuga.

Zanimivo. Pri katerih predavteljih pa si poslušala predavanja? Sama sem dvopredmetnice (še s slovenščino) in moram rečt, da boljšega vzdušja kot na geografiji na celem FF-u ni, profesorji res obvladajo zadeve in so zame osebno res na nivoju. Ne poznam geografa, ki ne bi bil navdušen nad izbranim študijem, resnično ne. Na slovenistiki pa, tako kot si rekla, živa tuga.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 01. Feb. 2010 10:23

*mala* napisal/-a:Strojništvo me je totalno fasciniralo in če bi se še enkrat vpisovala bi resno razmišljala tudi o tej izbiri

Kaj te je pa na FS tako fasciniralo? Sam strojni faks(tu sicer nevem kaj je fascinantnega :lol: ), strojništvo? Ali strojniki? :P
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 01. Feb. 2010 10:28

Informativni mi je bil všeč :D :D Pa tud na splošno se mi strojništvo zdi zanimiva smer (bi me blo pa strah bit med samimi fanti- čeprov imam raje moško družbo kot žensko). Videz faksa pa res ni ne vem kaj (lohk bi mal polepšal).

Je pa res da nisem nobenga fejst strojnika vidla (kje ste se skrival? :P )
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 01. Feb. 2010 10:36

*mala* napisal/-a:Videz faksa pa res ni ne vem kaj (lohk bi mal polepšal).

Še asistenti se strinjajo, da izgleda kot bolnica... :lol:

*mala* napisal/-a:Informativni mi je bil všeč :D :D Pa tud na splošno se mi strojništvo zdi zanimiva smer (bi me blo pa strah bit med samimi fanti- čeprov imam raje moško družbo kot žensko).

Hja morm rečt, da je zanimanje za FS pri nežnejšem spolu, presenetljivo veliko. Problem je, da to zanimanje upade po dveh tednih in tiste najhujše( :twisted: ) izginejo...

*mala* napisal/-a:Je pa res da nisem nobenga fejst strojnika vidla (kje ste se skrival? :P )

Drugič moraš vstopit skozi vrata tudi v samo stavbo...ne pa samo čez rampo potem pa hitro ven... :P
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincheq* » 01. Feb. 2010 16:32

floribunda napisal/-a:js sm šla opravljat te teste in morem rečt, da sso rezultati pokazali nekatere opcije o katerih sploh razmišljala nisem. in v končni fazi izbrala to kar so mi testi pokazali. in v 4h letih faksa ugotovila, da je to kar so mi pokazali testi definitivno večna ljubezen mojega življenja.

*mala* biotehniška je zakon. :) ne res. ful fajn faks. vsaj meni je bil super všeč. vsaj tisto kar sem mela učiteljev iz biotehniške. medtem ko so predavatelji iz FF (geografija) živa tuga. FDVjevci tko tko.precej nebuloz na predavanjih. strojniki (ok. res da nas je mel tip filozofijo z logiko) adijo pamet. lol. in iz FGGja mam tudi precej bljak izkušnje.

in še en newsflash. tžko je dobit službo tudi če si naravoslovec oz. iz tehnične smeri. še diploma me loči od naziva inženirke in skupnega izobraževanja na Zavodu za nevem. delo v proizvodnji. jej. mogoče me pa za poslikavo nohtov izučijo, glede na to da mam umetniško žilico.

Kako pa zgledajo te testi?
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincheq* » 01. Feb. 2010 16:33

poletje06 napisal/-a:
Nincheq* napisal/-a:hvala poletje06 :) še nekaj me zanima.. ali moraš imeti za maturo nujno še en tuj jezik poleg angleščine, če hočeš, da te sprejmejo? ker jaz imam za izbirne predmete psihologijo in zgodovino :S

ne, ni treba imet. jaz sem bila sprejeta, pa nisem imela drugega jezika za maturo. ampak za vsak slučaj poglej še na spletn ostran, more pisat, ker imaš tiste pogoje a, b in c

še neki me zanima :oops: a lahko med študijem tudi delaš, ali ni časa za to?

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov