Delo v strežbi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- katja22
- Sramežljivka
- Prispevkov: 15
- Na forumu od: 11. 3. 2006
men se pa v gostinstvu sploh ne zdi dobra plača,700-900 je ponavadi,s tem da delaš skoraj povsod vikende in praznike pa ljudje te kar naprej opazujejo in kontrolirajo npr.frizuro,kile,obleko,make up...
po poklicu sem medicinska sestra in sem 3 leta delala za šankom,edina pozitivna stran je bla da sem si ful razširla obzorje,preveč...
zdej že en let ne delam več v gostinstvu in neb več,tud za miljon na mesec ne,največ mi pomen to da se folk ne vtika v moj lajf,res sm srečna da sm zapustila šank..
po poklicu sem medicinska sestra in sem 3 leta delala za šankom,edina pozitivna stran je bla da sem si ful razširla obzorje,preveč...
zdej že en let ne delam več v gostinstvu in neb več,tud za miljon na mesec ne,največ mi pomen to da se folk ne vtika v moj lajf,res sm srečna da sm zapustila šank..
-
*_nincy_* - Kofetarica
- Prispevkov: 690
- Na forumu od: 7. 2. 2006
No da ne bom odpirala nove teme...bom kar tukaj vprašala kar me zanima...
In sicer začnem v petek delati pri stricu v gostilni-piceriji...ki je pa kar dost obiskovana in je precej drena med vikendi!
in me je zelooo strah parih stvari...
1. kako narediti račun(računalniki in to)
2. Težki krožniki...malo me je strah ker ne bom morala ne vem koliko prinesti na mizo na enkrat..in me skrbi če se mi bodo smejali...
3.ali se bom zapomnila vse kar mi bodo naročile,če bo veliko ljudi za mizo?
4.ali bom znala nesti vse to do mize?
5. skrbi me ali bom znala naredit kavo(avtomati in to)
Zanima me kako ste se spopadle s temi stvarmi vse,ki delate v strežbi...
Delo me sicer zelo veseli in ga komaj čakam!
Hvala vsem tisti,ki si boste vzele čas in mi odgovorile!
In sicer začnem v petek delati pri stricu v gostilni-piceriji...ki je pa kar dost obiskovana in je precej drena med vikendi!
in me je zelooo strah parih stvari...
1. kako narediti račun(računalniki in to)
2. Težki krožniki...malo me je strah ker ne bom morala ne vem koliko prinesti na mizo na enkrat..in me skrbi če se mi bodo smejali...
3.ali se bom zapomnila vse kar mi bodo naročile,če bo veliko ljudi za mizo?
4.ali bom znala nesti vse to do mize?
5. skrbi me ali bom znala naredit kavo(avtomati in to)
Zanima me kako ste se spopadle s temi stvarmi vse,ki delate v strežbi...
Delo me sicer zelo veseli in ga komaj čakam!
Hvala vsem tisti,ki si boste vzele čas in mi odgovorile!
najprej imej sebe rad in potem te bodo imeli tudi drugi
- mackica
- Sramežljivka
- Prispevkov: 33
- Na forumu od: 17. 6. 2005
Okej,
1. Racun narediti ni noben problem, na zacetku se bos tezje privadila, vsak zacetek je tezak pravijo, in sicer je fora v tem, da ima vsak lokal svoje sifre za dolocene pijace ali hrano, recimo pri meni je v prvem lokalu bila sifra za kavo KA pol si pa zbral s puscico navzdol a je z mlekom ali je bela... v zadnjem lokalu pa smo imeli sifro Kp za kapucino, Km za kavo z mlekom itd. Tko da sam ujet mors un ritem, pa ti ostane v glavi, racunalnik pa racunanje ti bojo itak parkrat sefi razlozili
2. Hmm, hrane sicer nisem stregla, delala sem v hotelu kjer je bil zajtrk ampak se to samopostrezba, tko da sem samo hrano zjutraj na mize nesla natocila sok vmes, pa filala posode itd. Obcasno, ce je kdo prisel na kosilo, pa so rekli solanemu gostincu, tko da tle ti zal ne morem pomagat
3. Najprej imej kar blokec pa kuli, pa si krajsaj to kar ti bojo rekli tko da bos ti razumela, scasoma si bos pa ne glede na stevilo strank zapomnila, bos vidla. Jst sm ponavadi kej pozabla ko sem do sanka prisla, ampak sem pol nekak ugotovila, da se morm sam za sekundo ustavit, pogledat na mizo, pogledat ljudi in si v glavi odvrtet trenutek, ko so mi dajal narocilo, ampak za to metodo moras ob narocilu stranke pogledat v faco.
4. Seveda bos znala nesti, to ni problem, ker se lahko veckrat vrnes, se posebej ce gre za hrano
5. Kavomati delujejo vsi na isti princip, najprej odsraufas rocko za kavo, rocka je lahko enojna (za eno kavo) ali dvojna (za dve kavici), rocko primes in njeno vsebino streses v smeti, v rocko nato iz mlincka vsujes svezo kavico, rocko prisraufas nazaj, nastavis salico (veliko ali malo) ali dve in pritisnes na pravi gumbek
Cela carovnija
Pa veliko srece v novi sluzbi
1. Racun narediti ni noben problem, na zacetku se bos tezje privadila, vsak zacetek je tezak pravijo, in sicer je fora v tem, da ima vsak lokal svoje sifre za dolocene pijace ali hrano, recimo pri meni je v prvem lokalu bila sifra za kavo KA pol si pa zbral s puscico navzdol a je z mlekom ali je bela... v zadnjem lokalu pa smo imeli sifro Kp za kapucino, Km za kavo z mlekom itd. Tko da sam ujet mors un ritem, pa ti ostane v glavi, racunalnik pa racunanje ti bojo itak parkrat sefi razlozili
2. Hmm, hrane sicer nisem stregla, delala sem v hotelu kjer je bil zajtrk ampak se to samopostrezba, tko da sem samo hrano zjutraj na mize nesla natocila sok vmes, pa filala posode itd. Obcasno, ce je kdo prisel na kosilo, pa so rekli solanemu gostincu, tko da tle ti zal ne morem pomagat
3. Najprej imej kar blokec pa kuli, pa si krajsaj to kar ti bojo rekli tko da bos ti razumela, scasoma si bos pa ne glede na stevilo strank zapomnila, bos vidla. Jst sm ponavadi kej pozabla ko sem do sanka prisla, ampak sem pol nekak ugotovila, da se morm sam za sekundo ustavit, pogledat na mizo, pogledat ljudi in si v glavi odvrtet trenutek, ko so mi dajal narocilo, ampak za to metodo moras ob narocilu stranke pogledat v faco.
4. Seveda bos znala nesti, to ni problem, ker se lahko veckrat vrnes, se posebej ce gre za hrano
5. Kavomati delujejo vsi na isti princip, najprej odsraufas rocko za kavo, rocka je lahko enojna (za eno kavo) ali dvojna (za dve kavici), rocko primes in njeno vsebino streses v smeti, v rocko nato iz mlincka vsujes svezo kavico, rocko prisraufas nazaj, nastavis salico (veliko ali malo) ali dve in pritisnes na pravi gumbek
Cela carovnija
Pa veliko srece v novi sluzbi
-
muffin - Kofetarica
- Prispevkov: 773
- Na forumu od: 25. 7. 2006
- Kraj: Ljubljana
Js pa zdej študiram, če bi se preizkusla u delu za šankom. Po en stran se mi zdi dost zanimiv deu, po drug stran pa vem, da je tut dost minusou in vsega...res pa je, da bi loh delala sam prbližn 3-4x/teden, kr drgač nvem kako bo s faxom
Sicr pa, če ma kera pozitivne izkušnje s kšnim lokalom u Lj al pa okolici, mi loh sporoči na ZS
Sicr pa, če ma kera pozitivne izkušnje s kšnim lokalom u Lj al pa okolici, mi loh sporoči na ZS
- Zoe
- Sramežljivka
- Prispevkov: 1
- Na forumu od: 4. 12. 2006
Ojla!
Slamca priporočam ti, da dobro premisliš glede dela v gostinstvu.Ker če ni nujno, da moraš delat potem ti odsvetujem. Sama namreč delam že 5 let v gostintvu, pa mi verjemi da vem kako to gre.Če je lokal kar obiskan boš lahko ful delala.Sama obiskujem faks, čez vikende pa delam v lokalu kjer je kar nekaj folka.Verjemi mi, da čez vikend ne nerdim nič na faks.Mogoče kakšno seminarsko, kar se pa učenja tiče pa čisto nič.Ker sem preprosto tako utrujena in nimam volje.Sama pač nimam izbire in moram delat ker me pač doma ne morejo financirati mojega študija z njim povezanim študentkim življenjem. Poleg tega pa mam že pri teh mladih letih probleme s hrbtenico zarad nošenja gajb in tut k sm po 9 in več ur na nogah.Pa še to da od vikenda nimam nič.
Sem zadovoljna z lokalom kjer delam.Imam uredu šefa pa tut z sodelavci je zastopim.Ampak verjemi mi, da če mi ne bi blo treba delat, ne bi delala v gostinstvu.Aja pa še to, čez praznike se ponavadi dela.Za gostinstvo je vseeno ali je ponedeljek ali petek ali praznik.Pa ponavadi se dela do poznih ur.
Upam, da ti bom kaj v pomoč.
LP
Slamca priporočam ti, da dobro premisliš glede dela v gostinstvu.Ker če ni nujno, da moraš delat potem ti odsvetujem. Sama namreč delam že 5 let v gostintvu, pa mi verjemi da vem kako to gre.Če je lokal kar obiskan boš lahko ful delala.Sama obiskujem faks, čez vikende pa delam v lokalu kjer je kar nekaj folka.Verjemi mi, da čez vikend ne nerdim nič na faks.Mogoče kakšno seminarsko, kar se pa učenja tiče pa čisto nič.Ker sem preprosto tako utrujena in nimam volje.Sama pač nimam izbire in moram delat ker me pač doma ne morejo financirati mojega študija z njim povezanim študentkim življenjem. Poleg tega pa mam že pri teh mladih letih probleme s hrbtenico zarad nošenja gajb in tut k sm po 9 in več ur na nogah.Pa še to da od vikenda nimam nič.
Sem zadovoljna z lokalom kjer delam.Imam uredu šefa pa tut z sodelavci je zastopim.Ampak verjemi mi, da če mi ne bi blo treba delat, ne bi delala v gostinstvu.Aja pa še to, čez praznike se ponavadi dela.Za gostinstvo je vseeno ali je ponedeljek ali petek ali praznik.Pa ponavadi se dela do poznih ur.
Upam, da ti bom kaj v pomoč.
LP
-
muffin - Kofetarica
- Prispevkov: 773
- Na forumu od: 25. 7. 2006
- Kraj: Ljubljana
Sej zato bi pa ful zbirala med ponudbami dela v strežbi, kr tega je ful. Pa moj tip je zdej začeu delat in je zadovoln. Je pa tut odvisn u kašnm lokalu si, js npr. ponoč ne bi delala, ampak raj u kšni dnevni kavarni al pa kej podobnga, še raj pa u kšni restavraciji
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Hello!
Sem malo obudila staro temo, ker upam, da mi bo mogoče katera znala dati kakšne napotke.... Torej, odločila sem se, da bi zopet poskusila z delom v strežbi. Našla sem še nekaj lokalov v našem okraju, ki jih poznam, sem tudi gostja tam itd.
Zanima me pač, kako naj očaram šefe na razgovoru? Namreč vsi nekak pričakujejo izkušnje, jaz jih imam pa zelo malo - za mano je 2 tedna uvajanja v eni gostilni (delo sem psutila zaradi ful tečne in nesramne šefice), tako da osnove že poznam, kaj več pa žal ne. V teh dveh tednih sem sicer en teden delala sama, vendar je bila šefica ves čas prisotna, da pač ne bi kaj zašuštrala.
Pač, ne morem si privoščit da bi delala vsak dan 8 ur in se mi zdi da v strežbi je še nekako najbolj fleksibilen urnik (par dni na teden/vikendi,...), kar pač jaz rabim, ker mi ob faksu enostavno ne znese delat vsak dan 8 ur.
Sem malo obudila staro temo, ker upam, da mi bo mogoče katera znala dati kakšne napotke.... Torej, odločila sem se, da bi zopet poskusila z delom v strežbi. Našla sem še nekaj lokalov v našem okraju, ki jih poznam, sem tudi gostja tam itd.
Zanima me pač, kako naj očaram šefe na razgovoru? Namreč vsi nekak pričakujejo izkušnje, jaz jih imam pa zelo malo - za mano je 2 tedna uvajanja v eni gostilni (delo sem psutila zaradi ful tečne in nesramne šefice), tako da osnove že poznam, kaj več pa žal ne. V teh dveh tednih sem sicer en teden delala sama, vendar je bila šefica ves čas prisotna, da pač ne bi kaj zašuštrala.
Pač, ne morem si privoščit da bi delala vsak dan 8 ur in se mi zdi da v strežbi je še nekako najbolj fleksibilen urnik (par dni na teden/vikendi,...), kar pač jaz rabim, ker mi ob faksu enostavno ne znese delat vsak dan 8 ur.
- Miss Evie
- Sramežljivka
- Prispevkov: 83
- Na forumu od: 24. 7. 2009
Začenjam razmišljat, da bi delala v kakšni kavarni kot natakarica. Pa me je malo strah, da ne bom dobla dela, ker nimam izkušenj s takim delom (niti kave ne znam kuhat). Pa me zanima kako poteka takšno uvajanje? Se to hitro naučiš in kako si ve pomagate pri veliko naročilih (en bi takšno kavo, drugi pa takšno)?
...Life’s a game but it’s not fair
I break the rules so I don’t care
So I keep doing my own thing
Walking tall against the rain...
I break the rules so I don’t care
So I keep doing my own thing
Walking tall against the rain...
-
love.<3 - Komunikatorka
- Prispevkov: 148
- Na forumu od: 18. 1. 2009
Miss Evie napisal/-a:Začenjam razmišljat, da bi delala v kakšni kavarni kot natakarica. Pa me je malo strah, da ne bom dobla dela, ker nimam izkušenj s takim delom (niti kave ne znam kuhat). Pa me zanima kako poteka takšno uvajanje? Se to hitro naučiš in kako si ve pomagate pri veliko naročilih (en bi takšno kavo, drugi pa takšno)?
izkušn ne potrebuješ, ker maš na začetku uvajanje (eni majo določen, pr enih je pa tko da pač k boš znala boš samostojna), kave ni težko narest. maš kavomat in prtisneš en knof in je to to, pol pa sam še mlek pogreješ. glede naročil je pa tko, da eni majo že tak mini računalnik za pasam in si gor tipkaš kaj je kdo naroču, drugač pa al pišeš če maš več folka če si pa dobr zapouneš je pa še bolš zate.
uvajanje pa pač prideš tja in ti oni use pokažejo, pa povejo ti kako se kej nardi, kam kej daješ, kaj delat, če morš pucat kej pa kaj pa kako.. uglaunem use ti povejo kr te zanima.
-
Študentka. - Komunikatorka
- Prispevkov: 271
- Na forumu od: 19. 2. 2007
Hej! A ima katera izkušnje z delo v Caffe Caffe ( na čopovi) ali v Cacao? Se odločam kje bi delala. Lp
- jazjaz :)
- Sramežljivka
- Prispevkov: 1
- Na forumu od: 21. 8. 2012
Živijo! javascript:emoticon(':)')
Mene bi neki zanimalo.. iskala sem že po internetu, ampak ne dobim nič pametnega.
zanima me torej, kakšno je (vsaj okvirno) plačilo za uvajanje v baru? namreč, delala sem nekaj časa, zdaj pa imam probleme s šefico glede plačila, zato me pač zanima, koliko lahko pričakujem.
res bi bila hvaležna za odgovor!
mejte se fajn! javascript:emoticon(':)')
Mene bi neki zanimalo.. iskala sem že po internetu, ampak ne dobim nič pametnega.
zanima me torej, kakšno je (vsaj okvirno) plačilo za uvajanje v baru? namreč, delala sem nekaj časa, zdaj pa imam probleme s šefico glede plačila, zato me pač zanima, koliko lahko pričakujem.
res bi bila hvaležna za odgovor!
mejte se fajn! javascript:emoticon(':)')
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Prispevkov: 3322
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Uvajanje (vsaj kolikor je meni znano in kakšne imam izkušnje) ni plačano, pač pa si plačan šele od takrat, ko delaš čisto sam, brez nadzora. Pač da si sama v izmeni ali pa vas je več, če gre za večji lokal, a ti več nobeden ne pomaga in lahko delaš samostojno. Razen če ti kje na začetku povedo, da je uvajanje plačano, a seveda to plačajo redko kje, pa še tam samo v primeru, če potem tudi ostaneš pri njih, kar je logično, sicer bi vsak šel delat uvajalno za dan ali dva, pobral keš in odšel.
Drugače pa je delo v strežbi kar naporno. Jaz delam v manjšem dnevnem kafiču, kjer mi je bilo rečeno, da ni gužve in da vmes lahko v miru kakega skadiš, bereš, čvekaš s kolegico ... No ja, ko sem začela delati, sem že v manj kot tednu dni ugotovila, da ni čisto tako. Vmes imam res po kakšno uro prazno, ko pa pride eden, pridejo vsi. Očitno so določene ure (ne samo čas malice), ko pride folk iz bližnjih firm, stranke od bližnjih trgovin ipd., potem pa imaš naenkrat za postreči pet miz zunaj, nekaj zateženih tipov za šankom in nekaj družinic za mizami notri. Pa vsi bi imeli vse takoj, četudi je logično, da moraš najprej postreči tiste, ki so prišli in naročili prej. No, sicer ne kelnarim prvič, sem že lani v enem kafiču, a mi je tukaj boljše, pa tudi šefica je vredu. Je pa v strežbi pač tako, da ljudje pridejo na kavo iz služb ali drugega stresnega okolja, in se "znesejo" (v smislu da se vse vrti samo okoli njih) na kelnarco, ker je to pač najlažje in ker mislijo, da če jim nekdo streže, da je pod njimi in se lahko obnašajo gospodovalno. V bistvu pa se samo nasmehnem sama pri sebi, ko pomislim, da bodo taki delali celi lajf nižje od mene, jaz bom pa takrat višje, saj kelnarim samo začasno, kot študentsko delo, da prihranim za šolnino in svoje stroške.
Si pa niti slučajno ne predstavljam, da bi kelnarila celo življenje. Kakšno leto, dve maksimalno. V bistvu kakor hitro najdem kaj boljšega, šibam iz strežbe. Enostavno je prenaporno, tako fizično kot psihično, čeprav ti slednje pride pod kožo in enostavno delaš svoje, za razno razna radovedna vprašanja gostov ali teženje pa se ne zmeniš več. Kar mi gre najbolj na živce pri tej vrsti dela, je to, da bi kar vsak rad vedel kako ti je ime, koliko si stara, iz kje si, včasih pa si upajo vprašati še kaj bolj osebnega. Yea right, a sem slučajno na intervjuju? Zakaj ne sprašujejo teh stvari kar vseh, od prodajalk do bančnih uslužbencev za šalterjem? Aja, zato, ker si v lokalu to pač lahko privoščijo. Baje.
Drugače pa je delo v strežbi kar naporno. Jaz delam v manjšem dnevnem kafiču, kjer mi je bilo rečeno, da ni gužve in da vmes lahko v miru kakega skadiš, bereš, čvekaš s kolegico ... No ja, ko sem začela delati, sem že v manj kot tednu dni ugotovila, da ni čisto tako. Vmes imam res po kakšno uro prazno, ko pa pride eden, pridejo vsi. Očitno so določene ure (ne samo čas malice), ko pride folk iz bližnjih firm, stranke od bližnjih trgovin ipd., potem pa imaš naenkrat za postreči pet miz zunaj, nekaj zateženih tipov za šankom in nekaj družinic za mizami notri. Pa vsi bi imeli vse takoj, četudi je logično, da moraš najprej postreči tiste, ki so prišli in naročili prej. No, sicer ne kelnarim prvič, sem že lani v enem kafiču, a mi je tukaj boljše, pa tudi šefica je vredu. Je pa v strežbi pač tako, da ljudje pridejo na kavo iz služb ali drugega stresnega okolja, in se "znesejo" (v smislu da se vse vrti samo okoli njih) na kelnarco, ker je to pač najlažje in ker mislijo, da če jim nekdo streže, da je pod njimi in se lahko obnašajo gospodovalno. V bistvu pa se samo nasmehnem sama pri sebi, ko pomislim, da bodo taki delali celi lajf nižje od mene, jaz bom pa takrat višje, saj kelnarim samo začasno, kot študentsko delo, da prihranim za šolnino in svoje stroške.
Si pa niti slučajno ne predstavljam, da bi kelnarila celo življenje. Kakšno leto, dve maksimalno. V bistvu kakor hitro najdem kaj boljšega, šibam iz strežbe. Enostavno je prenaporno, tako fizično kot psihično, čeprav ti slednje pride pod kožo in enostavno delaš svoje, za razno razna radovedna vprašanja gostov ali teženje pa se ne zmeniš več. Kar mi gre najbolj na živce pri tej vrsti dela, je to, da bi kar vsak rad vedel kako ti je ime, koliko si stara, iz kje si, včasih pa si upajo vprašati še kaj bolj osebnega. Yea right, a sem slučajno na intervjuju? Zakaj ne sprašujejo teh stvari kar vseh, od prodajalk do bančnih uslužbencev za šalterjem? Aja, zato, ker si v lokalu to pač lahko privoščijo. Baje.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov