bivanje pri zasebniku
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
pa kako sploh pristajate na take pogoje, ko si stanovanja iščete?
v osnovi gre nekako tako:
v vajinem primeru imata res cimro, ker ste se očitno zmenili za souporabo stanovanja.
enkrat za vselej. stanodajalec v stanovanje ne sme brez tvojega privoljenja. ne more ti prepovedat obiskov in podobnih jajc. načeloma more na tvojo željo iz fleta umaknit pohištvo, ki ga ti tam ne želiš met. stanovanja se oddaja prebeljena.
če boste pristali na take nemogoče pogoje, kot si jih stanodajalci zmišljujejo, je to vaš problem (malo pa še od vseh ostalih, ki iščejo flete, ker stanodajalci pol mislijo, da si lahko ma ama vse privoščijo).
preselta se. ker bo vama lažje in ker ljudje, ki oddajajo stanovanje pod takimi pogoji ne zaslužijo podnajemnikov. vsaka luknja pač ni stanovanje.
v osnovi gre nekako tako:
vir: slonepDolžnosti in pravice lastnika stanovanja:
lastnik mora z najemnikom (študentom) skleniti najemno pogodbo (ni pomembno ali odda stanovanje ali del svojega stanovanja);
lahko odpove najemno razmerje v skladu z zakonom in pogodbo;
vzdrževati stanovanje, tako, da ga lahko najemnik nemoteno uporablja;
če opravlja večja popravila stanovanja, ki zahtevajo najemnikovo začasno izselitev, mora zagotoviti nadomestne prostore.
Dolžnosti in pravice najemnika:
stanovanje lahko uporablja v skladu s pogodbo;
največ 2x letno dovoliti vstop lastniku v stanovanje, da preveri uporabo;
dovoliti vstop, da se opravijo popravila in izboljšave stanovanja;
odgovarjati za škodo, ki jo povzroči z nepravilno uporabo in poravnati stroške popravil;
obveščati lastnika o napakah na stanovanju, za katere odgovarja lastni;
pridobiti soglasje lastnika, če biva dodatna oseba v obdobju 3 mesecev vsaj 60 dni;
ne sme se spreminjati prostorov in obstoječe opreme brez pisnega soglasja lastnika;
ne sme oddati stanovanje v podnajem brez lastnikovega soglasja.
v vajinem primeru imata res cimro, ker ste se očitno zmenili za souporabo stanovanja.
enkrat za vselej. stanodajalec v stanovanje ne sme brez tvojega privoljenja. ne more ti prepovedat obiskov in podobnih jajc. načeloma more na tvojo željo iz fleta umaknit pohištvo, ki ga ti tam ne želiš met. stanovanja se oddaja prebeljena.
če boste pristali na take nemogoče pogoje, kot si jih stanodajalci zmišljujejo, je to vaš problem (malo pa še od vseh ostalih, ki iščejo flete, ker stanodajalci pol mislijo, da si lahko ma ama vse privoščijo).
preselta se. ker bo vama lažje in ker ljudje, ki oddajajo stanovanje pod takimi pogoji ne zaslužijo podnajemnikov. vsaka luknja pač ni stanovanje.
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Ko sem bila brucka v Ljubljani, t.j. nekaj let nazaj, sem prav tako živela v stanovanju z lastnico, ki mi je oddajala samo sobo, ostale prostore pa sva si delili. Na srečo je bila zelo prijetna ženska in nisva niti enkrat samkrat prišli v konflikt.
Jasno je, da torej tudi pri vama gre za to, da ženska tam biva in vama oddaja samo sobo. Četudi je rekla, da preživi več ali manj časa pri hčeri, to še ne pomeni, da nima pravice priti v svoje stanovanje kadarkoli si želi. Povsem drugo je, če bi vama kar tako prišla v sobo in vaju motila - vajin mir in zasebnost. Ne vem kaj se tukaj omenja obiske lastnika 2x letno, ko pa je to stanovanje last te ženske in jima ni oddala celega stanovanja, pač pa samo sobo ali največ dve sobi. Tako sem vsaj jaz razumela.
Jasno je, da torej tudi pri vama gre za to, da ženska tam biva in vama oddaja samo sobo. Četudi je rekla, da preživi več ali manj časa pri hčeri, to še ne pomeni, da nima pravice priti v svoje stanovanje kadarkoli si želi. Povsem drugo je, če bi vama kar tako prišla v sobo in vaju motila - vajin mir in zasebnost. Ne vem kaj se tukaj omenja obiske lastnika 2x letno, ko pa je to stanovanje last te ženske in jima ni oddala celega stanovanja, pač pa samo sobo ali največ dve sobi. Tako sem vsaj jaz razumela.
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
to je njun prier. ampak naslov tem je bivanje pri zasebnikih, zato dodatne informacije ne bodo odveč.
še posebi, če se bosta dekleti želeli preselit je fajn, da vesta kake so njune pravice in dolžnosti.
še posebi, če se bosta dekleti želeli preselit je fajn, da vesta kake so njune pravice in dolžnosti.
- Aria
- Sramežljivka
- Na forumu od: 7. 6. 2012
Nisem želela za brezveze odpirati nove teme, pa bom kar tukaj vprašala.
Zanima me, kdaj vi mislite, da je najprimernejši čas za iskanje študentskega stanovanja oz. sobe v Lj? Najemniškega,seveda. Namreč sama sem na tem,da bi si rada našla sobo, pa se mi vedno bolj zdi, da pametne ponudbe v tem času ni, saj je vse dobro pobrano. Zaenkrat imam zagarantirano bivanje v času študija, tako da se mi ne mudi, pa vendar bi rada čimprej našla.
Po eni strani bi znalo biti okoli maja dosti ponudb, vendar se mi po drugi strani ne zdi logično,saj se vendar diplomanti izseljujejo vse leto.
Saj vem, da je trapasto vprašanje, vendar ne bi rada izgubila dobrih prilik.
Zanima me, kdaj vi mislite, da je najprimernejši čas za iskanje študentskega stanovanja oz. sobe v Lj? Najemniškega,seveda. Namreč sama sem na tem,da bi si rada našla sobo, pa se mi vedno bolj zdi, da pametne ponudbe v tem času ni, saj je vse dobro pobrano. Zaenkrat imam zagarantirano bivanje v času študija, tako da se mi ne mudi, pa vendar bi rada čimprej našla.
Po eni strani bi znalo biti okoli maja dosti ponudb, vendar se mi po drugi strani ne zdi logično,saj se vendar diplomanti izseljujejo vse leto.
Saj vem, da je trapasto vprašanje, vendar ne bi rada izgubila dobrih prilik.
-
somebody - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 6. 2005
če mene vprašaš, ni idealnega časa. najboljše je spremljati vseskozi. odvisno od tvojih kriterijev, ampak če želiš stanovanje, ki ti bo ustrezalo v vseh pogledih, lahko traja tudi več mesecev. kot si sama rekla: diplomanti se izseljujejo ves čas.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov