Vaše bivališče - stanovanje zdaj in v bodoče?

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.
Odgovori
Pyrexia
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Pyrexia »

*zverinica* napisal/-a:sej se da našparat...jaz dam vsak mesec na varčevalni račun 500€, razen takrat, ko rabim za dopust (poleti in pozimi)

Ja, saj se da... če živiš pri starših, ali pa imaš že vse (avto, stanovanje,...)
študentka20
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a študentka20 »

mene pa je zadnje čase prijela tiha želja da bi se osamosvojila, da bi šla v kakšno najemniško stanovanje v mestu (zdaj sem iz okolice), stroške pa bi imela skoraj enake kot jih imam sedaj doma. sam doma plačam pol položnic, nekaj dam mami, pa še avto morem vzdrževati. tako da če bi se v mesto preselila bi na bencinu prišparala, samo bi potem ta znesek šel v stroške! neka tiha želja..
življenje je igra,igraj jo,
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objava Napisal/-a mimikad »

Živim pri starših, vendar pa imam v načrtu, da v 2-3 letih uredim hišo in bom šla na svoje.

Hiša ima zidove, potrebno pa je vse opremit in obnovit. Hišo oz. parcelo bom dobila od staršev, ker je ta hiša že 20 let v takšnem stanju.

Finančno mi bo veliko pomagalo, ker so urejeni papirji, komunala (voda, elekrika).
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Daleč...

Neprebrana objava Napisal/-a my_self »

*zverinica* napisal/-a:sej se da našparat...jaz dam vsak mesec na varčevalni račun 500€, razen takrat, ko rabim za dopust (poleti in pozimi)

seveda se da in vsi tisti primeri so res možni.
ampak zakaj bi jz točno zaradi takih primerou oz. drugih ljudi šla delat, zapravla najboljša leta za žuranje ali pa doživljala največji možen stres zato ker si težko uskladim urnik, ki vsebuje faks, delo in učenje? zato da bom mela streho nad glavo? to lahko dobim tudi pri starših in v primeru da tako življenje ne bi blo več "sprejemljivo", bi šla v najemniško stanovanje. na dolgi rok se res ne splača, ampak zakaj se zakreditirat, zakaj dajat stran 500€ in več, na mesec pa potem se spraševat če mi bo uspelo čez mesec brez da bi umrla od lakote in končno ugotovit da niti 10 let varčevanja ne bo kaj dosti pomagalo zaradi cen stanovanj?
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a softTouch »

jest živim še doma, v prihodnosti pa še ne vem. če bom ostala s sedanjim tipom (mava eno zelo čudno obdobje in res ne vem kaj bo) se bom preselila k njemu, ki ma svoje stanovanje. če ne bom živela doma v zgornji etaži hiše, ali pa kje v podnajemu. če bom s katerim drugim fantom bi si poskusila kupit stanovanje (za začetek). mam eno vsotico našparano, pa če bi še fant mel, pa če bi še starši posodili (namesto kredita-seveda bi jim vrnila,ampak bi bilo veliko bolj ugodno kot kredit zaradi ne-obresti), bi se dalo...
Drobtinica
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Malo tu, malo tam ....

Neprebrana objava Napisal/-a Drobtinica »

Živim pri fantu - ima eno nadstropje hiše zase - problem je edino to, da nimava posebej vhoda in da njegovi starši hodijo čez najino nadstropje (sva v pritličju) v njihovo nadstropje. In to me ZELO moti, še huje pa je, da je ta hiša tako bedasto narejena, da se posebej vhoda ne da naredit (niti z dozidavo oz. brez da ostaneš brez vsaj ene sobe), razen če si dvigalo omisliva.

O preselitvi samo sanjava, saj nimava šans dobiti kredita za karkoli dražjega od 40.000 EUR (sma vprašala na vseh mogočih bankah), kar pomeni, da sva ˝obsojena˝ na življenje z njegovimi ta starimi. (pri meni ne moreva biti, saj imamo stanovanje in bi bila na istem).

Tudi če sedaj začneva varčevati (noben od naju nima privarčevanih sredstvev, saj sva kupila avto), ne bova nikoli na svojem, ker si več kot 100 EUR ne moreva privoščiti dat na stran.
TOM-Lady
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a TOM-Lady »

buubbika napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:
In, mimogrede ter popolnoma offtopic, tvoj odklonilni odnos do države v smislu "naj jo čimbolj oberejo, saj tako nič nimamo od nje", je precej bolj žaljiv, kot vsi čefurji, ki nabijajo svojo musko, skupaj :P

Kaj je pa tu žaljivega? Js dam čist prav Nii; tako kot država gleda, da od tebe pobere vsak cent, pač ti gledaj, da od nje tudi. ;)
Znajdi se... Danes se marsikdo ne poroča, ker je mati s tem samohranilka, do stanovanja lažje pridejo ipd..

Kredit vzet v lajfu mi je pa nekaj najbolj neumenga!!! Ok, ne rečem za tiste izjeme, ki dvignejo kredit, da otroku plačaju počitnice (tj. socialno ogroženi), sam, da pa kupiš auto na lizing, ker pač hočeš BMW in ne Renault, ah... Špari, pa bo. Vzameš kredit za 5000€ in dokler ga izplačaš, znaša vsota 2x več zarad obresti.
Če nimaš neke extra plače, si v najemniškem stanovanju, dokler nimaš za kupit svojega. Če maš pa 18.000€ plače, ga pa tut sploh ni problem kupit. ;)

Punca stopi na realna tla. Prvo kot prvo danes brez kredita karkol težko ustvariš, razen če imaš celo sorodstvo da ti pomaga ter te finančno podpira. Ali pa da neki dobiš v dar, ker tak iz nič brez kredita si hišo postavit, je malce tak pravljično povedano. No ali pa plačo met 18.000€ :D Tk kr realno ti razmišljaš :lach:
Druga bučka, ki si jo izluščila. Seveda ti bi najemnino plačevala po 200, 300 ali celo več €, medtem k lahko imaš za tak znesek en fajn kredit, in je stanovanje čez nekaj let tvoje. Ne pa da plačuješ najemnino (ker si kredita ne boš vzel- ker je to po tvojem neumno), in to plačuješ 20 let oziroma cel lajf, na koncu pa nimaš nič!
matejka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: MB

Neprebrana objava Napisal/-a matejka** »

In kje v slo je takšno podjetje k majo 18.000 plače na leto? Bi se rada tam zaposlila.
Glede kredita...ja je boljše ga ne imet, vendar v življenju ni šans da če 10 let šparaš da imaš tist dnar za stanovanje in da ne rabiš vzet kredita. Pa še to ne moreš vsega našparat, vseeno moraš vzet kredit - je pa boljš ker vzameš manjšega in z tem manj odplačaš kot če bi vzel vsega. Da pa ti banka da kredit moraš imeti 40% svojega denarja (ali več) in ti oni potem tiste ostale procente dajo na kredit.

Če pa hočeš takoj it na svoje ti pa ne ostane nič druga kot najemniško stanovanje, pa ja vem denar stran vržen in na koncu nimaš nič ampak SI NA SVOJEM in vmes šparaš koliko pač lahko za kaj boljšiga (recimo za svoje lastniško stanovanje). Meni osebno boljše to, kot pa bit do 30 leta pr starih. Ali pa živet v zgornjem štoku ali pa polek v dvojčku.
TOM-Lady
Komunikatorka
Komunikatorka

buubbika napisal/-a:Draga bučka, jaz imam hišo in stanovanje, tk čist btw ;) oz. moji starši no, pa u lajfu niso mel kredita ;). Je že res, da so včasih bile plače drastično večje in boljše, pa ok.
Kot 2. nism nikjer rekla, da bom js mela 18000€ plače, pač pa sm samo napisala, da če je maš tolko, da ti stanovanje ni problem kupit. Ne vem, česa ne razumeš...
Kar se tiče kredita; raje sama šparam in na stran dajem določeno vsoto vsak mesec in čez par let kupim nek kapital, kot pa da vzamem kredit in ga cel lajf odplačujem (oz. 2x večjo vsoto ;)). Časovno si na istem, finančno pa nikakor! Pa ne ti meni o realnosti. :lach:
In ja, js nikol nem vzela kredita, kakega s.p.-ja pa itak ne nameravam odpret al pa odkupit Laškega tk da ja. Če pa teb ne (bo) rata(l) brez kredita kaj ustvarit, pol pa itak veš, kam se obrnit, heh.

No sej nisi edina k ima starše, k so si zgradili bajto brez kredita. Tudi moji so na tak način prišli do nje. Pa mislim da še marsikateri. Ampak sedaj so drugačni časi, tudi razmere so drugačne.
Pa če že majo starši še ne pomeni, da imaš ti. Sploh če so tle še bratje in sestre, no razen razvajenih edinčkov, k jim starši kupijo flat ali zgradijo bajto, pol se pa hvali na velko, mam svojo bajto, pa sm brez kredita prišel do nje. Hja seveda, včasih je bilo to malce drugače, sedaj so pa zopet drugačni časi. Pa seveda lahko sparaš če npr. do 30 leta ziviš pri starših ali še celo dlje. Eni se pa želimo enkrat osamosvojit, pa nam ni neumno pomislit, da bo enkrat treba nek del vzet tudi kredita!
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a gaby_ »

^se strinjam. ravno danes smo se s starši pogovarjali o gradnji hiše.
tudi onadva sta zgradila hišo brez kredita, ampak kot oba pravita, so takrat bili drugačni časi in to danes več ni mogoče (glede na plače in cene materiala/pohištva).
meni ni nič groznega vzeti kredit. in ja, raje vzamem kredit in ga odplačujem 15 let (tudi obresti), kot pa teh 15let živim pri njegovih starših in si potem grem na 'stara' leta zidat hišo (ko privarčujem).

sicer pa še živim pri starših, čez teden sem v mb-ju v podnajemniškem stanovanju (študiram). premišljujeva pa s fantom, da bi si opremila stanovanje pri njegovih zgoraj. in potem v bodoče sigurno gradnja hiše (ob pomoči mojih in njegovih staršev in verjetno kredita, ja :) )
mateja79
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a mateja79 »

~NIA~ napisal/-a:mateja79: nikjer nism rekla da bom jaz živela pri fantu. lahko bo tudi obratno, da bo on živel pri meni oz. v stanovanju, ki bo pisano name, pa ob morebitnem razhodu on ne bo mogel dokazati da je živel pri meni, ker bo prijavljen drugje. ampak nekako nism taka svinja in če bi se ločevala bi se brez odvetnikov, pač bi sama delila premoženje, ker čene itak zaprauljaš dnar za sodišča.. ker se da use zment. če si 20 let (naprimer) z nekom živel skupaj, nevem zakaj se pol ne morš zment o delitvi premoženja, a ste res taki verbalni invalidi?

In jaz nisem nikjer rekla, da boš ti živela pri fantu.

Jaz govorim zase kaj bom naredila, ne kaj boš ti. Jaz zase že vem, da bi delila stanovanje, nimam pa nobene garancije za nobenega fanta, da bi storil isto. Poznam primere, ki so se vse dogovorili, ko pa je prišlo do dejstva so nastali veliki problemi. Inni nujno, da se gre za 20 let, lahko se gre za 5 let.
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

buubbika napisal/-a:gaby_, moja 2 se pa dandanes včasih hecata in se sprašujeta, zakaj nista zgradila hiše na kredit, ker je blo včasih nekaj glede tega drugače. Ma ne vem točno, v glavnem, če bi ga vzela, jima sploh ne bi treba odplačati, nekaj takega. Ne spomnem se točno. :) :D

Je že res, da je danes dražje kot prej, sam neke ogromneee razlike pa spet ni, no.

verjetno sta tvoja dva gradila hišo v času jugoslavije, medtem ko sta moja dva gradila hišo po osamosvojitvi. :wink:

drugače pa, ko ti rečeš, da biti realen in najprej živeti v najemniškem stanovanju: a to pa ni 'stran metanje' denarja. jaz rajši vzamem kredit in zgradim hišo, kot pa živim 10 let v najemniškem stanovanju kjer plačujem najemnino (po možnosti še opremim stanovanje) in po 10 letih iz tega nimam nič. 10 let praktično plačuješ za nekaj, kar nikoli ne bo tvoje. obresti pri kreditu pa naj so še tako velike, hiša je po odplačanem kreditu vsaj tvoja. :wink:
plus tega moraš imeti kar veliko plačo, da ti znese plačat ponavadi visoko najemnino in še varčevati za hišo (to je tudi kar nekaj 100€ na mesec, če hočeš biti še kar hitro na svojem).
TOM-Lady
Komunikatorka
Komunikatorka

buubbika napisal/-a:

TOM_Lady
Pozabla si kaj je tema in v kaj sva se midve "zapičle". ;)
Nikjer nism napisala, da smo bili prej bogati, sedaj smo pa reveži. Morda sta imela moja 2 "srečo" le v tem, da je oče podedoval po svojem očetu kar precejšen zalogaj zemlje, na katerem imamo danes hišo in urejeno okolico, stanovanje je pa čist zase. In ja, če majo moji starši, to pomeni, da mam tut jst, ker bo to nekoč moje in od brata, sam mislim, da ne bo problemov s tem, kdo bo kaj imel, ker oba planirava v tujino. V bistvu je on že na pol v tujini... Aja, pa moja 2 še vedno vlagata v hišo in stanovanje; brez kredita.
Upam, da iz tega posta ne sklepaš, da se hvalim (ker to sploh ni moj namen!), pač pa hočm povedat, da se pač ne strinjam s tabo, da brez kredita ne moreš nič. Pa še to; zame si v tem primeru bolj razvajena ti, ki hočš do 30.-ih v SVOJ flat/hišo, kot pa človk, ki je realen in gre najprej v najemniško, z leti pa v svoje. Nikjer ni definirano, da če se hočeš osamosvojit, da moraš pa takoj v svoje (kar si kupil)...

Lej js na to da ste bli bogati, sedaj ste reveži niti nisem nikjer omenjala. Prav tako kot tvoj oče, sta moja dva dobila v dar zemljo. In kar se tiče vlaganja, sta moja dva na istem k tvoja dva, še vedno namreč vlagata, ampak še vedno brez kredita.
In nisem rekla, da pri 30-ih hočem svoj flat/hišo, ampak pri tej starosti pa že človek pač začne delat na tem, ampak brez kredita pa to (po mojem mnenju ne gre), razen da delaš bajto 20-let (tak ko so to delali najini starši) in delaš ter vlagaš le v bajto. Pa poleg tega kot sem že omenla, najemniško stanovanje (je stran metanje denarja- za moje pojme, midva sva namreč lih v tej situaciji, in ravno iz teh razlogov, sva se odločila za drugo varianto). Leta in leta plačuješ najemnino, medtem k bi lahka s tem denarjem ustvaril nekaj kar bo čez nekaj časa tvoje.
In ja mal smo zašle z teme, ampak glavn da smo ena drugi "dopovedale" da pač različno razmišljava :wink:
matejka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: MB

Neprebrana objava Napisal/-a matejka** »

buubbika napisal/-a:matejka**
Če bi se zanimala za to področje, bi ziher vedela kdo ima in kje so takšne plače. :)
In ja, tudi v Sloveniji so posamezniki s tako plačo (v to je seveda vse všteto), da o tujini sploh ne govorim. Pa takšno plačo imajo (samo) posamezniki na višjem položaju...
Pozabla si na dejstvo, če ti vzameš stanovanje na kredit, da dokler ga ne izplačaš, da NISI na svojem oz. da za to, za kar si pač vzela kredit še ni tvoje, dokler kredita ne izplačaš. A misliš, da če vzameš avto na lizing, da je pa kr tvoj, kredit je pa zgodba zase? :lach: Sploh pa ne more vsaka oseba met kredita za 60.000€, pač pa je vse odvisno od tvojih dohodkov...

ja ja vem kak je z lizingom pa kak z kreditm,ne se bat. ker če lizing samo 1 obrok ne plačaš ti vzamejo avto, če pa vzameš kredit se lahko pogajaš o manjšem obroku in pa razlika je tudi v tem kot sem ze zgoraj za kredit napisala da ti ga ne bodo dali če ne boš mel nekaj svojega denarja, lizing pa lahk ti vzameš pa da nimaš nič našparano in imaš stvar DEJANSKO V NAJEM. Sploh pa tu ni govora o lizingu....
Ja plače pa majo ja 18.000 - zdravniki pa direktorji pa mogoče še kakšen sodnik, al pa odvetnik. Ampak ne jas kot menda tudi ne ti nobena od naju ne bo zdravnica. Bi bla pa nvm kak vesela če bi jas kot z šolo programerja mela 10k plače. Bi blo fajn :D

No zdravnik z plačo 10.000€ na mesec ma na leto 120k. ja z tem si res lahko kupiš nvm kaj ampak moreš do tega poklica tudi prit. študiraš pa v tem primeru do 30.leta in smo spet tam, da pa prej more vzet kredit za kakršno koli stanovanje oz ga sploh ne more ker študira in živi pri tastarih.
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

^s tem da ni nujno, da vzameš kredit z jamstvom na nepremičnino. se da tudi na kaj drugega. plus tega, ko maš kredit in ga ne odplačuješ redno, ti hiše ne bodo kar začeli prodajat (vsaj v našem koncu ne: sosedovi so imeli kredit, ki ga pač niso mogli odplačevati, vse je bilo pri odvetnikih, nekaj let se je vleklo vse to, na koncu so kredit vseeno odplačali).
sicer je res, da se lahko zgodi, da oba zgubita službo, je pa to malo verjetno. plus tega so zdaj ti novi krediti, da v primeru, da nimaš službe, ti kredit miruje in ga spet odplačuješ takrat, ko imaš denar (tako je tudi recimo v avstraliji).
itak pa nekaj našparanega moraš meti, če želiš graditi hišo.
recimo, da zgradiš hišo in vzameš kredit recimo za okna, vrata, pohištvo. ipd. ne pa ravno,da se zakreditiraš za 200 tisoč €.
Odgovori