Vaše bivališče - stanovanje zdaj in v bodoče?

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

kinna
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 5. 2009

OdgovorNapisal/-a kinna » 20. Sep. 2009 19:08

ampak za 60. 000 evrov si pa ja lahko spuvaš eno vredo bajtico :eek:
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

OdgovorNapisal/-a Mimi_M » 20. Sep. 2009 19:15

Mal težka bo. :)
matejka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 4. 2008
Kraj: MB

OdgovorNapisal/-a matejka** » 20. Sep. 2009 19:32

Po moje je ta vsota kr nizka...računaj še zemljo... (z mojim sma računala za hišo + zemljo 150.000€ pa nisma iz LJ -ja velik- vendar mislima mal večjo nardit ne samo 100kvadratov) je pa tudi odvisno v katerem kraju. brez kredita ne bo šlo...ampak probaj ga vzeti čim manj ( vrneš dvakratno vrednost kot si izposodiš).
TOM-Lady
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 31. 8. 2009

OdgovorNapisal/-a TOM-Lady » 20. Sep. 2009 19:34

matejka** napisal/-a:Po moje je ta vsota kr nizka...računaj še zemljo... (z mojim sma računala za hišo + zemljo 150.000€ pa nisma iz LJ -ja velik- vendar mislima mal večjo nardit ne samo 100kvadratov) je pa tudi odvisno v katerem kraju. brez kredita ne bo šlo...ampak probaj ga vzeti čim manj ( vrneš dvakratno vrednost kot si izposodiš).

uf za tak znesek pa lahka postavis kr "orng" bajto :D graščino

Mi2 (kukr sva se pogovarjala) tam okrog cca. 90.000 - 100.000 € bi že lahka postavila hišo, ki bi nama več kot ustrezala
luncca
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 9. 2009

OdgovorNapisal/-a luncca » 20. Sep. 2009 19:40

Dejte mal pogledat kok so dejansko stanovanja, midva recimo živiva izven Lj pa je recimo garsonjera pri nas 80.000 €. Nekam v neko gmajno se ne bova selila, samo da bi dobila ceneje hišo (stanovanj pač tam ni). Tukaj imava oba službo, so šole, vrtci itd.
Nikol še nism slišala, da bi bla hiša 60.000 €, vsaj v nekem naseljenm področju ne, mogoče nekje v nekih gorah :roll: pa že so so pa tako stare in razpadle, da vržeš še ene tok za obnovo...

Težko je šparat že pri 20, ker se nas večina še šola. sama sem še študentka pa imam službo, kjer sm 8 ur vsak dan, moj je redno zaposlen pa včasih komi čez mesec zlezeva. Pač on ima kredit za avto in šolo, js za kompa, tukaj je položnic, ta mesec recimo registracija..ma vsak mesec se neki najde...ajde nisva lačna nič nama ne manka, samo ni pa lahko. Se je treba marsičemu odpovedat... Vsak da 50 € za varčevanje v banki, samo to čez 5 let ne bo nič... Mogoče če js marca res dobim redno (kokr mam obljubljeno) bova malce več dala na stran... Pač treba je vedet da nimajo vsi bajnih plač po 1500 na mesec in dajo loh vsak mesec 1000 € na stran...
Sama bom kmalu diplomirala pa bom redno dobila mogoče 800 €..jah če nimaš vez ti vse prov pride...
matejka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 4. 2008
Kraj: MB

OdgovorNapisal/-a matejka** » 20. Sep. 2009 20:02

TOM-Lady napisal/-a:
matejka** napisal/-a:Po moje je ta vsota kr nizka...računaj še zemljo... (z mojim sma računala za hišo + zemljo 150.000€ pa nisma iz LJ -ja velik- vendar mislima mal večjo nardit ne samo 100kvadratov) je pa tudi odvisno v katerem kraju. brez kredita ne bo šlo...ampak probaj ga vzeti čim manj ( vrneš dvakratno vrednost kot si izposodiš).

uf za tak znesek pa lahka postavis kr "orng" bajto :D graščino

Mi2 (kukr sva se pogovarjala) tam okrog cca. 90.000 - 100.000 € bi že lahka postavila hišo, ki bi nama več kot ustrezala

Si računala parcelo? ja no saj moje je sam za 50k več in tu notr je všteta tudi oprema. Dobre stvarii pa tudi niso poceni.

Na žalost so parcele po 70.000 (ptuj, drugje se menda kaj več) saj se najde tudi manj ampak to je le nekje bogu za hrbtom kjer pa ne bi ker pač me bodo menda otroci sovražli :D pa tudi te nujno rabiš avto da kam prideš etc. , pa še to po kakih takih hribih polek mesta je še dražje...
Rekla pa sem 150k zato, ker sma gledala neko postavljeno hišo ki je toliko "vredna" ampak nimaš ne zemlje pa še opremit moreš vse sam za nekje 10k, če pa si boma sama kdaj zgradila pa boma mela točno tak ko boma hotla + zemljo dvorišče etc. hiša pa nekje 200kvadratov. čist na eazy :D mogoče se komu ne bo zdelo ampak to so lenmoje želje.... in itaq vem, da brez kredita ne bo šlo....
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a red_rose » 20. Sep. 2009 20:33

luncca napisal/-a: Težko je šparat že pri 20, ker se nas večina še šola. sama sem še študentka pa imam službo, kjer sm 8 ur vsak dan, moj je redno zaposlen pa včasih komi čez mesec zlezeva.

to ja ker sta na svojem, ampak dosti punc zivi doma in dela preko studenta - tako da ne rabjo nobenih stroskov placvat, pa hrane, itd. prek studenta se da pa ogromno zasluzit, in potem to zapravijo za lasten luksuz - alkohol, zuri, cigarete, oblacila, potovanja... sej vse lepo in prav ane, sam marsikdo potem kasneje ugotovi da v redni sluzbi manj zasluzi in ma ogromno stroskov, in bi lahko med studijem veliko privarceval :D brala sem na enem drugem forumu o eni punci, ki je zacela sparat pri 15ih (zivela je doma in mela vse doma, ampak je zraven veliko delala, in VSE dala na stran) in si pri 22ih kupla svoje stanovanje ;) zdej ce racunamo naprimer da je zasluzla 600€ na mesec (kar marsikater student in ni tako nemogoce) se je kr nabralo. je res izjemen primer, ampak...ocitno se da?! svaka jim cast :D :respekt:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

OdgovorNapisal/-a jullia_ » 20. Sep. 2009 20:59

Pa saj danes malokdo kupi stanovanje/zgradi hišo z denarjem, ki ga je našparal. Zakreditirajo se, kar sicer pomeni, da neko vsoto denarja morajo imet, vsega pa pač ne.

In meni se to, da nekdo že praktično od rojstva naprej špara za stanovanje, sploh ne zdi tako fajn. Stara sem 22 let, lahko bi dajala denar na stran, lahko si pa zdaj privoščim, žuram, potujem, tega čez 15 let in po možnosti s tremi majhnimi mulčki ziher ne bom počela. Mi to, da imam svojo nepremičnino, pač ni edina vrednota v življenju in se mi takšno asketsko življenje zato, da bom živela v graščini, zdi približno enako neumno, kot da bi furala bmw-ja, potem pa ne bi imela niti dovolj denarja za mobitel položnico.

Sploh je pa to v Sloveniji čisti fenomen, da vsi hočemo lastniška stanovanja, če se da, že takoj prvi dan po diplomi.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

OdgovorNapisal/-a [vanessa] » 20. Sep. 2009 21:14

red_rose, ti vedno tko pretiravaš.. 300 € na mesec ni dosti? študentska dela za 600 € na mesec (zdej še praračunej kolko ti pobere država)? 20-letniki k bojo šparali zto da bojo meli svoje stanovanje čez 10 let?

takih primerov je bolj malo in samo zto kr ena na enem forumu opiše svojo zgodbo in po možnosti še olepšuje (ne, v manj ku 10 letih ne moreš kupit svojega stanovanja razn če ne živi na 10m2 in močno dvomim da je dajala stran velike vsote denarja, kr noben še ni obogateu s študentskim delom sploh pa pr 15ih) ne pomeni da smo vsi taki in bomo vsi žrtvovali denar k ga zaslužimo med študijem, za prihodnost.
očitno maš ti res preprosto življenje k ti ostane konc mesca še preveč denarja sam ni pr vsih tko. sploh pa kje piše da mormo nujno živet v SVOJEM stanovanju?
in na koncu še napišeš da boš o tem razmišljala ko bo treba.. ja in takrat ko bo treba boš kr čudežno mela v roki 60.000 €? se ti ne bo zdelo malo prepozno?
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a red_rose » 20. Sep. 2009 21:24

ne nimam js take situacije in niti slucajno dovolj dnarja da bi dajala tolk na stran - tako da vsaka cast tistim ki jim rata :gut: sam kot zanimiv primer, tista punca je res fascinantna :D
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ana27 » 20. Sep. 2009 22:08

my_self napisal/-a:
Ravno zato mi ni jasno, od kje mladim (do 30 ali 35 let) parom toliko denarja za nakup stanovanja? Že v tej temi je enpar postou v stilu "šparava za najino stanovanje v katerem bova čez 10 let", "čez 15 let bova živela v hiši z vrtom,.."
In jz se ob takih izvajah sprašujem od kje ljudem denar?

Tudi jaz se to večkrat vprašam. Poznam par kjer dela samo punca. Stanovanje pa sta si opremila precej razkošno. Pomoč staršev je bila tukaj izključena. Res od kje jima denar? Rada bi vedela kako toliko privarčevati?
ana27
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a ana27 » 20. Sep. 2009 22:17

red_rose napisal/-a:jah, ni druge kot da sparajo (od 20. do 35.leta recimo se ti lahko nabere precejsnja vsota) ali pa zakreditirajo

ampak recimo dvosobno stanovanje v okolici ljubljane 60.000€

ce varcujes 15 let, pomeni da das na mesec stran 330€ kar je cist sprejemljiva vsota - racunat je treba tut na visoke obresti v raznih varcevalnih skladih, tako da mislim da z 10 let varcevanja mas komot 60.000€ - sploh ce sta dva, to pomeni da vsak daje 160€ na stran. ampak pri 20ih vecina pac ne razmislja o varcevanju. zacnejo tam nekje do 30., potem pa seveda je kar je...
ne vem ne vem, se bomo ubadali s tem ko bo cas :lach:

Od 20. leta dalje sploh ne bi morala šparati, ker nisem imela dohodka. To bi bilo možno od 25. dalje. Ampak tudi takrat sem najprej varčevala za avto, da se lahko vozim.

Dvosobno stanovanje v LJ pa običajno stane več kot 60.000 eur.
ana27
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a ana27 » 20. Sep. 2009 22:19

kinna napisal/-a:ampak za 60. 000 evrov si pa ja lahko spuvaš eno vredo bajtico :eek:

Sploh ne. Toliko najprej daš za parcelo. No ja odvisno, nekateri jo dobite doma. Potem pa še ogromno stane gradbeno dovoljenje in pač vsi potrebni papirji.
ana27
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a ana27 » 20. Sep. 2009 22:22

TOM-Lady napisal/-a:Mi2 (kukr sva se pogovarjala) tam okrog cca. 90.000 - 100.000 € bi že lahka postavila hišo, ki bi nama več kot ustrezala

Hišo že. Ne pa bi s tem denarjem kupila še zemljo in uredila vso dokumentacijo.

Sicer pa tudi 100.000 evrčkov ni lahko prišparat kaj? Oz. če vzameš kredit jih potem vrneš ene 180.000 in je situacija čist druga kot prvo zgleda.
ana27
Kofetarica
Kofetarica

OdgovorNapisal/-a ana27 » 20. Sep. 2009 22:29

red_rose napisal/-a:
to ja ker sta na svojem, ampak dosti punc zivi doma in dela preko studenta - tako da ne rabjo nobenih stroskov placvat, pa hrane, itd.in ni :

Ne ti mislit, da če živiš doma pa ni stroškov. Jaz ravno tako plačujem položnice, hrano, kurjavo. Ko sem študirala preko študenta sem večino denarja porabila za avtobusno vozovnico, ker smo takrat živeli precej oddaljeno od mesta.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov