Vaše bivališče - stanovanje zdaj in v bodoče?

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a jagoda-malina » 20. Sep. 2009 13:39

[vanessa] napisal/-a:Ko bom diplomirala bom dobila svoje stanovanje (ku darilo), tam kjer bom hotla.. Najverjenteje bo to LJ, če bom pač obsojena na Slovenijo. Glavno da ne skupis starši, daleč stran od mojga kraja. :)

Kako kot darilo?

Jaz živim doma pri starših v hiši. V bodoče pa še ne vem, a ostanem tukaj ali se preselim k fantu v hišo.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

OdgovorNapisal/-a s0nckic4 » 20. Sep. 2009 13:57

uradno doma s starši v hiši, čez teden in velikokrat tudi čez vikend v najemniškem stanovanju.. v prihodnje? verjetno kako najemniško stanovanje v kraju službe, verjetno bo to lj, ampak nikoli ne veš kakšna vrata se bodo odprla.. sem navajena hiše, ampak osebno mi je dokler sem mlada ljubše stanovanje nekje v središču mesta, kasneje, ko si bom pa začela ustvarjati družino pa kaka manjša hiša nekej v predmestju.. seveda pa je vse odvisno od finančnega stanja, v katerem bom..:) upam, na čim boljše :) hehe
Zadnjič spremenil s0nckic4, dne 09. Avg. 2010 15:34, skupaj popravljeno 1 krat.
mateja79
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 9. 2009

OdgovorNapisal/-a mateja79 » 20. Sep. 2009 14:17

Jaz sem si vedno želela živeti v hiši, ker sem tako navajena in mi je življenje v bloku muka. Rada imam balkone, teraso, vrt okoli hiše, prostor za piknik, sadje, zelenjavo,... Ne morem se sprijazniti s tem, da bi šla v blok, ker to bi me morilo.
Vedno sem sanjala o lepi hiški na deželi. No ja sanjati je dovoljeno. Realnost financ pa mi da jasno vedeti, da z gradnjo ne bo nič. Poleg tega sem spoznala fanta pri katerem doma imajo dokaj novo hišo in v kateri si on namerava zgoraj zgraditi stanovanje. Okrog je lep vrt in vse kar si želim.
Vse moje bližnje prijateljice so si ali pa si trenutno urejajo stanovanje pri fantu doma in vse so tako navdušene in srečne. Jaz pa se kar naekrat počutim kot tujec, ker se bom preselila v "meni tujo" hišo.
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 2. 2007

OdgovorNapisal/-a *hox* » 20. Sep. 2009 14:50

Js živim doma, v hiši in nimam nobenih načrtov za prihodnost. :) Upam pa, da mi ne bo treba nikoli it živet v podnajemniško stanovanje.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a purple_rain » 20. Sep. 2009 15:23

[vanessa] napisal/-a:Mi ni lih nvem kej živet v stanovanju, kr sm navajena na ogromno hišo, kjer mam svoj prostor, teraso, balkon.. kar češ, no.
Jz "imam" (ok, starši :D) tudi vse to, pa smo v bloku. ;) Kjer mi čist paše. Polega tega so mi všeč lokacija in okoliška infrastruktura in vse to (bližina centra, avtobusnih postaj (ki jih sicer bolj mal uporabljam), trgovine, pošta, bla bla).
In ko se bom osamosvajala, bi tudi eno stanovanjce - z balkonom. Nekje v večjem mestu (v tujini, preferably), ampak ne v centru. In na svojem, ne pri kom drugem(= fantu; ko/če bo kakšen :lach:), vsaj nekaj časa.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

OdgovorNapisal/-a [vanessa] » 20. Sep. 2009 16:13

jagoda-malina napisal/-a:
[vanessa] napisal/-a:Ko bom diplomirala bom dobila svoje stanovanje (ku darilo), tam kjer bom hotla.. Najverjenteje bo to LJ, če bom pač obsojena na Slovenijo. Glavno da ne skupis starši, daleč stran od mojga kraja. :)

Kako kot darilo?

Jaz živim doma pri starših v hiši. V bodoče pa še ne vem, a ostanem tukaj ali se preselim k fantu v hišo.

kot darilo za diplomo

purple_rain, vem da premore tudi navadno stanovanje v strogem centru balkon in teraso (tudi v stanovanju v LJ mam balkon), sam niso tko prostorni. Zame je recimo stanovanje veliko 60 m2, isto ku kletka, pa naj bo še tkoooooooooo prostorna in dobro razporejena.
Lani sm živela s še 3 cimrami v 80 m2 in amrsikdo nam je reku da kaj rabimo met tko veliko stanovanje.. mhm ja, veliko :roll:

Čene se pa tudi js vidim v velikem mestu (in to LJ žal ni), sam nekje na robu v hiši z vrtom :)
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a red_rose » 20. Sep. 2009 16:26

ˇˇuf to se pa totalno strinjam, v sloveniji so stanovanja grozna. to pa zato ker je kvadratni meter tako zelo drag, da si velikih res ne bi mogli privoscit. meni je to pri hisi velika prednost, da lahko mas eno celo odprto etazo brez sten, prostorne sobe...v stanovanjih pa to pac ni mogoce. recimo tu kjer sva midva so stanovanja res grozno razporejena :roll: je recimo 3-sobno - kar deluje velik, ampak sobe so ful cudno razporejene in nic kaj prostorne. mam raje eno ogromno garsonjero, kot pa te stene povsod :nein:
luncca
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 9. 2009

OdgovorNapisal/-a luncca » 20. Sep. 2009 16:27

Midva s fantom sva šla letos skupaj v podnajem, ker sva oba prej živela v stanovanjih in nažalost nimava druge izbire. Plačujeva 200 € na mesec za enosobno in nama sploh nič ne manka. Opremila sva po svoje, imava svoj mir. V prihodnosti upava, da nama rata kupit svoj stanovanje, trenutno varčujeva v NLB banki prov za stanovanje, ker čez 5 let dobiš bolj ugoden kredit... Ne bo veliko samo začetek pa bo...nekaj sta mi moja starša obljubila, da prispevata, na njuna ne računam, ker nama že sedaj nista hotela pomagat (kao to je najina stvar), meni sta pa moja recimo dala 1000 € in sva s tim opremila skoraj celo stanovanje....

Težko bo, kredita ne dobiš, če nimaš dobre plače in še potem je nekak tako, za vsaj dvosobo rabiš 100.000 € (najmanj), to je 30 let po 500 € na mesec... jah no kokr kol pogledaš je preveč...
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a purple_rain » 20. Sep. 2009 16:30

[vanessa] napisal/-a:purple_rain, vem da premore tudi navadno stanovanje v strogem centru balkon in teraso (tudi v stanovanju v LJ mam balkon), sam niso tko prostorni.
Vem, ja, ampak samo povem s čim se tolažim, hehe.
matejka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 4. 2008
Kraj: MB

OdgovorNapisal/-a matejka** » 20. Sep. 2009 16:54

Jaz živim doma, pr starših (v hiši). Moj pa tudi pri svojih (so v bloku). In ni šanse da bi v hiši z starši živela (zgornji štok ali pa da si polek hiše svojo sezidam). Mi2 sma se pogovarjala, da bova najprej nekje na najem živela par let, nato kupima stanovanje z prišparanim denarjem in šele nato ko bova mela stanovanje urejeno začnema gradit hišo - ko pač hiša zgrajena se stanovanje še vedno lahko proda. Zapufat se z kreditom en mislim za celo življenje in upam da nama bo vsaj približno uspelo glede najinih želja.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

OdgovorNapisal/-a my_self » 20. Sep. 2009 17:41

luncca napisal/-a:Midva s fantom sva šla letos skupaj v podnajem, ker sva oba prej živela v stanovanjih in nažalost nimava druge izbire. Plačujeva 200 € na mesec za enosobno in nama sploh nič ne manka. Opremila sva po svoje, imava svoj mir. V prihodnosti upava, da nama rata kupit svoj stanovanje, trenutno varčujeva v NLB banki prov za stanovanje, ker čez 5 let dobiš bolj ugoden kredit... Ne bo veliko samo začetek pa bo...nekaj sta mi moja starša obljubila, da prispevata, na njuna ne računam, ker nama že sedaj nista hotela pomagat (kao to je najina stvar), meni sta pa moja recimo dala 1000 € in sva s tim opremila skoraj celo stanovanje....

Težko bo, kredita ne dobiš, če nimaš dobre plače in še potem je nekak tako, za vsaj dvosobo rabiš 100.000 € (najmanj), to je 30 let po 500 € na mesec... jah no kokr kol pogledaš je preveč...

Ravno zato mi ni jasno, od kje mladim (do 30 ali 35 let) parom toliko denarja za nakup stanovanja? Že v tej temi je enpar postou v stilu "šparava za najino stanovanje v katerem bova čez 10 let", "čez 15 let bova živela v hiši z vrtom,.."
In jz se ob takih izvajah sprašujem od kje ljudem denar? Eno je, da imaš bogate starše, ampak bogatih staršev nima vsak drugi. Že za garsonjero je treba odštet kar velik znesek denarja, kaj šele za 3-sobno ali celo hišo.

Jz ne planiram, ker itak nimam pojma od kje mi bo denar. Zdej živim doma (hiša z vrtom), ker mam do Ljubljane 15-20min vožnje, v prihodnosti se vidim v podnajemniškem stanovanju (to je bolj realno) v Ljubljani, zato da se malo osamosvojim in ne bom živela na računu staršev.
TOM-Lady
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 31. 8. 2009

OdgovorNapisal/-a TOM-Lady » 20. Sep. 2009 18:00

Trenutno sva podnajemnika (enosobno stanovanje), vendar pa se cez nekaj mesecev selima. (ponudila se nama je opcija, da si pri nas doma - imamo na voljo več objektov, uredima stanovanje, kje in kakor nama ustreza.) :)
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

OdgovorNapisal/-a g00fy_qa » 20. Sep. 2009 18:12

Stalno bivališče imam pri starših v prostorni hiši z vrtom in veliko prostora naokoli :D, čez teden sem v LJ v najemniškem stanovanju (oz. od zdaj naprej v študentskem domu - kar mi sicer ful ni všeč).

Kasneje si bom sezidala svojo veliko hišo z veliko trave, vrta (zelenjavni in zen :D), bazenom ... pač prostor samo po mojih in partnerjevih željah; miren, prostoren, moderen ... Lokacija - vsekakor izven mest.
Pred zgraditvijo hiše bom najverjetneje še nekaj let v najemniškem stanovanju (ali pa doma pri starših, odvisno od partnerja in služb).
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

OdgovorNapisal/-a Mimi_M » 20. Sep. 2009 19:02

Midva sva oba prijavljena (tudi moj, tukaj ima stalno bivališče) pri nas doma, živimo v hiši na vasi, precej na samem in to mi je v zadnjih letih postalo neprecenljivo. :wink:
Od mojih staršev sva dobila sosednjo parcelo, ki pa še ni zazidljiva in zato bo še trajalo nekaj časa, da začneva z gradnjo manjše hiške - cca. 100 kvadratov.
Do takrat bova pač ostala tukaj, nama na pamet ne pade, da bi šla nekam v najem za neko vmesno obdobje zgolj za to, da bova lahko rekla, "da sva na svojem". Itak si stroške že zdaj delimo (položnice), midva v večini kupujeva stvari zase, doma sva v bistvu malo, prideva pozno popoldne, tako da niti kosila ne jeva doma, ampak vsak v svoji službi...
Za gradnjo se bova pa valda zakreditirala, nekaj €€ ima sicer moj od prodaje večjega števila delnic, nekaj pa v obliki finančne pomoči obljubljajo tudi njegovi.
Ampak seveda ne bo šlo brez kredita, s čimer sva se že davno sprijaznila. Zdaj recimo plačujem kredit za avto pa obroke šolnine, potem bo podobna cifra šla za obrok kredita :wink: .
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

OdgovorNapisal/-a red_rose » 20. Sep. 2009 19:05

my_self napisal/-a: Ravno zato mi ni jasno, od kje mladim (do 30 ali 35 let) parom toliko denarja za nakup stanovanja? Že v tej temi je enpar postou v stilu "šparava za najino stanovanje v katerem bova čez 10 let", "čez 15 let bova živela v hiši z vrtom,.."
In jz se ob takih izvajah sprašujem od kje ljudem denar?

jah, ni druge kot da sparajo (od 20. do 35.leta recimo se ti lahko nabere precejsnja vsota) ali pa zakreditirajo :nixweiss: saj nekih cudeznih nacinov pac ni?
mogoce se kaksna dedovanja nepremicnin ali denarja, delnice, skladi...?

http://www.slonep.net/info/cene-nepremicnin/stanovanja-2130/
tule je recimo za ljubljano. treba je racunat da je drugje ceneje!

ampak recimo dvosobno stanovanje v okolici ljubljane 60.000€

ce varcujes 15 let, pomeni da das na mesec stran 330€ kar je cist sprejemljiva vsota - racunat je treba tut na visoke obresti v raznih varcevalnih skladih, tako da mislim da z 10 let varcevanja mas komot 60.000€ - sploh ce sta dva, to pomeni da vsak daje 160€ na stran. ampak pri 20ih vecina pac ne razmislja o varcevanju. zacnejo tam nekje do 30., potem pa seveda je kar je...
ne vem ne vem, se bomo ubadali s tem ko bo cas :lach:

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov