Stroški študentskega življenja
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Tamala_mrha napisal/-a:Mislim da popolnoma vse, o čemer smo diskutirali v tej temi, spada pod študentske stroške. In to kar si napisala ti... saj to JE to. Saj imajo tudi študenti, ki niso v ŠD ali privat, pač pa se vozijo na fax, študentske stroške.
To že, ampak če se obrenemo na prvi post (ki ga je tud ena omenila), je bilo govora o tem koliko se da za stanovanje v času študija, za hrano z razpoložljivim stanjem v enih malo bolj praznih in eno malo bolj polnih žepih.
Saj cunje si kupujejo tudi neštudenti, vpisnine, skript in podobnih zadev pa ne. No, isto velja za hrano in stanvanja, s tem da imamo študenti možnost subvencioniranja pri tem, pa je zgodba spet drugačna. Potem so tu še štipendije, dela prek štud. servisa, ki nam omogočajo, da si omenjene stvari lahko plačamo (ker jih pač kot študentje rabimo). In ja, tud študentje ki živijo doma, imajo štud. stroške, edino namesto najemnine dajo za prevoz do faksa, verjetno tudi jedo na bone, če so cel dan na faksu, itd.
Jaz osebno štejem pod stoške štud. življenja omenjene stvari, zadeve kot so šamponi, geli, gobice za pucat posodo itd. pa pod stvari, ki jih osebno potrebujem (in sem jih že pred študentskim stažem in jih bom še v prihodnosti).
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Se strinjam in ne vem kako imajo drugi glede tega urejeno, ampak jaz si te stvari kupujem s svojim denarjem (štipendijo + kar mi dajo starši za cel mesec in razpolagam s tem, torej je skupno moj denar, čeprav ne celoten), zato jih štejem pod študentske stroške.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
No, da ne bo pomote, tudi jaz si te stvari kupujem sama Ampak jih popredalčkam drugam.
Poznam pa tudi osebke, ki pridejo za čez teden s toooooliko prtljage, ko da bi se selili na Madagaskar. Potem pa vidiš da s sabo tovorijo tovsrtne zadeve (za osebno higieno npr.) pa tudi kaj hrane, vse stvari ki so jim starši kupili doma.
Poznam pa tudi osebke, ki pridejo za čez teden s toooooliko prtljage, ko da bi se selili na Madagaskar. Potem pa vidiš da s sabo tovorijo tovsrtne zadeve (za osebno higieno npr.) pa tudi kaj hrane, vse stvari ki so jim starši kupili doma.
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
positive vibration napisal/-a:Jz raje počnem z ljudmi kaj drugega, kot pa sedim na kafeju in čakam, da mi mine...
Rajš grem npr. laufat s kolegico ali pa zvečer na kak koncert z družbico, kot pa nekoristno pit kavo
Ljudi, s katerimi si pa nimam kaj drugega počet, kot pa it na kavico z njimi, se pa itak izogibam
ok to itak sam kaj pa ce mas 1 uro pauze med faxom? odlozis torbico in laufas cez mesto
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Grem na kosilo
Saj ne pravim, da se zdaj na vse pretege izogibam kofetkanju, ni pa mi v navadi to počet nevem kk pogosto.
Saj ne pravim, da se zdaj na vse pretege izogibam kofetkanju, ni pa mi v navadi to počet nevem kk pogosto.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Tearjerker napisal/-a:Poznam pa tudi osebke, ki pridejo za čez teden s toooooliko prtljage, ko da bi se selili na Madagaskar. Potem pa vidiš da s sabo tovorijo tovsrtne zadeve (za osebno higieno npr.) pa tudi kaj hrane, vse stvari ki so jim starši kupili doma.
Poznamo vsi take Samostojnost na višku. Razumem, da od doma vzameš domača jabolka, zelenjavo, ki doma raste, itd...Da ti pa mamica kupi v trgovini cel kovček hrane je pa čist preveč. In ravno ti vseeno cel mesec jambrajo, kak so brez denarja.
Med 1 uro na faksu greš na računalnik na faksu, mal pogledaš svoje zapiske, se učiš če se kak kolokvij bliža, se s sošolko zabarakirata pred faks na sončku ter debati ob kavi iz avtomata, itd...
Sej men vseen, če greste na kavo al pa ne, ampak ne pa rečt da ni druzga za počet Se pa da z malenkostmi (kave, čokoladice in ostale) precej prišparat (če hočeš seveda).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
A ni vseeno, če nekomu starši nabavijo cel hladilnik hrane al mu pa dajo dnar za to? OK, razumem, "problem" oz. butasto izpade, če naredijo OBOJE.*mala* napisal/-a:Tearjerker napisal/-a:Poznam pa tudi osebke, ki pridejo za čez teden s toooooliko prtljage, ko da bi se selili na Madagaskar. Potem pa vidiš da s sabo tovorijo tovsrtne zadeve (za osebno higieno npr.) pa tudi kaj hrane, vse stvari ki so jim starši kupili doma.
Poznamo vsi take Samostojnost na višku. Razumem, da od doma vzameš domača jabolka, zelenjavo, ki doma raste, itd...Da ti pa mamica kupi v trgovini cel kovček hrane je pa čist preveč. In ravno ti vseeno cel mesec jambrajo, kak so brez denarja.
BTW, zakaj šepetamo?
-
*mala* - Cosmopsiho
Ker nočemo, da vsi izvedo Pa čist drugače se sliš, če rečeš, da ti doma ne dajo nič denarja, ampak seveda gre pa mami vsak teden v trgovino, pa nakupi za 30€ to je itak od doma. Imam 2 bratranca, ki še en kovček hrane peljeta v Lj, hkrati pa skoz brez denarja. Sej naj počnejo, kar čjo, sam ne jambrat da nimaš denarja, če še za bone in hrano nič ne zapraviš
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Tamala_mrha napisal/-a:*SunFlower* napisal/-a:Mah, saj ta tema že dolgo ni več o stroških študentskega življenja (o tem mislim, da smo tudi že razpravljale), ampak o življenjskih stroških študentke, kar ni ravno isto.
Mislim da popolnoma vse, o čemer smo diskutirali v tej temi, spada pod študentske stroške. In to kar si napisala ti... saj to JE to. Saj imajo tudi študenti, ki niso v ŠD ali privat, pač pa se vozijo na fax, študentske stroške.
No, jaz sem mogoče malo pikolovska, ampak jaz bi študentske stroške (tj stroške, povezane s študijem), definirala kot samo en del življenjskih stroškov - študentski stroški so npr. najemnina za bivanje v študentskem domu, denar, ki gre za fotokopije in druge podobne stvari. Obleka in kozmetika pa pod to ravno ne spadata. Tako da se po mojem tu pogovarjamo o življenjskih stroških študentke, ne pa o stroških študentskega življenja. Ampak ponavljam, to je bolj kot ne samo pikolovstvo kar se tiče definicij in izražanja. Meni se sicer zdi čisto ok, da se pogovarjamo o vseh življenjskih stroških, kar jih študentka ima, ker mi je zanimivo videti, kako imamo različno porazdeljeno
Every rose has its thorn
- christianna cruz
- Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 4. 2008
purple_rain napisal/-a:A ni vseeno, če nekomu starši nabavijo cel hladilnik hrane al mu pa dajo dnar za to? OK, razumem, "problem" oz. butasto izpade, če naredijo OBOJE.*mala* napisal/-a:Tearjerker napisal/-a:Poznam pa tudi osebke, ki pridejo za čez teden s toooooliko prtljage, ko da bi se selili na Madagaskar. Potem pa vidiš da s sabo tovorijo tovsrtne zadeve (za osebno higieno npr.) pa tudi kaj hrane, vse stvari ki so jim starši kupili doma.
BTW, zakaj šepetamo?
Jaz tudi to počnem !!! pa me ni sram ...in ja, vsako nedeljo imam v kovčku polovico prostora napolnjeno s hrano !
doma mi dajo denar izključno in samo za najemnino, pa še to včasih ne pokrije...zato si pač velikooo hrane prinesem od doma - štipendijo pa pridno shranim ali porabim za kaj drugega.
In ne, nikoli ne rečem da sem samostojna ! Razmišljam tako da, če sem doma itaq jem tisto kar jé cela družina in to plačujejo starši, zakaj bi potem v Lj. plačevala iz svojega denarja. Itaq tudi tam kupim kako malenkost , ampak večino si pritovorim od doma.
-
*mala* - Cosmopsiho
Pač meni se zdi bedasto, mi pa dol visi, če drugi to počnejo Samo ne razumem, kako so potem ravno ti isti vedno brez denarja, kljub temu, da precej prihranijo zaradi hrane. Sam ne potem men jambrat, ker ne bom tiho Pa ne razumem, zakaj ti potem starši raje ne dajo preprosto denar za to isto hrano.
-
rachka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 21. 11. 2005
- Kraj: hollywood
če bi jaz karkoli dobivala od doma, bi tudi raje denar vzela že zato, kr se mi nebi dalo vlačit tiste teže..
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
- lia7bibi
- Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 9. 2007
*mala* napisal/-a:Pač meni se zdi bedasto, mi pa dol visi, če drugi to počnejo Samo ne razumem, kako so potem ravno ti isti vedno brez denarja, kljub temu, da precej prihranijo zaradi hrane. Sam ne potem men jambrat, ker ne bom tiho Pa ne razumem, zakaj ti potem starši raje ne dajo preprosto denar za to isto hrano.
ker dajo denar tudi za to,pa ga pač raje porabim za kaj drugega in potem poberem cel hladilnik oz.mi mami načrtno kupi hrano še za v lj,ker ve da bom vzela,pa čeprov smo 'zmenjeni' da imam dodatek k žepnini zaradi hrane.zakaj?-zato ker je mami vsa vesela samo da jem
vem da nisem samostojna,vem da ne znam delat z denarjem,sm kaj čmo-moji otroci bodo vrjetno isti pa se pol to nekak pogliha
-
*mala* - Cosmopsiho
Sej vse lepo in prav, samo ko znajo ravno taki najbolj pogosto jambrat Al pa sam js preveč takih poznam Skoraj isto štipendije kot js, starši jim vsak teden nakupijo hrane za 20€, dajo še 20€ za sabo, da revež ne bo lačen/žejen, itd... Pa še slišim iz njihovih ust, kako so skoz brez denarja, medtem ko meni brez teh bonusov (razen parkrat na leto) vedno zneslo.
Pa smešno se mi zdi po vlakih, mestnem prometu vlačit 20 kg kovček sam zarad hrane
Sicer so pa letos moji stroški praktično enaki nič, ker sem doma in le redko na faksu. Uživam luksuz "mama hotela" (z občasnimi svojimi dohodki za lastno razkošje) in komaj čakam naslednje leto, da grem na stare tire, ker me nervira dobivat denar od staršev in imam prov slab občutek, ko mi dajo kak evro. Hate it.
Pa smešno se mi zdi po vlakih, mestnem prometu vlačit 20 kg kovček sam zarad hrane
Sicer so pa letos moji stroški praktično enaki nič, ker sem doma in le redko na faksu. Uživam luksuz "mama hotela" (z občasnimi svojimi dohodki za lastno razkošje) in komaj čakam naslednje leto, da grem na stare tire, ker me nervira dobivat denar od staršev in imam prov slab občutek, ko mi dajo kak evro. Hate it.
Vrni se na Dom, okolica in bivanje
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov