Stroški študentskega življenja
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
js sm tudi že slišala za par primerov, kjer so taksisti nadlegovali moje frendice.
nobene pa niso še na erjavčevi posilili (mimogrede, kaj je ta fama z erjavčevo? meni se to zdi čisto simpatična ulica, pa še miljon enih vladnih zadev je zraven, tako da res ne vem zakaj bi ravno tam hoteli koga razkosat).
once again. bajk je zakon!
nobene pa niso še na erjavčevi posilili (mimogrede, kaj je ta fama z erjavčevo? meni se to zdi čisto simpatična ulica, pa še miljon enih vladnih zadev je zraven, tako da res ne vem zakaj bi ravno tam hoteli koga razkosat).
once again. bajk je zakon!
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
no zdej ste se tok upiknale v to zuranje...kaj pa to ko skor nobena ne zapravlja nic za material za faks? a ga sam zurate al kaj? ccc
jaz zapravim najmanj 100€ na mesec samo za kopije in printe (oddaje nalog)... + ekskurzije, tecaji... se vse dodatno...
druge mate na faksu vse zastonj oz. minimalne stroske s samim studijem?
arhitekturo studiram. aja pa nisem upostevala se tega da je pri nas obvezen dober racunalnik, obvezno laptop (tisti ki ga se niso imeli so si ga preprosto mogli kupit, ker se na vaje in korekture hodi z laptopom), in za doma zelo priporocljivo en velik LCD ekran, ker se zelo tezko dela na majnsih...tako da ja, kaksen hud revez bi bolj tezko sledil programu tega faksa...
jaz zapravim najmanj 100€ na mesec samo za kopije in printe (oddaje nalog)... + ekskurzije, tecaji... se vse dodatno...
arhitekturo studiram. aja pa nisem upostevala se tega da je pri nas obvezen dober racunalnik, obvezno laptop (tisti ki ga se niso imeli so si ga preprosto mogli kupit, ker se na vaje in korekture hodi z laptopom), in za doma zelo priporocljivo en velik LCD ekran, ker se zelo tezko dela na majnsih...tako da ja, kaksen hud revez bi bolj tezko sledil programu tega faksa...
Zadnjič spremenil red_rose, dne 23. Nov. 2009 1:13, skupaj popravljeno 2 krat.
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Mi na srečo nimamo prav veliko za kopirat, zapiske si pa ponavadi prepišem in ne kopiram. Ponavadi tudi poskušam narediti tako, da si kopiram takrat, ko grem k staršem na obisk, ker imajo oni skener/printer/kopirc/faks, in potem lahko zastonj naprintam kaj. Ampak to ponavadi kakšne članke, ..., ne pa česa večjega kot npr. skripte.
Kar se ostalih stvari tiče: ja, imamo večinoma vse zastonj, kakih ekskurzij in tega ni, je sicer študijsko gradivo, ampak to si jaz ponavadi izposodim iz knjižnice. Isto tečaji tujih jezikov na FF so za študente zastonj Stroške imam tako ponavadi samo na začetku leta, pa še to minimalne (vpisnina, potrdilo o opravljenih izpitih). Še največ pride, ko kopiram kaka gradiva, ki so samo članki in si ne morem ravno izposodit 20 knjig
Kar se ostalih stvari tiče: ja, imamo večinoma vse zastonj, kakih ekskurzij in tega ni, je sicer študijsko gradivo, ampak to si jaz ponavadi izposodim iz knjižnice. Isto tečaji tujih jezikov na FF so za študente zastonj Stroške imam tako ponavadi samo na začetku leta, pa še to minimalne (vpisnina, potrdilo o opravljenih izpitih). Še največ pride, ko kopiram kaka gradiva, ki so samo članki in si ne morem ravno izposodit 20 knjig
Every rose has its thorn
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
red_rose napisal/-a:no zdej ste se tok upiknale v to zuranje...kaj pa to ko skor nobena ne zapravlja nic za material za faks? a ga sam zurate al kaj? ccc
Jaz sem ravno zadnjič malo preračunala, in ugotovila, da ta faks sploh ni poceni. Kot si že ti napisala; fotokopije, knjige, programi; kvaliteten monitor (če nočeš vsak dan v posteljo z glavobolom in utrujenimi očmi...), pisarniška oprema itd.. Se kar nabere tega.
Na srečo imamo pri nas vsaj večino osnovnih tečajev zastonj; ampak če se hočeš naučit kaj več, si moraš potem plačat nadaljevalnega..
Ja, študij je dejansko kar draga zadeva, če prav (trenutno) ni visokih šolnin oz vpisnin.
- floribunda
- Cosmopsiho
red_rose napisal/-a:no zdej ste se tok upiknale v to zuranje...kaj pa to ko skor nobena ne zapravlja nic za material za faks? a ga sam zurate al kaj? ccc
sploh mi ne omenjaj.
če seštejem kolko sem v 4ih letih zabila za kopije, plakate, rotringe, šeleshamer, makete (min 10jurjev na maketo) računalnik, fotoaparat,........raje ne razmišljam o tem.
terenske vaje imamo načeloma vključene v ceno vpisa (70-85€/letnik...plačujem si ga sama). za ekskurzije mi pa nikoli ni uspelo zbrat dovolj denarja.
vse kar smo na faksu dobili je bil skic papir.
lahko bi vsak dan žurala za ta dnar
-
gaby_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 22. 8. 2006
no ja, moj faks pa niti ni tako drag. kopij ni, razen če ne hodiš na predavanja in si pol konstantno kopiraš zapiske. skripte so ali na netu in si jih sprintaš (pač enkrat letno par skript po 100-200 strani) ali v skriptarnici okrog 20€ za skripto. vpisni stroški so 15€.
če želiš biti med boljišimi seveda uporabljaš angleško literaturo (knjige do 1000strani tam do 100€). lahko pa si jih komot sposodiš v knjižnici.
potem plašč in ostala oprema za laboratorij - okrog 50€. s tem da si to kupiš v 1.letniku in imaš lahko vsa 4 leta.
včasih pride še kakšen program za računalnik (ki si ga lahko komot tudi zlaudaš z neta in ni stroškov).
drugih posebnih stroškov pa s faksom nimam.
če želiš biti med boljišimi seveda uporabljaš angleško literaturo (knjige do 1000strani tam do 100€). lahko pa si jih komot sposodiš v knjižnici.
potem plašč in ostala oprema za laboratorij - okrog 50€. s tem da si to kupiš v 1.letniku in imaš lahko vsa 4 leta.
včasih pride še kakšen program za računalnik (ki si ga lahko komot tudi zlaudaš z neta in ni stroškov).
drugih posebnih stroškov pa s faksom nimam.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
floribunda napisal/-a:terenske vaje imamo načeloma vključene v ceno vpisa (70-85€/letnik...plačujem si ga sama). za ekskurzije mi pa nikoli ni
Ojej, ne mi omenjat terenskih vaj. Lani me je skor kap, ker smo na koncu leta dobili položnico za 180€ samo za terenske.... Vpisnina pa je bila letos neki par evrčkov nad 100€.
Kopiram ponavadi samo, če je zajeten kupček in ga dobimo na faksu, pa se nas malo več zbere in damo skupinsko fotokopirat in ponavadi dobimo popust ker nas je toliko.
Ostale polemike s kopiranjem in tako smo rešili skupinsko v letniku tako, da če dobimo v manjši količini kaj eden v letniku to skenira, shrani na server in objavi link, pa si potem doma to printamo. Meni se zdi ful brezveze plačevat za printe v kopirnicah, zato sem pač odštela nekaj cvenkov raje za printer in si printam sama.
Aja pa za opremo na vajah (halje, obutev,....) sem tekom študija ''zmetala stran'' okoli 250-300€.
- floribunda
- Cosmopsiho
jaz sem vso opremo za vaje zanemarila.
haljo sem si sposojala. na teren sem v teniskah lazla (in pri nas je folk opremljen za teren. all over nepremočljiv goretex, pohodniški čevlji, pelerine, ruzaki, nevemkajševse)...popolnoma neprimerno oblečena, pač.
edino vrtnarske rokavice sem si kupla (ker smo jih kao nujno podnujno rabli....my ass. 1krat smo jih uporabljali), še dobro, da nisem dnarja stranmetala za vrtnarske škarje.
v glavnem. ogromno stroškov, ki jih predstavlja faks ni nujno potrebnih in se jim lahko z malo domišljije izogneš (nikoli si nisem kupla nobene knjige,sem si jih pač v knjižnici izposodila in jo pol v nedogled poaljševala, slajdov in snovi nisem printala ampak sem se navadla učit 'dol z ekrana' ipd)
haljo sem si sposojala. na teren sem v teniskah lazla (in pri nas je folk opremljen za teren. all over nepremočljiv goretex, pohodniški čevlji, pelerine, ruzaki, nevemkajševse)...popolnoma neprimerno oblečena, pač.
edino vrtnarske rokavice sem si kupla (ker smo jih kao nujno podnujno rabli....my ass. 1krat smo jih uporabljali), še dobro, da nisem dnarja stranmetala za vrtnarske škarje.
v glavnem. ogromno stroškov, ki jih predstavlja faks ni nujno potrebnih in se jim lahko z malo domišljije izogneš (nikoli si nisem kupla nobene knjige,sem si jih pač v knjižnici izposodila in jo pol v nedogled poaljševala, slajdov in snovi nisem printala ampak sem se navadla učit 'dol z ekrana' ipd)
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
pa saj te nepremocljive obleke niso samo za faks ane, to ima vsak k mal vec hodi v hribe in naokrog, to ti ze lahko pride prav tudi drugace v zivljenju. medtem k jaz nimam cist nc od teh kupov printov ki jih nosim na faks in potem mecem stran
tearjerker A3 printer mas? jaz razmisljam o nakupu, ceprav so precej nad 300€ samo se mi bo pokrilo v par mesecih...
tearjerker A3 printer mas? jaz razmisljam o nakupu, ceprav so precej nad 300€ samo se mi bo pokrilo v par mesecih...
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
red_rose napisal/-a:tearjerker A3 printer mas? jaz razmisljam o nakupu, ceprav so precej nad 300€ samo se mi bo pokrilo v par mesecih...
Ne, tega nimam, ker ga ne rabim. Ampak sem pa razmišljala enako kot ti zdaj: dala sem cca. 150€ za inkjeta, za toner dam 100€, ampak se mi vseeno splača, ker če bi printala v kopirnicah oz. z navadnim printerjem, bi me to koštalo dolgoročno itak ful več. Pri nas se večino skrpt dobi v elektronski obliki in potem naenkrat leti 100,200,300 strani.... Pa sem si tud zelo hitro noter prišla s tem denarjem. Pa še, printer bom itak uporabljala tudi ko bo fertik faksa.
@floribunda: mi opremo nucamo ne samo za na terenske vaje, ampak tudi za na '''navadne'' vaje kjer gremo na teren in ostale vaje. Pri nas je dokaj težko skombinirat, ker se skoraj pri vseh vajah rabi oprema (vsaj zadnja 3 leta) in medtem ko je 20 sošolcev na vajah 1, 20 na vajah 2 in 20 na vajah 3 enostavno rabi vsak svoje, ker nimaš od kod si sposodit.
- floribunda
- Cosmopsiho
red_rose napisal/-a:pa saj te nepremocljive obleke niso samo za faks ane, to ima vsak k mal vec hodi v hribe in naokrog, to ti ze lahko pride prav tudi drugace v zivljenju. medtem k jaz nimam cist nc od teh kupov printov ki jih nosim na faks in potem mecem stran
jah,za moje potrebe športanja in lazenja naokrog je navadna trenetrka iz špara za 10€ čisto dovolj.
glede printanja sem pa nekako ugotovila, da je kavliteta plota v kopritnici vseeno boljša (tudi zdaj v službi imamo a3 ploter in ni to to) in po dveh tednih žuljenja projekta se mi je zdelo vredno odštet 5€ več, da zadeva izgleda tako kot bi morala.
je pa res, da sem bla v kopirnici stalna stranka in so mi vse naredili praktično napol zastojn.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
No, to je pa čar pravne fakultete. Glavni strošek, neposredno povezan s študijem, mi predstavlja prevoz do faksa in nazaj
Vsako leto kupim par zvezkov in pisal + kar si skopiram zapiskov in skript. Poleg tega mislim letos kupit 2-3 knjige (skopirane), kar bo verjetno prišlo kakšnih 30-40 evrov.
Zakonov pa ne kupujem, čeprav so kao obvezna oprema vsakega pravnika, ker se mi zdi neumno stran metat denar za stvari, ki bodo v roku leta ali dveh sigurno neuporabne. Nekatere pa še dosti prej.
Sem pač otrok internetne dobe in imam študijsko literaturo na ius-info.net
Definitivno daleč stran od 100 evrov mesečno.
Vsako leto kupim par zvezkov in pisal + kar si skopiram zapiskov in skript. Poleg tega mislim letos kupit 2-3 knjige (skopirane), kar bo verjetno prišlo kakšnih 30-40 evrov.
Zakonov pa ne kupujem, čeprav so kao obvezna oprema vsakega pravnika, ker se mi zdi neumno stran metat denar za stvari, ki bodo v roku leta ali dveh sigurno neuporabne. Nekatere pa še dosti prej.
Sem pač otrok internetne dobe in imam študijsko literaturo na ius-info.net
Definitivno daleč stran od 100 evrov mesečno.
-
evva - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 5. 2008
sončk napisal/-a:jullia_ napisal/-a:Kar se posilstev tiče, reskirate tudi s tem, da se vsedete v taksi. Kaj pa veš, kakšen čudak ga vozi.
Se strinjam. Ponoč sm šla 500x po Ljubljani tud pr petnajstih letih, v taksi pa reees redko zaidem. No, enkrat zjutri sm po več urah blackouta bla pa totalno zadeta (od kokinga likerja - ne tega pit) in sm tko ful nezavedno šla v en taxi k je bil tm, in sm šla na sprednji zic, ker sm bla pač zadeta. In me je taksist otipavu, v bistvu se ne spomnem velik, no ni me posilu, ker sm se mu začela dret, da nej me na Brilejevi odloži in me je pač odložu.
Pač ja no, ta neutemeljen strah pred pešačenjem ponoč je res mal absurden.
Hahaha, zdej sm pogledala kera je Erjavčeva, in sm vidla da sm tm šla v petek in je res taka čudna cesta za ponoč Ampak je pač res čist v centru tko da pač zlaufaš, če te kdo hoče razkosat
Kot prvo jaz osebno se nikol tok ne napijem, da ne vem zase, ker se mi to za žensko ne spodobi , kot drugo nikol se v taksi ne usedem na sprednji sedež, kot tretje noben taksist te ne more posilt (vsaj od Metroja ne), ker oni, ko se javijo na centralo, da nekoga poberejo, povejo svojo številko voznika in to se točno ve kdo je kdo in kdaj je kdo koga pobral in kot četrto pešačenje se vam zdi varno, dokler ne boste doživele kake neprijetne izkušnje, potem se boste spomnile mojih besed , takega zalezovanj kot sem jih jaz doživela ne privoščim nikomur, ker še niste občutile na lastni koži kako je to, ko nekdo z vso hitrostjo teče za tabo, ko ga srečaš sred noči in to vsakič ko ga srečaš... kolegico je človek napadel pred lastnim blokom, mislim sej je brezveze govort, upam, da nikol ne boste doživele takih stvari, ampak če boste, pol boste dojele o čem govorim. Do takrat pa kar bodte pogumne pa pešačte pa šparajte...
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Ljubljana je navidezno varna, in ja, varna je - v primerjavi s tujimi mesti, kjer je itak opazno več kriminala. Ampak če se vam kaj takega še ni zgodilo, pa četudi ste šle ne vem kolikokrat peš in ne vem kako daleč, še ne pomeni, da se to ne dogaja. Jaz sem šla samo enkrat peš iz centra do Bežigrada, ampak je bilo verjetno tudi zadnjič. Poleg tega, ne da bi bila fina ali kaj takega, a če se za ven uredim in grem v petkah žurat, valda ne bom pešačila zaradi tega, ker bi me sigurno ful bolele noge, pa še kakšni čudaki si to razlagajo po svoje in začnejo težit na polno (meni še sicer ne, vsaj zunaj na ulici ne, upam da mi tudi nikoli nihče ne bo, ker se ne oblačim izzivalno, a čudaki so čudaki in itak težijo vsaki, če je le prilika). Nisem zapravljiva, ko grem ven, vendar tudi ne gledam na vsak cent. Važno mi je, da imam urejen prevoz (torej taxi ali kakšen kolega), zunaj pa ne spijem več kot 3 pijače, ponavadi prej pri kom doma spijemo vino in na vsakega pride like 1,50 €, nikoli več. Tudi če bi šla v supergah žurat ne bi pešačila zaradi varnosti oz. da si prihranim kakšnega čudaka, pa že raje počakam na trolo ali v skrajni sili pokličem taxi.
Vrni se na Dom, okolica in bivanje
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov