Recesija - kako se spopasti z njo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
*purple* napisal/-a:nevem kako ti naj dam konkreten odgovor oziroma vir do nečesa kar ubistvu ni legalno?
Se mi pa zate tud res ne da brskat.sej si dost razgledana in izobražena in če boš želela si boš že poguglala in poiskala.
do takrat se pa popravniško tolaži, da imate vse niti v rokah
Lahko mi verjameš, da pravniki najbolje od vseh vemo, da ima vsak zakon luknje.
Ampak tukaj niti ni to vprašanje. Zanima me, kako boš utemeljila, da je padec izvoza, prezadolžitev v tujini, padanje obrestnih mer, vrednosti delnic,... vse posledica tega, da direktorji hodijo na Bahame.
Zato pa hočem konkreten odgovor. Evo, daj si duška.
-
jullia_ - Cosmopsiho
Pardon, res sem pomešala, napisala si Karibi.
Ne da se mi citirat, ampak ne zdaj zanikat da si na moje navedbe o zmanjšanju naročil in posledično proizvodnje odgovorila, da to uprave mutijo in s tem nategujejo delavce (stran 4). Kar je pa čisti populistični bulšit.
Čisto verjamem, da kje izkoriščajo trenutno stanje in paniko, ampak ne pa tega kar posploševat in trdit, da so vse skupaj zakuhali delodajalci, sicer je pa pri nas na splošno vse še fino. Ker ni.
Recesije kot take mogoče uradno še ni, ampak tema sprašuje po tem, kako se z njo spopasti. A se ti ne zdi bolj pametno že zdaj ukrepat, ne pa šele po dveh četrtletjih negativne rasti?
Ne da se mi citirat, ampak ne zdaj zanikat da si na moje navedbe o zmanjšanju naročil in posledično proizvodnje odgovorila, da to uprave mutijo in s tem nategujejo delavce (stran 4). Kar je pa čisti populistični bulšit.
Čisto verjamem, da kje izkoriščajo trenutno stanje in paniko, ampak ne pa tega kar posploševat in trdit, da so vse skupaj zakuhali delodajalci, sicer je pa pri nas na splošno vse še fino. Ker ni.
Recesije kot take mogoče uradno še ni, ampak tema sprašuje po tem, kako se z njo spopasti. A se ti ne zdi bolj pametno že zdaj ukrepat, ne pa šele po dveh četrtletjih negativne rasti?
-
Sweet Princess - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 12. 2007
- Kraj: Ljubljana
Recesija? Ja, v torek bo -10% pr plači in tako bo naslednje 3 mesece...
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
buubbika napisal/-a:^^ Kako bo pa teb zneslo šparanje šele, ko bo pr teb trkala recesija (pa niso recesije ) na vrata??
Tole sem napisala, če nisi pozorno brala:
Tisto, kar šparam posebej itak šparam, ostalo mora krožiti.
Nisem napisala, da bom šparat začela šele takrat, ko bo recesija že tu (če bo kdaj - vsaj da se bo poznalo na moji denarnici).
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
Sweet Princess napisal/-a:Recesija? Ja, v torek bo -10% pr plači in tako bo naslednje 3 mesece...
Jah tolaži se s tem, da imaš samo cca. 1000€ plače in boš s tem izgubila nekje 100€.
Če bi imela 5000€ plače bi izgubila 500€
Bi jih pa verjetno lažje pogrešala 500€, če bi imela še 4500 njih...vse je relativno očitno.
Ok..da se še jaz malo razpišem na to temo.
Kolikor poznam Slo. gospodarstvo...naj povem, da ga kar dobro poznam vse panoge. Sem imel srečo, da sem lahko komuniciral z direktorji raznoraznih panog in spoznaval težave s katerimi se soočajo.
Zadeva je taka, da Slo. gospodarstvo stoji na malih podjetjih. Ta mala podjetja po večini delajo s tujino oz. so izvajalci za večja podjetja.
Torej ko pade eno veliko podjetje potegne za sabo še huhu malih podjetij ali s.p.-jev. Domine efekt...
Bučke, ki jih je prodajal Janša, da pa smo mi v neki oazi in da se nas ne bo dotaknila kriza zato ker so oni tako hudo dobro delali je tako smešna, da nisem mogel zadržati smeha...to še takrat pred novim letom.
Čim je prišel Pahor na oblast je vse začelo razpadati in se podirati. Jah, če bi Janša bil gor bi itak se to ne zgodilo.
Ne gre zameriti niti Janši ali Pahorju...zameriti jim gre samo to, da upajo tako smešne izjave pošiljati v javnost.
Zadeva je taka, da dejansko politiki nimajo moči karkoli rešiti. Preveč smo odvisni od dogodkov in razmer v tujini. Hecno je pa to, da se je zadeva šele začela in v bistvu se nas šele dotika...torej zadeve bodo še hujše in tole so šele drobtinice.
Drugače mi je pa malo hecno, da se gre razmišljati o tem, da pa bo v letu 2010 vse šlo spet gor in se bo vse spremenilo in bo spet tako kakor je bilo. Name so naredili vtis samo Japonci, ki so dejali da računajo vsaj na cca. 10 let nekje, da se bodo pobrali.
Zadeva je taka, da noben(politik) nima magičnega recepta kaj storiti, da se reši situacijo. Politiki znajo mešati meglo in glumijo, da jim je vse jasno.
Ni pa nikomur nič več jasno in skušajo nekaj narediti, če bo seveda uspelo.
Edino en izračun mi pa ni jasen in sploh ne vem kako vzdržijo naše finance in proračun.
Imamo cca. 500.000 upokojencev.
Imamo cca. 150.000 javnih uslužbencev.
Imamo cca. 75.000 brezposelnih..do konca leta računajo na cca. 100.000 njih...malce optimistično za moj pogled.
Podjetjem je padel premoet oz. naročila za 25-40%...torej bi se lahko reklo manj davkov v proračun.
V Sloveniji nas je 2.000.000...meni ni jasno kako lahko ta sistem preživi toliko upokojencev? Toliko brezposelnih, ki vsak mesec poberejo toliko in toliko preko raznih socijalnih transferjev? Kje toliko denarja za plačati 150.000 javnih uslužbencev?
V Sloveniji je cca. 100.000 podjetij od tega jih je cca. 60.000 s.p.jev ostalih 40.000 je pravnih subjektov(d.o.o., d.d., itn.)
Preko 90% podjetij spada pod mikro podjetja...manj kakor 9 zaposlenih v podjetju. Pa še mnogo teh podjetij je bilo samo na papirju in so bila potrebna za razne finančne transferje oz. so bila v mirovanju.
Kako naj gospodarstvo vzdrži tak pritisk...meni osebno ni jasen ta izračun in se čudim kako sploh vzdrži vse skupaj.
Največ podjetij je spadalo pod panogo K, G, F, D...torej gradbeništvo, trgovina, promet z vozili, nepremičnine, najem poslovnih prostorov, predelovalna industrija, itd.
Kje se sedaj kaže kriza?
Skratka moje prepričanje je, da vse skupaj ne more vzdržati ne samo v Slo. ampak še drugje in nekaj se bo moralo spremeniti...v kolikor se ne bo bom razočaran, kajti vse bolj se kažejo anomalije, ki se dogajajo in kako nekateri ljudje razmišljajo...razni Debeljaki, Bavčarji, Kramarji in ostali...
Kot sem že ničkolikokrat razlagal me izredno zbode odnos do sočloveka v družbi, ki je totalno dehumaniziran in so ljudje samo sredstvo in orodje za zaslužiti denar in se nanj ne sme gledati kakor na človeško bitje, če želiš biti uspešen.
Izgubili smo moralo in vrednote so zgrajene na napačnih temeljih in če bo človeštvo nadaljevalo po taki poti in če se tak sistem kakršen je ohrani bo človeštvu trda predla.
Bomo videli kaj nam prihodnost prinese naproti...
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
-
Sweet Princess - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 12. 2007
- Kraj: Ljubljana
Jah tolaži se s tem, da imaš samo cca. 1000€ plače in boš s tem izgubila nekje 100€. Če bi imela 5000€ plače bi izgubila 500€
Jah, nimam se s čim tolažit. 100 € mam jst za 3x u spar it po hrano...Tolaži me mogoče edino to, da smo vsi u podjetju na istem. Ne sam jst. In nima se smisla sekirat in razburjat...že tko mam dost stresa u šihtu
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
Nam se je plača za 10% zmanjšala, ko smo začel delat po 36-urnem delovnem tednu, to pomeni 2 dnimanj na mesec - cca. 10% manj...
Zdej nam bodo pri variabilnem delu plače vzel 3% ; moram pa povedat, da so tud vodilnim kadrom zmanjšal plače že vsaj dvakrat od lasnkega poletja, preden je bil sprejet kakršenkoli drug ukrep, so njim vzel 10%, tko da to se mi zdi fer...
Poleg tega zdej une 3% ne bodo vzel tud proizvodnjim delavcem, ampak samo nam v režiji-upravi. Tako da mi je kljub vsemu všeč, da ima naše vodstvo tud mal socialnega čuta.
Pač mi se tolažimo s tem, da je to sprejemljivo, če to pomeni ohranitev službe. Seveda pa nekateri kljub temu že iščejo drugje, jaz na to zaenkrat še ne mislim
Zdej nam bodo pri variabilnem delu plače vzel 3% ; moram pa povedat, da so tud vodilnim kadrom zmanjšal plače že vsaj dvakrat od lasnkega poletja, preden je bil sprejet kakršenkoli drug ukrep, so njim vzel 10%, tko da to se mi zdi fer...
Poleg tega zdej une 3% ne bodo vzel tud proizvodnjim delavcem, ampak samo nam v režiji-upravi. Tako da mi je kljub vsemu všeč, da ima naše vodstvo tud mal socialnega čuta.
Pač mi se tolažimo s tem, da je to sprejemljivo, če to pomeni ohranitev službe. Seveda pa nekateri kljub temu že iščejo drugje, jaz na to zaenkrat še ne mislim
-
a_pikica_a - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 4. 2006
Mah, jaz ravno ne gledam pretirano na to, kaj kupim, ker že prej nisem neki ful zapravljala.
Jaz dam neki na stran, neki pa gre za sproti. Od nečesa pa morm živet, ane
Jaz dam neki na stran, neki pa gre za sproti. Od nečesa pa morm živet, ane
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
jullia_ napisal/-a:Pardon, res sem pomešala, napisala si Karibi.
napisala sem da ni pousod tko, če bi gospodična prebrala tisto kar piše!
Ja je velik podjetij, ki nategujejo ja.Mal naivno je mislt da ne.So pa tud podjetja, ki jim je šlo že pred padcem na Wall Streetu močno slabo,pa jim je to stanje sedaj dalo samo piko na i.In zame to potem niso propadla podjetja zaradi recesije.
Pri manjših podjetjih se pa itak da lažje zgoljufat zadevo.
Tistga s karibi pa očitno nisi razumela
-
jullia_ - Cosmopsiho
Sem prebrala in sem razumela.
Ampak razlika je, če situacijo predstaviš tako, da so gospodarske razmere trenutno slabe in da to nekateri še dodatno izkoriščajo za lastne dobičke, ali pa, če to slednje postaviš v prvi plan.
Tvoji posti v tej temi pa so pisani v stilu Marka Potrča. Populistično hujskanje proti gnilemu kapitalizmu.
Ampak razlika je, če situacijo predstaviš tako, da so gospodarske razmere trenutno slabe in da to nekateri še dodatno izkoriščajo za lastne dobičke, ali pa, če to slednje postaviš v prvi plan.
Tvoji posti v tej temi pa so pisani v stilu Marka Potrča. Populistično hujskanje proti gnilemu kapitalizmu.
- marypa
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 6. 2007
Tamarra* napisal/-a:Ne pazim na to, koliko zapravim za nakupe, kupujem tam, kjer sem doslej (zaenkrat).
Sicer pa je ta recesija za mene popoln idiotizem - če bi iz medijev za 3 mesece izbrisali vse novice, povezane z recesijo in podobnim, je najverjetneje več niti ne bi bilo
Kaj bluziš?
Mladim ljudem v tovarnah ne podaljšujejo delovne pogodbe in zato ostanejo brez služb;) in to ni nič al kaj.. Vi pa res živite al pri direktorskih starših al pa na marsu
ps: Lepo zate, da ne paziš koliko zapraviš za nakupe, nekateri ravno zaradi tega, ker so izgubili službo nimajo te sreče. velik sreče v lajfu, ko boš samostoječa
Vrni se na Dom, okolica in bivanje
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov