Recesija - kako se spopasti z njo

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 05. Mar. 2009 21:58

nisem govorila za 50 let stare.Model, ki ga poznam je mlad (32) in ima srednjo šolo narejeno.Delou je pa zato tam, ker mu je mat takrat ko je rabu šiht priskrbela, pa še dve minute je meu do šihta.
Niso samo 50 letniki bli odpuščeni :wink:

in zakaj primerjaš odpuščanja z recesijo?recesija je tukej pri nas samo en fajn pameten izgovor, ki si ga v tem trenutku lahko usak delodajalc skor prvošč :wink: ena podjetja so res u krizi, ne rečem, ampak sigurno pa ne usa.
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a miteq » 06. Mar. 2009 0:32

Mahagonij napisal/-a:In kaj je odgovor Keynesianskih ekonomistov? Gremo gradit mostove in ceste pa znizat obrestno mero. :lol: Fuktardi eni.

Haha. :D Na situacijo pa lahko gledaš tudi iz druge perspektive; zagovorniki Friedmanove filozofije so se tudi vstrelili v nogo, glede na to, da je pomanjkanje regulacij pripeljalo do odobravanja drugorazrednih posojil. :twisted:
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?

Vir: SSKJ
Uporabniški avatar
Shelve
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Shelve » 06. Mar. 2009 0:34

Najlaži preživiš recesijo tko, da fanta/punco/prjatle/(družino) povabiš h seb domov, lepo odpreta cosmo forum in se nasmejita za ceu let nazaj in naprej. FOR FREE! In si cele dneve happy! :D
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 06. Mar. 2009 9:20

Tudi v Ljubljani se občuti, mojemu bratu in še nekaj njegovim sodelavcem najbrž ne bodo podaljšali pogodbe v službi, ker preprosto nimajo več dela. Pa je to elektrotehnična firma, upravljajo neke naprave, ki bi po vsej logiki mogla imet delo, pa ga nimajo več.

So mi pa debilne tiste (pardon izrazu), k v to temo pišejo, da v Sloveniji ni recesije in je verjetno nikoli ne bo. To ni pogojeno z etničnimi mejami, drage moje, tudi ve plačujete pudrčke z evri.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 06. Mar. 2009 12:51

Jaz osebno recesije ne občutim. Kot vedno gre približno tretjina plače na varčevalni račun in večkrat odklonim kako možnost za dodatni zaslužek, ker mi je prosti čas dragocenejši kot par sto evrov. Verjamem pa, da recesija obstaja. In mislim, da delno pripomore k poglabljanju recesije tudi panika, ki jo ustvarjajo mediji. Kar pa je v končni fazi morda pozitivno - folk bolj gleda na to, da kupuje tisto, kar res rabi.
Ta sistem res ni mogel iti v nedogled. Vsako leto višja gospodarska rast? In še zdaj večinoma govorijo o "zmanjšani gospodarski rasti" ne pa o padcu.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 06. Mar. 2009 12:54

Pri nas se pozna v službi, in to pri študentih. Zmanjšali so nam ure dela, pa v trgovini je malo prometa. Lahko, da je Supernova polna, ampak večina jih kupuje hrano. Pri nas pa se večina ogleduje stvari. Če primerjamo promet letos in lani je ogromna razlika.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 06. Mar. 2009 15:39

sončk napisal/-a:So mi pa debilne tiste (pardon izrazu), k v to temo pišejo, da v Sloveniji ni recesije in je verjetno nikoli ne bo. To ni pogojeno z etničnimi mejami, drage moje, tudi ve plačujete pudrčke z evri.

recesijo napove vlada republike slovenije.Ko jo bo napovedala, bo recesija.zdaj, je ni!

Recesija je pri nas v teh momentih dobila nov pojem in se lahko enači z izkoriščanjem :wink:
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 06. Mar. 2009 16:16

Ne vem kako vi občutite recesijo, a pri nas doma je pač NE. Če govorimo o recesijah v osebnih gospodinjstvih - bi rekla, da je že kdaj (pred kakšnimi desetimi leti) za naše pojme bilo slabše kot je zdaj. Pri nas v Sloveniji se (zaenkrat še) po nepotrebnem zganja tolikšen halo in posledično ljudi ta pompozno napovedana recesija (ki bi baje naj že bila tukaj in zdaj med nami) bremza, zato pa ne kupujejo več tako na angro. Lep primer je npr. zahajanje na kavo (ja, šparat se očitno začne pri manjših stvareh). Včasih je bila naša avenija kafičev POLNA, ne glede na letni čas, zdaj tam sedi samo nekaj par ljudi, ki se kavicam (še ali pa sploh nikoli) ne bodo odpovedali. Ko bo recesija začela trkati na moja vrata, se bom tudi jaz bremzala, zaenkrat se mi še ni treba in ne mislim šparat ko junc za brezveze. Tisto, kar šparam posebej itak šparam, ostalo mora krožiti.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 06. Mar. 2009 17:20

Recesija ne pomeni, da ljudje nimajo več denarja za kofe in fasngo. To je zgolj njena posledica.

Recesija kot taka je ohlajanje ekonomije. In glede na to, da se naročila zmanjšujejo, prodaja upada, posledično pa se zmanjšuje obseg proizvodnje, se mi zdi malo smešno, da eni trdite, da recesije ni.
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 06. Mar. 2009 18:06

Se strinjam z julijo. In problem v gospodarstvu je danes, njene posledice boste občutile pa malo kasneje. :wink:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 06. Mar. 2009 21:12

buubbika napisal/-a:*purple*, kaj ti nisi spremljala, ko je reku Pahor, da bo treba začet tud pr poslancih začet šparat; najprej si je kao znižu plačo, pa še enih par mu je sledilo, ostali pa niso nč storil oz. so enam celo zvišal plače. Ja, reku je, da je treba šparat, ker je kriza. ;) (pa ne čist dobesedno brat, ker citirala ga pa tud nism - da ne bo kakih "napadanj" ..)

ja, plačo si zniža, stimulacijo pa potroji :lol: sicer pa ja kr naj šparajo, itak se jim pri takih bajnih plačah tistih dvesto evričev ne pozna sploh.

buubbika, s študentskim delom je v teh momentih zelo slabo.če dejansko pride do prave recesije pri nas, močno dvomim da bo lohk sploh še kšn delu prek študenta.Predvidevam pa, da bodo delodajalci začel vzemat študente namesto teh rednih ki so jih ven zabrisali,da prišparajo.
če bo tako, bo za študente fino,če bo drugače, smo v qrcu!

julija, mal bo treba počikirat in pouprašat kaj lahko nardi nek podjetnik in prikaže grozno stanje v firmi, čeprou je daleč od tega. :wink: To so pa pač ne luknje, ampak jame v zakonih,država pa slepo podpira ubožce :)
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 06. Mar. 2009 21:19

*purple* napisal/-a:julija, mal bo treba počikirat in pouprašat kaj lahko nardi nek podjetnik in prikaže grozno stanje v firmi, čeprou je daleč od tega. :wink: To so pa pač ne luknje, ampak jame v zakonih,država pa slepo podpira ubožce :)

Spet pametuješ in si ne daš dopovedat, da težave so in še naprej boš trdila, da recesije ni, čeprav bo vlada to potrdila...To kar ti trdiš je možno, da se ponekod dogaja, vendar industrija je v težavah, ker prodaja upada in tu je konec debate. Ljudje pač nimajo več dovolj denarja.

In na dolgi rok nikakor ne bo v redu, če bodo začeli zaposlovat samo študente, da bodo prišparali...Tudi večni študenti izgubijo en dan status in je potrebno it nazaj v realnost.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 06. Mar. 2009 21:22

uradno recesije ni, ko jo potrdijo uradniki, takrat bo.
Nisem rekla, da ni težau, ampak pravim da ni pousod težau in da nekateri propadi firm sploh niso bili povezani točno z recesijo.

na dolgi rok ne bo uredu, logično,da jemljeno sam študente.Tud tko ni fer če pogledaš.Ampak trenutno bi men to ustrezalo.
Zadnjič spremenil *purple*, dne 06. Mar. 2009 21:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
lissa
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 5. 2008
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a lissa » 06. Mar. 2009 21:49

Tamarra* napisal/-a:Ne pazim na to, koliko zapravim za nakupe, kupujem tam, kjer sem doslej (zaenkrat).
Sicer pa je ta recesija za mene popoln idiotizem - če bi iz medijev za 3 mesece izbrisali vse novice, povezane z recesijo in podobnim, je najverjetneje več niti ne bi bilo :wink: Ko pa vsi spremljajo te novice, pa ne jemljejo več kreditov, avtomatsko šparajo in podobno..

Se strinjam s teboj. Ljudje zdaj ne trošijo več in denar posledično zaradi tega ne kroži in dokler ne bo denar začel krožiti, bo slabo za nas. Sami sebe tako nekako vlečemo v to '' krizo '', ki pa to dejansko sploh ni, ker še vedno gospodarstvo ni pod nulo, je še vedno v pozitivnih številkah.

Američani namreč medijsko te zadeve dosti manj izpostavljajo in napihujejo, kar je dosti boljše, ker ljudje o tem manj razmišljajo.

Nič ne pomaga, če spraznete vse račune in daste denar pod blazino ali žimnico, denar mora krožiti, ker če ne ni profita in če ni profita, je pač izguba. Logično.

Saj ne mislim, da morate brezglavo trošiti, ampak da zdaj gledate popolnoma na vsak cent, je pa malo tako tako. Dobro, eni pač res morate pazit, ampak... Se da marsikje prišparati, recimo zmanjšanje kajenja, manj trošenja pri nepotrebnih rečeh kot so sladkarije ali pa razne vode ( v mislih imam tiste, ki imajo doma super duper vodo izpod pipe), lahko bi imelu varčne žarnice, lahko bi manj govorili po telefonu,.....

Možnosti je veliko
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 06. Mar. 2009 22:38

Očitno je res recesija
Vsak evro je pomemben ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov